ja, za železo velja nekaj stvari, ki veljajo tudi za druge kovinske katione!

najbolj pomembno je, da pri jemanju kalcija, magnezija, železa in drugih mineralov, ki so kovinske narave, vsaj uro, bolje uro in pol pred jemanjem pripravka NE JEMO NOBENE ZELENJAVE IN DOLOČENEGA SADJA, saj mono- in di- valentni kationi z rastlinskimi kislinami tvorijo komplekse, katerih topnost je zanemarljiva, zato kation ni prost in se ne more absorbirati preko trebušne stene v organizem

kot drugo je to, da se železo absorbira LE v 2+ obliki, nato se oksidira v 3+ in se veže na feredoksin, protein,ki ga prenaša po krvi. pri tem se tvorijo radikali, ki pa se ob normalni meostazi pokrijejo z drugimi procesi v telesu! pri vgradnji v hemoglobin se spet pretvori v 2+, saj ima le v tej obliki afiniteto do kisika.

torej, v zelenjavi je železo večinoma kompleksno, zato je zelo slaba absorbcija pri prehrani s tako zelenjavo, primerza to pa je včasih tako hvaljena špinača. po drugi strani je v rdečem mesu veliko hemoglobina, kateri ima vezano 2+ železo, ki se bolje absorbira ter poleg tega še ni vezan v komplekse, zato je tak povdarek na tem, da morajo športniki uživati tudi rdeče meso

pri jemanju železovih pripravkov se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. če sumite, da je problem slabokrvnosti bolj kompleksen in taka terapija ne pomaga, zahtevajte napotnico za specialista! zdravnik vam jo mora dati

pa še nekaj glede radikalov. radikali so nujno potrebni za delovanje organizma. primer je že sama oksidacija/redukcija železa. poleg tega se plin NO tvori v obliki radikala, ki je odgovoren za vazodilatacijo! je pa res, da se ob zvečani telesni aktivnosti poveča proizvodnja radikalvo, tudi do 20x! zato je smiselna uporaba antioksidantov, saj se nekaj količine nastalih radikalov ne pokrije z drugimi procesi v telesu.
lp TS 2 Čopova 14 ( janez farmacija PRESS

)