Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 bozo
Mizzuno phantom.
Pomoči od "zunaj" nisem imel. Bi bila pa zelo dobrodošla.
Bi rekel, da večjih težav s prehodom nisem imel. Edino kar sem se uštel na začetku je bil čas, ki naj bi ga potreboval za prehod. Mislil sem da bo šlo hitreje. 2. leti se mi zdita nek razumen minimum za prehod. Je pa verjetno precej odvisno od posameznika.
Uporabniški avatar
 Damijan
Bozo me je s svojimi Phantomkami spodbudil, da še jaz dodam svoj piskrček... pravijo, da se tehnika pri nekom, ki je dost pozno začel teči (zame je to pri skoraj 30-ih, "pozno" pa pomeni dejansko že dost prej) ne bo več kaj prida spremenila. No, malo vzamem nazaj, meni se vendarle je, sem se zavestno trudil dolečene stvari spremenit.

Nekoč sem na stadionu delal intervalne teke, pa se je nek trener, ki ga sicer na videz poznam, namuzal, češ, "smo pa hitri"... Je stekel pogovor, tudi nekaj o tehniki, od vsega pa lahko povzamem to, kar pravi že Bozo: telo nagniti naprej in pristanek pod težiščem; pa tisto o poškodbah tudi velja: pristajalci na petah bodo verjetno prej fasali kak del bolečega kolena...

Jaz sem torej poskusil z nekoliko manj izrazitim pristajanjem na petah, potem sem se opazoval, kam to vodi. Na začetku se je sprememba, tj. neizrazito pristajanje na peti, izrazila v večjem naporu, kar je takoj pokazal Polar -> višji pulz ob enaki hitrosti. Sčasoma pa se je telo začelo privajat, menda so se kake druge mišice prilagodile in okrepile, skratka - mislim, da sem počasi le naredil korak naprej. Največji kompliment pa je bil, ko sem slišal komentar -> "ti pa nekam drugače tečeš kot lani". A da ja? V kakšnem smislu pa? -> Laični opazovalec je komentiral laično: "tak, bolj tekaško, bolj elegantno, mehkeje, kot da se manj matraš..."

Eto, to je to! Verjetno si vsak tekač rekreativec želi slišat kaj podobnega, ne?

In da se vrnem na začetek, k Mizzunkam... So fajn, ja, dejansko ob takem načinu teka nekega fejst blaženja po celem podplatu ne rabiš, pa še kar nekak spodbujeajo te k takemu teku. Vendar pa niso edini copat, v katerem bi moral tako teči. Marsikateri lažji copat ima neblažen prednji del podplata in testi ponavadi zraven pripišejo, da gre za hitre copate, primerne za tak in tak trening...

Poleg tega - saj ne tečeš po vseh podlagah in terenih vedno enako?! Pri spustih je kar malo težko po sprednjem delu stopicat, gre prehitro in se lahko zgodi, da si z nosom preblizu asfalta (ali korenine). Takrat prav paše kaka debela oblazinjena peta... Drugič, pri dolgih in počasnih tekih takele Mizzunke in podobni lahki copatki ne pridejo v poštev... Preveč matranja s postavljanem noge in nestabilnostjo... Takrat je čas za patike a la Pegasus ali WaveRider oz. nekaj iz te lige. In tega je...hm, velika večina, no.
 majk
Damijan napisal/-a:Drugič, pri dolgih in počasnih tekih takele Mizzunke in podobni lahki copatki ne pridejo v poštev... Preveč matranja s postavljanem noge in nestabilnostjo... Takrat je čas za patike a la Pegasus ali WaveRider oz. nekaj iz te lige. In tega je...hm, velika večina, no.

Najbrž misliš bolj na turistične (počasne) teke - 5min ali več na km ali kako? In kako dolge?
Ja, res je, pravih tekaških superg za tek po sprednjem delu stopala je zelo malo na izbiro. Zanimivo je to, da si lahko dobil superge od Jordana, ko je še igral, ali danes od kakega drugega NBA zvezdnika, laho dobiš kopačke od Ronalda itd., ne moreš pa dobiti vsaj nek približni model s kakršnim tečejo na maratonih.
A kdo mogoče ve, v kakšnih supergah npr. tečejo profesionalci na maratonih? Najbrž ne v pegasuskah ali v teh trendovskih pancerjih. Morda se motim, ampak nisem še videl copatov pod katerimi bi pisalo - obutev zmagovalca tega in tega maratona. Da ne bo pomote, ne gre se mi za copat zmagovalca, saj mi ni to fetiš, ampak zgolj za koncept.
Nazadnje spremenil majk, dne 22 Avg 2005, 20:11, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 bozo
Po moje se itak daje preveč pudarka na copate. Kaj ti pomaga ne vem kakšen copat, če pa topotaš kot konj.
Uporabniški avatar
 Speedy
majk napisal/-a:A kdo mogoče ve, v kakšnih supergah npr. tečejo profesionalci na maratonih?

Da malo razmaknemo oblake....

Zmagovalci na maratonih so v glavnem "ubogi" afriški tekači, za katere ravno ne delajo nekih posebnih copat, kot za kakega Jordana...

Vsi "race" modeli so dosegljivi navadnim smrtnikom in so navadno cenejši od povprečnega trening modela. Kar veliko jih lahko vidiš tudi na naših vaških dirkah.... Da se še oči malo napasejo, je tu link nekaj res pravih race modelov. So zdaj znani??

Sicer pa ne bo odveč pripomba, da so ti copati v glavnem za peresno lahke tekače (55kg s posteljo) tako da se vsak malo težji tekač (65kg +) slej ko prej v njih "razturi" na kakih 42 km asfalta. Verjemi, da so težji in bolje blaženi copati v takem primeru boljši, ker ko te enkrat nabije asflat, si pečen. So pa vedno izjeme, tako da ne me zdaj preveč držat za moje mnenje :wink:
Uporabniški avatar
 Speedy
Evo še slike v galeriji, če se zgornji link spremeni...
 majk
Ja, tujina ima marsikaj za ponudit, ampak pri nas je pa bolj revno. To sicer pravim malo na pamet, ker nisem precesal cele Slovenije, bolj gledam po Ljubljani. Ampak vseeno hvala za linke.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA