vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Pirat
Po dolgem času se spet javljam. Težav s koleni kar ni in ni konec. :(
Febrarja sem pisal o težavi v levem kolenu, tokrat me je zgrabilo v desnem. Po 4-5 km me zgrabi zadnja kolenska vez in tek moram končati, ker so bolečine prehude. Moram pa dodati, da bolečin ne čutim pri hoji, nogometi, košarki in kolesarjenju. Samo pri teku. Bojim se, da oktobra ne bom zmogel preteči 21 km na LJ. maratonu, kar sem si zadal za letos.
Uporabniški avatar
 klatez
Hja ta kolena...

Saj sem že v podobni temi v začetku leta razlagal svoje težave. Potem sem kljub bolečinam vztrajal do mojega prvega maratona in rezultat je bil, da sem moral zadnjih 12 km prehoditi, saj nisem mogel več teči zaradi bolečin v kolenu.

Nato sem tekel krajše razdalje in se po enem mesecu in pol udeležil drugega maratona. Tam sem uporabil taktiko hoje (25s vsakih 2,5 km) za razbremenitev kolen in mišic, pa ni bilo nobenih težav. Pa tudi pred tem maratonom s koleni ni bilo več težav.

Prejšnji teden v torek pa sem spet začutil koleno (zanimivo, da drugo kot prvič). Od torka do sobote nisem nič tekel, v soboto pa trojke in po 5 km spet bolečina v kolenu. Sicer sem pritekel do konca (28 km) ampak po teku me je koleno zelo bolelo.

Ko sem bral Piratov post, kaj vse drugače počne, sem malo razmišljal, kaj sem jaz počel v tem času. V tednu pred ponovnim pojavom bolečin sem enkrat igral košarko in dvakrat kolesaril. In celo zimo pred prvim maratonom sem prav tako enkrat tedensko igral košarko. Vmes, ko nisem imel težav, pa nisem niti enkrat igral košarke.

Malo sumim, da ta kombinacija košarke in teka povzroča kolenske težave...
Uporabniški avatar
 mujcika
Meni je pomagalo rolanje!

Več let sem imela težave z desnim kolenom. Brez bolečin sem lahko pretekla le 1-2km, potem sem zaradi hudih bolečin v zunanjem delu kolena morala prenehati. Bolelo me je tudi pri hoji, sploh pa pri hoji po stopnicah navzdol. Niso mi pomagali niti led niti razni povoji in stabilizatorji kolena.

Načrtno sem začela krepiti obkolenske mišice, predvsem z rolanjem. In res, po nekaj mesecih, ko sem spet poskušala s tekom, se je stanje izboljšalo. Razdalja, ki sem jo lahko pretekla brez bolečin, je postajala vse daljša. Zdaj lahko brez težav tečem tudi 20km in več. :cry: No, ko nimam kakšne druge poškodbe. :shock: Rolerji so postali moja terapija in moje najbolj priljubljeno prevozno sredstvo! :wink:
Uporabniški avatar
 tekačica
A se koga bolijo kolena če teče po bregu navzdol?
Kaj naredite v takih primerih?
:TF)
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
tekačica napisal/-a:A se koga bolijo kolena če teče po bregu navzdol?
Kaj naredite v takih primerih?

V takih primerih je že prej dobro preventivno trenirati klance navzdol, toda nikoli naravnost, vedno delaš takoimenovani slalom tip treninga nazaj dol.Saj tako krepiš tudi vezi, ki se nahajajo okoli gležnja.Potem tudi ni takega problema več z tekom navzdol, razen če nimaš prirojene slabe vezi, to je pa že druga poezija.
Kot sem dejal najboljši trening za navzdol je da tečeš cikcak slalom varianta.In vedno uporabljaj na treningu palica, ko greš v klanec ali pa ko greš z klanca navzdol.Saj v tem primeru, če pohod ali kaj hitrejšega traja kot 8ur razbremeniš kolena tudi za 400ton, ja prav ste slišali.Za toliko so izračunali švicarski znanstveniki, da razbremeniš če uporabljaš palice.Kar je kar logično, če človek pomnoži svojo težo, ki jo ima in koliko korakov narediš v 8urah pa dobiš kar zastrahujoč podatek.
V primeru da grem pa v hrib na rezultat za trening ali pa da spidiram hitrost takrat pa ne vzamem palic s seboj in grem ravnotako cikcak navzdol.
Uživaj v teku, ki je pred teboj in v kilometrih ki te še čakajo.
ČAO!
Uporabniški avatar
 tekačica
Hvala za nasvet, bom poizkusila.

mimogrede, težave s koleni so se pričele pojavljati od nerodnega skoka dalje, po katerem me je bolelo levo koleno cel mesec.
zdaj pa se bolečine pojavljajo le še po dalšem teku navzdol.

Nataša
Hm, včeraj sem tekla na Golovec in zagledala fanta, ki je norel po klancu navzdol, kot da je na olimpijskih. Roke in noge mu je metalo na vse strani, z nogami je pribijal v tla, povsem brez kontrole. Po svoje je zgledalo kul, mogoče bi si kdo mislil, kako hiter je in kako dobr divja, sama pa sem si rekla, evo, spet kandidata, ki bo čez en mesec pisal na forum, da ga boli koleno in da je pa tek čist slab za kolena in tko naprej.

Skratka, vsi tisti, ki veliko tečete navzdol, ne se slepit, kako lahko je to in kako se da pospeševat. Tek navzdol je slab za sklepe, zato je dobro racionalizirati in kontrolirati gibe, pustiti gravitaciji, da te nese - skratka, tudi to je vrsta treninga, ne počitek med tekom. Bolje, da vam noge drsajo po tleh, kot da pribijate s stopali v tla in si s tem uničujete kolena.

sam tok.
če pa nimam prav, naj me pa kdo popravi.
Nazadnje spremenil Nataša, dne 20 Maj 2005, 07:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Dule
He,he Nta ti bi kar prepovedala tek navzdol.. :lol:

Prid ti na maraton 4.občin od Porezna do Petrovega brda pa boš vidla, kako drvijo(mo) navzdol..kot snete skire :D

Bi rekel, da je bolj nevarno tek navzdol za tiste, ki ga ne trenirajo..
Po drugi strani je pa tudi res, da poškodba lahko doleti vsakega ali treniranega ali pa netreniranega.. :roll:
 Nataša
Dule napisal/-a:Bi rekel, da je bolj nevarno tek navzdol za tiste, ki ga ne trenirajo..

točno to. ampak pustimo gorske tekače ob strani, ne govorim o vas gamsih :wink: pa še to - na tekmi je jasno, da se bo divjalo, ni pa treba divjati na vsakem joggingu z golovca, a ne? :wink:
 drej
Se popolnoma strinjam z Natašo.

Tek navzdol je samo nujno zlo, ker so pač nekatere proge speljane tudi navzdol. Tek navzdol nogam samo škoduje in v ničemer koristi.

Seveda ne bodo nikomur noge odpadle, če je kje kakšna proga kak kilometer speljana navzdol, ni pa da bi človek to treniral. To pretečeš tako, da se dol pelješ v praznem teku, ob največji možni relativni hitrosti.

Kdor po klancu dol pospešuje menim, da ima pač več v nogah kot v glavi in da mu nog ni škoda.
 Ahiles
poškodoval sem si koleno pred mesecem dni. Diagnoza je vkleščen meniskus in odtrgana medialna vez. Čakam na operacijo in me zanimna kako dolgo bo trajala rehabilitacija.
Ali se po tej poškodbi sploh še priporoča tek in tek na smučeh?
Kateri športi so sploh priporočljivi?
Uporabniški avatar
 žure
Bemti, Ahiles!
Moje sožalje.
Ravno včeraj sem med tekom premišljeval, kje se držiš...
Želim ti čim hitrejše in čim boljše okrevanje.
V nedeljo (če bom šel) bom v Rakovem Škocjanu tekel zate!
Uporabniški avatar
 Arapc
Diagnoza je vkleščen meniskus in odtrgana medialna vez

Mogoce se bo zdelo malo cudno vprasanje, samo vseeno. Kak pa staknes tako poskodbo?
 Pirat
10. maja sem v temu topicu "jamral" glede bolečin v kolenu. Sedaj se je stanje že toliko izboljšalo, da so bolečine izginile. Sicer sem imel za letos cilj preteči 21 km na Lj. maratonu, vendar sem se potem raje odločil za 10 km. Nočem spet tvegati poškodbe.
Naslednje leto pa na 21 km!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA