Očitno sem padla v fazo novih in novih doživetij na teku. Ne morem si kaj, da ne bi opisala kako je izgledal trening »dolgi tek« pod budno kontrolo mojega gospoda Osebnega Trenerja.
Naj najprej napišem, da že kar nekaj časa nisem pretekla daljše razdalje od 16 km. Torej, po planu bi morala trening daljšega treninga opraviti v nedeljo a smo se šli že v soboto hladit v Sočo.

S trenerjem sva se izmenično vozila s kajaki pretežno z glavo navzdol in občudovala razgled pod Sočo, lovila čoln in veslo, praznila čoln, se spet obrnila, objemala skale, pila bistro Sočo in si krepila tako moč volje kot ramenske mišice in lovljenje ravnotežja. Razultat je bil odlično počutje kljub številnim modricam, ohlajena glava in strašen »muskelfiber« naslednji dan.
Ker iz zgoraj navedenih razlogov trening daljšega teka nisem mogla realizirati v nedeljo, sem ga opravila v ponedeljek, takoj po tem, ko smo pospravili10 mt drv. Ob tem nas ni zeblo, prav tako, kot nas tudi pozimi ne bo.
Ob 19.00 sem bila končno pripravljena, da grem. Gospod Osebni Trener je sedel na kavču ob pivu in nekaj računal. »Grem, Torej, 24 km, pulz 125-140«. Hudobno pomislim »THE COACH – THE KAUČ«, a se ugriznem v jezik.

Njega namreč neskončno jezi, da se mora paziti sicer pa prizna, da se mu ne da preveč. Skupno se torej odločiva, da glede na pozno uro delam 6 km kroge. Nekako 3 km do PST-ja, 3x6 km po PST in 3km nazaj domov. Čakal me bo na 16. km s pijačo. Spijem še dcl vode in grem močno zadovoljna. Še vedno je sedel na kavču. Ko se zunaj ogrevam ga še vedno ni nikjer. Obeta se mi lep dolg počasen tek, take imam najraje.
Vžgem štoparico in grem. Čudovit občutek ! Že po treh minutah sem zunaj, na polju.

Travniki in gozd okoli mene, osamljeni sprehajalci, kakšen kolesar. Mir, tišina, svoboda. Čista uživancija. Ni prevroče, sonce je že precej nizko. Razmišljam, kako lepo bi bilo, da bi dolgi poletni dnevi trajali večno. Tečem mimo kmetije, krave me veselo pozdravljajo in jaz se jim nasmehnem. Oh, kako smo osladni – ampak, če je pa res!

Pes me že pozna. Priznam, da je bil v začetku hudo vztrajen. Kakšno leto je trajalo, da se je naveličal besno lajati in se zaganjati s ketne, kadarkoli naju je zagledal. Zdim se mu čisto nezanimiva, še naprej leno leži na tleh kot nemarno vržena cunja. Za prah, me stisne v želodcu.

In misli se mi sprehodijo po stanovanju kako bi bilo potrebno temeljitega čiščenja. Ampak vse se pač ne da, pa saj mi bosta punci pomagali.

Saj veste, pubertetnice so nasploh navdušene za kakršnokoli hišno pomoč. No, potem, ko mi bosta zavijajočih očeh obrazložili kako onidve sploh nimata časa saj imata s prijateljico tako bujno domišljijo in vse te ideje je potrebno tudi realizirati, saj vendar domišljija brez realizacije ne šteje praktično nič, potem so to samo neuresničene sanje in potem, ko mi bosta obrazložili že nevemkaterič pravice otrok in njihovo izkoriščanje in tako naprej in tako nazaj, potem, šele potem, bom prišla do besede in jima ženevemkaterič obrazložila, da sem jaz njuna mama in sem ju dolžna usmerjati in učiti v življenju in tudi naučiti preživeti, za preživetje pa je še kako potrebno poleg šolskega znanja, matematike, jezikov, zemljepisa …. Tudi znanje priprave hrane, čiščenje, likanje, pranje, pospravljanje intakonaprej in takonazaj, potem znata v skladu svoje bujne domišljije resnično presenetiti.

Hopla skoraj skočim čez kosmato kepo, mali kužek in se zavem, da sem že pri koseškem bajerju.

Prav luštno je, senčka, precej sprehajalcev. Nasproti mi prihaja gospod z velikansko dogo, neprivezano, brez nagobčnika. Doge so mi všeč, ocenjujem, če mi je tudi ta. Občutek imam, da gre blazno resno in pametno mimo mene in istočasno deluje veliko pametnejša od svojega lastnika.

Doge so mi res všeč. Sicer imam pa rada vse živali le nekateri lastniki nekaterih psov mi gredo na živce. Tečem, tečem po kolesarski proti, stari znani krog. Lansko leto sva si na parkirišču pustila pijačo. Tečem mimo parkirišča mimo ZOO ko me zmoti zoprn občutek pri palcu desne noge.

Vztrajam dalje in pomislim, da se mi dela žulj. Mogoče je stari žulj in imam občutek, da se mi dela nov. Sumljivo pomislim na nogavice. Ustavim se in si zelo na hitro sezujem supergo, si obrnem nogavičko, zašniram in tečem naprej. Malo bolje je. Kar v redu. Tečem preko polja. Pogled na polje pred zahajjajočim soncem za Polhograjsko Grmado me naravnost navdušil. Kakšna lepota, kakšna popolnost.

Pohitim, želim, da bi v tem razgledu uživala tudi naslednji krog. Vendar me ne. Naslednji krog je precej bolj temačen. Veselim se tekačev, ki mi tečejo nasproti. Z nekaterimi se že drugič srečamo. Spet se mi oglasi palec na desni nogi, peče in žuli.

Trmasto vztrajam še kakšen km in nato pomislim, da je to neumno. Spet se ustavim in ponovno obrnem nogavičko. Bolje je, tečem dalje. Misli v moji glavi je vedno manj, vedno bolj budno opazujem okolico, oprezam za smrekami ko tečem po kolesarski poti ob Večni poti. Bojim se psov.

Tam je že temno kot v rogu. Čudno poka v gozdu, vse čudno šumi. Le kako mi bo uspel še en krog, saj bo že popolna tema.

Preklinjam, ker sem že precej utrujena pa je za menoj šele 14 km.

Čutim mišice ob desnem kolku dol po stegnenici (že od kajaka) in levo koleno se mi oglaša. Odmislim vse skupaj in podzavestno pohitim. Malce me je strah.

Nasproti mi priteče tekačica, zdi se mi, da so tudi njene oči široko odprte, razumevajoče se nasmehneva ena drugi in tečeva dalje vsaka v svojo smer. Pomislim, da sva obe zmešani, lahko bi tekli skupaj, obeh je strah. Žalostno oprezam po parkirišču, če je kje moj trener, pa ga ni.

Kako fino bi bilo, da bi malo zavpil: »Dviguj noge, vlečeš se kot crkovina!« Sama sem kriva, sprva se je ponudil, da bi prišel že prej pa nisem hotela. Trapa zmešana! Pogledam na pulz: prehitra sem. Kako naj nalašč počasi tečem, če me je strah. Prisilim se, sicer me pa že vse boli. Prehitim dva znanca. »Kje je pa tvoj?« »Naprej me čaka z vodo« in že me ni. Lepo ju je bilo srečati.

V daljavi v mraku se od klopi izlušči senca. Vsa vesela že od daleč maham. Človek me začudeno gleda. Ni bil pravi.

Kje hudiča pa je? Preklinjam, ker slabo vidim. Spet zagledam znano senco, a se zadržim.

Ne morem vendar napadati in mahati neznancem v mraku. Bil je pravi. V natikačih. Upala sem, da bo v superga in da me bo spremljal zadnji krog. Malo morgen! Pijem. »Ne greš še en krog!« Misel, da ne bi pretekla teh 24 km se mi zdi obupna. Ni šans! No, na to tudi g. Osebni ni pomisli. Tekla boš 1,5 km kroge okoli Darsa. Super! Vsaj hiše so.

Odpodim se med polji do Darsa in pričnem teči. Luštno je. Hiše so, je temno, kakšna luč sveti. Pri neki hiši imajo piknik. Lepo diši. Tečem v drugi krog, g. Osebni vpije: »Pospeši na pulz od 140-150«. Se trudim, pa ne gre.

Noge so železne, moči so mi čisto pošle in pri tisti hiši tako lepo diši. Po čevapčičih. Tečem v tretji krog. Osebni vpije:«Nisi me ubogala. A me boš ubogala al ne?!! Kaj se pa topravi! Red mora bit! Madona!!!« Potrudim se, res mi gre bolje. Pod lučjo na križišču stoji velikanski spuščen nemški ovčar.

Tečem proti njemu, hropem kot hudič in maham z okončninami. Debelo me gleda, stisne rep med noge in se umakne v temo.

Tečem mimo in tudi sama stiskam rit od strahu, občutek imam, da me bo ugriznil vanjo.

Ni me. Pulz imam 155 ! Uspeh. Aleluje, nič me ne boli. Grem kot torpedo mimo bajte s čevapi.

Le naj jejo ! Jaz pa tečem in super mi gre.

Prinorim mimo mojega, ki me pohvali in že kriči za menoj: »Ta krog moraš spet počasi!«. Med tekom ugotavljam, da se izraža zelo ukazovalno. MORAŠ, BOŠ. TAKO BO IN PIKA. NI ODSTOPANJ. Pa všeč mi je to. Tečem zadnjič mimo piknikarjev, ki se mi režijo in kričijo, naj se ustavim. Jaz pa jih povabim naj grejo z mano in že sem pri g. Osebnem.

Še 1,5 km do doma. Všeč mi je. Čista tema, za mano v avtu pa moj g. Osebni Trener. Počutim se varno. Krave so šle že spat, pes je tiho. Še 200 mt. Hvala bogu, naredila sem trening. Ustavim štoparico. Osebni mi čestita. Dobra si, pravi. Vse me boli ampak sem noro navdušena. Začelo se je. Pozdravljeni dolgi teki. Čez 14 dni pa 28! Hura!! Ljubljanc prihajam!!!
---zgoraj je bilo presenečenje. Pospravljeno stanovanje in sadni koktail. Moji dve frajerki.
PS: se opravičujem za dolgost zapis, a bil je pač dolg tek
NADALJEVANJE SLEDI (vsaj tako se mi močno dozdeva)