Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 miro
Danes je bil za večino od vas tekaški praznik v Sežani.
No jaz pa sem se v sklopu priprav na maraton odpravil na eno mojih ljubših prog in sicer iz Mojstrane na Jesenice.Proga poteka največ po gozdni poti na Mežaklji,ki je istočasno tudi kolesarska pot vendar bolj za gorska kolesa.
Ker pa je bila od Hrušice proga še pod snegom sem zavil na levo stran Save , kjer je tudi del proge Olimpijskega teka , ki ga organizira ŠD Karavanke in poteka po asfaltu , pa tudi ob nedeljah je zaprta za avtomobile ba kar pa se nekateri vozniki požvižgajo.
Vzmernem teku sem tako tekel ob levem delu Save nato prečkal "Hermanov" most , kjer me je čakala boljša polvica npri hokejskem igrišču ,ter me odpeljala domov.
Teka je bilo približno 12 km , kisem ga v lahkotnem tempu pretekel v malo manj kot eni uri.
To je ena mojih ljubših prog , je zelo lepa razgibana , tako , da se lahko zmenimo , da jo kdaj skupaj pretečemo oziroma prekolesarimo.
V smeri Jesenice Mojstrana ima malo več vzpona , ki pa ni ekstremen.
Vabljeni!
Miro
 Nataša
včeraj sem šla še vsa polna energije iz Sežane rolat v Kamniško Bistrico in sem se spomnila na en lušten makadam, ki bi bil fajn tekaška trasa. in sicer se peljete proti K.Bistrici in pri gondoli za Veliko planino zavijete na levo (pa ne na parkirišče ampak kakih 50-100 m prej). al pa tam že parkirate. potem pa čez most in desno in potem se makadam vleče ob reki (po nasprotnem bregu od ceste) par km do kanjona Predoselj oz. Predaselj (če si ga hočete pogledat, po štengah dol). in potem spet na glavno cesto, kjer je še 200 m do doma v Bistrici in izvira reke. ta proga je sploh primerna poleti, ker ni prevroče. jo bom pa še bolj natančno preštudirala.
Uporabniški avatar
 Fotr
Ker je bila v TF že večkrat omenjena Radovna, sem se podal danes vanjo na zelo počasen daljši tek, z namenom, da opišem Radovno kot tekaško traso. :wink:
Moj dostop je ponavadi skozi Krnico. Vanjo se pride tako, da se s ceste na Pokljuko malo izven Zgornjih Gorij zavije na desno navzdol. Tam stoji tudi kažipot, ki kaže na Radovno. Skozi Krnico pelje pot strmo navzdol in preko mostu čez reko Radovno se začne tudi kilometrska oznaka.
Asfaltirana cesta pelje naprej in malo pred 1. kilometrom je možnost parkiranja, a je ponavadi vse zasedeno zaradi množice ribičev, ki namakajo svoje špage v Radovni. :? Cesta je naprej gladka in ni vzponov, tam trenirajo gorjanski tekači na smučeh, največkrat z rolkami in palicami. :lol:
Pri oznaki 2,5 km je elektrarna Gorje, kjer je tudi možnost parkiranja in običajni začetek teka. Če pa je tam zasedeno, je 500 m naprej pri kapelici tudi prostor za avtomobile, še 500 m naprej v breg, malo pred oznako 3,5 km je prostora poleti dovolj za parkiranje. Tam je pastirjevo domovanje v času, ko so krave v Radovni in že nekaj sezon je pastir moj prijatelj iz najstniških let, Bengi smo ga klicali. :D
Sedaj sem se spomnil še enega mladostnega prijatelja, ki je bil tudi rad pastir in je pasel krave na Pustem Rovtu v Karavankah blizu avstrijske meje. To je bil še kar znani jeseniški pesnik Jože Košir – Plantan, telesno neznansko močan človek, hrust, da mu ga ni bilo para, a nežna pesniška duša. Na paši je imel prenosni pisalni stroj in pisal pesmice. Graničarji, ki so takrat patruljirali po tistem področju so govorili: »Zaista so ovi Slovenci pametni, ovde ima i čoban pisaču mašinu!« :shock: Včasih sva skupaj udarila kakšen šov, in če nisva imela denarja, je on pisal pesmice za zaljubljene jaz pa govore za funkcionarje in sva jih prodajala kar iz roke, a to je že druga zgodba. :cry: No dosti o tem, ampak zgleda da se moje tekaške izkušnje vseskozi prepletajo s kravami. :D
Danes sem začel pri oznaki 3,5 km. Tekel sem zelo počasi 8 minut na km, da bi se zapomnil čimveč podrobnosti, čeprav sem Radovno pretekel že velikokrat. Med tekom po tem terenu včasih uporabljam meditacijo ali iščem inspiracijo ali kot se slikovito izrazi Mojcej, "tečem po jasah svoje duše". Samotna dolina Radovne je zelo primerna za to.
Cesta se najprej čisto nalahno dvigne, se spusti malo navzdol, nekaj deset metrov od 4,5 pa je do 5 km še malo brega. Tu se spusti 500 m navzdol, vmes pa je znana Napoleonova skala, :!: kjer so se podpisali njegovi vojaki, ko so marširali skozi te kraje. Čeprav sem že neštetokrat tekel tam mimo, pri skali še nisem bil. Videl pa sem, da je poleti kar zelo obiskana.
No pot gre do 6. km še malo v breg, nekaj metrov pred tablico 6 km pa je znameniti kraj, :!: kjer sem pred seboj gnal krave, kolesarje, motoriste in kamion hlodov. :!: Kakih 100 m je cesta ravna, potem pa je še 100 m dolg breg navzdol in cesta se do 7,5 km ne dviguje in spušča več.
Pri 7. km je spomenik, :!: kjer dvignjena dlan opozarja na požgano domačijo, ki kot opomin nasilju in vojni še danes stoji tam in most čez reko Radovno, ki te sicer spremlja skoraj vso pot, kot čisti tok srebrno zeleno prozorne reke, le tu pa tam se skrije za drevesa.
Trasa se pri 7,5 km začne komaj opazno dvigati, a se nato tudi komaj opazno obrne navzdol do malo pred 8 km. Tam je na desno v jami, v kateri so včasih kopali kredo sedaj lepo zeleno jezero in pravi raj za žabe, ki v svoji rodni dobi lezejo po cesti. Pozor, da ne spodrsne! :shock: Naprej do 10 km ni omembe vrednih bregov ali spustov, vmes je še mala elektrarna Klemenak, kmalu nato pa je meja med občinama Bled in Kranjska gora in začetek Triglavskega parka. Nato je še zanimiva in spomeniško zaščitena Psnakova žaga in mlin, do 12. km trase se malo dviguje in že se pokaže križišče, kjer obrnem in tečem nazaj na izhodišče. Seveda je tek zanimiv tudi v obratni smeri. :D
Kakšen km naprej je Psnakova gostilna, na levo, proti Krmi pa Pocarjeva domačija, prvovrsten spomenik kmečkega življenja v Radovni za nekaj stoletij nazaj. :!: Od tam se pride tudi do znamenite Gogalove lipe :!: ali se lahko, poleti seveda, ogleda grbinaste travnike. Tekaška trasa v Krmo je tudi nekaj posebnega in je vredna svojega opisa. :!:
Tako sem opravil 16 km zelo počasnega teka :shock: in zabeležil značilnosti trase skozi Radovno. Če sem kaj pozabil, me bosta Miro in Tuareg, ki jima je ta teren tudi domač, opozorila na pomanjkljivosti in še kaj dodala. :D :D :D
Uporabniški avatar
 miro
Jaz parkiram prej, že na Bledu, ali pa Zgornjih Gorjah, ter nato tečem do Mojstrane(avto odpelje žena).
Mogoče poleti motijo "motoriziranci" , ki z veseljem pritiskajo na plin in te veselo okadijo z makadamskim prahom.
Drugače pa je proga zelo lepa ,samo klanček od Psnaka do Mojstrane mi vedno pokaže zobe.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 Tuareg
Opis trase je tako natančen, da ni kaj dodati. Ostane le še dobrih
4 km do Kovinarske koče in še približno 2 km do rampe, kjer planinci
parkiramo jeklene konjičke, ko se odpravljamo v triglavsko kraljestvo.
Boš dodal opis še tega dela trase?
Uporabniški avatar
 Fotr
Tuareg napisal/-a:...ostane le še dobrih 4 km do Kovinarske koče in še približno 2 km do rampe, kjer planinci parkiramo jeklene konjičke, ko se odpravljamo v triglavsko kraljestvo. Boš dodal opis še tega dela trase?

Zagotovo, le sneg mora skopneti, :? da bom lahko prišel do rampe in da bo več videti. Ali pa naj spet kidam? :shock: :shock: :D
 Nataša
GregorB me je opozoril, da so v kamniški bistrici klopi!!! samo tok da ne bo koga kej v rito pičl pa bom jest kriva :oops:
dodajam pa, da bližnjega srečanja s klopi še nisem mela!!
Uporabniški avatar
 gregorb
Iz napisanega sklepam, da če tečeš dovolj hitro, ti klopi nič ne morejo! :lol:
 Nataša
Hitrost na žalost ne pomaga - morš grdo gledat, mahat z rokam in kričat "vsi klopi stran". pomaga pa tud tak tonik k ga je mel Boštjan :D
Uporabniški avatar
 gregorb
Tonik od BoštjanaG pomaga odgnat tud kej druzga :D. Baje da,če tečeš s takšnim tonikom namazan, potem tam trava ne raste vsaj 1 leto. :twisted:
Uporabniški avatar
 Staša
Morda celo komu kdaj prav pride, ... ce pa ne, pa vsaj, da se malo pohvalim...

Kraj tekanja: Den Haag, Scheveningen (Nizozemska)
Kako do tam: Tramvaj st 9 ;), koncna postaja
Opis poti: Pescena obala atlantskega oceana, precej tezak tek, ker se malo ugreza, najlazje je tam, kjer so po tleh skoljke in prijetno prska, sem ter tja se lahko povzpnes se za kaksnih 30 metrov na dajk (nasip)
Dolzina: neskoncno v sever (proti jugi je pristanisce)
Ocena: 10+
Tekacev izjemno malo
Soncek in malo vetrcka

Lep pozdravcek!!! :)
 Lučko
Vauuuuu Stasa Slika
Uporabniški avatar
 mirc
Danes je Tanjo in mene Miro za sinhroinizacijo teka naše trojke povabil na eno od svojih mnogih mojstranških tekaških prog:
Mojstrana-Dovje-Mojstrana-proti Radovni-odcep proti tenis igriščem, desni breg Bistrice (dolina Vrat), na Kredo, koča pri Peričniku - obrat 180, Mojstrana, 'skalca' ob robu gozda proti Belci do Save in ob desnem bregu Save do Mojstrane.
Izdelal sem približno karto proge
http://www.sportosplet.net/galerija/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0
Proga je zelo slikovita.
Med tekom ob Bistrici v Vratih se mi je porodila ideja, da bi lahko v tem koncu pripravili 1. forumski tekaški piknik, kjer bi za uvod izvedli teka: ena skupina krajši npr. 8km, druga pa 12 - 15 km.

Lp Mirč
Uporabniški avatar
 ero
mirc napisal/-a:Med tekom ob Bistrici v Vratih se mi je porodila ideja, da bi lahko v tem koncu pripravili 1. forumski tekaški piknik, kjer bi za uvod izvedli teka: ena skupina krajši npr. 8km, druga pa 12 - 15 km.

odlično! ravno zdaj sva s Pio (med večernim sprehodom s kužkoma po gozdu) razmišljala tudi o možnih lokacijah za piknik. Gorenjska (Radovna?) je gotovo zelo visoko na mojem seznamu.
Uporabniški avatar
 nada
Lučko, prejšnji teden sem odkrila zanimivo pot do Bogenšperka, mislim, da bi ti bila všeč, glede na to, da je gozdna (milina za noge), ki se ves čas prijetno ( ali pa tudi malo manj prijetno :wink: ) vzpenja. :arrow: :arrow: No, avto pustiš (ali pa se ogreješ do Šmartna) na parkirišču IUV, greš 10 m po asfaltu zaviješ desno in začne se vzpon, potem pa samo naprej, malo, po travi (lep razgled na Šmartno), malo po gozdu naravnost do gradu na Bogenšperku. Je prijetna sprememba, tišina, nobenega asfalta in norih psov :twisted:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA