prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 MIROSAN
Sem bolj pri začetnikih na tekaških smučeh (2.leto) in me zanima kakšne imate kaj izkušnje iz mazanja skating smuči z voskom oz. če jih kdo sploh kaj maže...? kako in z kakšnimi voski, sam sem poizkusil z navadno svečo , pa je bil sneg zelo suh in trd , tako da mi je le bolj zaviralo kot pa da bi šlo kaj hitreje. Zanima me kje se dobijo voski za skating (po ugodni ceni) in kako se to nanaša na smuči? Za rekreacijo se mi zdi nesmiselno da bi jih nosil na servis in tam mastno plačeval, zato bi raje sam mazal.Zato me zanima kakšne imate izkušnje iz mazanja, za vaše komentarje se že vnaprej zahvaljujem...
 Obivankenobi
Pozdravljen!

Ker sem študent Fakultete za šport, sem pred nekaj leti imel obvezne vaje iz Nordijskega smučanja v klasični in drsalni tehniki teka na smučeh, zato ti lahko zaupam, da so teoretične informacije glede mazanja smuči razložene v knjigi Nordijsko smučanje, avtorja Bojana Jošta ter Janeza Pustovrha (str. 172 - 175). Moje izkušnje glede mazanja smuči so predvsem take, da si je zato zadevo vzeti kar nekaj časa, sicer ni zapleteno, vendar je zato potrebno imeti poseben prostor ter ostale rekvizite, ki so razložene v knjigi. Vsekakor pa ti smuči ni potrebno nositi na servis, kamor ponavadi nosijo smuči za alpsko smučanje. Kje se pa maže oz. klistri kupijo po bolj ugodni ceni pa ne vem.
Upam, da sem kaj pomagal...

Lep pozdrav! :wink:
 M.E.
Za klasiko maže zadet je prava mala znanost. Za skate je vse skupaj biiistveno lažje (zato tudi takšrn procent skejterjov).
Kot prvo, če smuči ne napeglaš, nisi nič naredil. Voski se dobijo v vsaki športni štacun, cena ni pretirana. Meni se še najbolj obnese swix-ov LF (-2 do -8) -ta roza. Ta se mi je izkazal kot najbol univerzalen, kar je pomembno, če se ti ne da vsakič pred laufanjem mazat-sam mažem na 3-5 krat. Lahko tud ta plav (za razred hladnejši sneg). Cena voska je cca 3 K sit.
Rabiš še plastično strgalo, strgalo za žlebiče-oboje dobiš tam kjer voske, likalnik- enga starga ukradeš ženi (mami), krtačo- lahko kupiš specjalno, lahko pa vzameš eno za čevlje-s tršo žimo, seveda nerableno, ne sme bit od paste.
Celga postopka mazanja se mi tle ne da pisat, se pa najde na SWIX-ovi strani filmčke-navodila za napeglat smuče.
Pa srečno!
 hitrijoža
V glavnem je vse že M.E. povedal - zanima me le, kaj je mislil s ceno "3 K Sit" za vosek. Postopek je v redu, problem je le, kje, recimo, v bloku, dilce peglati. Stolov je škoda, .na postelji se pa ne da. Sam imam neke stolice v garaži, nerodno je le, ker garaža ni kurjena, pa imam probleme s klistri za klasiko.
 kvibo
jah jest mam pa problem kje likalnik dobit:-)
Uporabniški avatar
 bojanu
Likalnike imajo v vsaki štacuni z drobnimi gospopdinjskimi aparati. Poglej še na boljšjaka :lol:
Ta športne likalnike dobiš pa v športnih štacunah :wink:
 Joe
Jaz sem "prevzel" ženin likalnik, potem, ko si je ona kupila novega in lahko rečem, da je zadeva zelo enostavna. Tudi z mažami ne kompliciram. Uporabljam mažo za splošno drsnost (swix rdeča, kupljena pri Reberšaku). Mažem po vsakem 3 treningu oz.pred tekmo. Vse to opravim na dvorišču, če je pa mraz grem v garažo.

Strinjam se z ostalimi, da je mazanje za klasiko malo bolj zahtevno, ker je oprijemljivost maže odvisna od vrste snega in njegove temperature.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA