vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Ninocka
V zadnjih tednih sem kot dopolnilo teku (ironično: da ne bo prišlo do obrabe sklepov zaradi prevelike tekaške kilometraže) presedlala na kolo. Medtem, ko med tekom še nikoli nisem začutila kolena (trk, trk, trk) je pri kolesarjenju moje levo koleno čedalje bolj "čuteče"(malo že med vožnjo, bolj pa dan po). Zadeva se je začela pojavljati že lani poleti po daljših turcah. Sedaj se ravno v procesu kupovanja spd pedal in kolesarskih čevljev s katerimi naj bi bolj pravilno potiskala pedala in po moji logiki tudi bolj pravilno obremenjavala sklepe. Zanima, na kaj vse bi še morala paziti, da se tole rahlo čuteče koleno ne bo razvilo v kaj kroničnega.

Bom zelo vesela in hvaležna za kakšen nasvet in vašo izkušnjo.
Uporabniški avatar
 Vlajko
Ninocka napisal/-a:... Zanima, na kaj vse bi še morala paziti, da se tole rahlo čuteče koleno ne bo razvilo v kaj kroničnega....

Nastavitev višine sedeža? :roll: :wink:
 Nataša
Nina, zanimivo, sama sem imela tudi največ težav s koleni na kolesu, kjer naj tega ne bi bilo oz.je za tek bolj značilno.

Pravilna nastavitev sedeža je res osnova, ker pa je mene še vedno bolelo, sem si morala priznati, da pretiravam. Tako kot tek tudi kolesarjenje zahteva svojo kilometražo. Ne vem sicer, koliko km si letos naredila na kolesu, ampak jaz sem šla takrat na nekaj 20km tur in potem direkt na 100km, pa sem zadnjo uro zaradi bolečin v kolenih komaj še vozila. Tko da najbolj verjamem v postopno stopnjevanje kilometrine. Na mojih biciklističnih potovanjih se je izkazalo, da vse težave po prvem tednu minejo.

za pedala pa ne vem, ker vozim kar v tevah :roll:
Uporabniški avatar
 bojanu
Poglej si v zadnjih Poletih Kališnikove članke (povzetki po Penku) o nastavitvah višine sedeža, njegove lege glede na oporo, krmila, ... položaja nog na pedalih in preveri, če imaš pravilne nastavitve. Nastavitve spreminjaj po malih korakih, da se telo privadi!
Postopno povečevanje razdalj, da se noge (sklepi in vezi) privadijo na gibanje in dodajanje klancev, ko imaš že nekaj kolesarske podlage za sabo.
Uporabljaj nižje (lažje) prestave in goni bolj hitro.
In kot je napisala Nataša-ne pretiravaj-kar poglej treninge za Franjo v Poletu in povej, koliko več km narediš :roll:

Pedala pa kar Shimano, pa take ploščice, ki omogočajo nekaj stranskega gibanja, da ne boš po nepotrebnem preveč mučila sklepov
 Ninocka
Hvala vsem za nasvete! Sem včeraj naredila eno res doooolgo turco, a sem ves čas poskušala čimbolj vrteti pedala (kot je pravilno kolesarjenje). Mojemu kolenu to očitno ustreza, saj ne opozarja več nase.

Torej ne kolesarjenje na moč, temveč na "easy".
 šđš
Če se privajaš na nova pedala, ti svetujem, da si pozorna...
Jaz sem imel težave s poškodbo pri teku zaradi nepravilnih nastavitev kolesa.
Bodi pozorna na nastavitve. Opazuj, kako se noge na kolesu počutijo...
Ko ves, da si si nasla prave nastavitve, pa na moč, ne na easy :!:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA