vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 tekačica
Zanima me kakšna je vaša odločitev v primeru, da pred treningom začutite bolečine (v kolenih, glavi, trebuhu...) ali greste kljub temu na trening, ali se odločite za mirovanje in počitek?
Kakšna je vaša reakcija na bolečine ki se pojavijo med samim tekom??? (npr. noge, žulji, glavobol in druge bolečine), se ustavite ali nadaljujete???

Pa še zanima me, kaj je bolj zdravo nadaljevati ali prenehati za tisti dan?
Uporabniški avatar
 katka
iz svojih izkušenj bi lahko sklenila, da ni enega pravila za vse situacije, temveč da se naučiš, z leti, poslušat in prepoznavat dogajanje v svojem telesu.

mene včasih kaj boli od same "treme" pred preizkušnjo. takrat grem "čez" bolečino. se pa je že zgodilo, da mi je bilo med tekom slabo do bruhanja (kot dve leti nazaj; pila očitno slabo zapakirano flaširano vodo); v takih primerih odneham.

a si imela morda kakšen bolj konkreten primer v mislih, tole se mi zdi zelo posplošeno vprašanje :?:
Uporabniški avatar
 INOT
Zanimivo ampak mogoče res malo preširoko postavljeno vprašanje.Kot je rekla Katka-poslušaj svoje telo.
Recimo danes sem padel s kolesom,čisto po sreči sem preživel,ker slučajno takrat ni bilo na cesti,ki je nonstop polna avta,natolčena rebra,zapestje,rame bolijo.Noge na srečo niso dobile nič.Tečt ne morem sem pa šel vseeno na kolo.Pa če bi bila sila bi tudi tekel.Bolečine so pač raznih vrst in izvorov.Pri teku tudi velikokrat prisotne.Enostavno pač moraš začutiti kdaj se je treba zaustaviti.Brez skrbi.Z leti teka oz.treninga boš vse to dodobra občutila in boš sama vedela kdaj je smiselno nadaljevati ali pa reči stop.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Kar se tiče bolečin v glavi ali v kolenih in podobnih telesnih delih je pa tako, da če te nekaj časa boli probaš bolečino odmisliti vsaj za nekaj časa par minut ali mogoče pol ure!
Če se pa bolečina v tem primeru še stopnjuje pa je najbolje trening prekiniti, ali pa prestaviti na kakšno drugo obliko športa plavanje, hribolazenje ali kaj podobnega!
Seveda pa je odvisno do kam sežejo bolečine posameznega človeka, kakšen prag bolečine ima.In ali vidi smisel nadaljevati ali pa ne!
Če ima človek naprimer vročino in pa prehlad je največja norija če bi začel sploh s treningom, kajti lahko se pojavi angina pektoris, ki človeka zaznamuje za celo življenje!
Na samem začetku treniranja sem imel kak prehlad pa sem šel trenirati, ampak bolj zmerno pa je šlo!
Če so žulji moraš prag bolečine dvigniti, saj se ti žulji lahko pojavijo dostikrat ali pa ne.Odvisno pač kakšno imaš obutev.Če te boli mišica, in ko nadaljuješ s treningom in bolečina ne pojenja takrat je najbolje da trening ustaviš!
Pa še kaj bi se našlo!
Veliko veselja pri samem spoznavanju lastnih naporov! :wink:
ČAO!
Uporabniški avatar
 katka
sem pa v neki triatlonski reviji prebrala en dober nasvet, ki pravi:

"if in doubt, leave it out!"

se strinjam, popolnoma. :)
Uporabniški avatar
 kustus
LP

No tudi jest se ubadam z bolečino in to v desnem kolenu, pojavila se mi je na teku v logarski in noče izginiti. imel sem tri dnevno pavzo pa je isto kot je bilo.
bolečina je v desnem kolenu na notranji strani, ali bi si z čim moral masirati da bi bilo bolje, s čim če da.

hvala na morebitnem svetovanju.

:twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
 Vlajko
Po nasvetu sodelavca, dolgoletnega izkušenega tekača, v takih situacijah uporabljam peno AGILE, ki se dobi v lekarni za nekaj pod 4000 SIT. Meni kar pomaga. :roll: Ampak, .... tisoč ljudi, tisoč različnih usod .... 8)

Malo daljši PS:

Kustus, kaj ko bi ti povprašal še kakšnega od mentorjev (morda kar samega dr. Škofa) na Poletovih treningih (saj hodiš, mar ne ... ??); nekdo od njih bi ti pa že, menda, znal dati kakšen nasvet .... :wink:

Variant glede tvojih tegob je pa, nebroj:
- morda te boli koleno zaradi prevelike teže,
- morda zaradi neustrezne obutve,
- morda zaradi pretiravanja v dnevih teka (upam, da se tu držiš planov treninga in ne delaš "kaj na svojo roko"),
- morda ...... "x y z" ...... :roll:
Uporabniški avatar
 mare
Menim, da ima bolečina v telesu svoj smisel. Opozarja nas, da je nekaj narobe. Zame premagovanje bolečine ni herojsko dejanje, ampak neumnost, ki lahko privede do hujših problemov. Sam tudi ne jemljem sredstev za lajšanje bolečin (razen če je res hudo), ker se mi zdi pomembneje odpraviti vzrok za bolečino, kot bolečino samo.
Uporabniški avatar
 kustus
LP

Vlajko sm povprašu škofa a mi je svetoval da grem v športno ambulanto, kar bom tudi storil. Vseeno sem pa vesel odgovorov in pa Mare nisem mislil bolečine prikrivat ampak samo če bi se dalo s čim pomagati.

Bom videl kaj bo dohtar reku.

:twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
 tekačica
katka napisal/-a:iz svojih izkušenj bi lahko sklenila, da ni enega pravila za vse situacije, temveč da se naučiš, z leti, poslušat in prepoznavat dogajanje v svojem telesu.

mene včasih kaj boli od same "treme" pred preizkušnjo. takrat grem "čez" bolečino. se pa je že zgodilo, da mi je bilo med tekom slabo do bruhanja (kot dve leti nazaj; pila očitno slabo zapakirano flaširano vodo); v takih primerih odneham.

a si imela morda kakšen bolj konkreten primer v mislih, tole se mi zdi zelo posplošeno vprašanje :?:

Tole vprašanje sicer nisem sestavila zato, ker me mučijo nenehne bolečine na tem ali onem koncu telesa (zelo malokrat me kaj boli, pa še takrat ne toliko, da bi ustavilo moj trenig). To temo sem odprla bolj s firbca, ker mi je pred kratkim prijatelj rekel, da se je, kadar te kaj boli, treba izogniti treningu in počivati. Potem me je pa pričelo mučiti kdo ima prav oz. kako v takih situacijah odreagirate drugi.
Kar se mene tiče treniram, če le ni prehudo.
Živjo. Imam eno povsem konkretno težavo in me zanima, če je kdo od vas že kdaj okusil kaj podobnega in če se da kaj ukrenit. Par minut po začetku ogrevalnega teka, me začne tiščati na levi strani trebušne votline, nekje v višini popka. Glede na pretekle izkušnje je malo podobno t.i. "side stich", vendar je nižje. Če preneham s tekom, me takoj preneha bolet. Če spet začnem, spet boli. Če tečem kar naprej in poskusim bolečino ignorirat, me boli vedno bolj, potem začne "štihat", tako da se moram ustavit. Tudi ne boli vsak dan, ponavadi več zaporednih dni, recimo če odtečem 5 kratkih tekov na teden, me 3x boli in 2x ne. In bolečina se ne pojavi zaradi pretiravanja, ker grem res zelo počasi. In ne, ni povezana z mesečnim ciklom ali s polnim želodcem. Ne vem kaj bi še lahko poksusila. Z idejami na plano, prosim!
itn@ napisal/-a:Živjo. Imam eno povsem konkretno težavo in me zanima, če je kdo od vas že kdaj okusil kaj podobnega in če se da kaj ukrenit. Par minut po začetku ogrevalnega teka, me začne tiščati na levi strani trebušne votline, nekje v višini popka. Glede na pretekle izkušnje je malo podobno t.i. "side stich", vendar je nižje. Če preneham s tekom, me takoj preneha bolet. Če spet začnem, spet boli. Če tečem kar naprej in poskusim bolečino ignorirat, me boli vedno bolj, potem začne "štihat", tako da se moram ustavit. Tudi ne boli vsak dan, ponavadi več zaporednih dni, recimo če odtečem 5 kratkih tekov na teden, me 3x boli in 2x ne. In bolečina se ne pojavi zaradi pretiravanja, ker grem res zelo počasi. In ne, ni povezana z mesečnim ciklom ali s polnim želodcem. Ne vem kaj bi še lahko poksusila. Z idejami na plano, prosim!

itn@ poskusi TOLE
itn@ napisal/-a:Živjo. Imam eno povsem konkretno težavo in me zanima, če je kdo od vas že kdaj okusil kaj podobnega in če se da kaj ukrenit. Par minut po začetku ogrevalnega teka, me začne tiščati na levi strani trebušne votline, nekje v višini popka. Glede na pretekle izkušnje je malo podobno t.i. "side stich", vendar je nižje. Če preneham s tekom, me takoj preneha bolet. Če spet začnem, spet boli. Če tečem kar naprej in poskusim bolečino ignorirat, me boli vedno bolj, potem začne "štihat", tako da se moram ustavit. Tudi ne boli vsak dan, ponavadi več zaporednih dni, recimo če odtečem 5 kratkih tekov na teden, me 3x boli in 2x ne. In bolečina se ne pojavi zaradi pretiravanja, ker grem res zelo počasi. In ne, ni povezana z mesečnim ciklom ali s polnim želodcem. Ne vem kaj bi še lahko poksusila. Z idejami na plano, prosim!

Nam je profesor za telovadbo razlagal, da to boli če udihavaš premalo kisika in priporočal globoko dihanje (sicer ne vem če je to to, ker se sama s to težavop zelo, zelo, zelo poredkoma srečam).

Ugibanja laika: Lahko da čutiš vranico, tako kot je že nekdo rekel zaradi pomanjkanja kisika. Če je vse skupaj malo nižje od popka je lahko tudi slepič. tega najdeš tako, da položoš dlan na trebuh tako, da je palec v popku. Če je bolečina pod prsti imaš verjetno vnetje slepiča. V tem primeru bo že kmalu zelo bolelo.
mare napisal/-a:

Ugibanja laika: Lahko da čutiš vranico, tako kot je že nekdo rekel zaradi pomanjkanja kisika. Če je vse skupaj malo nižje od popka je lahko tudi slepič. tega najdeš tako, da položoš dlan na trebuh tako, da je palec v popku. Če je bolečina pod prsti imaš verjetno vnetje slepiča. V tem primeru bo že kmalu zelo bolelo.

mare ... levo je bolecina

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA