teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 runner
Kva pa ti je to svetoval?

Nikon 5200... mali a tehnicar!
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Bajsi ti raj povej, če so rože ovenele.Ne če so se umaknile, to se itak :lol: :wink: .Zato, ker če se spustijo kaki gasovi mislim da jih to uniči.
Sodelavkam pa reci, da je to BAJSIJEV PREBRANAC.In če ga hočejo okusiti pa naj te malce potitrajo in spedenajo pol jim pa serviraj prebranac še topli in plinski različici.
Ni hudiča, da ga ne bi potem katera rada imela :oops: :lol: .
ČAO!
Uporabniški avatar
 mare
pegaz napisal/-a:Dragi moji,

Nasvet: odpri okna in plavalna očala na glavo.

Nasvet: plavalna očala niso več potrebna, okna pa naj bodo kar odprta, če nisi dodal metinih listov. ;)
---

K temu receptu dodam samo ugotovitev, za katero sem jaz rabil več kot 30 let. Plavalna očala ne pomagajo, ker čebula draži tudi skozi nos in usta. Ko režeš in pražiš čebulo, stalno grizljaj skorjo kruha in peklo te ne bo nič. Poleg tega se lahko usmiliš svoje okolice (pa še sebe, da ti ni treba pojesti kile kruha) tako, da prvi del praženja čebule izvedeš kot dušenje, torej tako, da čebulo pražiš v zaprti posodi na manjšem ognju. Po nekaj minutah, ko spusti sok, nadaljuješ z običajnim praženjem, smradu in pekočih oči pa več ni. Čebula ni tako nič slabša, priprava pa je mnogo enostavnejša.
Uporabniški avatar
 Bajsi
Bajsi napisal/-a:Helou!
Z veseljem vam sporočam, da smo leto 2005 začeli s prebojem med 10 največ odgovarjanih tem....

Helou!
S še večjim veseljem vam sporočam, da smo se z našo, želodcu najbolj prijazno temo, povzpeli še med 10 najbolj branih tem.
Mic po mic, pa proti vrhu.
Ker smo ipak tekači in žderači (ali pač), vas lahko veseli dejstvo, da na mojo veliko žalost nikoli ne bomo dosegli Fotrovih in seveda vaših/naših Doživetij na teku.
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Long time, no taste or smell, or at least read!
Ta, praznični podaljšani vikend nas je zaradi pamževega smrkanja in kašlanja prikoval v bajto in za šporhet. Tako je nastalo nekaj izvrstnih kosil.
Opis najboljših delov sledi.

Čiken kari pašta

Nakockani piščančji file skupaj s štirimi stroki nasekljanega česna rahlo predresdeniramo na olivnem olju. Dodamo nakockano rdečo sladko papriko in cmarimo dve minuti ob obilnem mešanju.
Veliko žlico maskarponeja in kozarček kisle smetane premešamo, dodamo pol deci vode in dve žlici curryja. Z mikserjem dobro zmiksamo in dodamo rahlo zdrezdeniranemu piščancu. Solimo, malo še pokuhamo ter zraven zvrnemo al dente skuhane špagete.

Vanilijeva skuta s sadjem

Velik lonec mariborske skute dobro zmešamo z dva deci mleka in deci sladke smetane. Dodamo še dve vrečki vanilijevega sladkorja in dve žlici navadnega sladkorja.
Grozdje razpolovimo in izločimo peške. Če je kislo ga obilno potresemo s štaubcukrom in premešamo. Banane nakockamo in pokapamo z limoninim sokom. Pomaranče ravno tako nakockamo in, če so kisle ravno tako obdelamo s štaubcukrom.
Tablico (100g) jedilne čokolade razlomimo in jo na vodni kopeli raztopimo. Raztopljeno čokolado razmažemo na tanko na stekleno ali marmorno ploščo ali pekač. Poskušamo jo dobro ohladiti ter jo trdo, z dolgim nožem ali lopatico postrgamo s plošče. Nastanejo nekakšni svaljki.
V desertni kozarec zložimo po plasteh skuto, sadje in čokolado. Prva in zadnja plast naj bo skuta. Okrasimo še s čokolado. Postrežemo ohlajeno.

Pa, dober tek!
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Ljuti namazi in naoljeni sir za tople poletne dni.

"Ljuti namaz"

velik kozarec vloženih etinih črnih oliv
2,5 glavice česna
žlička mlete posušene ali frišne bazilike
20 čilijev
olivno olje

Olive razkoščičimo in razrežemo na osminke. Česen seskljamo na drobno. Čilije razrežemo na kolobarčke. Dodamo malo olja, dodamo baziliko in zmešamo. V majhne kozarce za vlaganje (250g) damo polovico mešanice. Do 2/3 kozarca nalijemo olivno olje in premešamo. Še enkrat dopolnimo do 2/3 kozarca z olivnim oljem. Zapremo in pustimo na ne preveč hladnem in temnem mestu tri mesece, da se vse skupaj prepoji en z drugim.

"Mozzarela v olivnem olju"

4 velike mozarele
0,5 glavice česna
ščepec mlete posušene ali frišne bazilike
sol
olivno olje

Mozarele narežeš na kockice, posuješ z baziliko in na rahlo premešaš. Soliš. V nizke kozarce za vlaganje z veliko odprtino (npr. od Naturete) naložiš do polovice sir in ga bogato preliješ z olivnim oljem, npr. skoraj do vrha. Zapreš in pustiš tri mesece na ne preveč hladnem in temnem mestu naslednje tri mesece, da se sir dodobra prepoji z oljem.

Črn kruh namazan z "Ljutim namazom", zraven pa sir iz olja ter teran.
Jebačko!!

Pa, dober tek!
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Vsi tisti, ki ste imeli čast zlužiti vojni rok v JLA!
Se še spominjate legendarnih jedi kot so vojnički pasulj, bosanski lonac (=Bosanac u loncu), kačamak s kačkavaljem, svinjsko pečenje,..
Vse to najdete v digitaliziranem priročniku:
Recepture za pripremanje jela u JNA

Poleg običajnih navodil za pripravo vsebuje tudi razpredelnice, kjer najdete vse podatke o posameznem sestavnem delu jedi. Npr. kalorije, vsebnost vitaminov,...

"Tablice"

Slika

"Priprema"

Slika

Pa, dober tek!
Uporabniški avatar
 mitsch
Mister chef

V najboljšem sosedu me je premamil losos. Dobiš ga 200g za 1100 sit. Poleg masnoče, je baje dobro vsake toliko za kontra dodati tudi maščobe omega 3.

Lepo prosim, če vključiš svoje impro sposobnosti in izumiš kakšen mediteranski način s čimmanj termične obdelave, kako naj tale losos pripravim.

P.S. Opazil sem, da je najb. sosed zadnje čase na veliko založen s hrvaškim olivnim oljem. Meni se zdi v redu- je manj razvodenel kot sosedov.

Vnaprej hvala
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Si bom probal kaj izmisliti.
Kar se tiče sosedovega olovnega olja. To je, kot vsi produkti, ki so pakirani za soseda: malo denarja, malo muzike!
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
"Kdor ne laufa, naj vsaj žre!"

Vsakodnevno bombardiranje, z meni povsem simpatičnim sklopom reklam za Calvo tuno, me je končno prepričalo, da ugotovim kaj je v resnici na tem.
Bil sem povsem pozitivno presenečen.
Ni ravno tako lepo kompaktno meso kot ga oglašujejo, vendar je še vedno primerno kompaktno, ki ga razneži že grisin. Kar se za tisto žagovino od Rio mare ne da reči. Pa tudi izredno dobrega okusa je.
Toliko o mojem videnju in okušanju tozadevne tunevine.

In kaj sem sem tokrat spacal?
Čisto navadno frtajco.

Tri jajca, ščep soli, pol deci mleka, pol zelene paprike narezane na koščke in pet čilijev narezanih na kolobarčke. "Zamuteno" ala Nadalina in ocvrto na rastinski masti toliko, da je še vedno lepo žmohtno.
Prevrnjeno na talar, posuto z eno malo razoljeno konzervo Calvo tune in popoprano.
Pohrustano z mali kosom črnega kruha in skodelico metinega čaja.

Pa, dober tek!
Uporabniški avatar
 Lena
Po želji nekaterih gospodinj objavljam enostavna recepta:

KMEČKI KRUH (piškotki)

Sestavine:

3 jajca
    250 g kokosove moke
    120 g čokolade v prahu
    100 g mletih orehov
    250 g sladkorja v prahu
Priprava:

Ločiš rumenjake in beljake. K rumenjakom dodaš žlico mlačne vode in mešaš, med mešanjem dodaš polovico sladkorja. Nato dodaš kokosovo moko, čokolado v prahu in orehe, nazadnje še sneg iz beljakov in preostalega sladkorja.
Približno polovico žličke mase povaljaš v sladkornem prahu, oblikuješ kroglice in jih polagaš na peki papir.
Pečeš pri 180 st. od 5 - 8 minut. Ko razpokajo, so pečeni. Ohladijo naj se na peki papirju.

(op. Za nedeljo sem jih pekla prvič. Meni so se zdeli malo presladki, zato predlagam manj sladkorja.)

NAPOLITANKE

Sestavine:

1 oblate za napolitanke
    10 dag jedilne čokolade
    8 - 10 dag sladkorja
    2 sveži jajci
    20 dag (ali kakšno več) masla ali margarine

Priprava:

Čokolado raztopiš nad soparo. Cela jajca zmešaš s sladkorjem (lahko na koncu vsaj kakšno minuto tudi nad soparo ). Posebej zmešaš maslo, nato dodaš raztopljeno čokolado in na koncu še jajca. Namažeš oblate (vse razen zgornje). Zaviješ v folijo, postaviš v hladilnik in malo obtežiš. Naslednji dan jih razrežeš.

(op. Splača se pripraviti vsaj dvoje oblat. Priporočam Koestlinove, a jih od novega leta nikjer ne dobim. Če jih kdo najde, naj sporoči, prosim. V Sežani so bile napolitanke z Žitovimi oblati. Pri teh se porabi manj mase, ker so nižje. Pripravila sem kot običajno maso za troje oblat (Koestlin), namazala pa kar štiri.)

DOBER TEK.
Lp,
Lena

Ministrstvo za zdravje opozarja: Napolitanke vsebujejo veliko holesterola, zato jih lahko uživate le po teku.
Nazadnje spremenil Lena, dne 31 Mar 2005, 20:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 GaGa
Lena napisal/-a:Po želji nekaterih gospodinj objavljam enostavna recepta:

KMEČKI KRUH (piškotki)

Sestavine:

3 jajca
    250 g čokolade v prahu
    100 g mletih orehov
    250 g sladkorja v prahu
Priprava:

Ločiš rumenjake in beljake. K rumenjakom dodaš žlico mlačne vode in mešaš, med mešanjem dodaš polovico sladkorja. Nato dodaš kokosovo moko, čokolado v prahu in orehe, nazadnje še sneg iz beljakov in preostalega sladkorja.
Približno polovico žličke mase povaljaš v sladkornem prahu, oblikuješ kroglice in jih polagaš na peki papir.
Pečeš pri 180 st. od 5 - 8 minut. Ko razpokajo, so pečeni. Ohladijo naj se na peki papirju.

(op. Za nedeljo sem jih pekla prvič. Meni so se zdeli malo presladki, zato predlagam manj sladkorja.)

Je mal ponagajal tiskarski škrat :? ... Lena, kolk kokosove moke je treba dat??? Najlepša hvala za tele tvoje recepte, se še priporočamo :oops: :wink:
Uporabniški avatar
 Lena
Oh, ta tiskarski škrat je skril 250 g kokosove moke, s čokolado v prahu pa je pretiraval (samo 120 g). Sem popravila.

Gaga, hvala za opozorilo.

Lp,
Lena
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!

Špageti s porovimi rezanci

Kurji file narežemo na "lističe" ter jih mariniramo v sojini omaki, žličici vegete, curry-ju in obilici česna.
Večji por razrežemo po dolgem v obliko rezancev.
Praradižnikove plate premečkamo, jih sladkamo in dodamo baziliko.
Na olivnem olju popečemo piščanca, dodamo porove rezance in na koncu zalijemo s prepeštanimi pelati. Prevremo.
Skuhamo špagete in jih al dente zvrnemo v omako.
Dobro posujemo z ribanim parmezanom in v ubrano celoto povežemo s kozarcem terana.
Pa, dober tek!
 mojA
mitsch napisal/-a:Mister chef

V najboljšem sosedu me je premamil losos. Dobiš ga 200g za 1100 sit. Poleg masnoče, je baje dobro vsake toliko za kontra dodati tudi maščobe omega 3.

Lepo prosim, če vključiš svoje impro sposobnosti in izumiš kakšen mediteranski način s čimmanj termične obdelave, kako naj tale losos pripravim.

P.S. Opazil sem, da je najb. sosed zadnje čase na veliko založen s hrvaškim olivnim oljem. Meni se zdi v redu- je manj razvodenel kot sosedov.

Vnaprej hvala

Nisem Bajsi ampak evo recept za lososa s katerim smo se mastili prejšnjo soboto. Seveda na mediteranski način :wink:

Torej: file lososa natreš s soljo in česnom, timijanom in baziliko ter ga ljubeče položiš s kožo navzdol na alufolijo rahlo pooljeno z olivnim oljem (lahko hrvaškim). Na file položiš tenko narezana kolesca paradižnika, bučke in posuješ s svežim peteršiljem. Tako lepo okrasen file nežno, rahlo zaviješ v alufolijo in pečeš v pečici na 200 stopinj - 45 minut. Ob zeleni solati ali motovilcu je odličen. Če ste bolj lačne sorte se kot priloga prileže blitva z rižem.
Dober tek !
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA