Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mikkeni
ja tu sem imel v mislih obisk fitnessa!
Uporabniški avatar
 Junc
v knjigici Tekaški dnevnik 1 del od reeboka je nekaj opisano
 mikkeni
ja ravno ta dnevnik iščem! ker 2. del imam, prvega pa ne vem kje bi dubu :(
Uporabniški avatar
 Junc
jaz sem jih nekaj videl še v Kranju v Interšportu ob trgovini Obi
Uporabniški avatar
 katka
mikkeni napisal/-a:ja ravno ta dnevnik iščem! ker 2. del imam, prvega pa ne vem kje bi dubu :(

prečekiraj malo, če bo v tvoji bližini kakšna prezentacija reebok copat -- zadnji petek je bila v cityparkovem hervisu, in tam sta bili obe knjižici na voljo.
hm, al pa da se marbit oglasiš izdajatelju - podatke najdeš v kolofonu.
Uporabniški avatar
 Junc
jaz lahko preskeniram 1 del, če ti je v PDF obliki ok?
 lona
Junce napisal/-a:jaz lahko preskeniram 1 del, če ti je v PDF obliki ok?

Uh, vidim, da takole literaturo tudi sama iščem. Ali jo lahko dobim tudi jst...plis :oops: ? Oz. kakšen je točen naslov izdajatelja-ali to imajo le v intersportu?
Hvala!
:D
Lp vsem!
 tae
Ko sem prvič pretekel 10km tek v Radencih z hitrejšim tempom, kot pri treningih, sta me po teku boleli obe rami. Veliko bolj kot noge. Takrat sem začel delati ozke sklece na dlaneh, da sem si rame utrdil in zdaj me rame ne bolijo več ne glede na hitrost in razdaljo teka. Drugače imam pa na razpolago več vaj za mišice nog, ki so vse brez uteži, pripomočkov in naprav ampak le s pomočjo lastnega telesa:

- VAJA ZA SPODNJE ZADNJE NOŽNE MIŠICE ("bodeljni" po domače - Meča) = Vsaj 30 minut brez prestanka različni poskoki le na blazinicah stopalov.

- VAJA ZA ZGORNJE SPREDNJE STEGENSKE MIŠICE ("kvadriceps") - polovični počepi, stopala narazen v širini ramen, nog ne stegnemo do konca in skrčimo do pravega kota ali še manj. Delamo dokler ne čutimo bolečine v prej omenjenih mišicah.

- VAJA ZA CELOTNE NOGE - počepi na eni nogi (pomembna je tehnika), ko gremo dol v počep, moramo drugo nogo, ki je v zraku stegniti naprej.

- VAJA ZA ZDRŽLJIVOST NOG - naslonimo se s hrbtom na zid, kot da se vsedemo, noge v kolenih skrčimo pravokotno, stopala v širini ramen

Sporoči mi prosim, če si katero od naštetih vaj sprobal in kako se obnese.
Uporabniški avatar
 Darja
Opozorilo k prvi vaji za meča:
če boste začeli s 30 minut poskokov po prstih, boste sigurno naslednje 3 dni namesto en, dva, en, dva pri teku uporabljali au, au, au, au. Jaz sem to počela s kolebnico, ampak kar je preveč za prvič, je pa preveč. Toplo priporočam postopnost. LP, Darja
Uporabniški avatar
 Vlajko
tae napisal/-a:... Vsaj 30 minut brez prestanka različni poskoki le na blazinicah stopalov.....

Taekwondo mojstri že. 8) Mi, navadni davkoplačevalci pa bomo začeli s 3 minutami brez prestanka. :wink:

PS:
Preverjeno iz prve roke :arrow: V TS Čopova 14 sta kupa z Tekaškima dnevnikoma 1 in 2 še vedno visoka nekaj centimetrov. :D
Torej, kdo je v bližini :arrow: namesto na malico ..... :idea: :wink:
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Darja napisal/-a:Opozorilo k prvi vaji za meča:
če boste začeli s 30 minut poskokov po prstih, boste sigurno naslednje 3 dni namesto en, dva, en, dva pri teku uporabljali au, au, au, au. Jaz sem to počela s kolebnico, ampak kar je preveč za prvič, je pa preveč. Toplo priporočam postopnost. LP, Darja

Ker je človekovo telo ustvarjeno za hojo in tek po brezpotjih, čeprav se nam zdi enkratno teči po asvaltiranih cestah je tko da če hočemo improvizirati mehkobo travnika in brezpotij je najbolje da s kolebnico skačeš na blazini, ki jo premore skoraj vsaka telovadnica.
Pa še nekaj je v tem dobro!
Ko človek skače delamo na kolenski del izredno naravne gibe, in tukaj ni togih gibov, ki bi pritiskali naravnost na čašico, in ves kolenski del obremenjevalo naravnost.Tako se pri skakanju čez kolebnico, če jo seveda opravljamo na blazin, hkrati krepijo nehote tudi stranske vezi.S stranskimi vezmi pa imajo nekateri kar velike probleme.Ali imajo premalo utrjene, ali kaj podobnega!
Skakanje čez kolebnico je v zimskem času enkratna zadeva za utrjevanje mečnih mišic in vseh mišic, ki delujejo pri dvigu nog ko tečemo.Najbolj pa seveda na mečne mišice.Ko telo nekako privadimo pa lahko kolebnico obtežimo s priročnimi obtežmi.In spomladi nam je vsak korak lahkoten! :wink:
ČAO!
Uporabniški avatar
 Darja
Vsekakor je kolebnica nadvse koristna zadeva (če jo uporabljaš, seveda) priporočam samo postopno vadbo, to z blazino pa ni slaba ideja. LP
Uporabniški avatar
 katka
tae napisal/-a:- VAJA ZA SPODNJE ZADNJE NOŽNE MIŠICE ("bodeljni" po domače - Meča) = Vsaj 30 minut brez prestanka različni poskoki le na blazinicah stopalov.

vsaj 30 minut poskakovanj na blazinicah stopal(ov) za meča?! :shock: come on, man... v tem času jaz naredim komplet noge v fitnesu, z vidnimi rezultati. namesto poskakovanj pa grem raje teč...
pri tvojem opisu počepa definitivno manjka podatek, da je rit tista, ki jo je treba čimbolj potisnit nazaj (in posledično lovit ravnotežje z nagibanjem trupa naprej). ergo bo svoje pri tem naredil tudi gluteus.
pravilno izvedbo raznih vaj pa je itak najbolje, če ti pokaže kdo, ki jih obvlada v nulo... to je investicija, ki se zelo obrestuje... če ne zaradi drugega pa v izogib bedastim poškodbam... torej premišljena & sistematična vadba (serije/ponovitve; spremljanje napredka) s pravilno izvedbo...
 tae
Počepe na eni nogi izvajam tako, da z obema rokama držim eno nogo za prste. V tem primeru ni potrebno misliti na to, da se s telesom nagneš naprej, ker te položaj sam od sebe tako prisili. Pomembno je, da imaš nogo s katero izvajaš počepe s celim stopalom na tleh. Bistvena napaka je, da se dvigaš na prste noge, ko si v najnižjem položaju. V tem primeru nimaš dovolj opore ob tla in tako te nese nazaj. Z mojim načinom vadbe naredim cca 50 počepov na eni nogi. Tako noge veliko bolj čutim, kot z raznimi vajami z utežmi.

Kar pa se tiče poskokov na prstih je stvar sledeča. Vsekakor je bolje iti tečt zunaj ven v naravo. To vajo sem omenil le kot dopolnilo klasičnemu teku, ko napr. ne moremo ven in jo izvedemo doma. Bistvo pa tu ni razvijanje celotnih nog ampak skoncentrirano le na spodnje nožne mišice. Kasneje ti ta zdržljivost pomaga tudi pri teku.
Uporabniški avatar
 katka
tae napisal/-a:Kar pa se tiče poskokov na prstih je stvar sledeča. Vsekakor je bolje iti tečt zunaj ven v naravo. To vajo sem omenil le kot dopolnilo klasičnemu teku, ko napr. ne moremo ven in jo izvedemo doma. Bistvo pa tu ni razvijanje celotnih nog ampak skoncentrirano le na spodnje nožne mišice. Kasneje ti ta zdržljivost pomaga tudi pri teku.

no, meni se ta vaja zdi ne tič, ne miš. imam raje 5' konkretnega švicanja, pa če je med tekom, ali pa pod kvihti, kot neko v nedogled trajajočo vajo z zelo abstraktnim pozitivnim učinkom... sploh pa sta moč in vzdržljivost različna pojma, in vsak zahteva drugačen pristop k vadbi...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA