Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

tekač18 napisal/-a:Ja to je res, a večini ne uspe , da je druga polovica hitrejša kot prva. Pa tudi ti si že imel odstope, po podatkih na internetu. Ne MOREŠ pa govoriti in pisati za maraton, ker tega NE VEŠ. Nisi odtekel nobenega maratona. Dokler nisi odtekel maratona je to samo filozofiranje in teorija. Vsak takač se na maratonu odziva drugače. Ko boš imel rezultat lahko pišeš o maratonu, do takrat pa samo ako je na 10 in 21km.

Daj umiri malo konje, da se ti vezalke kje ne odvežejo.
Seveda sem imel tudi nekaj odstopov. Ko vidim, da kljub vsem trudu, iz bilo katerega razloga, mi ta dan, ne gre in obstaja velika verjetnost poškodbe/"bolezni", odstopim. V cilj si ne želim prit pod vsako ceno, samo zato, da pridem. Kot rekreativec v letih, tega ne potrebujem.
Kar se tiče maratona. Maratonu ekvivalentne distance sem kot kolesar(bil do 62 leta) velikokrat odpeljal. Ne samo odpeljal, za svoja leta , zelo hitro odpeljal. Zato vem o čem govorim.
Enako kot ti, mi je govoril sodelavec tekač, 8 let mlajši od mene, ko sem mu govoril, da če 21-ko ne pretečeš hitreje kot 1:45 sploh nisi noben "tekač". Ko me vprašal, koliko 21 si odtekel ? Nobene sem rekel. Potem nimaš kaj za govorit, dokler jo ne odtečeš, ne veš kako to gre. Vem to v primerjavi s kolesarstvom, sem rekel. To ni enako, to je popolnoma druga zgodba je rekel. In prav zaradi tega, da mu dokažem, da nima prav, sem naključno postal tekač. Ti pogovori so bili v marcu 2012. Pa sem si rekel, bomo videli. In se po dveh mesecih teka in vmesnega kolesarjenja prijavil na svojo prvo polovičko v mesecu maju v Radencih. Kljub temu, da sem na treningu odtekel max 17 km v kosu, sem svojo prvo polovičko pri 62 odtekel za 1:40:07. Lanski najboljši časi so bili rekordni 1:33:05 v Ljubljani in 1:32:52 v Palmanovi pri 66.
Vem, da boš spet rekel, da to nič ne pomeni. Pa pomeni. Če imaš srečo in te »narava« do starih letih obvaruje hujših poškodb. Če se znaš pravilno pripraviti in motivirati na tekmo, imaš veliko možnosti, da ti tudi uspe. Normalno, da vedno obstaja tudi možnost, da ne gre vse po planu.
Ker sem zelo tekmovalen, če bi se odločil za maraton, bi moj ciljni čas za prvi maraton bil okoli 3:30-3:40. Vse kar je slabše, me ne zanima in bi bil razočaran. Prav zaradi tega, ker vem koliko dodatnih kilometrov proti sedanjih 40-45/km teden, bi moral delati, če bi želel doseči želeno in pri tem zaradi večje kilometraže riskirati tudi kakšno tekaško poškodbo, ki jo v sedanjih 5 let tekaškega staža, kljub ne nežnim treningom, ne poznam. Sem se odločil, da tega izziva ne sprejmem. Da samo pretečem maratonsko distanco, me ne zanima in mi ni izziv. To lahko naredim tudi na treningu takrat, ko nisem omejen z želenim časom.
Poleg teka, imam še druge aktivnosti, ki bi jih moral omejiti, če povečam tekaške. To pa ne želim, ker tudi v njih uživam.
Vem, da smo izven teme. Vseeno sem želel pojasniti zakaj mislim, da vem, kako se teče tudi maraton, čeprav ga nikoli nisem tekel. Tudi moj sin, ki se ukvarja z drugimi športnimi aktivnostmi, ima netekaških skoraj 90 kg »mišic«, in mu je tek, samo dodatna aktivnost, je odtekel prvi polmaraton za 1h:18' in prvi in edini maraton v času 3h:01' po principu negativ split, samo zato, da dokaže najprej sebi in ostalim, ki jih trenira, da se da s pametno pripravo narediti dobre teke tudi, če ti tek ni primarna disciplina in na tekaških tekmah nimaš nikakršnih izkušenj. Toliko o tem, kaj se da in kaj se ne da.
Se oproščam, da sem se razpisal, ker je izven teme.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 07 Nov 2016, 21:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Stara Kost ostal boš dober tekač ne pa MARATONEC. Dokler nimaš uradnega rezultata na maratonu NISI maratonec. Tako je pa če ti to priznaš ali ne. Vprašaj malo G. Podgornika, Krempla, Šalamona, Zupančiča, Javornikovo in ostalo tekaško srenjo. No zato je boljše kot sam praviš, da se posvetiš drugim športom ( kolesarjenje, karate, fitnes, mogoče tek na smučeh ).
Razpravo o tem ako je na maratonu pa lahko piše samo tisti ki ga je odtekel in ve kako se počutiš na 32,35, 37 in ostalih km. Ti tega NE VEŠ in o tem ne moreš pisati. Vse kar napišeš je teorija in navadno nakladanje. Ko boš imel rezultat pa lahko pišeš in analiziraš, ampak samo svoj rezultat.
@tekač18
Zdaj pa me že res zanima, kaj vse si pretekel in kakšni so tvoji rezultati?
Pa kaj ti je storil StaraKost?

Na srečo je tak nivo komunikacije na tem forumu bolj izjema kot pravilo...
Klatež, cenim rezultate Stare Kosti, samo pisati o tem kakšen tempo bi moral imeti, kako trenirat ne more pisati, če ni pretekel nobenega maratona in nima osebne izkušnje. Verjemi mi, da sem v 37 letih pretekel precej maratonov, 65 km 75, km in 100 km. Vesel sem vsakega, ki se ukvarja z športom, ne samo z tekom in vzpodbujam ljudi k športu posebej mlade.
Nikoli nisem pisal o tem česar sam nisem doživel oz. pretekel, ker eno je filozofiranje drugo pa kaj doživljaš na maratonu ali daljših tekih.
"Dokler nimaš uradnega rezultata na maratonu NISI maratonec. "

O kakšnih maratoncih ti sedaj govoriš? O vrhunskih rezultatih ali o rekreaitvnih rezultatih, tudi takšnih, ki potrebujejo za maraton tudi 5 ur ali več ?
Saj so tudi oni maratonci, ker imajo uraden rezultat ?
Jaz nisem nikoli rekel, da sem maratonec. Za razliko od večine ne maratoncev pa dobro vem, kaj pomeni večurni visoko intenziven napor. Vem kako se s njim spopasti. Vem kako je pomembna pravilna razporeditev moči, koliko in kdaj je potrebno jesti in piti, koliko in kako je potrebno trenirati, da se ne "zaletiš v zid". Ja tudi, kolesarji na daljših distancah imajo enako kot tekači, svoj zid. Prav zaradi teh izkušenj (tudi jaz sem se že "zaletel v zid"), lahko govorim o tem, kako se spopasti s večurnim naporom.
Kako se počutiš v zaključnih kilometrih maratona, pa nikoli nisem govoril. Vem pa kako se počutiš v zadnji uri zelo dolge in hitre vožnje.
Vseeno ti bom pustil veselje, da vsega tega ne vem in da bi se na maratonu, kot teliček zaletel za ta hitrimi, brez ustavljanja na okrepčilnih postajah, ker je to izguba časa in na koncu bil presenečen, ker mi je na 35 km ali še prej, zmanjkalo "municije". :D . Pa uživaj še naprej!.
Tisti, ki tečejo maraton 4,5 ; 5 ur trpijo bolj kot tisit,ki teče 3 ure 3: 10 ali 3:20. Seveda za tebe tisti,ki tečejo 4,5 ure niso maratonci, kot za tebe niso tekači tisti,ki tečejo 21 km 2 uri. Ti pač samo tekmuješ in želiš biti med prvimi tremi. Tudi prav, ampak spoštuj tudi druge in drugačne. V tem je veličina človeka. Tvoje izkušnje iz kolesarstva ti bodo lahko koristile ko boš tekel maraton, seveda, če ga boš ?
Ko boš odtekel maraton boš pa imel primerjavo med maratonom in dolgim kolesarjenjem. Potem nam napiši tvojo izkušnjo.
Ni nobene potrebe, da se maratonec zaleti v zid, samo treba je upoštevati določene tekaške in fizične zakonitosti. Upam, da boš kdaj spoznal, da seda tudi na tekmi 10 ali 21km uživati, če tečeš z dobro družbo. Ni vse v rezultatu. Tega ti še nisi spoznal oz. dojel. Malo poglej kaj pišejo o teku drugi na tem forumu. Mogoče ti rata postati MARATONEC
Pa obilo užitka v športu.
LAHKONOČ
klatez napisal/-a:Zdravc, saj ni čudno, da si bil točen, če si imel kar dva garmina na rokah. :D
Jaz pa sem razmišljal, kaj je tista florescentna zadeva...

Za tretjega ti je zmanjkalo rok? :wink:

Zakaj si imel 310xt in ne fenixa?

StaraKost napisal/-a:Ker je bolj točen :D .

ZdravkoC napisal/-a: Enostavno zato, ker je 310xt z menoj ogromno pretekel ... dobro se poznava in sva odličen par :-) razen znucane tipke vse funkcionira odlično.
Fenix3 je novinček in še ni utečen. Ni še dojel, katera polja naj mi pokaže med tekom in kako bo to najhitreje naredil.
Simpl :-)
FR 35 limelight me je pa izredno pozitivno presenetil in sem si ga kupil, vendar je že zarubljen :wink:

Saj je je tudi Fenix3 že unesel - tema o GPS natačnosti na garminovem forumu ne narašča več tako hitro (trenutno ima 298 strani)... :wink: Pa še Suunto se je s svojo Spartan serijo pridružil temu klubu. :?

Včasih smo mislili, da je GPS natančnost odvisna predvsem od GPS čipa, ki je vgrajen. Danes pa je vse bolj jasno, da je natačnost zelo odvisna položaja GPS antene. Zato so težave z GPS natančnostjo hardverska zadeva, ki jo z raznimi softverskimi popravki težko odpravijo.

Sam sem v začetku leta mislil presedlati na FR 920xt. Pa me je takrat visoka cena odvrnila od nakupa. Na koncu sem kupil Vivoactive, ki me je pritegnil predvsem zaradi majhnosti. In moram reči, da sem presenečen.

Ko se navadiš malce drugačnega okolja, zadeva funkcionira zelo dobro. Ima kar precej zadev, ki jih imajo dražji modeli. Kar pa nima, pa se velikokrat da naložit kot posamezna aplikacija iz Connect IQ. Predvsem pa je GPS natančnost te naprave zelo dobra.
Nazadnje spremenil klatez, dne 08 Nov 2016, 08:22, skupaj popravljeno 1 krat.
tekač18 napisal/-a:Razpravo o tem ako je na maratonu pa lahko piše samo tisti ki ga je odtekel in ve kako se počutiš na 32,35, 37 in ostalih km. Ti tega NE VEŠ in o tem ne moreš pisati. Vse kar napišeš je teorija in navadno nakladanje. Ko boš imel rezultat pa lahko pišeš in analiziraš, ampak samo svoj rezultat.

Aja? In kdor ni sam že rodil, ne more postati ginekolog, ali kako že? Ker ne ve, kako je to ...
StaraKost napisal/-a: Ja tudi, kolesarji na daljših distancah imajo enako kot tekači, svoj zid.

To drži. Kljub kar nekaj pretečenim maratonom ne bi vedela, kaj je to "tekaški zid" (no, v bistvu še zdaj ne vem), če se ne bi tik pred ciljem Franje zaletela v kolesarskega. Pravzaprav je bilo kar smešno, zdelo se mi je, da kar koli počnem, sploh ne morem iti hitreje od 25 km/h. No, potem sem se ustavila na okrepčevalnici, pila (ja, bila sem precej dehidrirana, ker sem premalo pila), nekaj pojedla - in potem je šlo brez težav dalje. Na teku se mi pa to še ni zgodilo. Če bi se, bi ga prepoznala ravno zaradi kolesarske izkušnje. :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA