Nekaj za preganjanje dolgčasa, melanholije in boljše razpoloženje v prvem evropskem prvomajskem dnevu:
V zatonu dneva sem se včeraj odločil, da grem na tek v samoto, kajti razpoloženje je bilo nekako melanholično in ne vem zakaj sem se počutil žalostno.

Za tako razpoloženje je najboljši prostor samotna visoka planota, s skrivnimi gozdnimi potmi, s temnozelenimi vejami na stoletnih smrekah, s srebrno obrobljenimi iglicami na visokih, ravnih in košatih jelkah.

Nežne veje macesnov se spuščajo ob drevesnih deblih kot dolgi ravni lasje zlatolase lepotice.

Gozdne poti so poraščene z nežnim mahom in posute z rjavimi iglicami.

Ob njih rastejo skrivnostni grmi, iz katerih se tu in tam zablešči, kot bi se prižigale svetilke v vilinski deželi.

Visoke kope zbranih iglic označujejo domovanje mravelj, ki so si z marljivim delom ustvarile gozdni dom.

Veverice se brez skrbi sprehajajo po gozdu in plezajo iz drevesa na drevo.

Zdelo se mi je, da si drevesa med seboj šepetajo in si v skrivnostnem jeziku pošiljajo sporočila, saj so se veje majale in premikale brez kakršnekoli sapice.

Na vsake toliko časa drevesa izginejo, pokažejo se čistine, samotne gozdne jase, poraščene z visoko travo in mnogimi, raznobarvnimi gozdnimi cvetlicami.

Ko je še dnevna svetloba, so rože svetlorumene in rdeče, ko pa se počasi temni, pa postajajo zelene, temno modre in vijoličaste.

Ptičje petje me je vseskozi spremljalo. Noben jezik nima besed, s katerimi bi se lahko ustrezno opisali milina in ljubkost ptičjih napevov. Ko poslušaš žvrgolenje v mehkem mraku tople pomladi te spreletavajo pravljični občutki, nežno se ti širi srce, polasti se te neko hrepenenje, ko ti na uho prihajajo prikupne ptičje melodije.

Vse to dokazuje, da sem v pravljični deželi. Da je to res, se pokaže, ko tečem globlje v gozd in srečam Rdečo kapico,

ki v roki drži papirnato servieto iz svoje torbice z dobrotami. »Kje pa je volk?« jo vprašam. Brez besed pokaže na podrast, kjer zagledam samo velike izbuljene oči in napol odprto volčje žrelo, iz katerega se cedi slina. »Volk, zakaj pa imaš tako velike oči?« ga vprašam. »Daj mi mir, ali ne vidiš da serjem!« zarenči volk.

Pospešil sem korake in jo kar najhitreje ubral v notranjosti gozda. Nasproti mi priteče večja druščina in takoj prepoznam Sneguljčico in štiri palčke, vsi v pajkicah in v najnovejših supergah iz akcije Tomas Sport 2, zato so imeli tudi vsi oblečene Puma majice.

»Samo štirje« pomislim »saj jih mora biti sedem!« Vprašam Sneguljčico: »Kje so pa ostali palčki?« »Ni kadrov, ni kadrov!« odgovori Sneguljčica in skupina hitro pospeši naprej.

Tudi sam tečem naprej, ko srečam objokano Trnuljčico. »Kaj pa je?« jo vprašam. »Zelo sem nesrečna. Ko sem se poročila s princem, sem po devetih mesecih rodila prašička in princ me je zapustil. Poročila sem se z grofičem in tudi njemu rodila prašička. Tudi ta me je zapustil in ponovno sem se poročila s kraljevičem, a zgodilo se je enako. Rodila sem prašička! Nato sem se posvetovala s čarovnico iz Kleka, ki v ženski časopis piše zakonske nasvete. Takoj sem dobila odgovor.« »Kaj pa je napisala?« sem radovedno vprašal. »Vsi moški so prasci!«

Še glasneje je zajokala,

sam pa sem hitro odnesel pete naprej. Pritekel sem do gozdne hišice, ki je bila vsa obložena z Milko čokolado, dvorišče je bilo tlakovano s krekerji, streha prekrita z Orbit žvečilnimi gumiji. Pokukam skozi okno in vidim, da čarovnica na računalniku igra tetris. Grem okoli hiše, Janko in Metka se igrata zadaj na dvorišču.

Naenkrat Jankota zatišči lulat. Stopi za grm, ga izvleče in prične z opravilom. Metka ga prosi, če lahko gleda. Janko ji tega ne dovoli, ampak ga pa lahko potipa. Metka potipa in pravi: "Ti imaš pa palčko." Janko: "Ja, jaz imam pa palčko." Čez nekaj časa tudi Metko zatišči. Gre za grm, počepne ... ko se oglasi Janko: "Ti si lahko potipala, bom pa še jaz." Metka dovoli. Janko potipa in pravi: "Ti imaš tudi palčko." Metka: "Ne ne, jaz kakam!"

Hitro sem jo ucvrl naprej in pritekel iz gozda na izhodiščni kraj. Sedel sem v travo in se čudil pravljični meditaciji, ki sem jo doživel med tekom.

Melanholija je izginila, nič več nisem bil žalosten in veselo sem se vrnil domov.

Pa naj še kdo reče, da tek ne premaga žalosti in melanholije.

Posebno če ti nekdo pripoveduje stare vice.