Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

spela* napisal/-a:
nana napisal/-a:
Ko smo bili pred leti kot opazovalci maratona na Lago di Garda, so vsi trije zajci za 3:30 dobesedno umrli. Se zgodi ;)

Dobesedno? :shock: :shock: :shock:

Špela, daj no... saj me poznaš :D
Saj veš, kako se na maratonu (dobesedno) umre ;) Ali še nisi?
Kje se pa zajčki lahko pritožimo, da nas tekači niso sledili? :wink:

Še mojih 5 centov, glede na to, da sem bil letos prvič uradni zajček. Vloga zajčka (vsaj pomoje) je, da te na 30 km pripelje v času, za katerega planiraš. T.j. da ne začneš prehitro. Potem pa bo že vsak videl, koliko mu je še ostalo v nogah. Npr. v skupinici za 3h nas je bilo do Hradetskega tam okoli 15-20, če sem dobro štel. 3 km kasneje pa samo še 5, pa še ti so se razdelili v dve skupinici. Zato ne vidim problema, če eden od zajčkov malo popusti in pomaga šibkejšim in tako pride malce kasneje kot planirano. Bolje trem pomagat do 3:05 kot pa sam v cilj pritečt v 2:59:59.

Itak pa tudi Gebrselassie nima zajčkov do cilja :wink:
Ojla zajčki in zajčica! :D
Če bi vsak tekač razmišljal samo o tem komu se "prilepiti", da pride v določenem času v cilj potem ne vem kakšen smisel ima, da sploh teče...ali tečete zaradi sebe ali zaradi zajčka in ure?! :?
Nismo "Bolti" itd. in tudi ne bomo zato se raje posvetite sebi in se ne sekirajte preveč, če je zajček prišel v cilj v sekundo predpisanemu času...važno, da smo mi! :D
Če je pa zaradi zajčka komu slučajno zmanjkala sekunda ali dve se pa vidimo spet na štartu Ljubljanskega maratona 2017!
See ya :wink:
muc napisal/-a:Ojla zajčki in zajčica! :D
Če bi vsak tekač razmišljal samo o tem komu se "prilepiti", da pride v določenem času v cilj potem ne vem kakšen smisel ima, da sploh teče...ali tečete zaradi sebe ali zaradi zajčka in ure?! :?
Nismo "Bolti" itd. in tudi ne bomo zato se raje posvetite sebi in se ne sekirajte preveč, če je zajček prišel v cilj v sekundo predpisanemu času...važno, da smo mi! :D
Če je pa zaradi zajčka komu slučajno zmanjkala sekunda ali dve se pa vidimo spet na štartu Ljubljanskega maratona 2017!
See ya :wink:

:laola :laola :laola :laola
Živjo,
jaz stvari ne poznam in ne obsojam nikogar, vendar na stvar poglejte še iz druge strani.
Nekdo se lahko celo leto pripravlja, da bo tekel na maratonu pod določeno mejo (npr. pod 3:30h, 3h, ...). In mu to predstavlja veliko motivacijo (nekaterim, ki dolgo niso bili aktivni, postavljanje in doseganje svojih ciljev predstavlja veliko motivacijo za naprej). Pride na maraton in si reče, samo držim se zajca in je to to... Potem pa se zgodi, kar omenjate.
Tako, da ne obsojati tistih, ki so omenili zadevo.
Lp, Domen
Ma daj no. Tisti, ki se celo leto pripravlja za neko razdaljo, mora natančno poznati tempo, ki ga zmore in se ga bo držal na tekmi. Drugače ne more določiti realen želeni čas. Zajček je lahko samo neka spodbuda in orientacija, nikakor pa glavno vodilo. Dirko in čas moraš imeti sam pod kontrolo, kljub zajcu, saj edino ti veš kako se počutiš. Sam sem večino tekem odtekel v želenem času +/-30'' brez nobenega zajčka, ker želeni čas ni bil nikoli "okrogel", da bi bil primeren za zajčka.
Vedno sem se spraševal, ali teči svoj tempo ali slediti zajčku.
Ali sem dovolj pripravljen za tek pod 3 ure :?: Koliko pod tri ure :?: Če grem z zajčkom, tega ne bom vedel :!: Torej, če hočem videti, kaj v resnici zmorem, moram naprej :!: Ampak, kdaj naprej :?: Do 30 z zajčkom, nato pa svoj tempo :?: Ampak tega filma verjetno ne bo, ker verjetno ne bo moči za pospeševanje v zadnjih 12 km. Že od štarta naprej :?: Pa bo tempo prehiter in me bo zajček na 30 prehitel in "odmaglil" nekam naprej, v neznano... :roll: Nikoli ne moreš vedeti oz. izveš potem, ko zadevo odtečeš in si potem zadovoljen ali pa tudi ne in potem ugotavljaš, kje si ga biksal.
Na vsak način se kljub zajčkom moraš zanašati na samega sebe in nezadovoljiv rezultat navsezadnje pripisati samemu sebi (morda svojim slabim taktičnim odločitvam)...
Jasno pa je, da zajček za neki določen tempo tega mora dobro poznati in vseskozi spremljati, po drugi strani pa mora biti dovolj močan oz. dovolj dobro pripravljen, da ta tempo tudi brez problema odteče.
Npr.: če nekdo lahko odteče maraton na meji svojih sposobnosti v treh urah, bi lahko sprejel vlogo za zajčka kvečjemu za 3:30...
Kakorkoli že obrneš, je vloga zajčka zelo zahtevna :!:

LP, vencelj
:) Kdo bi si mislil, da se bo debata tako razvnela.

Če prav razumem zajčkov ne potrebujemo, ker mora itak vsak sam vedet kako nitro naj teče. Saj tečemo zase in ne rabimo niti ure, merjenja časa, začrtane proge . . . V bistvu sploh ne potrebujemo maratona. Stopimo iz hiše in gremo tečt zase, kot Forest Gump. Kdor si želi družbe, se pa pridruži kaki od številnih tekaških skupin. Hm! Zakaj za vraga, je potem udeležba na maratonu vsako leto večja in facebook poln ponosnih objav doseženih časov?

Mislim, da so tempo tekači sestavni neobvezni del maratona, kot majčka v štartnem paketu, ali hrana na okrepčevalnicah. Kot lahko koga zmoti premajhna majčka ali morebitna odsotnost obljubljenega okrepčila med tekmo, lahko drugega zmedejo tudi zajčki z nepravim tempom. Če je nekaj določeno v uradnem razpisu tekme, potem je lepo, če to dejansko drži. Tempo tekač ni orientir samo tistim, ki so neposredno nalepljeni nanj, ampak tudi tistim, ki mu sledijo na vidni razdalji, in tistim, ki jih spotoma dohiteva.

Res je težka tale zajčja. :lol: Čestitke vsem udeležencem dobre volje, ki so na maratonu dobili po kar so prišli! Še posebaj pozdravljam vso zajčjo družino!! :laola
V preteklih letih je bilo večina zajčkov forumovcev. Kolikor vem je z nekaterimi po besedah drugih bilo tečt prav zabavno. :clap:

Sam te sreče nikoli nisem imel, ker pač na ljubljancu ni zajčkov za moj ciljni čas 4:30 in več :D

Sem pa se enkrat edinkrat priključil zajčkom in sicer na maratonu v Veroni. Ja tam imajo zajčke tudi za 4:30, 5:00 in tudi za 5:30. Priključil sem se zajčku za 5:00 in bilo je prav fino z njimi tečt, odlična družba iz celega sveta je prav popestrila tek. Skupaj z enim Italjanom in Američan smo po 30. km odšli naprej, nekje na 35. km pa sva izgubila še Italjana, ker je moral na čik pavzo :shock: . Ni zdržal tako dolgo brez cigareta :lol: . Na koncu sem imel še toliko moči,da bi lahko dosegel svoj najboljši čas, a je Američan malo pred koncem popustil in sem se odločil, da ga pospremim do konca. Je le bil njegov prvi maraton.

Kot sem rekel, tek z zajčki zna biti zelo zanimiv, ni vse le v času :D
LC-triathlete napisal/-a:Itak pa tudi Gebrselassie nima zajčkov do cilja :wink:

:clap:

Mogoče še nekaj o letošnjih zajčkih v Amsterdamu... meni je bilo zelo všeč, ker so zajčki tekače ves čas vzpodbujali in umirjali tam, kjer je bilo to potrebno (npr. da niso zbezljali v klanec po nepotrebnem). Meni se zdi, da je to veliko bolj pomembno, vsaj za "slabše pripravljene" tekače.
Je bilo pa za eno razdaljo 4-5 zajcev, in nekateri so se prilagodili tudi tistim, ki niso zmogli in jih pripeljali v cilj, z nekaj slabšim časom. Na cilju so pa vse "svoje" tekač, tudi tiste, ki so malo več zaostali, pričakali in jim čestitali. Lepo :wink:
davidkopic napisal/-a:... sam sem večkrat tekel zajca na maratonu v Radencih in moram reči, da je to zelo zahtevno opravilo. Včasih si pripravljen za določen čas, ampak odteči zajca v tem času pa je bistveno težje, kajti držati je treba enakomeren tempo in hkrati bodriti tekače v svoji bližini.
V Radencih se mi je pogosto zgodilo, da sem v cilj prišel sam brez skupine, kar je še posebej mučno za zajca :lol:

Res je veliko težje držati enakomeren tempo na celi trasi in to nek vsiljen tempo, kot če se držiš svojega počutja in tempa po občutku.
Če je zajec dober, bo prišel v cilj skoraj sam, kajti nekaj jih proti koncu omaga, kdor ima moč, pa pa ga zajec vzpodbudi, da še malo pospeši proti cilju in si tako še posladka rezultat. Zajec si ne more privoščit, da bi na koncu odšprintal in bil posledično prehiter.
MišaMiš napisal/-a:
zz topka napisal/-a:Ja, če pa tuki ZdravkoC ni izkušen star maček... Slika
Bravo, Zdravkec! :laola

Se strinjam, kapo dol! :) :clap:

čisto po fejstbukovo všečkam :-)
nana napisal/-a:Mene je tudi kritika glede zajčkov zmotila. Če sem prav pogledala, je eden od zajcev za 4:15 prišel v cilj 2 in pol minuti prej, za drugega pa vemo, da ima po mojem od vseh (skoraj zagotovo) najboljšo statistiko glede točnosti na preteklih maratonih in ga ni potrebno zdaj takoj napasti. No pa ZdravkeC, ki je tudi legenda :D
Poleg tega sploh ne vemo, kaj se je zgodilo.

Ko smo bili pred leti kot opazovalci maratona na Lago di Garda, so vsi trije zajci za 3:30 dobesedno umrli. Se zgodi ;)

Všečkam :-) ampak ... jaz sem pretekel precej maratonov v Italiji in vedno pravim, da tam pa so odlični zajčki in res po trije.
Radenci so največja polomija. Večkrat sem bil tam zajček in enkrat sem bil zajec za 3:50 in po osmem kilometru dohitim zajca za 4:10. Ga vprašam, če je res on zajec in da če ve, kje zadaj bi moral biti s svojimi, ki bi radi tekli tak temo ... pa odgovori, da bo potem hodil in bo imel točen čas. Je to tempo tekač??? In zaradi takšnih zajcev v Radencih, se tam kot zajec ne moreš počutiti dobro. Pa za zajca dajo nekoga, ki morda teče maraton prvič ali drugič??? haloooo
Menim, da so na LM odlično izbrani tekači za zajce ... in ker sta zajca dva, je dovolj, če samo eden pride pravočasno v cilj. Se zgodi, da je moral drugi npr. na WC :-) ali že kaj .... skupina teče naprej za enim, saj ne stojijo pred WC-jem :-)
majcka napisal/-a:Naj najprej pojasnim, da NE tečem maratonov....predstavljam si, da so zajčki tam nekako za okvirno doseganje tempa....oziroma časa, ki naj bi ga dosegli na prehodu ciljne črte. Zanašanje SAMO na zajčkov tempo je pa za nekoga, ki absolutno hoče doseči tak in tak rezultat dokaj neresno početje. Tisti, ki tečejo po občutku (brez ure) itak tečejo po svojem občutku, tisti, ki tečejo na tempo, pa itak tečejo po svoji uri. Torej jim zajčki nič kaj ne koristijo. Predstavljam si, da so zajčki tam zato, da dosežejo cilj 'tam nekje'....poleg tega je verjetno malo tekačev, ki vso pot vzdržujejo točno isti tempo. In zakaj ni zajčkov z uro manjšo od 3:00?? In ne nad 4:15?

Če pa vzamemo še malo za hec....ga je pa letos najbolj pobiksal zajček, ki naj bi držal tempo za čas okrog 2:00. :lol: :lol:

Najbolj zmagajo take izjave ... naj pojasnim, da nisem maratonka ... ha ha ... nimaš prav!
Če se postaviš na startu maratona zraven zajca, si najprej v pravem boksu, potem te množica ne more potegnit naprej s prehitrim tempom in se ne prekuriš, tečeš enakomerno in imaš neko konstantno družbo oseb z enakimi cilji. To je energija. Zajec te ne vleče naprej pri okrepčevalnicah, počaka skupino s hojo in vzpodbuja skupino, da vsi pijejo. Morda zato rešilni kdaj manj tuli :-)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA