prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 čara
#354722
Jaz sem jih včasih res toliko znosila, v otroških letih-nemarni starši, bi se reklo. Sedaj pa ne več, ni zdravo za stopala. Tudi sam aizbiram med bolj blaženimi, sicer pristajam bolj na prednji del stopala in tako armotiziram pristanke, ampak zaradi ene starejše poškodbe sedaj izbiram med bolj blaženimi in je opazna razlika-me ne boli več po teku.
 Denke
#354814
Evo moj foot ID, res sem se zmotil in sem pronator :).
Slika

Zanimivo mi je bilo, da mi je pokazalo za pol stevilke vecji cevelj, kot ga obicajno nosim, pa mi je fant iz Asicsa (Tukaj pohvale Aleksu, ce kdo iz Asicsa prebira forum :) ) razlozil, kako noga zatece itd. No, naslednji dan sem po 10km hoji tudi na lastni kozi obcutil kako izgleda, ko ti palec na nogi postane podkozno krvav :D .
Tako, superge sem nasel - verjetno tudi po zelo ugodni ceni. 94 eur na wiggle.co.uk, medtem ko so pri nas 180 eur. Ne vem kako je sedaj s carino, glede na to da je UK izstopila iz EU?

No, kar se ure tice, sem zasledil Polar M600, ki pa je pri nas ni naprodaj. Kdo kaksne izkusnje z omenjeno uro? Glede na prebrano/videno:
+ Android wear 2.0 (zelo kompatibilen tudi z iOS)
+ prostor za shranjevanje glasbe in aplikacij v velikosti 4GB (realnih nekje 2.3GB, ampak se vedno dovolj)
- polnenje ure na cca 1.5-2 dni. Ni ravno minus, plus pa tudi ne.
Zato me vseeno zanima, ce ima kdo osebne izkusnje, da lahko pove + in -?
Uporabniški avatar
 semjul
#354817
:D

najboljša oprema pri tekaču začetniku je dobro premišljen trening in potrpljenje. To te obvaruje pred večimi poškodbami kot najdražja tekaška oprema in ure.
Na začetku, ko je glava polna zagona, ji mišice vse prevečkrat sledijo v rdeče številke, vendar telo, sklepi in vezi niso pripravljeni in natrenirani. Zato predlagam, da del energije ki jo vlagaš v iskanje opreme, posvetiš iskanju primernih začetnih treningov, koliko in kolikokrat na teden, kako daleč, kako hitro. Ob tem boš počasi skozi izkušnje nabavil opremo ki ti bo najbolj ustrezala. Moja izkušnja je, da so najbolj pomemben del tekaške opreme nogavice. Ti boš verjetno prišel do svojih izkušenj :) Lep tek in brez poškodb želim.
 bossteb
#354818
Moji zacetki so bili v navadnih supergah, pac tistih ki sem jih imel trenutno za uporabo pri kosarki, nogometu... Potem po enem letu 2krat tedensko teka, sem ugotovil, da mi je stvar tako vsec, da bi si lahko nabavil prav 'tekaske' copate, sem kupil svoje prve Adidaske za tek. Potem pa menjal copate enkrat na 3 leta, s priblizno 4+k km vsak par. No, predlani sem pa ugotovil, da je bolj prijetno, lazje in ocitno bolj zdravo za sklepe, ce cevlji niso tako do konca izmuceni. Tako da sem v zadnjem letu in pol nabavil 6 parov tekaskih cpoat, dvojne ze upokojil, pri ostalih pa se nabirajo km lepo enakomerno.

Tvoje vprasanje glede wiggla: Brexit se uradno se ni zgodil, oz. se se nic ne cuti na davku, ce se sploh bo (po mojem bodo uvednli kaksno trgovsko cono, da bo slo lepo skoz za trgovce). Sam sem nazadnje narocil dober teden nazaj, pa ni davka. ;-)

Glede Polarja sicer nimam osebnih izkusenj, ampak pomojem je M600 kar hudo dobra urca. Tako hardwaresko kot softwaresko. :D Aja, jaz sem si sportno uro nabavil 2 leti nazaj, do tedaj pa bolj na pamet in po obcutku racunal km in visince. :oops: :roll: :)
Uporabniški avatar
 čara
#354820
Jaz tečem brez slušalk. :) Mi je ljubše tako. Uro sem pred časom prodala....Ker jaz sem tiste sorte rekreativec, ki tega ne rabi. Jaz samo tečem in migam. Napredek vidim v počutju v delu poti, ki ga pretečem.

In pa kot so že napisali, dobre superge in dobra tehnika teka. Lahkoten tek je nakaj najboljšega. Lahkotni pristanki. Takrat veš, da dobro tečeš, da ti tek koristi. Ko so noge težke, udarjanje ob tla, da se "strese cela vas", no to pa ni dobro za naše okostje.

Pa kombinacija z drugim športom, kolo, fitnes, vaje za zadnje stegenske mišice, (pri teku se bolj trenira prednja in nesorazmerje se kaže kot boleče koleno), yoga, crossfit...nekaj, s čimer aktiviraš mišice celotnega telesa in daš nekaj več pozornosti na zadnje stegenske. Hrbet , trebuh prav tako.

Pa veliko veselja ob miganju!
 Denke
#354824
No, k teku sem se dejansko zatekel, ker nisem mogel tako hitro ponovno na fitnes (manjsi poseg ob hrbtenjaci, kateri mi ni dovolil dvigovanja karkoli tezkega). Tudi treninge sem si nekako pripravil ze (3x tedensko tek, 1x tedensko cca 10km hoje - nedeljskemu pohodu je zmanjkalo dober km do 10ke). Hodim sicer vsak vecer 2-3km, tudi ce tecem tisti dan, enostavno mi odgovarja. Trenutno uporabljam eno od mnogih 5k couch aplikacij in mi kar gre :).
Teorije pa poleg iskanja opreme prebiram se, pa se. Mi je jasno, da se vsak lahko odloci, da bo tekel, ampak ni vse samo v tem. Pri vsaki stvari je nekako treba iskati cilj, zakaj se clovek odloca za to. No, mene je pritegnil wings for life in izziv od domacih ob pogovoru o teku.

Mene osebno je moja (zdaj ze) bivsa ura super sluzila na fitnesu, manjkal pa ji je GPS, oziroma je GPS vezan na telefon. Polar m600 se mi zdi zanimiva ravno iz vidika, da jo lahko uporabljam kot prejsno uro (moto360) + ima GPS in svojo aplikacijo prav za treninge. Od tiste, ki sem jo prvotno omenil sem odstopil, ni nikakrsne podpore, GPS ne deluje, kot bi moral. Tako da sedaj se bom odlocal med FR235 in Polar m600. Zal mi je samo, da se Polarjeve ure ne da nikjer v Sloveniji videti v zivo - smesno, prodajajo se vsi modeli mislim da, razen m600.
Uporabniški avatar
 čara
#354827
To je popolnoma odvisno kak tip človeka si. Mene razni izzivi ne ganejo, ker nisem tekmovalen človek. Sploh. Kadar grem na kako tekmo grem zaradi družbe in medsebojnega spodbujanja, koliko točk za kvalifikacije zberem, katero mesto zasedem, čas dosežem, me pa ne gane.

Jaz tečem za preprosti užitek. Brez cilja, ne glede časa, kondicije, razdalje. Brezciljno. Oziroma ja, je cilj. Se imeti fajn :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA