- 07 Nov 2016, 19:26
Seveda sem imel tudi nekaj odstopov. Ko vidim, da kljub vsem trudu, iz bilo katerega razloga, mi ta dan, ne gre in obstaja velika verjetnost poškodbe/"bolezni", odstopim. V cilj si ne želim prit pod vsako ceno, samo zato, da pridem. Kot rekreativec v letih, tega ne potrebujem.
Kar se tiče maratona. Maratonu ekvivalentne distance sem kot kolesar(bil do 62 leta) velikokrat odpeljal. Ne samo odpeljal, za svoja leta , zelo hitro odpeljal. Zato vem o čem govorim.
Enako kot ti, mi je govoril sodelavec tekač, 8 let mlajši od mene, ko sem mu govoril, da če 21-ko ne pretečeš hitreje kot 1:45 sploh nisi noben "tekač". Ko me vprašal, koliko 21 si odtekel ? Nobene sem rekel. Potem nimaš kaj za govorit, dokler jo ne odtečeš, ne veš kako to gre. Vem to v primerjavi s kolesarstvom, sem rekel. To ni enako, to je popolnoma druga zgodba je rekel. In prav zaradi tega, da mu dokažem, da nima prav, sem naključno postal tekač. Ti pogovori so bili v marcu 2012. Pa sem si rekel, bomo videli. In se po dveh mesecih teka in vmesnega kolesarjenja prijavil na svojo prvo polovičko v mesecu maju v Radencih. Kljub temu, da sem na treningu odtekel max 17 km v kosu, sem svojo prvo polovičko pri 62 odtekel za 1:40:07. Lanski najboljši časi so bili rekordni 1:33:05 v Ljubljani in 1:32:52 v Palmanovi pri 66.
Vem, da boš spet rekel, da to nič ne pomeni. Pa pomeni. Če imaš srečo in te »narava« do starih letih obvaruje hujših poškodb. Če se znaš pravilno pripraviti in motivirati na tekmo, imaš veliko možnosti, da ti tudi uspe. Normalno, da vedno obstaja tudi možnost, da ne gre vse po planu.
Ker sem zelo tekmovalen, če bi se odločil za maraton, bi moj ciljni čas za prvi maraton bil okoli 3:30-3:40. Vse kar je slabše, me ne zanima in bi bil razočaran. Prav zaradi tega, ker vem koliko dodatnih kilometrov proti sedanjih 40-45/km teden, bi moral delati, če bi želel doseči želeno in pri tem zaradi večje kilometraže riskirati tudi kakšno tekaško poškodbo, ki jo v sedanjih 5 let tekaškega staža, kljub ne nežnim treningom, ne poznam. Sem se odločil, da tega izziva ne sprejmem. Da samo pretečem maratonsko distanco, me ne zanima in mi ni izziv. To lahko naredim tudi na treningu takrat, ko nisem omejen z želenim časom.
Poleg teka, imam še druge aktivnosti, ki bi jih moral omejiti, če povečam tekaške. To pa ne želim, ker tudi v njih uživam.
Vem, da smo izven teme. Vseeno sem želel pojasniti zakaj mislim, da vem, kako se teče tudi maraton, čeprav ga nikoli nisem tekel. Tudi moj sin, ki se ukvarja z drugimi športnimi aktivnostmi, ima netekaških skoraj 90 kg »mišic«, in mu je tek, samo dodatna aktivnost, je odtekel prvi polmaraton za 1h:18' in prvi in edini maraton v času 3h:01' po principu negativ split, samo zato, da dokaže najprej sebi in ostalim, ki jih trenira, da se da s pametno pripravo narediti dobre teke tudi, če ti tek ni primarna disciplina in na tekaških tekmah nimaš nikakršnih izkušenj. Toliko o tem, kaj se da in kaj se ne da.
Se oproščam, da sem se razpisal, ker je izven teme.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 07 Nov 2016, 21:02, skupaj popravljeno 1 krat.
When you go hard, go really hard. When you go easy, go really easy !