vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Dušan
Maja, a si ti dohtar?!

Vsa čast dohtarjem, a dokler res ni sila, na njih raje niti pomisliti nočem! Res ni bolje, da si skuša človek pomagati najprej sam?!

Najlažje je odhiteti k dohtarju, on ti predpiše tabletko, zdravila, terapijo ... in tebi ni treba NIČ razmišljati! Enostavno se prepustiš, da nekdo drug "upravlja" s tabo! Tabletka pomaga, zdravila so za to, da jih žremo ... terapija je strokovna ...! In če nič od tega ne "prime" tako ali tako nismo sami krivi!!! Dohtarji so! Evo ... še en razlog, zakaj tako hitro zbežimo k njim!

Lep vikend želim, pa brez zamere prosim!

Dušan
Uporabniški avatar
 INOT
Dušan napisal/-a:Maja, a si ti dohtar?!

Vsa čast dohtarjem, a dokler res ni sila, na njih raje niti pomisliti nočem! Res ni bolje, da si skuša človek pomagati najprej sam?!

Najlažje je odhiteti k dohtarju, on ti predpiše tabletko, zdravila, terapijo ... in tebi ni treba NIČ razmišljati! Enostavno se prepustiš, da nekdo drug "upravlja" s tabo! Tabletka pomaga, zdravila so za to, da jih žremo ... terapija je strokovna ...! In če nič od tega ne "prime" tako ali tako nismo sami krivi!!! Dohtarji so! Evo ... še en razlog, zakaj tako hitro zbežimo k njim!

Dušan

Mislim,da se z Majo nista glih najbolj razumela.Verjetno ti je hotela reči le,da pojdi k zdravniku v smislu,da dobiš diagnozo kaj je narobe s kolenom.Pol pa lahko tako ali tako sam odločaš če boš sprejel kakršnokoli zdravljenje s strani zdravnikov.Sigurno se boš lažje odločil kaj boš storil,če boš vedel kaj je narobe s kolenom.
Uporabniški avatar
 vizi
Hvala za vse nasvete in dobre želje :) Z zbranimi informacijami in znanjem bom skušal odpraviti poškodbo sam, če ne bo šlo, pa k zdravniku.
Uporabniški avatar
 Tatjana
INOT napisal/-a:
Dušan napisal/-a:Maja, a si ti dohtar?!

Dušan

Mislim,da se z Majo nista glih najbolj razumela.Verjetno ti je hotela reči le,da pojdi k zdravniku v smislu,da dobiš diagnozo kaj je narobe s kolenom.Pol pa lahko tako ali tako sam odločaš če boš sprejel kakršnokoli zdravljenje s strani zdravnikov.Sigurno se boš lažje odločil kaj boš storil,če boš vedel kaj je narobe s kolenom.

Točno to kar je rekel Inot sem mislila.
Na žalost pa res zdravniki pri nas največkrat predpišejo zdravila, ki prikrijejo bolečino samo, da se nas čimhitreje rešijo.
Uporabniški avatar
 Dušan
Prav Maja! Sem bil očitno malo preveč grob, a bilo je z dobrim namenom! Lep začetek tedna želim in brez poškodb!!

Pozdrav!

Dušan
 tae
Nisem hotel odpirati nove teme, ker se je na tem forumu že nekaj pisalo o bolečih kolenih. Prispevek dajem sem, ker se omenjajo bolečine iz strani. Vse to sem prebiral, imam podobne težave, a nebi mogel trditi, da enake. Situacija pa je sledeča:

Prejšnji vikend (Velika noč) smo šli z družino na Bled, kjer sem odtekel en krog okoli jezera. Brez kakršnegakoli razloga, me je že po nekaj korakih teka začelo boleti desno koleno. (pred tem sem se ogreval, teči sem začel počasi in nič nisem čudno stopil) Bolečina se pojavlja iz strani na zgornjem delu. Kljub bolečini sem tist krog vseeno odtekel.

Naslednji dan me je malo sicer še bolelo, zato sem imel pavzo glede teka.

Na Velikonočni ponedeljek sem se počutil dobro in odtekel en "hitrostni tek" (lastni test koliko km pretečem v 30-ih minutah). Med tekom me ni nič bolelo, kasneje pa spet.

Nato sem imel 4 dni pavze in to soboto odtekel 21 km. Vendar sem to razdaljo moral izmenično tudi hoditi zaradi ponovnih bolečin.

Trenutna situacija glede mojega kolena je sledeča: tako, kot sem že omenil je bolečina iz strani v zgornjem delu desnega kolena. Zatečeno ni nič, niti ni občutljivo na dotik. Če imam nogo stalno stegnjeno me nič ne boli, če jo imam skrčeno in pri miru me tudi nič ne boli. Špikajoča bolečina pa se pojavi pod določenim kotom skrčitve noge. Zdaj tečt dejansko ne morem (razen, če bi razvil tehniko teka s stegnjenimi nogami), tudi med hojo šepam, ker skušam desno nogo čim bolj ohranjati stegnjeno in jo zato "vlečem za sabo." Najhuje pa je po stopnicah gor in dol.

Vsi nasveti in namigi dobrodošli.
Uporabniški avatar
 potepinko68
Opisane tezave so meni dobro znane!!! .. se prevec... in opozorilo .. POCITEK!!!, ne tekat.. ko se "stvar" ponovi... potem koleno zares zacnes cutit...

In se nasvet: plavanje (kravl) definitivno pomaga (iz lastnih izkusenj)... voda je za kolena "balzam", pa po nekaj tednih pocitka zopet pocasi (res pocasi) in previdno zacet... pregled pri zdravniku je priporocljiv, pa kaksna terapija z ultrazvokom tudi..

In kot je napisal Matevz (potrebno je okrepiti stengenske misice, posebno zunanji del... )... torej fitnes, ali pa vaje za kolena.. da se dobiti (vsaj moja zdravnica je imela to) sklop vaj za kolena od prof. Pavlovcica.. blagodejni vpliv pri meni...

hitro okrevanje,
potepinko

P.S.: ... pa.. tega, da je pomembno razgibavanje pred, po in potem, pa da bi bilo lepo gojiti poleg teka se druge sporte (plavanje, kolesarjenje), pa da so vaje za moc pomemben prispevek pri preprecevanju poskodb, pa da naj bi celoletno povecanje skupne kolicine treninga ne bilo vec kot 10% ... vseh teh stvari pa itak ne upostevamo (tudi jaz ne :oops: )...
 Marko M
hmmm... vse poškodbe izvirajo predvsem zaradi nepripravljenosti. Začeti teči in kar takoj brez ustrezne adaptacije organizma intenzivno trenirati... to ne bo šlo :)
druga stvar je morfološki status..ženske in moški smo si različni... sama medenica...kolena in postavitev nog.
sam veliko delam v športu z ženskami in poznam probleme s koleni... se bo potrebno sprijaznit, da potrebujete več adaptacijskega časa kot moški. slaba tehnika teka takoj povzroči bolečine in v skrajnih primerih tudi poškodbe meniskusa, križnih vezi.
zato je vsaka bolečina znak za počitek, mišljenje, da ste športniki in da je vaša regeneracija boljša je zmotno.
priporočam ortopeda in pregled, saj protivnetna in proti bolečinska sredstva lahko brez diagnosticiranja povzročijo več škode kot koristi.
lepo tečite....
lp marko
 tae
[quote="Marko M"]hmmm... vse poškodbe izvirajo predvsem zaradi nepripravljenosti. Začeti teči in kar takoj brez ustrezne adaptacije organizma intenzivno trenirati... to ne bo šlo :)

S tem se žal nebi mogel strinjati, saj do poškodb prihaja tudi pri vrhunskih športnikih, čeprav so dobro pripravljeni. Sam sem star 30 let in že vse življenje sem športnik. Tečem že slabo leto in težko bi rekel, da sem nepripravljen, ker se poleg teka ukvarjam še z drugimi športi. Tudi, ko sem začel, se nikoli nisem kar zagnal, ampak se predčasno ogreval, nato vadbo začel s hojo, nadaljeval s hitro hojo, stopnjeval v počasni tek in šele kasneje pospešil. Tako, da pri sebi pravega razloga za poškodbo ne vidim, vsekakor pa bi se dalo o tem še razpravljati.

Kar pa se tiče ortopedov in športnih zdravnikov, mislim, da bi vsi svetovali enako - počitek. Vendar se meni tudi tu pojavljajo vprašanja.
Kakšen počitek, naj se ne ukvarjam z nobenim športom, ali naj tek zamenjam za kolesarjenje, ali naj nog nič več ne obremenjujem in se osredotočam na zgornji del telesa? Koliko časa naj bo ta počitek? Ali je morda bolje ojačati mišice okoli kolena z utežmi in posebnimi vajami? Včasih je boljše razmigavanje in raztegovanje, včasih ležanje. Včasih pomaga gel ki ogreje mišice in sklepe, drugič sredstvo, ki ohladi. Med vsemi možnimi informacijami se je težko odločiti, kaj je res pravilno. In še za konec stvar, ki pomaga nekomu ni nujno, da bo pomagala vsem.

Marko M, glede na to da delaš v športu in se srečuješ z različnimi poškodbami, me zanimajo konkretni tvoji nasveti za bolečine v desnem kolenu, natančneje zgornji del iz strani. (če je noga skrčena, je to tist del, kjer se čuti kost, kot neko špičko) Če imam nogo pri miru nič ne boli, če imam stegnjeno tudi ne. Zaboli le pod določenim kotom, ko jo skrčim.

Hvala za strokovni odgovor.
...in je doletelo še mene: po tem ko sem celo leto tekal brez bolečin v kolenih in sem prejšnji vikend pretekel ljubljansko polovičko s res minimalnim muskelfibrom me je med včerajšnjim lahkim tekom na 6. kilometru standardne trase začelo tako bolet, da sem se vrnil dam peš, danes pa šepam. Gre za bolečino na zunanji desni strani desnega kolena v višini pogačice. Ob stegnjenem kolenu ali pri mirujočemu skrčenem kolenu bolečine ni, če pa prepogibam nogo pa močno špika oz ovira gibanje... nč bomo počival še kak teden, dva... :cry:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA