vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Lojs
(Žena je napisala...)

Lep športni pozdrav!

Sem mlada mamica (no ja, stara sem 29 let) tri in pol mesečnega fantka in zelo bi bila vesela kakšnega strokovnega nasveta in kakšne »izkušnje iz prve roke« glede športa.

Moj priljubljeni šport je tek. Z njim sem se intenzivno ukvarjala deset let pred zanositvijo. Tekla sem vsak drugi dan od trideset minut do ene ure in sem v tem času naredila od pet do deset kilometrov. Tekla sem s hitrostjo 10 km na uro.
Kakšne tri mesece pred zanositvijo sem s tekom prenehala zaradi težav z mehurjem. Tudi v nosečnosti nisem tekla, ker je moja ginekologinja v maternici našla nekakšno pregrado in sem se bala spontanega splava ter predčasnega poroda. S tekom sem spet začela dva in pol mesece po porodu in tukaj se začenja moja »dilema«.
Ko sem po porodu ponovno začela z vadbo, sem se pozanimala na fitnesu, kako začeti, saj mojega fantka polno dojim in bi ga rada dojila polno do šestega meseca, nato pa še do enega leta. Mleka imam dovolj, občasno celo preveč. Na fitnesu so mi svetovali, naj tečem s tako hitrostjo, da bo moj pulz med 150 in 160. Tako sem storila, vendar se mi zdi, da pri taki vadbi zelo malo ali celo nič ne napredujem. Za vadbo si vzamem štirideset minut, vendar moram po petih minutah prenehati s tekom (tečem s hitrostjo 8 km na uro), ker mi pulz preveč naraste in tako preostalih 35 minut hodim s hitrostjo nekje od 6.4 do 7.1 km na uro. Treniram vsak drugi dan.

Zanima me, kaj bi se zgodilo, če bi trenirala malo bolj intenzivno? Bi mi zmanjkalo mleka? Slišala sem, da se mleko lahko pri preveč intenzivni vadbi »skisa«. Je to res?

Naj še omenim, da se po štiridesetih minutah zgoraj opisane vadbe sploh ne počutim utrujeno in sploh nisem zadihana. Sicer ne vem, s kakšnim pulzom sem trenirala pred zanositvijo, ker si ga nikoli nisem merila, vendar sem definitivno tekla precej bolj intenzivno (prej 10 km na uro 40 minut, zdaj 8 km na uro pet minut, nato pa hodim). Ali je mogoče, da smo ljudje kar se tiče pulza različni? Je mogoče, da meni ustreza višji pulz kot je za mojo starost priporočeno? Naj še omenim, da trenutno tehtam 72 kg, pred zanositvijo pa sem 65.

Z možem si želiva veliko otrok, tako da verjetno med eno in drugo zanositvijo ne bova dolgo čakala, kar pomeni, da bom nekaj naslednjih let ali noseča ali pa dojila. Kljub temu se ne bi želela odpovedati teku.

Kako naj treniram med nosečnostjo? Koliko se poveča nevarnost spontanega splava zaradi pregrade, če bi tekla? (Prva nosečnost je potekala normalno, brez posebnosti, vendar nisem trenirala.) Kako naj treniram v visoki nosečnosti, da bom ohranila kondicijo? Ali naj se morda lotim kakega drugega športa (plavanje odpade, ker v bližini ni nobenega bazena)?

Zanima me tudi glede trebušnjakov. Po teku naredim približno 300 različnih trebušnjakov. Ali jih lahko delam tudi med nosečnostjo? Kaj pa v visoki nosečnosti?

Naj me prosim kdo potolaži in mi pove, da se šport in materinstvo ne izključujeta!!!!! Če bi že morala izbirati, bi brez pomisleka izbrala materinstvo, vendar bi bila brez športa zelo nesrečna….

Prosim za nasvet, hvala!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA