prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Marjetka
Lep pozdrav!

Na nekem drugem forumu sem postavila oje vprašanje, pa so me usmerili sem. Sicer nisem tekačica :oops: , ampak upam, da mi boste vseeno pomagali z nasvetom.

Kupila sem hlače, ki so v bistvu tekaške, vendar jih uporabljam za daljše pohode. Dvakrat se mi je že zgodilo, da sem v njih dobila vnetje zadnjice - okrog anusa. :oops: Peklo je ko hudič! Zdaj pa ne vem - so krive hlače? Pred pohodom sem bila stuširana, imela sem bombažne spodnjice. Je pa res, da sem se precej potila. Mogoče je sol iz potu v kombinaciji s temi hlačami to povzročila?

Če mi lahko kdo kaj pove na to temo, prosim!
Uporabniški avatar
 Vlajko
Pozdravljena, sam se dolgoletni "gornik", slabo leto pa tudi dokaj redno tečem. 8)

Nisem ravno prepričan, da bo moj odgovor najbolj verodostojen, a vendarle: :arrow: mislim, da tekaške hlače niso ravno primerne za večurne pohode zaradi tega, ker so praviloma preozke pa tudi preveč sintetičnega materiala je v njih. :roll:

Za pohode (predvidevam, da s tem misliš gorske ture) pa redno uporabljam kvalitetne, predvsem pa udobne pohodne hlače (Schoeller) :arrow: tudi poleti. Kratke hlače, vendar ne tekaških, oblačim le na kratke ture. :wink: Kljub temu se mi, zelo redko sicer, zgodi, da me "peče" in to takrat, ko je zelo vroče in se mi hlače zaradi prekomernega potenja preveč "zmočijo". :roll:

PS: To je moje mnenje, upam, da boš dobila še kakšen, nemara, strokovnejši odgovor, kot je moj. :D :wink:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Vlajko napisal/-a:Pozdravljena, sam se dolgoletni "gornik", slabo leto pa tudi dokaj redno teèem. 8)

Nisem ravno preprièan, da bo moj odgovor najbolj verodostojen, a vendarle: :arrow: mislim, da tekaške hlaèe niso ravno primerne za veèurne pohode zaradi tega, ker so praviloma preozke pa tudi preveè sintetiènega materiala je v njih. :roll:

Za pohode (predvidevam, da s tem misliš gorske ture) pa redno uporabljam kvalitetne, predvsem pa udobne pohodne hlaèe (Schoeller) :arrow: tudi poleti. Kratke hlaèe, vendar ne tekaških, oblaèim le na kratke ture. :wink: Kljub temu se mi, zelo redko sicer, zgodi, da me "peèe" in to takrat, ko je zelo vroèe in se mi hlaèe zaradi prekomernega potenja preveè "zmoèijo". :roll:

PS: To je moje mnenje, upam, da boš dobila še kakšen, nemara, strokovnejši odgovor, kot je moj. :D :wink:

Tezko da bi bil kaksen odgovor strokovnejsi ! Mislim da je bila to beseda izkusenega. SE popolnoma strinjam.
Tekaci se zgrazajo nad mano ko v hribih tekam z Schollercah na treningih. CE me teza ne bi disrkiminirala od ostalih tekomvaclev bi se na start tekme prisel v njih. NA trenigih pa je itak jasno da moras imeti na sebi tezjo opravo da je stres na misice ocitnejsi in regneracija za misicno maso efektivnejsa. To velja tako za tezo obutve kot tdi za tezo zgornjih oblacil. S tekaskimi hlackami sem jaz moral tudi ze zgodaj koncati zaradi vnetij in prepiha. REsno treniram namrec samo pozimi oz. v mrzlem delu leta. OStalo pa je samo vzdrzevanje baze. Pa tako nimam problemov z potrebo po lahko opremi ( poletne tekme so edina izjema pa se takrat sem oblecen kot eskim na Tahitiju ).

Predlagam oblacila ki pokrivajo telo.
Sploh na vetrovnih podrocjih je zelo nevarno pri dolgih aerobnih preizkusnjah da prepustis obcutek izgube vode ( znoja ) vetru in hladu.
S tem se hitreje dehidriras oz. najmanj zgubis obcutek koliko si namocen s tekocino.
Uporabniški avatar
 Speedy
Vprašanje kake atletske hlačke imaš..... :?: :?: :?:

Al tiste, ki vse "frfuta" okol njih, al take oprijete, mal podobne kolesarskim hlačam? Skratka kratke pajkice.

Mene npr. na teku take oprijete hlače tudi mal nadrsajo (sploh ne veš kdaj :oops: ), res pa moj tek traja manj kot kaka gorska tura.

Jaz bi torej odsvetoval oprijete hlače, sploh če se bolj potiš in ko je vroče. Res pa v njih ženske ritke zgledajo ravno tako lepo kot gorski vršaci :wink:
 Marjetka
Ja, oprijete so, res malo spominjajo na kolesarske. Kupila sem jih, ker sem imela idejo, da bodo odvajale pot, meni bo pa bolj hladno... Sicer so prijetne za nosit, jih zelo rada oblečem, ampak moja ritka... :oops:
Uporabniški avatar
 INOT
Ocitno imas podrocje okrog anusa bolj obcutljivo.Poskusi tudi z zamenjavo spodnjih hlack.Bombazne ravno niso najboljsa resitev.Kupi si za poskus kvalitetno sportno perilo,ki dobro odvaja vlago (v tem primeru hlacke).Za na vrh pa bodo dobre tudi klasicne kratke hlace.Samo,da ne bodo prevec oprijete,tako,da se bo perilo lahko med hojo cimbolj susilo.Ljudje se pac pri sportnih aktivnostih razlicno potimo.Eni imajo tudi zelo slan pot,ki potem se bolj drazi kozo.Ce ne bo slo drugace poskusi tudi s preoblacenjem med potjo (na kaksni planinski koci)
Pa v lekarni se tudi sigurno dobijo kaksne zascitne kreme ali posipi za to podrocje.
Sam sem konkretno pri kolesarjenju za preventivo uporabljal tudi otroski puder,ki dobro vpija vlago in preprecuje vnetje koze.
Uporabniški avatar
 Speedy
Marjetka napisal/-a:Ja, oprijete so, res malo spominjajo na kolesarske. Kupila sem jih, ker sem imela idejo, da bodo odvajale pot, meni bo pa bolj hladno... Sicer so prijetne za nosit, jih zelo rada oblečem, ampak moja ritka... :oops:

Potem bi jaz rekel, da je oprijetost in lezenje nekam problem... Verjetno je manj izrazito (ali sploh ni problem) pri ravninski hoji, kot pri hoji kjer moraš kolena tudi pošteno dvigati. Torej zdaj imaš možnost stestirati, ali je res to problem - vzami enkrat vse bolj komot in ohlapno s spodnjicami vred, drugič se sprehodi v običajni opremi po manj zahtevni poti in beleži stanje....
Uporabniški avatar
 Speedy
Marjetka napisal/-a:Ja, oprijete so, res malo spominjajo na kolesarske. Kupila sem jih, ker sem imela idejo, da bodo odvajale pot, meni bo pa bolj hladno... Sicer so prijetne za nosit, jih zelo rada oblečem, ampak moja ritka... :oops:

Potem bi jaz rekel, da je oprijetost in lezenje nekam problem... Verjetno je manj izrazito (ali sploh ni problem) pri ravninski hoji, kot pri hoji kjer moraš kolena tudi pošteno dvigati. Torej zdaj imaš možnost stestirati, ali je res to problem - vzami enkrat vse bolj komot in ohlapno s spodnjicami vred, drugič se sprehodi v običajni opremi po manj zahtevni poti in beleži stanje....
 Marjetka
Hvala za odgovore! Očitno bom morala zamenjati hlače in nabaviti še kak kos perila, ki odvaja pot, čeprav nimam blage veze, kam naj grem to iskat. (Štajerski konec) Za te hlače mi je pa res žal... Speedy, prav nikamor mi niso lezle, v bistvu jih sploh ne čutim in to mi je pri hlačah všeč. Tudi manj vroče mi je v njih kot v navadnih kratkih hlačah. Hm, mogoče bi pa še vseen poskusila z otroškim pudrom...
Uporabniški avatar
 INOT
Športno perilo dobiš v bistvu v vsaki trgovini z športno opremo.Reskiraj tisti denar pa si kupi nekaj kvalitetnega.
:DZraven pa še poskusi s pudrom ali čem podobnim.Verjetno te pol tiste tekaške hlačke ne bodo motile,čeprav so bolj tesne.
Uporabniški avatar
 še1PR
Sem predvsem hribovka in so me za tek shecali pred tekom trojk letos.

Kar se tiče spodnjega perila se dolgo časa nisem mogla ločit od bombažnih spodnjic. Nato sem odkrila perilo Patagonia (proizvajalec športnih, predvsem hribovskih oblačil). Perilo je iz materiala Capilene (link: http://www.patagonia.com/za/PDC/Pgonia/ ... mo_cat_id=) in imaš resnično občutek kot da imaš na sebi še eno plast kože (second skin). Tudi suši se hitro, tako sem za kakšne spodnjice manj "olajšala" nahrbtnik. Isto perilo uporabljam tudi pri teku. Slaba stran je, da perila še nisem zasledila v slovenskih trgovinah. Nabavila sem ga v trgovinah Patagonie v Muenchnu in Bruslju. Se ga pa da naročiti tudi po internetu. Cena je bila cca 20 Euro za kos. Se pa seveda športno perilo vseh vrst dobi tudi v naših trgovinah s športno opremo.

Za čez perilo pri pohodih in vzponih - tako kot Vlajko, tek_v_snegu in verjetno še kdo - uporabljam hlače Scholler.
Uporabniški avatar
 vanja
še1PR napisal/-a: Slaba stran je, da perila še nisem zasledila v slovenskih trgovinah.

Patagonio uvaža Iglu Sport. In sem že nekajkrat v trgovini občudovala tisto perilo, ampak je potrebno malce globje seči v žep... In tako moram biti zadovoljna s perilom od Karibu-ja (ki sploh ni slabo!).
 Marjetka
Vanja,

kje se da dobiti perilo Karibu? (Če mogoče veš tudi za štajerski konec?)
Uporabniški avatar
 Manika
Mislim, da imajo Karibu v Hervisu.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA