vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

maus
Oglasam se sele drugic,res pa je ,da sem tekac sele od jan.,ko se je manjsa skupinica "norcev"zacela preganjati po rozniku 1x na teden.
Sicer sem bil ze prej zelo aktiven rekreativec(kosarka,......)ampak
tezave s poskodbami se nisem imel,razen seveda zviti gleznji ipd.
Isias je nekako diagnoza,ko so se mi vzdolz leve noge zaceli pojavljati
mravljinci in pa obcutek v misicah je tak kot,da me bo vsak tren.prijel krc.
Osebna zdr. mi je odsvetovala aktivnost,dala brosuro z vajami za trebuh
in hrbet 14dni in vse bo ok,itak.Seveda ni bilo,biu sm na fizioterapiji(5x)
in res mravljinci so zginili,vendar neprijeten obcutek v levi nogi ostaja.
Terapevtka mi je dejala ,da je to od dolgoletnega nabijanja basketa(kar ji verjamem)trda podlaga ipd.Pa se to mi je rekla,da kje sem videl visoke tekace(190).Problem je v tem,da se med aktivnostjo pocutim odlicno in pretekli vikend sm"gresil"in igral kosarko in kolesaril in sedaj je kr kul pocutje!Pa ravno sedaj ko sem se ponovno zaljubil,tokrat v tek:-)

hvala za.........karkoli
Uporabniški avatar
 strelec30
tudi jaz sem imel velike težave z išijasom, ful me je bolelo iz križa pa dol po nogi. Kasneje mravljinčilo, pa občutek sem imel, da mi ledeni stopalo. Potem pa so se sčasoma težave unesle, na terapijo niti šel nisem. Vendar je vse skupaj trajalo dobrega pol leta. Kar nekaj časa treba , da taka stvar mine.
 maus
Hvala za te vzbodbudne besede,to sm rabu :D
PAIN IS TEMPORARY,GLORY IS FOREVER,...pravijo:-)

lp
 dpop
192.5cm... letos bo 10 let odkar se ukvarjam z "joggingom"...
cca. 1000km letno... poškodbe so bile, so, in bodo... ampak
če bi mi pa "zdravnik" rekel da sem prevelik za tek :shock:
I'LL GO 4 SECOND OPPINION!!! :wink: :lol:

Skratka... sem tudi jaz prestal išijas, pa razna vnetja mišic itd...
ampak to je bilo vse od drugih športov... tek pa...
če je po pameti (no, ja... lahko tudi po asfaltu :lol:)...
NI PANIKE... SPLOH! 8)

1590 Darko

P.S. PAIN is just a proof U R alive! :wink:
 maus
juuuuupppiiiiii :D :D
 snezni_tekac
Jaz hvala bogu teh problemov nisem imel tako da bi eskalirali.
Sem pa svoj cas treniral z rekreativcem ki je imel to diagnozo in tudi bil veckrat operiran na to temo.

NA teku se je trudil na 21km je cleo dosegal casa tam okoli 1.30 kar se mi ni zdelo slabo. Je pa vedno poudarjal da je njegov primarni sport kolo.
Tam se je najboljse pocutil in tudi blazilno je delovalo na njegov problem.

Kasneje pa je popolnoma nehal s tekom in samo ostal na kolesu.

Meni se zdi najpomembnejse da delas veliko stretchinga morda bi poskusil se z jogo ( to bilo verjetno najbolj smiselno ). Pa da ne obmirujes torej da si vedno v gibanju. Ja se to mojemu kolegu pri takratnem treningu je zelo ustrezal vzpon. Pravzprav ce se prav spomnim sem dobil pri njem idejo prehoda iz cestnega teka na gorske tekaske vzpone in gorske maratone.

Ce je to lahko tudi tvoja zgodba ne vem vsekakor pa se morda kaj iz nje nauciti. Ja se nekaj mislim da je predvsem imel probleme ce je sel na stadion se ukvarjati z intervali ali kaksnim intenzivnim treningom hitrosti.
 Nataša
maus napisal/-a:Pa se to mi je rekla,da kje sem videl visoke tekace(190)

en tak je Bigfrik, naj ga gre kdaj pogledat na tekmo, kako teče... :!:

sicer pa sva ravno včeraj s cimrom ugotavljala, kako tile zdravniki vedno odsvetujejo fizično aktivnost in prepovedujejo vse po vrsti, ker je to pač zanje bolj "varno", kot če bi se resnično spoprijeli s tvojim problemom (koleno, ahilova tetiva ali karkoli nas že matra) in ti svetovali eno pametno terapijo.

Dobro vejo, da se lahko poškodba ponovi, če ne delaš RES tako, kot je prav (in redkokdaj se ve, kako je prav in kaj bo delovalo), zato se zavarujejo s tem, da ti raje rečejo, da sploh ne teci. Seveda, na kavču se ti težko kaj zgodi, razen da ti pade kos ometa na glavo ali da ti Slavko Bobovnik skoči iz ekrana (to skrbi mojo staro mamo, by the way).

Mogoče sem mal zašla s teme, ampak tole je še tko eno skrito sporočilo za Bora - ne obupat, vedno iskat še druge rešitve...zdravniki niso vseznalci, marsikdaj lahko maserji, fizioterapevti, akupunkturisti, kiropraktiki in drugi copperfieldi (razne te vrače v glavnem pozna Barb) naredijo več dobrega.
:wink:
Uporabniški avatar
 Z*
snezni_tekac napisal/-a:Meni se zdi najpomembnejse da delas veliko stretchinga morda bi poskusil se z jogo ( to bilo verjetno najbolj smiselno ). Pa da ne obmirujes torej da si vedno v gibanju. Ja se to mojemu kolegu pri takratnem treningu je zelo ustrezal vzpon. Pravzprav ce se prav spomnim sem dobil pri njem idejo prehoda iz cestnega teka na gorske tekaske vzpone in gorske maratone.
Ce je to lahko tudi tvoja zgodba ne vem vsekakor pa se morda kaj iz nje nauciti. Ja se nekaj mislim da je predvsem imel probleme ce je sel na stadion se ukvarjati z intervali ali kaksnim intenzivnim treningom hitrosti.
Nasveti Snežnega se mi zdijo zelo koristni :clap: . Iz lastne izkušnje :roll: . Namreč že 1 leto in 9 mesecev se tako in drugače spopadam s tem ali podobnim problemom. Pač boli v predelu kolkov, zadaj, in se občasno vleče navzdol po nogi, trenutno čakam na slikanje, da vidimo, če lahko kaj vidimo in ukrepamo. Teka nisem opustila, vendar res tečem redkeje in manj intenzivno (ne hodim na tekme), paše mi tek navzgor, najraje imam kros po okoliških hribčkih (zahvaljujoč Tadeju jih poznam vse več), boleče posledice čutim predvsem na asfaltu. Zadnje čase več kolesarim, ker me po tem ne boli tako kot po teku. Blaži strečing in vaje za moč, predvsem stegenskih mišic, sedalnega dela, hrbta in trebuhaSlika. Pomaga mi občasno ogrevanje s termoforjem. Mislim pa, da tudi žavba, ki mi jo je priskrbel Inot: Glukozamin sulfat, kapsule in kremca za masažo. Tako je to, predvsem vdati se ne, migaj.Slika Pa dobro opravi! Slika
Uporabniški avatar
 ales
Še moja izkušnja..

Občasne bolečine v križu sem imel zadnjih deset, petnajst let. Leta nazaj sem, po enem kratkem obdobju športnih aktivnosti prišel celo blizu 90kg, takrat sem si omislil surfanje in po enem poletju nadomeščanja jambora, me je v začetku septembra tako zvilo, da sem lahko hodil le še z Naklofeni. Od takrat sem imel živec v levi nogi precej neobčutljiv. Čudn občutek in še slabši obeti..

Surf sedaj že leta leži pod prikolico, pred dvema letoma me je prešinilo in sem se s tekom spravil na zmernih 85 kg. Bolečin v križu od takrat ne poznam več, tudi občutek omrtvičenosti je čudežno preminil. Sem pa nekje prebral, da tovrstne težave najpogosteje pestijo moške od tridesetega do štiridesetega leta starosti. Pri meni je bilo to skoraj do leta natančno. Vseeno sedaj malo pazim da se po teku čimpreje preoblečem, pod tekaškimi nosim še craftove majice, ostal je le še strah pred utežmi.

Tek - čudežno zdravilo? - pri meni zagotovo!

p.s. sem se pa v času najhujših težav mazal s končevo mastjo in justovimi kapljicami, grel hrbet, nosil ledvični pas. Dopuščam, da je del zaslug mogoče pripisati tudi temu..
Uporabniški avatar
 bigfrik
Nataša napisal/-a:
maus napisal/-a:Pa se to mi je rekla,da kje sem videl visoke tekace(190)

en tak je Bigfrik, naj ga gre kdaj pogledat na tekmo, kako teče... :!:

Evo podpisem,pa kaj pijes Natasa?
P.S.Pa ne vem ce ni se vedno bolj cool na pivu!?!
Uporabniški avatar
 Pepino
Evo mene, sedaj pa bom jaz dal svoje izkusnje oz. moj opis zdravstvenega stanja. OK psihicnega ne bom pisal :ignore: , gre se za fizicno! :lol:

no moja telesna konstrukcija sedaj je:
198cm
100kg

No leta 1998 sem bil operiran na "discus hernia", 6 mesecev sem imel taksne krce v levi nogi da sem 1h na noc spal (ko je krc v nogi zagrabil se je tudi zgodilo na ni 2h popustil) ostalo sem bil na ketonalu in apaurinih, da sem vsaj malo spal. Preko VIP sem si rihtal da sem dal v tem casu vse potrebne preglede skozi in tako pristal v bolnici na CT-ju in mielografiji. No tam me je kar ni v navadi operiral ortoped ponavadi delajo to nevrokirurgi.
No v glavnem bil je ponedeljek ko sem prisel v bolnico, v torek so mi rekli potrebna operacija, v sredo so operirali, naslednji ponedeljek sem sel domov in popoldan na Kalvarijo (hrib v MB, za tiste ki niso iz MB).
Nosil 3 mesece ojacan krizni pas, potem pa 5 mesec po operaciji delal na arheoloskih izkopavanjih in sukaj lopato ter kramp. Bilo mi je receno da ne smem tezko dvigovati da ne smem nevem kaj vse, se cudo sem se da mi niso prepovedali sexati :oops: :lol: !
No letos sem opustil kajenje in zacel tect, pa moram rect da ni panike kaj se kriza tice. Drugace pa sem ze par let za poret pozimi na fitnesu in dvigujem otezi prez kakrsni koli problemov, je pa res da moras pac paziti kako dvigujes in koliko, to pa mora pac vsak sam za sebe vedeti.
Blo mi je receno da se rado to ponovi in poznam primere ki se jim je to tudi res ponovilo ampak pri meni je sedaj skoraj 9 let od te operacije in moram rec, da je vse OK, vcasih te kriz malo spomni da je se tam ampak ni panike! Se mi zdi da ce sem kaksno obdobje bol lenaril je bilo ob malo vecjem naporu kar za cutiti ta moj kriz!

No v kolker koga zanima se kaj me naj kar vprasa sem dal to skozi in vem da so to :twisted: bolecine ki jih se najvecjemu sovrazniku ne bi privoscil!!!

lp, iz zdrav kriz vse!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA