Ursula napisal/-a:Ja, najprej hvala vsem za tako hitre odzive. Res sem prijetno presenečena. Do sedaj sem tekla cca 15-20 minut neprekinjeno, zelo počasnega teka. Danes sem v tek spravila še moža, pa sem morala malo pospešiti, ker je sicer poleg mene hitro hodil. Dosedanjih dva tedna teka sta mi dala toliko podlage, da sem to opravila brez problema. Glede na prebrane nasvete drugim, predvidevam, da je tak tempo primeren za nekaj časa, dokler ne pridem do 30 min.
Glede na to, me še zanima, ali je moj dosedanji tempo bil prepočasen, glede na to, da ga je mož lahko spremljal s hitro hojo?
Zivijo,
Jaz sem se teka prvic zares lotil pred dobrim letom. Prvic namrec, da sem pri tem vztrajal in da nisem (kot ze velikokrat v mnogih letih do takrat) po parih tekih odnehal. Iz lastnih izkusenj ti lahko povem, da je bistvo zacetka v tem, da se nekako prerines cez prvih nekaj tednov. Meni je bila zadeva od zacetka mucna. Zacetna evforija namrec hitro spusti in potem mimogrede najdes izgovor, zakaj pa danes ne bi sel na lauf. Po priblizno enem mesecu vec ali manj "prisilnega" teka pa mi je zadeva postala vsec in od takrat naprej nimam nobenih problemov z motivacijo vec. Enostavno mi pase it laufat. In ceprav sem vmes (cez zimo) predvsem zaradi bolezni za 100 dni nehal teci, letos marca, ko sem spet zacel, nisem imel problemov z motivacijo (ceprav sem v tistih 100 dneh izgubil prakticno vso do takrat nabrano kondicijo), ker sem ze imel zelo pozitivno izkusnjo za sabo.
Tako da, od zacetka se enostavno prisili (bos ze nasla nacin), ce ti je morala ze padla. Prvi mesec se sploh ne sprasuj, ce ima smisel. Ima! Potem ti bo pa postalo vsec in bodo taka vprasanja odpadla! Pol smo pa iz tahudga ven, a ne?
Aja, se to, po moje raje ne teci vsak dan. V glavnem vsi priporocajo za zacetek tek 3x tedensko z obvezno enim dnem premora med dvema tekoma. Tudi iz lastnih izkusenj lahko potrdim, da ta nasvet ni kar tako. In nikar ne pretiravaj s tempom ali dolzino. Malo se ze pomatraj, prevec se pa nikar ne daj, vsaj cisto na zacetku ne, da te ne mine volja. Resno ti to pravim, sem dal to cez pred enim letom.
Ce te zanima, jaz sem se s popolne nule do tega, da sem v 30 minutah brez problema pretekel 5 km, spravil sam po programu (je podoben tistemu, kar je bilo objavljeno v Poletu), ki sem ga sicer cisto po "feelingu" sproti prilagajal svojim potrebam, in ki ga najdes na naslovu:
http://www.kicksports.com/engine/2/2_3/index.shtml
LP in veliko uzitkov ti zelim!
Tomaz