Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

Uporabniški avatar
 bosin
ker kot eden od številnih prostovoljnih sodelavcev svetim pri organizaciji maratona in za to namenim tudi kar precej prostega časa, bi rad vendarle pojasnil nekaj dejstev iz ozadja te prireditve.

Meni se s tem zdi dovolj kvalificiran za tehtno mnenje o problematiki. Vsekakor pa bolj kot nekateri "strokovnjaki", ki so doživeli vse tekme le z "uporabniške" strani .
 staned
Junce predlaga tek za najmlajše: bo, tokrat že dan prej in sicer v soboto in za razliko od prejšnjih let v več starostnih skupinah, ločeno dečki in deklice. Takoimenovani Lumpi tek bo v soboto popoldne, razpis je objavljen na speltni strani ljubljanskega maratona. Doslej je bil organiziran na dan maratona, brez vnaprejšnjih prijav, vendar se je izkazalo, da lani gneče že skorajda nismo več obvladali, zato tokrat več skupin in dan prej.
Sočasno bo tudi primeren program za otroke (čarovnik klovni, delavnice, glasba), tako da bo zabavno tudi pred in po teku. Vsak otrok bo na cilju dobil medaljo, startnine ne bo. Zadeva se bo potem "potegnila" v promocijski tek za odrasle in testeninko.
Fotru težko odgovarjam, ker je zapis precej pavšalen. Sprašujem pa se, kaj tekači od organizatorjev pravzaprav želimo. Po mojem mnenju predvsem dobro organizirano prireditev, torej primerno traso, označeno, varno, z okrepčevalnicami, zdravniško službo, garderobami, merjenjem časov, objavo rezultatov itd. To pravzaprav s startnino tudi plačujemo. Glede višine stroškov pa tole: tisti, ki redno tečemo, smo si že pred leti kupili na Timingu svoj čip in se je že prav gotovo amortiziral; pomembna je pravočasna prijava (glej ceno do konca septembra); doslej je veljal (tudi letos za maratonce) bonus za tiste, ki so tekli trojke (nekdo je upravičeno zapisal - kje še dobiš dva teka zastonj).
Bomo pa veseli tudi bolj konkretnega sodelovanja: denimo, kdo pozna kakšno glasbeno skupino, ki bi bila pripravljena ob progi skrbeti za vzdušje ? Javite se !

lp s.
Uporabniški avatar
 runner
ero napisal/-a:kdo je sprejel sklep o spremembi višine startnine in kakšni so razlogi za spremembo? hvala!

ero, ni vse v startnini ...
je kaj tudi v zlatu, nepremicnine, umetnine ...

:-)

Q
Kdaj bomo tekaci (uporabniki) zadovoljni ?

A
Takrat ko bomo za startnino dobili VEC kot pricakujemo.

Koliko je to VEC? Eeeh to je pravo vprasanje. To je tista "umetnost" katero organizator (profi ali amaterski) mora imeti, da najde pravo razmerje med profitom in zadovoljnimi uporabniki.
In tukaj organizatorjem zelim veliko uspehov, lepega vremena, lepih prostovoljk in veliko profita.
Zelim vam da lepo zasluzite, ker bo to tudi vam motivacija za naprej.

Mogoce par mojih videnj:
- znana imena ukrajinskih in kenijskih maratoncev in drage nagrade ne bodo privlekle tekaske mase (bodo pa zelo vplivale na vas proracun)
- male stvari (recimo postaja z vodo na pravem mestu) ki ne stanejo skoraj nic so izredno pomemebne
- spomincki (majice malo boljse kakovosti, medalje za vse udelezence)
- popusti (ce bo ostalo kot lani je OK, dodati mogoce se koga)
- pasta en dan prej (zelo lepo organizirana)
- fotke (pa ne po taki oderuski ceni kot lani)
- pace-baloncki (tekaci ki se resnicno drzijo zadani tempo)

so le par stvari, ki so mi sedaj padle na tipkovnico ...
Uporabniški avatar
 primus
Lep pozdrav organizatorjem - prav lepo da ste se oglasili, že lani smo na veliko razpredali in modrovali pred ljubljanskim maratonom, pa se ni nihče javil... Konec koncev je tudi s strani TF to najbolj množična tekaška prireditev, tako da je različnih mnenj razumljivo veliko.

Kar se predlogov in pripomb tiče sem se spomnil lanskih poročanj - kar za 10 strani se jih je nabralo, tako da se da iz tistih vtisov takoj po prireditvi kar veliko potegnit:
http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.p ... 54&start=0

Meni se sicer zdi vsako leto bolj problematično premajhno število WCjev, pa zato čakanje, drenjanje po bližnjih lokalih in povsem nepotrebna nervoza.
Ja, pa netočne km oznake povzročajo običajno tudi nekaj slabe volje.

Tko - dobronamerno, ne ? (pa z upanjem na izboljšanje)

primus

p.s.: pa še skrita želja: maraton je praznik mesta, z množico Ljubljančanov ob celotni progi, ki z bučnim navijanjem ustvarijo nepozabno vzdušje ! (upam da doživim še za časa mojega tekaškega življenja :D :D )
Uporabniški avatar
 potepinko68
Jaz pa imam eno retorično vprašanje... na razpisu sem prebral.. o tekih za "mulčke" .. sta dva tkea "lumpi tek" pa "osnovnošolski tek"... in po razpisu (če sem ga preveč površno prebral prosim, da me kdo opozori) bi človek sklepal, da otrok od letnikov 1999 do 1994 tekanje ne zanima...

.. ali mi ve kdo odgovorit... zakaj so katergorjie tako izbrane.. je to naključje, nenamerna napaka, ima ogranizator preveč dela....

.. pa veliko užitkov pri tekanju!
Uporabniški avatar
 želva
potepinko68 napisal/-a: bi človek sklepal, da otrok od letnikov 1999 do 1994 tekanje ne zanima...

Za njih je razpisan promocijski tek, ki pa jih res ne zanima. Moj starejši ga je šel tečt v drugem razredu pa je bil zelo razočaran ker ni bilo rezultatov, tako da je šel v tretjem raje na 8km, lansko leto pa se je prešmuglal med petošolčke. Enako noče več na olimpijski tek v Domžale, ker niso nikol objavljal rezultatov (čestitke Erotu da jij je od letos zrihtal).
Zdaj poznam tut sam te občutke (lanski trim tek čez pohorje 30 km) (spet čestitke Erotu), pa otroke razumem. Na Kerntenlauft pa sta bla oba otroka zadovolna čeprav nista dobila medalje. Tekma je če so rezultati (tut če so slabi).
Morda bi v prihodnje organizatorji lahko to popravl.
LP Martin
Uporabniški avatar
 miro
Še moje mnenje.
Tudi jaz sem bil že na kar nekaj drugih maratonih. Moja ocena pa je , da Ljubljanski maraton še močno zaostaja za tujimi npr.: Praga , Rim , Pariz, Budimpešta, navsezadnje tudi za Slovenskim alpskim maratonom.
Dve leti nazaj je mojega prijatelja Petra na Ljubljanskem maratonu podrl avto , sicer ne hudo , pa vendar toliko o varnosti.
Drugače je pa Ljubljannski maraton prireditev , ki se vsako leto izboljšuje, to je pottrebno priznati organizatorju , bojim pa se , da so vse preveč samozadovoljni.
Toliko moje skromno mnenje.
Miro
Uporabniški avatar
 Fotr
Čeprav imajo organizatorji dovolj kvalificiranih ljudi za tehtno mnenje o problematiki in zgleda ne potrebujejo mnenja uporabnikov in "strokovnjakov", se pravi tekačev o organizaciji maratona, se bom drznil vseeno pripomniti o nekaterih zadevah, ki so tekačem povzročale slabo voljo in negodovanje.

Najprej vprašanje: Zakaj se organizira maraton v Ljubljani?

Nekaj odgovorov:

- za poživitev dogajanja v prestolnici
- za propagiranje teka in zdravega načina življenja
- za prireditev tekmovalnega značaja
- za zaslužek organizatorja
- za reklamo sponzorjev
- za zabavo prebivalcev in gledalcev
- ostalo

Organizator si mora najprej odgovoriti na to vprašanje, potem pa naj se loti organizacije, ki bo nudila take pogoje, za kakršne si bo prizadeval.

Za organizacijo nisem noben strokovnjak, ali pa sem »strokovnjak«, vendar organizacija z neupoštevanjem mnenja uporabnikov je že vnaprej obsojena na kritike. V dosedanjih maratonih je bil velik problem parkiranje. Sedaj bo zaprto nekaj glavnih cest in priporočljivo bi bilo, obvestiti tekače, kje naj pridejo v mesto, po katerih cestah in kje naj parkirajo, da bodo najbližje startu.

O straniščih je že bilo napisano, kajti organizator, ki pozna tekme tudi z uporabniške strani, zagotovo ve, kakšne potrebe napadajo tekače pred tekmo. Posebno tekačicam je težko in neprijetno, če ni pravega prostora za olajšanje.

Tekači morajo biti obveščeni o delilnicah vode in kaj se jim bo še poleg vode nudilo. Ne zaradi tega, da bi se nažrli banan ali gelov, ampak zato, da vedo, kaj naj nosijo s seboj in kaj bodo dobili na delilnicah, saj verjetno strokovnjaki vedo, da brez vode in ostalih dodatkov skoraj ni mogoče teči.

Po teku je uporabnikom potrebno omogočiti nek prostor, da se preoblečejo, mogoče stuširajo in počakajo na razglasitev rezultatov. Zaželeno je spominsko darilo, z napisom, ponavadi je to majica, lahko je pa kaj drugega, da ima tekač spomin na tekmo, ki se je je udeležil. Ne zato, ker bi bil grabežljiv in si tako želi majice. Z njo bo hodil tudi na druge tekme in tudi tam propagiral tekme, ki se jih je udeležil.

Če je maraton organiziran za propagiranje teka in zdravega načina življenja, potem so visoke nagrade in obenem še plačilo startnin za posebej povabljene tekače brez potrebe. Če pa je prireditev tekmovalnega značaja, naj se razpiše nagrade po kategorijah, za vsakih prvih pet ali deset, enako za moške in ženske kategorije. Če je tekma tekmovalnega značaja, kar pomeni, da je organizatorju več za deset hitrih tekačev, kot za tisoče povprečnih uporabnikov, potem naj v razpisu napiše limit, da se ga ta počasni tekači in tisti, ki tečejo za dušo, ne bomo udeležili.

Dogajanje ob teku ni toliko namenjeno tekačem, kot pa gledalcem. Ker obstaja pomanjkanje ansamblov, ki bi prostovoljno igrali (zanimivo, da organizator od njih pričakuje entuziazem, sam pa tekačem zaračuna tek), bi lahko ponudili da za plačilo tistim muzikantom, ki igrajo na Čopovi, da igrajo ob trasi maratona. Plačali bi jim lahko tudi namesto nagrad profesionalnim tekačem, ki se selijo iz maratona na maraton samo zaradi nagrad.

Prebivalci Ljubljane ne bodo z veseljem spremljali maratona, saj jim bo organizator za ves dan zaprl ceste in bodo komaj čakali, da zadeva mine. Bi bilo odveč, obiskati stanovalce ob trasi, se jim opravičiti in jih seznaniti s situacijo, obenem pa pozvati na pločnike? Vzdušje se bo takoj izboljšalo.

Upam, da bo organizator toliko uvideven, da bo upošteval mnenje uporabnikov, torej tekačev. Le tako bo tekma zadovoljila veliko tekačev in povečala množičnost (če je organizatorjem seveda do tega). Tudi ni treba slepo posnemati maratone evropskih prestolnic, ampak poskušati narediti specifičen, ljubljanski, slovenski maraton, ki bo privlačen tako za navadne uporabnike, za počasne in hitre tekače, za lovce na nagrade in za tekače po duši.

Ker je že zapis predolg, bom nehal, čeprav bi se dalo še kaj napisati.
Uporabniški avatar
 bosin
Fotr, nekaj tehtnih misli si napisal, nekaj pa, oprosti, takih, da niso za nikamor.
-parkiranje v Ljubljani je velik problem . A samo med tednom. Na dan maratona pa se z lahkoto najde parkirišče.Seveda je pa tako, da poznavalci mesta najdejo prostor bližje, ostali pač poiščejo kam jih usmerjajo znaki z veliko črko "P". :lol:
-za tuše, stranišča, prostor za preoblačenje,darila in majice, sadje in tekočine je poskrbljeno na vseh maratonih, tudi na ljubljanskem. S to razliko, da imajo nekateri kraji to pač že "dano" s samo lokacijo, drugod je treba malo več truda, da se izpelje.
-verjemi, da so organizatorju pomembni tako posamezni hitri tekači kot množica počasnih. Časovni limit je pa postavljen zaradi varovanja tekačev in zapore prometa, ne pa za odganjanje "uživačev"med tekači.Vsaka tekma pa JE tekmovalnega značaja.(zakaj bi sicer merili čase ?)
-
Ker obstaja pomanjkanje ansamblov, ki bi prostovoljno igrali (zanimivo, da organizator od njih pričakuje entuziazem, sam pa tekačem zaračuna tek), bi lahko ponudili da za plačilo tistim muzikantom, ki igrajo na Čopovi, da igrajo ob trasi maratona.

Najbrž se hecaš!? Organizator teka naj bo še organizator uličnih glasbenih nastopov? Drugo leto bi želeli pa še striptizete in požiralce ognja?! Na primer: v Budimpešti ob celi trasi maratona igra morda 15 različnih skupin ali posameznih glasbenikov.Samoiniciativno, zastonj, za svojo promocijo in v veselje tekačev in gledalcev.Kar ulični glasbeniki večinoma itak počnejo,kajne?In to je stvar utripa posameznega mesta.
-
Bi bilo odveč, obiskati stanovalce ob trasi, se jim opravičiti in jih seznaniti s situacijo, obenem pa pozvati na pločnike? Vzdušje se bo takoj izboljšalo.

:roll: :roll: :D :D :D Hecna ideja,pošiljati predstavnike po hišah (blokih,stolpnicah), ki naj se opravičujejo stanovalcem, ker bodo mimo njih dve ure tekli.

Pa še nekaj.: vedno se poskuša zadovoljiti osnovne standarde , ki jih večina pričakuje na neki prireditvi. Praviloma se naredi še nekoliko več. Da bi pa ravno upoštevali vsako idejico in željico vsakega, ki se bo morda pojavil na tekmi...
Pa tudi TF tu nima posebnega (nobenega) vpliva. Čeprav ima morda kdo občutek, da je 1000 aktivnih članov velika množica, temu na žalost ni tako.
To je seveda spet samo moje mnenje,kot vedno.
Uporabniški avatar
 ero
hoj

bosin napisal/-a:Hecna ideja,pošiljati predstavnike po hišah (blokih,stolpnicah), ki naj se opravičujejo stanovalcem, ker bodo mimo njih dve ure tekli.

tale ideja je moja. in se mi ne zdi prav nič hecna, le ti si jo narobe razumel. a res ni vredno malce truda prirediteljev, da stopijo do stanovalcev, mimo katerih hiš teče maraton, in jih poprosijo za sodelovanje? tako bi namesto pasivnega bentenja ('spet ta pr... maraton') pridobili aktivne sodelavce ob progi - navijače, redarje, pomagače na okrepčevalnicah, ... ne vem, mogoče sem naiven a vseeno verjamem, da bi se ljudje z veseljem odzvali, če bi jih le kdo na pravi način vprašal.

o množicah in vplivu pa tole. na koncu mora biti posameznik, da izreče idejo in posameznik, da se odloči in to idejo izvede. če za obema posameznikoma stoji množica, ki ju podpira, se ideja lažje uresniči. in če sta ta posameznika celo ista oseba, kje so meje?

nič skrbet, idej imamo veliko. in celo vemo, komu jih moramo povedati. a zavedamo se, da je za uresničevanje potreben čas, volja, pravilen pristop, ... dejstvo je, da nič ni nikoli tako dobro, da ne bi bilo še bolje. s TF in LM vred!

aja, čakam odgovor na moje zelo enostavno vprašanje...
 mojA
Tudi meni ideja je ideja o obveščanju prebivalcev všeč. Na ta način bi jih bolj pritegnili k dogajanju, ne samo k navijanju. Ta naselja so polna mladostnikov in prepričana sem da je tudi polno mladih glasbenih skupin, ki vadijo po raznih garažah in nastop ob progi maratona bi bila odlična promocija za njih. Mogoče pa je to res tudi varianta, da pridemo do večjega števila glasbenikov ob progi. Tisti, ki tečemo vemo za ljubljanski maraton - marsikdo, ki športno ni aktiven pa tega ne ve. Poskusimo ljudi čimbolj obvestiti. Morda z letaki, ki bi se metali v poštne nabiralnike, z objavami v časopisju ... Enega takega "forever young" iz stoženskega konca poznam - upam, da mi ga uspe dobiti. Ni hudič, da no bo prišel težit s svojo električno kitaro.
Ljudje smo žal prevečkrat taki, da bi kritizirali, se zmrdovali. Če pa te nekdo k zadevi povabi ali prosi za pomoč za navijanje, igranje ali karkoli, pa sem prepričana da se število nergačev vsaj prepolovi.
Osebno sem prepričana, da bo vse skupaj super! In če bo še tako super, se bo vedno našlo še kaj, da bi bilo boljše.
Srečno vsem skupaj!

PS: še nekaj
Letake ali obvestila bi lahko delili otroci po naseljih. Trasa maratona letos teče mimo šole mojih otrok (Dravlje - Podutik) - vem, da bodo radi pomagali. Trasa teče tudi mimo šole moje nečakinje (Stožice - Bratovževa ploščad, Ruski car + Ježica)- z veseljem bo pomagala in pritegnila še druge. Ti otroci lahko spodbudijo tudi svoje učitelje v šolah in kot OŠ lahko skupaj pristopijo (vse šole imajo pevske zbore, gledališke skupine, glasbenike). Mogoče pisemce ne OŠ s strani organizatorja - kakšna pohvala za šolo - in uspeh bo tu. Jaz bi šla kar v akcijo :? :?:
Nazadnje spremenil mojA, dne 02 Sep 2005, 15:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Dule
Dule lani napisal/-a:Glede organizacije prireditve naj povem, da se meni zdela na lanskoletni ravni - nisem opazil posebnih spremeb. Napovedovali so več ansamblov ob progi, vendar le teh ni bilo več ali pa so že zaključili nastope do mojega prihoda :roll: . Ob progi sem opazil samo "stroj" na startu in pihalno godbo (katera ne vem niso imeli zastave :lol: ) v Šiški, na Viču pa ni bilo ansambla kot lani, ki je ful zažigal :( .
Prve dve ali tri okrepčevalnice so bile odločno premajhne. Ne vem kako lahko organizatorja preseneti število tekmovalcev (to je znano vnaprej) da ne morejo pripravit dovolj lončkov z vodo. Na prvi okrepčevalnici sploh nisem prišel do vode, na drugi in tretji pa sem se moral pošteno zagrebst da sem prišel do požirka tekočine. Na eni okrepčevalnici smo moral kar iz tal pobrati lončke in sami posečt v sod z vodo :? .
No stanje se je zelo popravilo v drugem krogu ko ni bilo gužve in sem lahko izbiral med napitki in sadjem in sladkimi rečmi 8) .

Verjetno to ne sodi med osnovne standarde ali pa se motim Bosin:?:
Glede vpliva TF-ja pa se pomoje krepko motiš.. :roll:
Uporabniški avatar
 želva
Zakaj priti ali ne priti na LM?
Dejstvo je da če hočeš iti na 42.. km v SLO nimaš veliko izbire. Če pa greš na 21.. imaš kar nekaj izbire in si lahko izbereš manjši tek, kjer ti brez čipa ravno tako izmerijo čas, kjer imaš 3x manjšo štartnino in dobiš približno enakovredne spominke (če nisi izžreban), kjer na štartu ne mencaš 5 min na mestu in kjer tečeš večinoma po naravi in ne po mestu. In kjer ni kenijcev (ki pa jih itak lahko vidiš samo na podelitvi).
in tako se vsak sam odloči.
Dejstvo pa je tudi, da na druge polmaratone pride do nekaj sto tekačev, na LJ pa več tisoč. In da če drugje tečeš 2h gotovo tečeš sam in si najbž zadnji, v LJ pa jih je še par sto za tabo. in tako se vsak sam odloči. In večina se jih odloči da pride v Lj.
Osebno še zbiram motivacijo. :cry: Vem da lahko pretečem 42 (torej samo da pretečem ni izziv) in da sem obupno počasen(torej da osebni rekord ni možen)! :roll: Tečem za užitek pa raje po hribih (SAM press). Kakšen predlog glede tega :?:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA