Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Pozdravljeni tekaški prijatelji!
Konec avgusta sem se udeležil enega od najtežjih in najlepših gorskih ultramaratonov: 158 km dolgega gorskega ultramaratona okrog gorskega masiva Mont Blanc, z višinsko razliko +/-8639 m. Potekal je po ozemlju Francije, Italije in Švice. Začetek in konec maratona pa je bil v Francoskem Chamonixu. Časovni limit maratona je 45 ur. Med 2000 nastopajočih sem s časom 35 h in 20 minut zasedel 224 mesto. Na cilj je prišlo le 773 tekmovalcev.
Bilo je nepozabno lepo in nepozabno teško. Na poti sem bil non stop dve noči in en dan. S sabo si moral imeti predpisano opremo. Pot je bila izjemno dobro označena, na vsakih cca 10 km pa hrana in pijača.
Tako dobre organizacije ( cca 600 ljudi ) še nikjer nisem zasledil.
Ta tek priporočam vsakemu dobremu gorskemu ultramaratoncu!
Prijavite se čim prej, ker je število udeležencev omejeno.
Zaradi velikega števila osipa bo letos tudi "polovička"- Cyrmayer-Champex-Chamonix ( 88 km).
Želim vem srečno, zdravo in tekmovalno uspešno 2006!
Zvone iz Maribora
Uporabniški avatar
 vidkul
Bravo Zvone . Že nekaj časa gledam to tekmo na netu. Mogoče bom celo šel kdaj, bomo videli.
Katera pa je predpisana oprema?

lp vid

:laola
1. Moraš imeti zdravniško potrdilo da si fizično pripravljen za ta maraton
Vremenski pogoji se v dveh dneh zelo spreminjajo, torej:
2. Topla oblačila, dežni plašč,
3. Nekaj hrane in tekočine
4. dve svetiljki z baterijami in rezervenebaterije
5. Alu folijo ( proti podhladitvi )

Pred tekmo lahko oddaš dve torbi ( z hrano , oblačili .. ) na dve lokaciji
ki te med tekom čakata..

Najboljše pa da greš na spletno stran: http://www.ultratrailmb.com/accueil.php

lp. Zvone
Non-stop tekaški gorski ultramaraton okoli gorskega masiva Mont Blanca- čez Francijo, Italijo in Švico 158 km , 17.278 m višinske razlike (gor in dol)

Moje kratko poročilo:

Pred leti sem sem se že povzpel na »streho Evrope«- Mont Blanc. Tokrat me je zamikalo vabilo za nekoliko drugačen obisk : za non-stop tekaški gorski ultramaraton okoli Mont Blanca. Potekal je v času od 26. do 28. avgusta, po ozemlju treh držav – Francije, Italije in Švice. Začetek in konec pa je bil v francoskem mestu pod Mont Blancom v Chamonixu. Sodelovalo je več kot 2000 ultramaratoncev. Čas ultramaratona je bil omejen na 45 ur. O zahtevnosti ultramaratona največ pove podatek, da je v predpisanem času na cilj prišlo le 773 tekmovalcev. Ostali so ali omagali, ali pa niso uspeli priti na cilj v predpisanem času. Meni je ultramaraton uspelo končati v 35-tih urah, 20-tih minutah in 9-tih sekundah. V tem času sem pretekel in prehodil 158,1 km dolgo pot in pri tem premagal še višinsko razliko 17.278 m gor in dol (kot da bi se 12 krat povzpel in spustil s Pohorja), ter zasedel 224. absolutno mesto, oziroma 32. mesto v svoji kategoriji. Med sodelujočimi iz celega sveta sem bil edini iz Slovenije in nasploh prvi iz Slovenije ki mu je do sedaj (to je bila njegova tretja izvedba) uspelo narediti tega, enega od najtežjih in najlepših ultramaratonov na svetu.
»Priprave so trajale več kot šest mesecev. V tem času sem opravil številne krajše (50 km) in daljše (85 km) trening teke po Slovenskih gorah, največkrat po Pohorju, Kozjaku in Koroških planinah.
Start teka je bil v petek zvečer ob 19,00 h, na cilj pa sem prišel v nedeljo zjutraj ob 6,20 h. Na poti, po dobro označenih, toda zahtevnih planinskih stezah, poteh in brezpotjih, opremljen s obvezno opremo (ustrezna oblačila) za vse možne vremenske pogoje kot so dež, mraz, veter in sneg, nekaj vode in rezervne hrane ( kljub temu da so kontrolne točke s hrano i vodo bile dokaj pogoste), ter dve čelni svetilki z rezervnimi baterijami za tek in hojo po noči ), sem bil non stop dve noči in en dan. Med drugim smo se na poti morali 4 krat povzpeti na 2500 m visoke gorske vrhove in prelaze ter še veliko število nekoliko nižjih.
Prva noč in dan sta vremensko in tekaško bila idealna, druga noč pa je bila hladna, meglena in deževna . Pogoji za tek ali hojo bili skoraj nemogoči – skale so bile mokre in spolzke, na stezi je ponekod bilo globoko blato in voda, slaba vidljivost, vedno večja utrujenost in bolečine v nogah.
Prvo noč smo tekli in hodili v nepozabni strnjeni koloni, polni energije in moči, glasni in optimistični.
Čez dan se je kolona razbila, formirale so se majhne skupine, postopoma so zaostajali slabše pripravljeni. Zdaj smo bili glasni le na kontrolnih točkah kjer so nas navdušeno pozdravljali domačini in planinci ter nam dvigali moralo. Druga noč nas je v celoti razbila. Vedno bolj so se poznale posledice že pretečene in prehojene poti. Koraki so zdaj bili že dosti krajši in počasnejši.V popolni tišini smo s svojimi misli in bolečinami posamično tekli ali korakali po dežju in temi cilju naproti. Zadnji vzponi , še bolj pa spusti ,so bili najtežji. Če nam na začetku težak teren ni delal preglavic, je sedaj vsak korak bil študija za sebe. In ko sem po enemu dnevu in dveh nočeh non stop teka in hoje v temi zagledal luči Chamonixa, so hipoma izginile vse bolečine. Skoraj lahkotno sem zadnje kilometre pritekel v tako željen cilj- Chamonix, bogatejši za izjemno izkušnjo, nepozabna druženja in veliko željo da se spet vrnem na steze in poti pod bele vrhove Mont Blanca«.

MB 22.10.2005 Zvone
Uporabniški avatar
 alan
...in ostal sem brez besed... :cast1:

Cestitke! :D
Uporabniški avatar
 zvone
Alan! Hvala za čestitke!

Tako je kot si zelo lepo napisal:

Živeti je treba za trenutke ki ti dih vzamejo...

In takšnih trenutkov je na poti okoli Mont Blanca veliko, da ne rečem neskončno ...

Ne da se jih opisat. Treba jih je doživet...

Torej: Pogumno naprej!

lp. Zvone
Uporabniški avatar
 vanja
NORO!!!

Zvone, cestitam in kapo dol!!!

In se pridružujem Erotu: ko bom velika, pa bi morda tudi jaz....

Čeprav, polovička je pa mogoče izvedljiva tudi za malo manjše... :D :D
 Jožko
Čestitam res iz srca,to je pravi podvig in še enkrat čestitke za uspešno premagan maraton okoli Mont Blanka. Je pa to res pravi izziv in bilo bi ga vredno poiskusiti. Morda nikoli se ne ve, smo že tiste sorte ki nas take in podobne avanture privlačijo. Takoj grem pogledat na omenjeno stran. Ob enem pa te povabim še na maraton 4. občin, da se spoznamo in rečemo kako na temo Mont Blank.
Lepo se imejte in lep pozdrav iz Baške grape vam želi Jožko
(še to me zanima, kaj si imel obuto)
Uporabniški avatar
 INOT
Pozdravljen Zvone!
Sicer sva govorila že na SAM-u o tej zadevi no pa še enkrat čestitke tud tukaj na forumu.
Tolk dobrih in ekstremnih zadev je že po Evropi,da človek sploh nima več ideje česa vse bi se lotil.
Sicer se pa slejkoprej vidimo na kakšnem skupnem treningu v MB :D
Uporabniški avatar
 zvone
Vanja! Hvala za čestitke!

Ne vem ( nisem še pogledal v Forumu ) za tvoje športne dosežke, prepričan sem da bi ti ( z dobrimi pripravami ) polovička uspela.

Dober trening za polovičko je K- 24 ( 12 koroških vrhov v 24 urah: Peca, Olšava,Raduha,Travnik, Jankovec, Smrekovc in Uršlaj gora ( če naštejem le večje ) cca 80 km z višinsko razliko+/- 4750 m

To priporočam vsem ki se bodo podali na Mont Blanc.

Veliko špotnih uspehov v tetu 2006 ti želim!

lp. Zvone
Uporabniški avatar
 zvone
Jožko! Hvala za čestitke!

Najprej se ti (vam) moram opravičiti ker vas nisem postavil ob bok pri organizaciji ko sem govoril o organizaciji tekme okoli Mont Blanca.

V nekih pogledih ste še boljši!!!

Lahko rečem da ste upravičeno ponosni na vaš TEK 4 občin ( bil sem tam lani ).

In to ne samo z organizacijskega vidika, ampak predvsem zaradi izjemno lepe proge.

Upam da bom tam še velikokrat!

Lep pozdrav! Zvone
Uporabniški avatar
 zvone
Pozdravljen Inot!

Spremljam tvoje dosežke in priznam da ti zavidam!
Vsekakor imaš pred sabo lepe možnosti.

Res je! Extremnih tekem je vedno več. Tudi tekme v Sloveniji niso od muh: Čez Pohorje, Tek 4 občin, Celje Logarska, SAM, Grintovec, 12 ur Kališča ...

v Sloveniji še Priporočam K-24 ( 12 koroških vrhov v 24-tih urah) , Čez Kozjak ( od Dravograda do Maribora 85 km ( +/-3000 m vr )

v tujini pa Velebitski treking ( 130 km)
ali pa Mont Blanc ( celi ( 158 km ali polovičko 88 km ).

Poglej spodnji spletni strani:

http://www.adventurerace.hr

http://www.steppenhahn.de/ultramarathon/umlauf.html

Vse najlepše v novem 2006! Zvone
Uporabniški avatar
 zvone
Pozdravljen Jožko!

Pozabil sem ti odgovor za obutev.

Moje izkušnje z obutvijo:

Na teh dolgih in zahtevnih turah ( ki trajajo več dni skupaj po zahtevnem terenu )

1. čim lažje ( pozna se vsak gram )
2. dober profil ( proti zdrsu)
3. dobro blaženje ( peta in ostalo)
4. primerno tudi za tek ( če ne tečeš po ravnem in navzdol -praviloma
ne dosežeš zahtevanega limita)
5. Robustne ( na skalah se hitro uničijo)
6. cca 2 številke večje ( za dvojne - trojne nogavice... )

Priporoča se tudi menjava obutev na cca 80 km!

Jaz uporabljam modele NIKE in ASICS ( ker imam široko nogo ).

lp. in vse najboljše v letu 2006! Zvone
Uporabniški avatar
 vanja
zvone napisal/-a:Vanja! Hvala za čestitke!

Dober trening za polovičko je K- 24 ( 12 koroških vrhov v 24 urah: Peca, Olšava,Raduha,Travnik, Jankovec, Smrekovc in Uršlaj gora ( če naštejem le večje ) cca 80 km z višinsko razliko+/- 4750 m

Ja, tale K - 24 me ze en cas zanima. Zlasti zato, ker sem Korosica in dobro poznam te lepe hribe. Upam, da se bom enkrat podala v to!

Vse lepo v 2006 in obilo tekaskih uzitkov tudi tebi! In zagotovo se vidimo na kaksnem teku!

Vanja

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA