vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 TOSALI
Mene pa zanima pri kakšnem pulsu tečete in kolikšnega imate maksimalnega? Jest ga imam 199 utripov na vsakem treningu pa grem na koncu tudi do 175. Tečem 4-5 krat na teden, mesečno do 130km. Glede na to da tečem tako že 5 mesecev se mi zdi, da mi pri počasnem teku puls prehitro skoči na 160, če pa malo povečam tempo je pa takoj 170 in več. Kdaj lahko pričakujem pri počasnem teku puls pod 150 utr/min?
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ekola čisto na hitro, ker potem štartam za Celovec :lol: !
Prva stvar pri teku če hočeš teči dlje časa in z nižjim pulzom je, da moraš razviti dobro aerobno osnovo.In to je, jaz temu rečem prva stopnja.Frekvenca utripa naj ostane nižja od 125ud/min.S tovrstnim aerobnim treningom boš izpolnil temeljno aerobno vzdržljivost, ki je zelo pomembna za nadaljne napore in treninge, če hočeš dolgo časa tečti in seveda uživati poleg!
U dijo mijo zdej moram pa leteti.
A ja še to, teči res v tem področju nekaj časa tričetrt treningov potem pa počasi stopnjuješ.
Toliko sedaj, kaj več pa zvečer ali jutri!
ČAO!
Uporabniški avatar
 tekačica
199 je kar veliko. Toliko ga imam le kadar se izredno mučim in mučim ali pa kadar se pri teku v klanec zaračunam s hitrostjo).

Začnem s 120 udarci po kakšnem kilometru pa začne naraščati. Vsak krog (400m) mi naraste za nekaj udarcev in po cca. 4 km se mi ustali nekje med 150-160 udarcev. Tam ostane do konca treninga oz. do šprinta kjer pa ponovno naraste (do 180 udarcev).
Moje povprečje je pa ponavadi 154 udarcev na minuto (za katero koli razdaljo od 4-12 km).
Uporabniški avatar
 Nadj@
CIAO

Tudi pri meni je pulz v povprečju okoli 155 in pa še en problem imam neznam dihati , saj diham zelo neenakomirno. Kaj mi je storiti .

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
 TOSALI
Tekačica se opravičujem(tiskarski škrat-vejica manjka). Moj maksimalni utrip je 199, dosegel sem ga samo enkrat. Na treningu pa postopoma grem do 175 utr/min.
Uporabniški avatar
 Damijan
Tale debata je po mojem presplošna, ker so ti pulzi odvisni od tekaškega staža, vrste treninga, predvsem pa od let.

Zupančič preveč govori na pamet. Od kod le glih 125?! Treba bo malo pobrskat na forumu ali netu, se seznaniti s principi treninga ter pri sebi razčistiti, kaj bi sploh kdo rad.

Še moj konkretni odgovor na konkretno vprašanje:
- pri dolgih tekih pulz 130 (tempo +/- 5:00 km/min)
- pri anaerobnih, kratkih, hitrih intervalih do 175 (a le špica)
- pri tempo tekih - cca +160 (tempo 3:50)
- na maratonu - cca 160 (tempo 4:00).

Trening 6-8x tedensko, star dobrih 31, tedensko km do 90 (odvisno od stanja oz cikla)

Komentar k vašim številkam: fejst smo si različni, eni delujejo na visokih obratih kot japonski motorji, drugi bojl kot dizli... Številke same ne smejo kaj dost povedat... Če pa so ekstremi, je treba analizirat, zakaj do njih prihaja (visoki pulzi zaradi (pre)hitrega treninga, genov, utrujenosti prejšnjega dne, bolezni...)
Uporabniški avatar
 Staša
Damijan napisal/-a:Komentar k vašim številkam: fejst smo si različni, eni delujejo na visokih obratih kot japonski motorji, drugi bojl kot dizli... Številke same ne smejo kaj dost povedat...

Se strinjam.

Moj maximalni pulz, ki je bil izmerjen tako na testu obremenitve kot na conconiju, ni šel čez 176 - kljub rosnim :wink: 27im!! Glede na to (in glede na hitrost/zmogljivost) je moj izračun tak:
dolgotrajni aerobni tek - 115-135, to naj bi bila hitrost do 8 min na km (to je meni prava mora - mi ne uspe, grem vedno malce višje, se pa trudim!!)
aerobni tek - 135-146, do 5 30 na km
raven LP do 161, hitrost do 4 50 na km.

Sicer pa, kadar tekam "odklopljena", sama, in na pulz pogledam le, če se spomnim, se ta največkrat giblje okrog 150, torej glede na izračun, prehitro.
Uporabniški avatar
 tekačica
tekačica napisal/-a:199 je kar veliko. Toliko ga imam le kadar se izredno mučim in mučim ali pa kadar se pri teku v klanec zaračunam s hitrostjo).

Začnem s 120 udarci po kakšnem kilometru pa začne naraščati. Vsak krog (400m) mi naraste za nekaj udarcev in po cca. 4 km se mi ustali nekje med 150-160 udarcev. Tam ostane do konca treninga oz. do šprinta kjer pa ponovno naraste (do 180 udarcev).
Moje povprečje je pa ponavadi 154 udarcev na minuto (za katero koli razdaljo od 4-12 km).

Ja moj utrip je zmerjen na ravnini, z zelo zelo zelo majhno višinsko razliko (vsak krog cca. 6 metrov gor, v drugi polovici pa prav toliko dol). Starost pa...16 let
Uporabniški avatar
 Arapc
Damijan napisal/-a: - pri dolgih tekih pulz 130 (tempo +/- 5:00 km/min)

Hm, tale hitrost bi bla pa ze za formulo 1 dobra. :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA