vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Jazbec
Pozdravljeni

V februarju sem si močno izvil ali pa napokal (ne vem točno kaj, ker en zdravnik reče, da je bil izvin, drugi pa da je bil zlom) gleženj. Posledica poškodbe je bila longeta in pa mavčna obloga v skupnem trajanju šestih tednov.

Takoj ko so mi odstranili mavčno oblogo sem pričel s krajšimi sprehodi v naravo, katere sem postopoma podaljševal. Po treh tednih sem končal pri 1 ure hoje.

Zadnja dva meseca in pol tečem 3 - 4 krat na teden, vsak tek traja caa 1 uro. Po vsakem teku, ko se mi noga ohladi me začne močno peči tetiva nad peto. S tekom se rekreativno ukvarjam že štiri leta, vseskozi sem pri 3- 4 tekih na teden.

Je opisana bolečina po taki poškodbi normalna? Je kdo izmed vas že imel podobno izkušnjo? Koliko časa bo še tako?

Za vsak odgovor, nasvet bi bil hvaležen.

LP, Jazbec
Uporabniški avatar
 Pepino
jaz bi kar nogo odrezal pa vstran vrgel! :evil: :lol:

malo sale, moral sem to rect me je mikalo! brez zamere! :wink: :lol:

koliko jaz vem traja glezenj vsaj 6 mesecev da se vsa stvar umiri in to se v primeru "mirovanja", moj predlog je prenehaj tect in naredi eno terapijo. Razgibavanje v topli vodi, v lekarni se verjetno dobi kaksni dodatki za v vodo! Drzi se tega ce te kaj boli je nekaj narobe, to je pac signal telesa da mu nekaj ne pase! Mislim da ga z tekom v tem stanju ze prehitro obremenjujes!
Pravis da sam ne ves ali je bil zvit ali zlomjen samo se mi pri trajanju 6 tednov zdi da je bil kar zlomljen, OK nisem zdravnik ampak jaz ti odsvetjuje tek do nadaljnega.
Glezenj je sranje in traja dolgo, pa se takrat ni vec tako kot je bilo!

Zelim ti hitro okrevanje¨!

lp
Uporabniški avatar
 Vlajko
Predlagam, da med obremenjevanjem gležnja uporabljaš t.i. "posebno" elastično nogavico (ne vem, kako se to točno imenuje). Dobi se v lekarnah ali trgovinah tipa Sanolabor (okoli 3000 SIT). Meni je to zelo pomagalo.

Če bi se ti zadeva slabšala, ti nepreostane drugega kot ponovni obisk zdravnika.
 Jazbec
Torej Vlajko, po tvojem bi lahko nadaljeval z treningi :D , le da si gleženj stabiliziram z elastično nogavico.

Predhodno, caa dva meseca po odstranitvi gipsa sem vsak dan nogo pridno namakal in razgibaval v škafu. Po nasvetu zdravnika je bila najbolj primerna topla voda (caa 37C) in pa pest soli v njej.

Hvala obema za odgovore.

LP, Jazbec
Uporabniški avatar
 milkec
Se bojim, da je Pepino, kar v pravo stran namignil. Jaz sem si lani nategnil ligamente na prstu in mi je kljub intezivni terapiji pri fizioterapevtu, bilo rečeno, da me bo lahko bolelo tudi 2-3 mesece ali več, vendar se kljub temu lahko srednje obremenjeval palec.

Se bojim, da pri taki poškodbi gležnja tudi traja kar nekaj časa, da pride spet v navadno stanje. Fizioterapija bi to vsekakor pospešila.

Drugače pa mislim, da je pri takih poškodbah še ena nevarnost. Lahko se zgodi, da začneš podzavestno teči malce drugače (razbremenjuješ poškodovano nogo, obremenjuješ druge, ali kakorkoli drugače) in zaradi tega se lahko poškoduvje še kaj drugega (kolena, kolki...). No nekaj tekage se je meni zgodilo.
Uporabniški avatar
 Vlajko
Jazbec napisal/-a:Torej Vlajko, po tvojem bi lahko nadaljeval z treningi :D , le da si gleženj stabiliziram z elastično nogavico.

Hi, kar malo prehudo odgovornost si preložil na moja ramena. :? Vsekakor tu velja "pravilo" postopnosti. :roll: Potegni skupni imenovalec med našimi nasveti, predvsem pa ubogaj svoje telo (gleženj). :idea: :wink:
 maraton 100
Živjo!
Pri zvinu in poškodbi gležnja so posledično vedno oslabijo vezi in mišice v predelu gležnja.
Zato je vedno prva naloga pri saniranju poškodbe,ko bolečina poneha krepitev vezi in mišic v tem predelu.
Jaz sem si večinoma pomagal v začetni fazi z ravnotežno desko. To je deska 40x40cm,ki ima spodaj na sredini polkroglo na kateri se izvajajo vaje za krepitev mišic gležnja. Sem to enkrat prebral v eni športni reviji in sem si doma sam naredil takšno desko. Pri vajah lahko postopno večaš obremenitev z utežmi v rokah.
Vem,da je opčutek bolečine tisti,ki omejuje gibanje, v kolikor se bolečina ne stopnjuje in je še znosna lahko tečeš naprej. Pri takšnih in podobnih poškodbah je včasih bolečina po spominu. :oops: :oops:
Pa prijeten tek!
LP, Stane
 Jazbec
Hvala za odgovore. Sicer pri meni je tako, da je pekoča bolečina prisotna samo ko preneham teči, toda vidim, da sem zadevo vzel preveč na lahko.

Se bom posvetil malo več vajam za gleženj, posebno všeč mi je ravnotežna deska, ter se posvetoval z zdravnikom o bolečini.

LP, Jazbec
Uporabniški avatar
 katka
malo sem brskala po temah o gležnju in zvinu, pa nekako ne najdem odgovora na svojo težavo.

kakšen mesec nazaj sem zvila gleženj. zatekel je in mi ni dovoljeval obremenitve gležnja kakšen teden. ni se mi zdelo potrebno, da bi šla do zdravnika, ampak ok - domača RICE terapija in to, elastični povoj, led... vse po predpisih, vse kul. gleženj se je pocajtal in iz previdnosti sem tekaško pavzo še malce podaljšala tudi, ko je že bilo ok. pri teku zdaj nimam težav.

težava pa je, ker se mi je *drastično* zmanjšala gibljivost sklepa (oziroma trd je in nikamor ga ne upognem pri razgibavanju), in četudi med tekom in hojo lahko normalno upravljam stopalo, me na pritisk, recimo z roko - še tako rahel - gleženj še zmerom zaboli.

gležnja nisem zvila prvič, toda takole pa se še ni obnašal.
mi lahko kdo pove, kaj je na stvari? bi mogla še prav posebej delat vaje za gibljivost sklepa? kaj pa s to bolečino?
Uporabniški avatar
 roxy
Predlagam ti,da si kupiš elastiko za vaje(meni odgovarja zelena barva). Privežeš jo npr. za nogo mize na drugi strani pa zatagneš za stopalo,malo pod prsti in delaš vaje:usedeš se malo stran od mize(da se elastika raztegne) in sicer pravokotno glede na njo(bok imaš ob mizi). Sedaj pa obrneš gleženj na ven,zadržiš 5s(čutiti moraš napeto elastiko) in nato sprostiš. To nekajkrat narediš,potem se pa presedeš na drugo stran.
Upam da mi je ratalo približno razložiti... :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA