vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 bigfrik
Pijem dva litra mleka na dan :shock: ,pa actimel,pa jem snicle,jajca na ocvirkih,vse stvari pecene na masti , so se mnogo bolj okusne,.... :P ,dober da sem sploh se ziv,kaj sele da tecem,nekateri mislijo da niti ne slabo,pa tud zdravstvenih tezav nimam,pa tud zaradi clanka o mleku nisem padu v nezavest,tko da ......,mogoce za zdravje pomaga ze to da manj beres,vec jes in ce se le da pri tem celo uzivas! :twisted: :twisted: :twisted: Sicer pa bognedaj,da bi zdrav umrl! :twisted: :wink:
Uporabniški avatar
 runner
Bigfrik

Mogoče samo dejstvo, da me je tvoj prispevek razjezil, celo potrjuje tvojo teorijo – ampak, stari moj, ... ne govoriti o hrani kot edinem problemu povečanega holesterola!!!

Januarja sem ga imel 8.41 [normal 4.0]... in po treh mesecih nemastne hrane mi je zrasel na 8.5! So much about hrana...

Uh ... udahni ... izdahni... evo sem že boljši ...

JEZA – STRES - BRANJE
Jeza? No to je drugi razlog. Mogoče je bolje imenovati - stres. Moji Hermesovci so me za r.d. poslali na tečaj Transcendentalne Meditacije.
Jao, jao jaz ti nisam glih za to... Joga in ostale HareKrishna Hare Rama Rama Rama... tukaj si predstavljam, da sem pobrit po glavi, oblečen v oranžno rjuho in skakljam po Prešernovom z majčkanimi činelami v rokah. "Cinglj – Cinglj" (trenutno se močno udarjam po glavi, da spravim to sliko iz možganskega RAMa ven)

Ampak... (vedno je kakšen "ampak")

Spomnim se (dve leti nazaj) enega članka v "Obramba"i. Govoril je o kako so švedski vojaški piloti problem stresa rešili z TM. Članek iz "Obramba"e ne morem najti na netu. (mogoče kdo ima scan?)

Tukaj je nekaj branja v ANG.

Research on Transcendental Meditation at the Swedish Air force

Ha? Kaj pravite na zgornji članek?

Tudi sam nisem verjel...

Tako da tvoja izjava:
mogoce za zdravje pomaga ze to da manj beres

ne bo držala, ampak se zelo strinjam z zadnjim delom:
le da pri tem celo uzivas!

Jaz mislim, da če imaš kakšno težavo... (bolečlina v kolenu ali je**ni HOLEsterol) ... nauči se (preberi, vprašaj...) o njej čim več. Tudi "junk" preberi in sam filtriraj in izberi kar je vredno tvoje pozornosti.

Mogoče se bom prav zaradi tega (in dejstva, da Hermesovci ne morejo več živeti z mano) udeležil tečaja TM.

STATINI

Trenutna situacija je, da mi je moj OZ (osebni zdravnik) prepisal statine. (Statini zavirajo presnovo holesterola v jetrih in na ta način uravnavajo količino maščob v krvi.)
Povedal mi je, da bom (najverjetneje) jemal to zdravilo do (bridkega) konca življenja. (malo dramatizacije mora bit'). To me je malo prizadelo.
Posebej ko sem prebral (in sedaj tudi občutil) neželene učinke:
- miopatija (mišična bolezen – ne morem se spraviti teči)
- izpuščaji (meni so po vratu in glavi)
- bolečina v sklepih
- glavobol
- motnje spanja (to sem imel tudi od prej)
- pomanjkanje spolne sle (eeeeeee to hvala bogu ni)
- okvara perifernih živcev (prva pomlad, da ne jem antihistaminike – proti senenemu nahodu)

Namesto na tri mesece bom imel kontrolo na mesec in pol. Povedal mi je še, da je prioritetno da znižamo (OZ je rekel prepolovimo) holesterol. Potem se bomo lotili iskanja vzrokov. (OZa predvsem skrbi če so moja jetra OK).
Ha? Ko je rekao alkohol? Ta moj OZ je res faca. Ve, da tečem, pa me vedno vpraša kako gre na treningih in mi NE svetuje več gibanja...

Sicer pa bognedaj,da bi zdrav umrl!

Lako pa, da je vse zaman ... da je dedno (moj oče je umrl pri svojih 45tih) in pri njemu so točno tako rekli.

No, bitka traja naprej. Žrl bom je**ne statine, pazil na maščobe...
(BTW dobil sem eno BAYER-jevo tabelo katera živila vsebujejo koliko HOLEsterola... ste vedeli, da ga piščanec ima več kot svinjina?), gibal se maximalno (jao komaj čakam da mi spet v glavi klikne za tek), šel na antistresna predavanja, TMje, Joge (malo lažem tukaj, kje pa mam cajt), Tajči (ne dpop, ne na tisto Tajči) in redne kontrole pri svojem OZu.
Uporabniški avatar
 Barb
runner napisal/-a: Moji Hermesovci so me za r.d. poslali na tečaj Transcendentalne Meditacije.
Jao, jao jaz ti nisam glih za to... Joga in ostale HareKrishna Hare Rama Rama Rama... tukaj si predstavljam, da sem pobrit po glavi, oblečen v oranžno rjuho in skakljam po Prešernovom z majčkanimi činelami v rokah. "Cinglj – Cinglj" (trenutno se močno udarjam po glavi, da spravim to sliko iz možganskega RAMa ven)

Veš kaj,prid ti h men, pa se bova midva vsako jutro na glavo stavla, pa naj Hermesovci men plačajo :ignore: :wink:
Uporabniški avatar
 žine
No, ko je že govora o TM....bom na kupček položil svojo osebno izkušnjo. Sam sem, hmmm, že pred nekaj leti šel in opravil tečaj TM. Od tedaj jo (transcedentalno meditacijo) izvajam oz. vadim (ker v bistvu gre za vajo, izpopolnjevanje tehnike) neprekinjeno. Danes jo dojemam kot neločljiv del vsakdanjika, meditirajo tudi nekaj članov familije in včasih, ko sem recimo "nataknjen" :oops: me vprašajo, če slučajno te dni nisem nič meditiral...V bistvu se ne poglabljam v duhovna ali filozofska ozadja tehnike, zares jo zgolj uporabljam, kot nekakšno sprostitveno orodje. S tečaja pa se res spomnim, kako so nam pravili, da so tehniko TM ponekod vpeljale za vse svoje uslužbence kar cele firme. Splošna izkušnja je torej OK
lpŽ
Uporabniški avatar
 runner
žine

dva vprašanjca:

- zakaj, hudiča, je tečaj tako drag (100 kSIT)?
- a se ne bi dalo tehnike TM naučiti iz knjig (menda moraš imeti učitelja)?

P.S. mogoče bi bilo pametno odprti novo temo za TM?
Uporabniški avatar
 bigfrik
runner napisal/-a:Bigfrik

Mogoče samo dejstvo, da me je tvoj prispevek razjezil, celo potrjuje tvojo teorijo – ampak, stari moj, ... ne govoriti o hrani kot edinem problemu povečanega holesterola!!!
Sorry,sej ni letel to ravn direkt nate,ampak bolj na sistem,da trikrat kihnes,pa mislis da mas ze pljucnico(pa ne ti :!: ) in isces okrog zdravila!Vem da ma lahko marsikdo resne probleme,sam sej ves,ne bi bil jest jest,ce ne bi mal zezal....Mislim da lahko to jezo spereva le z velikim mrzlim pivom! :wink:
Uporabniški avatar
 runner
Mislim da lahko to jezo spereva le z velikim mrzlim pivom!

goosfraba moj VELIKI prjatelju.
Uporabniški avatar
 žine
Še preden se odpre nova tema...odgovor, al pa naj moderator prestavi debato:

Ko sem šel jaz na tečaj je bila cena 20K. Tolk let nazaj to sicer ni bilo ekvivalentno današnjim 100k, je pa vseeno bilo veliko. Ampak kljub temu sprejemljivo ob dejstvu, da sem si želel neke bistvene, al pa rajš rečem kvalitetne spremembe. Me pa ta visoka cena ....najboljši izraz za ta občutek je "bega". Morda je pojasnilo za tako visoko ceno lahko naslednje (zelo ohlapno sem si ga zapomnil od bivše redovnice - brskam po spominu - Vide Žabot, ki je svoj čas prirejala neke podobne tečaje, tudi za zelo zelo veliko denarja), torej ohlapno citiram: "Če se že odločiš, da bi rad korenito spremenil nekatere stvari v svojem življenju, moraš prej dokazat, da si to zares želiš in da si za to pripravljen tudi veliko naredit. 100 jurjev za veliko kvalitetno spremembo v svojem življenju? Ni veliko. Velika cifra je nekakšen preizkusni kamen ob katerem se vidi a si pripravljen nekaj zelo materialnega zamenjat za nekaj kvalitetnega a neotipljivega"
Seveda ni nobenega zagotovila oz. certifikata, da boš to spremembo dosegel.

A se lahko naučiš TM brez učitelja? Ne vem. Jaz bi ti na primer lahko povedal svojo mantro. Saj v osnovi gre za to, da veš da TM deluje, da imaš svojo mantro in da meditiraš (vadiš) vsak dan. Simpl.

lpŽ
 mia
me kar stresa ob teh številkah, a se dogajajo tudi takim, kjer ni vzroka

Pri nas doma jemo normalno in imamo holesterol vsi OK ( v priporočenih količinah)

Sosedova deklica pa ima pri svojih 5-ih letih 6.5 holesterola - že nekaj časa so na dieti - žal se je v tem času le-ta še povečal - zdravila bo jemala doživljenjsko

zdravnik pravi da gre za genetsko napako - kopičenja LDL hol.

Jaz bi na tvojem mestu pazila na obremenitve srca, zdravila boš moral takoitak jesti, da ne bo prehitre katastrofe,...

Mislim, da mormo teči tudi malo z glavo in ne samo s srcem

LP Mia in srečno
 bojanm
Za znižanje holesterola pamaga,če piješ na tešče jabolčni kis lahko ga zmešeš tudi z vodo ali dodaš limono stvar okusa in ješ veliko zelja ni važno v kakšni obliki,kislo,samo ali v solati.Uspeh zagarantiran,samo ne čez noč,mesec,dva,tri,itd.lp
Uporabniški avatar
 Barb
Runneru moj :arrow: reče nekdo :wink:
veš kaj,pusti ti vsa ta zdravila, loti se teka, spravi iz sebe stres, umiri življenje, osredotoči se nase :arrow: tudi meditiraj in se stavi na glavo, ter pozabi na holesterol,da obstaja :arrow: in lepega dne ga , če boš tako želel, v tvojem telesu ne bo več :!:

Saj sem ti rekla:najprej prideš k meni,se postaviva na glavo,čantava in potem še en PST,.......... :arrow: bom vidla,kako boš potem še uspel mislit na holesterol :twisted: :wink:
Uporabniški avatar
 cebelica
Ojla!
Bi še jaz dodala en nasvet.

Baje pomaga, če uživaš več C vitamina. To sem nekje prebrala, pa vem, da je treba te stvari z rezervo jemat, ma morda pa je nekaj na tem.

Menda se holesterol nabira na stenah žil ravno zaradi pomanjkanja c-vitamina. Zdraven je še pisalo nekaj o tem, da smo z morskimi prašički ljudje edini sesalci, ki ne proizvajamo lastnega c-vitamina in zaradi tega tudi edini, ki poznamo srčni infarkt. Pa še nekaj o tem, da so farmacevtske firme to že davno ugotovile, pa o tem molčijo, ker so zdravila za zmanjšanje holesterola bistveno dražja kot c vitamin (sama mafija :wink: ).

Ne verjamem vsemu temu. Vem pa, da je c vitamin zelo koristen antioksidant in morda tudi pri holesterolu kaj pomaga.
 anja
Barb napisal/-a:Runneru moj :arrow: reče nekdo :wink:
veš kaj,pusti ti vsa ta zdravila, loti se teka, spravi iz sebe stres, umiri življenje, osredotoči se nase :arrow: tudi meditiraj in se stavi na glavo, ter pozabi na holesterol,da obstaja :arrow: in lepega dne ga , če boš tako želel, v tvojem telesu ne bo več :!:

Saj sem ti rekla:najprej prideš k meni,se postaviva na glavo,čantava in potem še en PST,.......... :arrow: bom vidla,kako boš potem še uspel mislit na holesterol :twisted: :wink:

Živjo, ej s tem se pa tako zelo zelo strnijam... :P Največ je skrito v hrani in v tem, kako jemo in živimo. Pa ne s tabletami in podobnim. Sam zmenit se je treba s sabo okoli hrane in misli v glavi. Pol pa sam pozabit na vse probleme, da ne narastejo..... :rol: Pa ni treba bit tak kot promovirajo raznorazne "duhovne" zadeve (hare krišna in podobni). Lahko ti pa "samoprečiščene" variante tega pomagajo tudi pri uravnotežanju raznih vrednosti v telesu in glavi. Sem kr sama sprobala. Pa deluje :juhuhu: , le vložit nekaj misli in časa 8) (pa tudi kej denarčka :? ) moraš v to. :!: :rol:
 Nataša
anja napisal/-a:Pa ni treba bit tak kot promovirajo raznorazne "duhovne" zadeve (hare krišna in podobni)

Anja, mogoče govoriš iz izkušenj, da daješ duhovno v navednice...ali kar tako na splošno?

Ker sem mal alergična na taka posploševanja, ampak bom najprej vprašala, koliko veš o tem, da takole govoriš...preden ugriznem :wink: :lol:
Uporabniški avatar
 Barb
Nataša napisal/-a:
anja napisal/-a:Pa ni treba bit tak kot promovirajo raznorazne "duhovne" zadeve (hare krišna in podobni)

Mogoče pa je anja mislila na "duhovne" zadeve,kot na "zadeve"=tehnike,ki ti pomagajo, da znaš "pogledati" sam vase :roll: :idea: :arrow:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA