hoja v hribe in po hribih, pohodi, planinarjenje, uživanje v gozdovih in nad njimi, ...

Moderator: Vlajko

#372247
Zadnje čase hodim veliko Trikorak s soročim odrivom. Gre za neparni korak, zato imamo, enkrat naprej levo nogo in drugič desno nogo, ko se soročno porinemo. Njegova značilnost je intenzivno porivanje z rokami in hitra frekvenca z nogami. Tudi zelo lepo se teče v tem koraku. Korak je primeren, ko se teren vzpenja.

https://youtu.be/c-XbQUOSJPg

Zelo dobra kombinacija je s Štirikorakom s soročnim odrivom. Ta korak ima zelo lep ritem, kajti gre za parni korak, pri katerem imamo vedno isto nogo naprej, ko se soročno porinemo, npr. levo nogo. Če želimo začeti hoditi z desno nogo naprej, moramo narediti vmesni korak torej Petkorak. Korak je primeren, ko je teren raven ali se spušča.

https://youtu.be/SehejY82Wh0

Zelo mi je žal, da korakov nordijske hoje ne poznam že celo življenje. So dokaj logični, vendar v 70, 80 in 90 letih, mi niso bili znani. Veliko k udobnosti nordijske hoje prispevajo tudi peresno lahke palice, ki so oblikovane za tak tip hoje. Zelo dobra lastnost je tudi, da lahko hitro snameš paščke iz palic. Potem je pa tudi mogoč tek po hribu navdzol.

Mojo tezo, da sta si med športi najbolj podobna nordijska hoja in plavanje, je potrdil tudi Martin Strel

https://youtu.be/jlbkYL1ZJQs?t=127

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA