prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 zappa
Pozdrav vsem!

Odlocil sem se, da bom letosnjo zimsko "mrtvo" tekasko sezono dopolnil z obcanim tekom na smuceh. Trenutno sem popolnoma brez opreme (nekoc pred davnimi casi, 20 let nazaj, sem jo sicer ze imel). Zanima me, kje in kdaj se je najbolj smiselno opremit s to opremo, predvsem v smislu morebitnih predsezonskih (raz)prodaj lanskoletne opreme. Ne bi namrec rad cakal na sezonske razprodaje v januarju, ker bo takrat ze pol zime mimo.

Prosim za nasvet glede na prakso s trgovci v preteklih letih (katere trgovine? kdaj?).

Hvala in LP,
Tomaz
Uporabniški avatar
 INOT
Uh si pa dal zahtevna vprašanja.
Glede opreme je tako.Vse je odvisno kaj želiš.Za tačetek ali nameravaš teči klasiko ali skejt.Rekreativna tekaška oprema v bistvu ni draga,zdrži pa lahko kar precej let.Na razprodajah pač moraš vedeti kaj točno želiš.Čevlje kupi kolikor tolikor kvalitetne,smuči nekaj srednjega,običajni avtomati Rotafella,palice bodo dovolj dobre tudi polkarbonske ali aluminijaste,oblačila pa lahko v bistvu uporabiš tudi tista kot pri klasičnem teku.Govorimo o čisto rekreativnem teku.Glede ponudbe pa moraš pač spremljati reklame trgovin in razprodaje.Pa tudi kakšen smučarski sejem rabljene opreme zna biti dobra izbira.
 laufar
Inot je kar dobro odgovoril, pripomnil bi le, da je oprema lahko tudi draga, če si zahteven seveda. Npr. tekmovalne palice presežejo 50K itd.

Ko se boš odločil klasika ali skejting me lahko kontaktiraš, bomo mogoče lahko kej pomagali pri opremi....................
 zappa
Hvala obema. Definitivno sem za skejtarsko tehniko. Toliko mi je ze jasno, da so smuci za obe tehniki zelo razlicne (mazanje, kante in podobno), pa baje so cevlji tudi razlicni?

Zanimalo me je, katere so konkretne trgovine ali morda sejmi, za katere vi poznavalci iz preteklih let veste, da se v/na njih to opremo da dobiti v predsezoni po (po moznosti) ugodnih cenah. Ja, bom spremljal reklame (kako to sovrazim, uf :evil: ), ce bo kje kaj objavljeno. Najraje bi vse kupil na istem mestu.

Te opreme res ne poznam, zato se bom moral vec ali manj zanesti na nasvete prodajalcev. Bom seveda zelo hvalezen za konkretne nasvete tule na forumu. V mislih pa imam osnovno opremo nekje srednjega razreda, za rekreativno uporabo seveda. Glede na to, da trenutno nimam niti obicajne tekaske obleke za zares mrzle dni, nameravam nabavil oblacila, ki bodo prav prisle za obicajni tek in tek na smuceh. Lani sem v decembru tekel kar v vec mikicah, eni stari tezki trenerki in puhastem brezrokavniku. Saj se je dalo, ampak bi vseeno raje kaj lazjega. Zdaj bom imel razlog vec za to, da si to nabavim.

LP,
Tomaz
 Branka
Tekaške smuči nimajo kant. Tiste s kantami so širše in za drug tip smučanja ( cross country, če se ne motim… ), tudi čevlji so malo drugačni.

Sama sem ponavadi tekaške smuči kupovala v Elanu v Begunjah. Vendar sem bila prejšnji teden tam, pa še niso imeli tekaških smuči in tudi čevljev še ne. Morda so medtem že kaj dobili… Tudi prodajalci se spoznajo, vsaj jaz nimam slabih izkušenj. Kako pa je s popusti v predsezoni, pa ne vem…

Alpinini čevlji so čisto v redu, pa še dobi se jih skoraj v vseh njihovih prodajalnah in še kje. Predvsem izbiraj med modeli za skate, ki so višji. Lahko pa pogledaš še za drugimi firmami, ki jih dobiš tudi v Interšportu in Hervisu.

Predvsem pa pred nakupom vezi najprej izberi čevlje ! Alpinini in Rossignol namreč pašejo na vezi Rottafella, Salomon pa ima drugačne vezi.

Smuči za skating so krajše kakor za klasiko ( tvoja višina + 10 / 15 cm ), sem pa videla enkrat tabelo, kjer je bila dolžina smuči podana glede na telesno težo – večja teža, daljše smuči. Daljše smuči imajo večno drsno površino, vendar si zadaj hodiš po repih, če so predolge.

Palice naj ti v trgovini segajo kar do nosu. Ko boš stal v čevljih na smučeh in se bodo palice vdrle v sneg, bodo izpadle veliko krajše.

Glede oblačil pa sama uporabljam kar kolesarski windstoper in brezrokavnik, kakšno švic majico, obvezno pa še rokavice, vsaj dokler se ne ogrejem.

Morda preveč nakladam, vendar mislim, da se je bolje pred nakupom dobro poučiti, ker se oprema kupi za več let.
:P
Uporabniški avatar
 Bor
moj nasvet je, da kontaktiraš LAUFARJA....
te bo dobr oskrbel.....(z opremo seveda)
 dverbnik@volja
klasčnslog in dolžino smuči katera so zate je enostavno preveriri stopiš na obe smuči pod smučko more biti lufta za papir do cc10-20 cm za peto ko preneseš težišče na eno nogo mora papir stisniti tle ni pomebno dolžina ampak tudi trdnost smučke. Jest mam za prodat klasiko smučke 2m rabljene in nove vezi rotafela zmontisam pa gratis v mojem servisu Dare 041311769 Lj- šentvid
Uporabniški avatar
 runner
Dare,

hi hi ... si to ti? Spik bo se zdruzil dva foruma ...
ej juri pridem k teb inpregnirat smucke.
Bos dal popust tudi TForumovcem?
Uporabniški avatar
 mare
Runner, a ti si tudi reden gost na smučiščih. S kakšnim nikom pa tam nastopaš?

Še en odgovor prejšnji avtorici (Branki):

Alpina čevlji niso samo čisto v redu, ampak so svetovna špica med tekaškimi čevlji. najbrž ni veliko področij, kjer slovenska firma zaseda piedestal.
Uporabniški avatar
 runner
mare-care ...
nisem bas redni
mare napisal/-a:S kakšnim nikom pa tam nastopaš?

once runner always runner

samo skoraj nic ne pisem tam ...

Dare glej da bodo smucke sekale...
naslednji teden gremo v Kaaaaaaaaaaaprun!
Yeeee haaaaaaa ... whooosh whoooosh

OK OK sem ze skuliran
 Nataša
jest mam pa nove, moje prve dilce za tek na smučeh! na njih sem izvedla že umetelno lastovko, kar je bilo mogoče mal lažje, ker še nimam vezi in sem bla v copatih :roll: :oops:.

runner, ne me ubit, alpsko ostaja, ampak pri whooosh whooosh je dovolj užitka in premalo prave rekreacije.

se pa že veselim letošnje pokljuke (ok, že logatec bo ok, sploh če bo Staša potem kakšno vročo čokolado skuhala :wink: ).

to je bil trenutek za samohvalo, zdaj pa dalje v proletarske posle. čau!
Uporabniški avatar
 runner
runner, ne me ubit, alpsko ostaja, ampak pri whooosh whooosh je dovolj užitka in premalo prave rekreacije.

kaaaaaaaaaaj?
ugh! ... Women!!! zdaj se mi mudi v sl. Imas sreco ...
Samo nahitro ... smucanje je lahko tako anareobna vadba da se utrip sele na zicnici umiri. (intervali se skrijejo) ...
Lahko ... jao ... mudi se mi v sl.
Vglavnem ... ko se naslednjic vidimo ti obljubim ...
evo ... zdaj sem zamudil!!!

:-)
Uporabniški avatar
 runner
Nta guess what ...

zgoden sem ... (mislim nisi ni ti slaba)
ampak nisem zamudil :-)
Zdaj me pa res zanima prava dolžina smuči za skating. V Hervisu prodajalec trdi, da morajo biti manjše :evil: od telesne višine ( npr. za 185 so dobre 180 ???). V Elanu pravijo , da morajo biti 10 cm večje :twisted: .

Ajde, stari mačoti in mačete skating tehnike; mi lahko sedaj svetujete za mojo višino pravilno dolžino (185 cm).
Branka napisal/-a:Tekaške smuči nimajo kant. Tiste s kantami so širše in za drug tip smučanja ( cross country, če se ne motim… ), tudi čevlji so malo drugačni.

Sama sem ponavadi tekaške smuči kupovala v Elanu v Begunjah. Vendar sem bila prejšnji teden tam, pa še niso imeli tekaških smuči in tudi čevljev še ne. Morda so medtem že kaj dobili… Tudi prodajalci se spoznajo, vsaj jaz nimam slabih izkušenj. Kako pa je s popusti v predsezoni, pa ne vem…

Alpinini čevlji so čisto v redu, pa še dobi se jih skoraj v vseh njihovih prodajalnah in še kje. Predvsem izbiraj med modeli za skate, ki so višji. Lahko pa pogledaš še za drugimi firmami, ki jih dobiš tudi v Interšportu in Hervisu.

Predvsem pa pred nakupom vezi najprej izberi čevlje ! Alpinini in Rossignol namreč pašejo na vezi Rottafella, Salomon pa ima drugačne vezi.

Smuči za skating so krajše kakor za klasiko ( tvoja višina + 10 / 15 cm ), sem pa videla enkrat tabelo, kjer je bila dolžina smuči podana glede na telesno težo – večja teža, daljše smuči. Daljše smuči imajo večno drsno površino, vendar si zadaj hodiš po repih, če so predolge.

Palice naj ti v trgovini segajo kar do nosu. Ko boš stal v čevljih na smučeh in se bodo palice vdrle v sneg, bodo izpadle veliko krajše.

Glede oblačil pa sama uporabljam kar kolesarski windstoper in brezrokavnik, kakšno švic majico, obvezno pa še rokavice, vsaj dokler se ne ogrejem.

Morda preveč nakladam, vendar mislim, da se je bolje pred nakupom dobro poučiti, ker se oprema kupi za več let.
:P
:oops: :oops:
 keskopesko
Mislim da imaš odgovor v drugem postu.
Recimo da morajo biti skate smučke cca 10 cm daljše od tvoje višine.
Naj ne bi bile daljše od od 195 zaradi širine proge (by Laufar).

Po moje vpliva tudi zelo tvoja teža, trdota proge, sneg....

Slišal sem da je trend, da se skejtarce malo krajšajo, če pa je to res, bo mogoče stručko povedal (zgoraj imenovani morda?)

Jaz imam letos malo krajše (+5cm) pa ti bom povedal čez kak mesec :)

pozdrav

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA