Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ali
Natančno veš, kaj moraš storiti, natančno veš, česa ne smeš jesti oziroma smeš jesti v majhnih količinah in le občasno. Sama veš, da je pot do zdrave in všečne telesne teže večja telesna aktivnost v kombinaciji z uravnoteženo prehrano v zmernih količinah, razporejenih v pogoste majhne obroke. Na podlagi lastnih izkušenj ti torej pravim...

JUST DO IT

Lp
Ali
Ps A little less conversation...
 Ursula
Pozdravljeni!

Sem začetnica in tečem šele dva tedna vsak večer cca. 15 minut (počasen tek). Po naravi nisem »športni tip« in se vsak dan kar težko spravim na ven, kljub temu, da preživim cel dan v pisarni. Zelo si želim redne telesne aktivnosti saj imam pogosto bolečine v križu in sem popolnoma brez kondicije. Skratka, skrbi me že sedaj, da me bo vsakodnevni tek kmalu minil in bo vsega konec. Prosim vas za kakšen »recept« kako vztrajati in ne obupati. Kje še lahko najdem motivacijo za tek? Katere športne copate mi priporočate? Kako naj dodajam oz. daljšam čas in intenzivnost teka, da ne bom pretiravala?
Vsem se vnaprej zahvaljujem za nasvete, ki mi bodo v veliko pomoč pri premagovanju začetniških težav.
Uporabniški avatar
 Nadj@
CIAO

No ursula ne razmišljej že na začetku da ti ne bo uspelo. Jest sem začela z tekom pred dvema mesecema in se imam prav super pa sem bila glih tko brez kondicije in nisem športni tip.
Sedaj tečem vsaj 3-4 x na teden in se kar redno udeležujem tekov ob vikendih.
Kako tečti ti bo v veliko pomoč časopis POLET ki izide ob četrtkih in je veliko tem za začetnike.
samo vstrajna boš pa morala biti kajti če ne boš ti ne bo nihče mogel pomagati.

:twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
 Lucifer
Pa družbo si najd, bo velik lažje, velik sreče
Uporabniški avatar
 Fotr
Po lastnih izkušnjah in izkušnjah drugih trenerjev rekreativnih tekačev je pri popolnih tekaških začetnikih smiselno začeti z menjavanjem teka in hoje.
Tecite na primer 30 sekund in hodite 90 sekund. Ciklus ponovite do 15 krat, kar bo trajalo največ 30 minut. Ko boste lahko ugodno brez posebnega naprezanja zmogli tek/hojo 30 minut (15 ciklusov) 3 krat tedensko v ritmu 30/90 sekund spremenite to razmerje v 45 sekund teka in 75 sekund hoje in ponavljajte 3krat tedensko. Naslednji korak je 60/60, potem 75/45, 90/30.
Ko boste zmogli brez posebnih težav ponoviti ta cikel 15krat trikrat v tednu, podaljšajte čas teka najprej na 2 minuti potem na 3 in 4 minute. Trajanje hoje ostane nespremenjeno – 30 sekund.
Kmalu zatem boste dosegli svoj prvi veliki cilj. Brez težav boste sposobni teči 20 do 30 minut neprekinjeno.

Tecite dlje, ne hitreje! Ko dosežete svoj prvi veliki cilj znamko 20 minut neprekinjenega teka, bo vaš naslednji cilj 30 minut neprekinjenega teka (potem 40, 50 in več minut). Ne delajte napake s poskusi biti hitrejši - ne poskušajte preteči vašo 20 minutno progo v 19 minutah. Povečanje vzdržljivosti je vaša prva prioriteta.
 Ursula
Ja, najprej hvala vsem za tako hitre odzive. Res sem prijetno presenečena. Do sedaj sem tekla cca 15-20 minut neprekinjeno, zelo počasnega teka. Danes sem v tek spravila še moža, pa sem morala malo pospešiti, ker je sicer poleg mene hitro hodil. Dosedanjih dva tedna teka sta mi dala toliko podlage, da sem to opravila brez problema. Glede na prebrane nasvete drugim, predvidevam, da je tak tempo primeren za nekaj časa, dokler ne pridem do 30 min.

Glede na to, me še zanima, ali je moj dosedanji tempo bil prepočasen, glede na to, da ga je mož lahko spremljal s hitro hojo?
Uporabniški avatar
 kustus
lp

Ne obremenjuj se z drugimi in teči po svojih zmožnostih. Kajti tečt je treba z takim tempom da se lahko pogovarjaš.

:oops: :oops: :oops:
 zappa
Ursula napisal/-a:Ja, najprej hvala vsem za tako hitre odzive. Res sem prijetno presenečena. Do sedaj sem tekla cca 15-20 minut neprekinjeno, zelo počasnega teka. Danes sem v tek spravila še moža, pa sem morala malo pospešiti, ker je sicer poleg mene hitro hodil. Dosedanjih dva tedna teka sta mi dala toliko podlage, da sem to opravila brez problema. Glede na prebrane nasvete drugim, predvidevam, da je tak tempo primeren za nekaj časa, dokler ne pridem do 30 min.

Glede na to, me še zanima, ali je moj dosedanji tempo bil prepočasen, glede na to, da ga je mož lahko spremljal s hitro hojo?

Zivijo,

Jaz sem se teka prvic zares lotil pred dobrim letom. Prvic namrec, da sem pri tem vztrajal in da nisem (kot ze velikokrat v mnogih letih do takrat) po parih tekih odnehal. Iz lastnih izkusenj ti lahko povem, da je bistvo zacetka v tem, da se nekako prerines cez prvih nekaj tednov. Meni je bila zadeva od zacetka mucna. Zacetna evforija namrec hitro spusti in potem mimogrede najdes izgovor, zakaj pa danes ne bi sel na lauf. Po priblizno enem mesecu vec ali manj "prisilnega" teka pa mi je zadeva postala vsec in od takrat naprej nimam nobenih problemov z motivacijo vec. Enostavno mi pase it laufat. In ceprav sem vmes (cez zimo) predvsem zaradi bolezni za 100 dni nehal teci, letos marca, ko sem spet zacel, nisem imel problemov z motivacijo (ceprav sem v tistih 100 dneh izgubil prakticno vso do takrat nabrano kondicijo), ker sem ze imel zelo pozitivno izkusnjo za sabo.

Tako da, od zacetka se enostavno prisili (bos ze nasla nacin), ce ti je morala ze padla. Prvi mesec se sploh ne sprasuj, ce ima smisel. Ima! Potem ti bo pa postalo vsec in bodo taka vprasanja odpadla! Pol smo pa iz tahudga ven, a ne? :P

Aja, se to, po moje raje ne teci vsak dan. V glavnem vsi priporocajo za zacetek tek 3x tedensko z obvezno enim dnem premora med dvema tekoma. Tudi iz lastnih izkusenj lahko potrdim, da ta nasvet ni kar tako. In nikar ne pretiravaj s tempom ali dolzino. Malo se ze pomatraj, prevec se pa nikar ne daj, vsaj cisto na zacetku ne, da te ne mine volja. Resno ti to pravim, sem dal to cez pred enim letom.

Ce te zanima, jaz sem se s popolne nule do tega, da sem v 30 minutah brez problema pretekel 5 km, spravil sam po programu (je podoben tistemu, kar je bilo objavljeno v Poletu), ki sem ga sicer cisto po "feelingu" sproti prilagajal svojim potrebam, in ki ga najdes na naslovu:

http://www.kicksports.com/engine/2/2_3/index.shtml

LP in veliko uzitkov ti zelim!
Tomaz
 Ursula
Tomaž, hvala za odgovor. Tečem torej dva tedna vsak dan, ker se bojim, da bom s kakšnim premorom s tekom prekinila. Zaenkrat mi vsakodnevni tek ne predstavlja nobene utrujenosti. Ali naj kljub temu tečem samo 3x na teden in ne prav vsak dan?
Lp, Ursula
 zappa
Ursula napisal/-a:Tomaž, hvala za odgovor. Tečem torej dva tedna vsak dan, ker se bojim, da bom s kakšnim premorom s tekom prekinila. Zaenkrat mi vsakodnevni tek ne predstavlja nobene utrujenosti. Ali naj kljub temu tečem samo 3x na teden in ne prav vsak dan?
Lp, Ursula

Hm, tako vsi pravijo oziroma svetujejo. Jaz sem imel, ce sem hodil na tek skoraj vsak dan, scasoma probleme zaradi preutrujenosti. Ampak nisem noben strokovnjak za te zadeve. Kaj pa, ce gres kljub vsemu prepocasi? Sama si omenila, da moz zraven tebe hodi. Ali pa mogoce nisi v tako slabi kondiciji, kot sama zase mislis? Ali imas kaj obcutka za to, koliksno razdaljo "pospravis" v tistih 20 minutah? Tisti program, po katerem sem jaz zacel, predvideva, da lahko po 2 mesecih nek zacetnik brez odmora pretece 5 km v 30 minutah to je 10 km/h. Zacne se pa vse skupaj z 8x ponovitvijo sekvence 60 sekund teka/90 sekund hoje (skupaj 20 minut), potem se pa zadeva stopnjuje in v 8 tednih (3xtedensko) pride na 30 minut nepretrganega teka (oz. 5 km). Ce bi torej ti tistih 20 minut tekla z 10 km/h, bi v tem casu naredila 3,33 km. A si kaj blizu te razdalje? Ce si, potem si po moje v bistveno boljsi kondiciji, kot mislis. Ce pa naredis bistveno manj, potem gres mogoce malo prepocasi.

Vem pa tudi, da veliko opozarjajo na to, kako se kardiovaskularni sistem (in misice) bistveno hitreje prilagodijo novim obremenitvam povezanim s telesno aktivnostjo kot vezivna tkiva, ligamenti, kosti in sklepi v celoti in da tudi zaradi tega ni priporocljivo prehitro stopnjevati obremenitev zaradi povecane nevarnosti poskodb, tudi ce imas obcutek, da nimas nobenih tezav z naporom. Tem "pocasnim" tkivom naj bi namrec morali dati na razpolago dovolj casa, da "dohitijo" v adaptaciji misice ter kardiovaskularni sistem.

Kot ze receno pa nisem iz tega "foha". Upam, da ti bo se kdo od tapravih znalcev pomagal razcistiti to dilemo.

LP,
Tomaz
 Ursula
zappa napisal/-a: Ce bi torej ti tistih 20 minut tekla z 10 km/h, bi v tem casu naredila 3,33 km. A si kaj blizu te razdalje? Ce si, potem si po moje v bistveno boljsi kondiciji, kot mislis. Ce pa naredis bistveno manj, potem gres mogoce malo prepocasi.

Toliko ste mi vzbudili zanimanja, da sem šla merit razdaljo. Dolžina moje poti je 2,8 km, ki jo pretečem v 18 minutah, brez utrujenosti. Torej sem nekje na pol poti. Ostali čas do 30 min bom s tekom dopolnila, kolikor mi bo dopuščalo počutje.

Še enkrat hvala vsem za odgovore. Odpravili ste mi bistvene dileme in postavili jasne cilje.
Uporabniški avatar
 kustus
LP

No pa sploh ni tko slabo kot si se predstavljala. Nič ne obupuj in samo nadaljuj z tekom. Drugače imamo v PON treninge poletove ekipa ob 18 uri v Tivoliju in ob SRE ob isti uri na Kodeljevem.
Pridruži nam se lahko prav vsak in seveda skuša tečti z skupino ki mu najbolj odgovarja ali pa sam če drugače negre.

:oops: :oops: :oops:
 Ursula
Pozdravljeni!

Zanima me ali se je nujno potrebno pred in po teku ogrevati ter kakšne vaje priporočate. Sem še začetnica in v začetku teka imam precej počasen tempo. Živim v Grosuplju in me zanima ali mi lahko kak domačin priporoča kje je najprimernejša pot za tek (po možnosti v naravi) in je ponoči osvetljena. Hvala za vse odgovore in mirno noč!

Uršula
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Ursula napisal/-a:Tomaž, hvala za odgovor. Tečem torej dva tedna vsak dan, ker se bojim, da bom s kakšnim premorom s tekom prekinila. Zaenkrat mi vsakodnevni tek ne predstavlja nobene utrujenosti. Ali naj kljub temu tečem samo 3x na teden in ne prav vsak dan?
Lp, Ursula

Če se dobro počutiš, lahko tečeš tudi vsak dan - če pa boš preutrujena boš to začutila in lahko počivaš. Mislim pa da glede na trajanje tvojih tekov to ne bi smel biti pretiran napor. Na začetku se vsi učimo - najbolj na lastni koži.
Teke podaljšuj glede na počutje ali pa si zadaj recimo, da boš vsak teden pretekla 2 minuti na tek več - opozorilo: TO NE GRE V NESKONČNOST!(recimo, da b čez 10let pretekla 1000minut v kosu!!!
:wink: ). Pa še tole: VAŽNO JE DA TEČEŠ IN OB TEM UŽIVAŠ! (ni važna hitrost).
Kar se tiče ogrevanja ga pred tekom ne potrebuješ, saj verjetno ne tečeš hitro, ko pa boš enkrat, boš pa za ogrevanje tekla 10min počasi. Po teku pa je dobro narediti kakšno raztezno gimnastično vajo, da se mišice malo sprostijo.
Pa veliko tekaških užitkov! :D
Nazadnje spremenil tomaz ny, dne 29 Sep 2005, 15:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 klaudi
Še nekaj za vzpodbudo:
dobra novica je to, da se ti ob rednih treningih spremeni metabolizem in lahko ješ več, pa imaš vseeno idealno težo. Poleg tega postaneš psihično bolj uravnotežen in za občutek zadovoljstva ne potrebuješ prenajedanja.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA