vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 ninchi
Čau!! :D
Po poškodbi prepone oz. še zdaj nevem točno kaj je bilo poškodovano (baje pretegnjena prepona), in po vseh terapijah in obiskih zdravnikov in ortopedov, se mi je zdaj stanje malo izboljšalo in me ne boli več.
Zato sem se odločila, da bom počasi, po 4 mesecih, začela teči.

Zanima me, kako ste vi začeli trenirati po kakšni dolgotrajni poškodbi? Ali moram začet čisto od začetka, sepravi kilometer za kilometrom..kondicije sem po vsej verjetnosti kar nekaj izgubila :( Koliko časa je potrebno, da pridem v prvotno kondicijo? Letos bi spet rada šla na maraton, nevem pa ali bom lahko v tem času lahko vse nadoknadila.
Prosim za vaše nasvete in mnenja!! :) :D :D
Uporabniški avatar
 pegaz
Ninchi,

če maš maraton (al pa polmaraton) za pasom, se ti ni bati hudega. Vse, kar si zgubila, je kondicija in zimsko obdobje bazne priprave. Kondicijo se še hitreje pridobi, kot se jo izgubi.

Vseeno pazi, da pričneš kilometre pridobivati počasi. Začni z nekaj deset na mesec, in v nekaj mescih počasi povečuj razdalje. Specifično moraš spet utrditi vezi in mišice, sicer boš padala iz poškodbe v poškodbo (pokostnica je tipičen primer poškodbe zaradi prehitre povečave kilometrine).

Sporočaj nam o napredku! Gotovo je veliko tekačev s podobno zgodbo, kot je tvoja; bodi jim navdih!

Lep let, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 MatjazV
Hoj Ninchi!

Podobno poškodbo sem imel tudi sam pred tremi leti. Zdravil sem jo več kot pol leta. Vmes ( ravno v zimskem času, ko se dela baza), sem tri mesece ostal brez teka. So mi pa svetovali, da v času rehabilitacije lahko plavam in vozim kolo. Ta nasvet sem upošteval tako, da vse vendarle ni bilo izgubljeno.

Po dokaj uspešnem zdravljenju sem spet počasi začel s tekom. Na začetku sem bil previden, predvsem s treningi na stezi, kjer sem se izogibal hitrejših intervalov. Od te poškodbe dalje SE IZOGIBAM TUDI TEKOV NAVZDOL, PO VELIKIH IN DOLGIH SPUSTIH (na takšnem teku sem tudi staknil poškodbo).

Torej, če ni več bolečin, začni zlagoma s treningi, po občutku pač. Dobro bi bilo tudi, da delaš vaje za krepitev trebušnih mišic, ampak previdno.

V dolgi tekaški karijeri sem se naučil, da je poleg odmora, ki si ga je treba vsake toliko časa vzeti, koristno, če tek kombiniramo še s kakšnim drugim športom. Pozimi npr. s tekom na smučeh, sicer pa plavanje, kolo..

Pri vsem tem je zelo pomembna pravočasna in zadostna hidracija. Rečeno mi je bilo, da je eden od vzrokov, da je prišlo do poškodbe prepone lahko prev dehidriranost organizma oz. mišic.

Pa veliko tekaških užitkov in brez poškodb.

MatjazV
Uporabniški avatar
 T1
Zdravo,

mene pa zanima, kakšni so simptomi pri tej poškodbi?

LPT1
Uporabniški avatar
 ninchi
Ojla!
Hvala za vaša mnenja..mi bo kar pomagalo, predvsem to, da vem, da ni vse izgubljeno, in da lahko vendarle vse nadoknadim. No če sem čisto iskrena, ne bom rekla, da bolečine ni več, je še, ampak občasna in majhna.
Tekla nisem že 4 mesece ali pa mogoče mijčkeno več..zdaj zadnje čase sem tudi veliko plavala, tako da je to kar fino. Zdaj pa počasi malo probavam na orbitreku..ne več kot pol urce. Je lahko to kej narobe? Se mi zdi, da če bom počasi začela, da bo bolečina od sebe minila..?..

Delam tudi vaje za trebušne mišice, čeprov so mi jih na začetku odsvetovali, ampak mislim, da ne bo nič narobe. Malo tudi fitnesiram, stegenske mišice (upam,da to ni nič narobe?) pa za roke pa tko, na splošno hočem malo moči dobit.

Drugač pa jaz prav posebnih znakov poškodbe, razen tega, da me je bolelo v dimljah, nisem imela. Boli te recimo takrat, ko dvigneš nogo, ali pa ko dvigneš pokrčeno nogo. Najprej so dohtarju clo sumili na kilo ali pa bursitis. Jaz sem to poškodbo staknila na intervalih, šprinti/kaskanje na tartanu, s šprintaricami.
Ampak, pri meni, se je to že dolgo vse skupaj nabiralo, mogoče sem preveč pretiravala..in ko enkrat to vse vn useka, je poškodba tu.

Cauu.. :D :D :!:
 Marko M
Začni počasi in pazi, da ne boš izvajala nobenih šprintov (kakšrsnih koli: ravnina, klanec), nobenih intervalov in previsoke frelkvence koraka, nobenih korakov s poudarjenim odrivom, nobenih skokov. Pri treningu z utežni pa pazi edino na vaje kot so stopanje na klop in izpadni korak.
Bilo bi dobro, da preden začneš vaje trebušne muskulature izvajaš predvsem statične vaje za stabilizacijo trupa (stabilizacija 4 točk).
Odbro je, da poskrbiš, da bosta ilakus in psoas dobro raztegnjena.
Drugače pa si poškodbo dobila samo z pretiravanjem.. nič drugega.
Glede kondicije VO2 max se zniža v 21 dneh brez aktivnosti na začetno stanje in glede na trening zviša na obstoječo raven po 6-8 tednih treniranja (da ne bomo mlatili prazne slame o kondiciji).
LP m
Uporabniški avatar
 MARIOLINO
Povejte mi kaj naj naredim zaradi svoje bolečine pri teku. Namreč boli me nad nartom ko tečem in mal gleznja, sam ni nič otečeno. Nevem kaj naj.
Uporabniški avatar
 pegaz
Mariolino,

boš moral malo bolje opisati, kaj te boli.
Je to kita, ki dviguje stopalo? Kost? Mišica?
sam sem imel od prevelike obremenive tri mesce vneto omenjeno kito (napne se, ko dvigneš stopalo). Pozdravil sem jo s počitkom, redno ledno masažo in Olfenom.

LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 MARIOLINO
Kolk časa rabm pol počitka, ker brez teka nemorem :oops: . Zasvojen sem z njim,,.. :?
Uporabniški avatar
 ninchi
Ola!
No fajn...sepravi ne smem pretiravat pa skakat pa te zadeve. Na izi. :)
Mariolino,
hm...kje pa te točn boli, ali te visoko nad nartom?..ko sem jaz imela probleme z pokostnico sm mela bolečino vse od gležnja pa do kolena,predvsem tisti del med gležnjem in kolenom. Mogoče je pokostnica?
Vsekakor pa tako kot pravi pegaz: počitek, led pa še kaj..
Uporabniški avatar
 MARIOLINO
Zanimivo, boli me glezenj toda otečeno ni nič. Samo gleženj me ne boli ko počivam ali ko mirujem. Kako in kaj zdaj??? :roll: :roll:
Uporabniški avatar
 pegaz
MARIOLINO napisal/-a:Zanimivo, boli me glezenj toda otečeno ni nič. Samo gleženj me ne boli ko počivam ali ko mirujem. Kako in kaj zdaj??? :roll: :roll:

Lej, Mariolino:
- glede na to, kar si napisal, vemo samo, da te boli gleženj. Pika.
- če želiš, da ti pomagamo, napiši kaj več. In to ne mislim, da napiši, da te ZELO boli gleženj :evil:, ampak kaj bolj podrobnega.
- sicer ti svetujem, da se oglasiš pri zdravniku.

Pegaz.
Uporabniški avatar
 MARIOLINO
Sam sem res smotan, da neznam opisati svoje težave :oops: :oops: .
Skratka, boli me ko mirujem, ko se sprahajam, ko tečem in to se vse dogaja okoli gleznja in narta (kost). Občasno me tudi zaboli kaka mišica na nogah. Mogoče je kriv tek v hribe ko sem delal dolge korake, ko sem se vračal nazaj :roll: :roll: .
Občasno si dajem obkladke ali pa si masiram s naklofen - gel, ki so mi ga priporočali v lekarni. Samo nič ne pomaga, ker me še vedno boli.
:roll: :roll: :roll: .
Kak nasvet prosim. :bum: :bum: :wc: .

Lep pozdrav
 Obivankenobi
Zdravo MARIOLINO!

Jaz mislim, da sem imel podobno težavo z golenmi- približno 3 mesece (konstantne bolečine, katerih izvor je težko definirati! :shock: :roll: ), sem se odločil, da grem k fizioterapevtu, ki mi je predpisal zelo bolečo elektrostimulacijo, povedal mi je tudi, da gre za vnetje živcev ali nekaj takega, tako, da ti svetujem, da tudi ti obiščeš kakšnega fizioterapevta, ki ti bo verjetno vsekakor lahko bolje pomagal, kot da na sebi preizkušaš različne (neuspešne) metode :cenz:
Če želiš ti lahko preko SZ pošljem ime fizoterapevta, ker javne reklame ne bi rad delal (me noben ni nič plačal :? :roll: :twisted: )!

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 MARIOLINO
Hvala za nasvet, bi pa prosil za številko od fizioterapevta. Hvala vnaprej :lol: :lol:

Llep pozdrav

Mario

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA