Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

#351090
jorgamesh napisal/-a:Saj je neto čas. Vseeno, ali greš čez štart prvi ali zadnji, če ravno ne greš na zmago. Še več motivacije imaš, ko moraš prehiteti maso ljudi. :D


Pravzaprav bi jaz to ocenil bolj kot oviro za dosego solidnega rezultata. Za dober rezultat je najbolj primerno začeti med enako hitrimi tekači s podobnimi cilji.

LP, vencelj
#351118
Ja, čedalje bliže je že enaindvajseta izvedba Ljubljanskega maratona, najbolj množične tekaške prireditve v Sloveniji. Ljubljanski maraton je postal pravi tekaški praznik, ki se ga vsako leto udeleži čedalje večja množica tekačev. Tečejo praktično vsi: staro in mlado. Tistim, najbolj zagrizenim in vztrajnim tekačem in tekačicam, ki preko celega leta pridno trenirajo in nabirajo kilometre ta tekaška preizkušnja pomeni eno od glavnih tekmovanj in zaključek tekaške sezone. Na zadnji oktobrski vikend bo ljubljansko mestno središče ter okoliške ulice in ceste spet preplavila pisana množica tekačev vseh starosti, ki se bodo vsak v svojem tempu podali proti cilju na Kongresnem trgu.

Kot Ljubljančan si skoraj ne morem predstavljati, da bi ob zaključku sezone izpustil tako pomembno tekaško prireditev v naši prestolnici, še posebej zato, ker mi je do sedaj uspelo nastopiti na prav vseh 20. izvedbah ljubljanskega maratona.

Organizatorji Timing Ljubljana in Mestna občina Ljubljana so motor vsega dogajanja, ki ob pomoči številnih prostovoljcev in sponzorjev poskrbijo, da organizacijsko in izvedbeno vse teče kot namazano.

Tekmovanje bi bilo lahko še bolj zanimivo, če bo organizatorju LM v prihodnje uspelo pritegniti še več tujcev predvsem pa povečati delež tekačev na maratonski razdalji. Prav povečanje števila nastopajočih na maratonu je lahko eden večjih izzivov v prihodnje. Če primerjamo velikost in število udeležencev s podobnimi maratoni v Evropi lahko Ljubljanski maraton, štejemo med srednje velike maratone. Tu je sicer treba upoštevati dejstvo, da imajo tisti največji maratoni večinoma samo 42-kilometrsko progo, kjer nastopijo vsi tekači, teh pa je med 15.000 in 40.000. Ljubljana ima v primerjavi s temi zelo sprejemljivo ceno startnine, ne preveč zahtevno in dokaj hitro traso maratonske proge. Veliko je tudi spremljevalnih aktivnosti. Te se bodo pričele že v četrtek, 27. oktobra z odprtjem tekaškega sejma Tečem na Gospodarskem razstavišču kjer bo tudi otvoritvena slovesnost Volkswagen 21. Ljubljanskega maratona s testeninko.

V soboto bodo lahko tekli otroci in učenci na LUMPI in šolskih tekih. Zanimiv je tudi FUN tek, ki je namenjen zabavi in druženju tekačev, ki dan pred maratonom skupaj pretečejo 3,5 km po mestnem središču. Po vzoru podobnih tekov na večjih maratonih je to priložnost, da se posamezniki in različne tekaške skupine predstavijo v raznih kostumih in maskotah. Pa še za dober namen gre, saj se denar od prijavnine zbira za donacije.

LM je čedalje bolj prepoznaven tudi po svojem logotipu. Tekače z majicami, rutkami, nahrbtniki, kapami, trakovi, bidoni in torbami Ljubljanskega maratona srečujemo na vseh koncih, tako doma kot v tujini. Srečal sem jih že tudi na tekmovanjih v ZDA. Ima pa LM tudi svojo himno o teku, knjigo (Zgodba Ljubljanskega maratoona), dokumentarni film o "ljubljancu" ter celo svojo šolo teka z več mesečno organizirano pripravo na maraton - Jesenske uradne priprave na Volkswagen 21. Ljubljanski maraton.

Do LM nas ločita še slaba dva tedna. Izkoristimo ta čas še za zadnje priprave in piljenje forme. Se vidimo na startu, pa dober tek!

Matjaž
#351124
Se strinjam z Matjažem, da je za organizatorje velik izziv povečati število (oz. delež) tekačev na najdaljši trasi. Kaže pa, da jim to vendarle uspeva, za letos je podatek 14 % povečanje števila udeležencev, na maratonski razdalji pa celo 22,5 %.
http://www.delo.si/sport/drugi-sporti/l ... orden.html
#351136
katarina134 napisal/-a:Mene pa zanima, koliko pred startom je treba biti v centru ljubljane, da se v miru najde cas za oddajo garderobe in wc. Je 1 ura dovolj?


Bo šlo bolj na tesno, sploh če si prvič na LM in ne poznaš točno vseh "kje, kam, kako?". Čeprav sem Ljubljančan, sem v središču že okoli uro in pol pred startom.

Lp, Matjaž
Uporabniški avatar
 vencelj
#351174
Psihologija skrajnih naporov

Je lahko kaj bolj psihološkega napisanega o maratonu, kakor če o tem razmišlja psiholog, ki teče na maratonih, in če je poleg tega še raziskovalni psiholog? Težko. Zato vam predstavljamo zapis Glenna Geherja o tem, kakšni s(m)o maratonci..

http://www.polet.si/na-kisiku/psihologi ... ih-naporov
#351175
vencelj napisal/-a: Psihologija skrajnih naporov

Je lahko kaj bolj psihološkega napisanega o maratonu, kakor če o tem razmišlja psiholog, ki teče na maratonih, in če je poleg tega še raziskovalni psiholog? Težko. Zato vam predstavljamo zapis Glenna Geherja o tem, kakšni s(m)o maratonci..

http://www.polet.si/na-kisiku/psihologi ... ih-naporov


Zelo zanimivo in bi rekla, da v veliki meri drži!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA