teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 tae
Govora je o tako imenovanih "energetskih" napitkih. Vendar je vprašanje, če je temu res tako, kot so reklamirani. Moram priznati, da sam teh napitkov ne uživam, zato nimam kakšnih izkušenj. Vem, da vsebujejo več kofeina (kot bi spil naenkrat več kav). No, zanima me, če imajo dejansko energetski učinek? Kaj od tega pijete in ob kakšnih priložnostih? Ali je možno, da tovrstni napitki pomagajo pri športu, ali je vse le v marketingu in reklami? No, povejte mi vaše izkušnje okoli tega. Zakaj sem se spravil to sploh pisat? Včeraj sta k nam v pisarno stopili 2 deklici in vsakomur prinesli po en Red Bull. Kot osvežilna pijača je čisto pasal, ampak nič nisem čutil, "da bi mi dal krila." Počutil sem se isto, kot ponavadi.
Uporabniški avatar
 svizec
No, naj povem, da tudi jaz ne pijem Red Bulla, čeprav sem tu pa tam v preteklosti že spil kakšnega.
Smešno ali ne, jaz nisem opazil prav nikakršnega poživljajočega učinka. Morda tudi zato, ker se poživil - beri: kave, branim kot hudič križa.
Mnoge zjutraj spravita na noge skodelica kave in cigareta. Čisto verjamem, da nekaj je na tem, da te to dvoje zbudi. In pomoje, da bi oseba, ki uživa kavo, celo čutila učinke Red Bulla, ker je organizem že navajen na redno doziranje kofeina.
Kar se mene tiče, je tako Red Bull, kot tudi ostala energijska čobodra čisto nepotrebna navlaka in predvsem uspešna tržna poteza, ki na zdravje nima prav nobenega pozitivnega vpliva.
Je pa to seveda samo moje mnenje, ki ne bazira na medicinskem in farmacevtskem znanju, tako da bom vesel, če ga boste prebrali in dojeli z rezervo.
Uporabniški avatar
 mare
Dvomim, da bi ti pri športu kaj pomagalo. Jaz sem red bull ene 2x spil v avtu, ko se mi je na dolgi vožnji začelo dremati, pa 1x na enih dolgočasnih predavanjih. Mi je pomagalo, da sem ostal buden.
Uporabniški avatar
 Darja
Svizec, to pa že ne bo držalo. Po Red Bullu lahko krasno rigaš. Ne reci, da je to zanemarljiva dobrobit. :wink:
O kakšnih krilih bi bilo pa res zelo težko govoriti, kot sta že predhodnika ugotovila. Mogoče je pa samo preveč :twisted: v nas.
LP vsem
Uporabniški avatar
 svizec
@Darja, hihi.

Ampak veš, jaz prihajam z Gorenjske, tukaj rigamo bolj poceni, predvsem pa bolj zdravo - namig: 3 srca :wink:
Uporabniški avatar
 Tuareg
tae napisal/-a: Včeraj sta k nam v pisarno stopili 2 deklici in vsakomur prinesli po en Red Bull. Kot osvežilna pijača je čisto pasal, ampak nič nisem čutil, "da bi mi dal krila." Počutil sem se isto, kot ponavadi.

To, da po Red Bullu "dobiš krila", po Sharku si hiter oziroma nevaren kot
morski pes, kakšnega "psa" predstavlja Dark Dog, so samo marketinške
poteze, kako prodat eno mešanico produktov živilske kemije. Kdo je že videl "rdečega bika s krili"? Tisti, kdor si je to izmislil, naj gre malo v
Pamplono pa naj laufa pred biki, pa se bo videlo kdo bo letel po zraku!
Res je, da narod hitro nasede na take finte in prodajalci znajo to spretno izkoristiti. Vsi ti produkti vsebujejo mal sladkorja, kofeina, nekih vitaminov, kemičnih barvil, kateri pa imajo zgolj placebo učinek. Sladkor pri povečanih aktivnostih sicer prav pride, kofein, hm, kaj vem, med tekom najbrž ni bojazni, da bi človek zaspal...

Bi rekel takole: kakšen tak drink pri povečanih aktivnostih ne škoduje,
neke posebne koristi pa ni.

"Kril", ki jih dajo "deklice", noben tak drink ne more nadomestit. V takem primeru je pa že bolje ostat kar na Zemlji...
 legionar
no,ja, v kombinaciji s kakšnim efedrinom in aspirinom pa se bi že lahko reklo, da ti kocine stojijo malo bolj pokonci, kot pa običajno...
Uporabniški avatar
 INOT
No dejstvo je,da so te energijske pijače predvsem zelo preplačane glede na to kar je v njih.Za pravo delovanje je treba spiti recimo 3 Red bulle naenkrat,da je res pravi učinek.Sicer je pa tako pri večini športnih napitkov,da so mastno preplačani.Sploh razne že pripravljene "mešanice"
Večina nepoznavalcev samo prebere kaj izdelek vsebuje in so že navdušeni,ko gor piše,da stvar vsebuje vitamine,minerale,večinoma še kak BCAA,glutamin ali karnitin.Dejansko so pa količine noter tako majhne,da nimajo nobenega učinka.
Sam Red Bull nima tako slabe sestave.Lahko bi bilo malo več kofeina pa vsaj 2-3 g več taurina.Sam taurin se vsaj meni zdi dobra zadeva predvsem za koncentracijo pri dolgotrajnih naporih.Čeprav ga raje kupim v prahu ker je veliko cenejši.
Uporabniški avatar
 microwaved
O fuj, kako se men to gravža :? !!
 tae
Vidim, da imate vsi podobno mnenje o teh zadevah, kot sam. To samo pomeni, da še naprej tega ne bom pil.
Uporabniški avatar
 ts čopova 14
hm, ne vem, jaz imam kar ok izkušnje z temi pijačami. mi pomagajo, predvsem ko se učim pozno ponoči po kakem dolgem teku. takrat je telo v stanju akcije, nato pa potem to s tem še malo potenciram-se mi zdaljša budnost. zjutraj me pa najbolj zbudi kreatin na prazen želodec, tako da sem ob sedmih na predavanjih čisto zbran in ne rabim nobene kave, ki pa mi tudi ponavadi ne pomaga in je ne uživam.
za tavrin sm pa slišu. bom mogu probat :)
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
INOT napisal/-a:No dejstvo je,da so te energijske pijaèe predvsem zelo preplaèane glede na to kar je v njih.Za pravo delovanje je treba spiti recimo 3 Red bulle naenkrat,da je res pravi uèinek.Sicer je pa tako pri veèini športnih napitkov,da so mastno preplaèani.Sploh razne že pripravljene "mešanice"
Veèina nepoznavalcev samo prebere kaj izdelek vsebuje in so že navdušeni,ko gor piše,da stvar vsebuje vitamine,minerale,veèinoma še kak BCAA,glutamin ali karnitin.Dejansko so pa kolièine noter tako majhne,da nimajo nobenega uèinka.
Sam Red Bull nima tako slabe sestave.Lahko bi bilo malo veè kofeina pa vsaj 2-3 g veè taurina.Sam taurin se vsaj meni zdi dobra zadeva predvsem za koncentracijo pri dolgotrajnih naporih.Èeprav ga raje kupim v prahu ker je veliko cenejši.

Inot,

Za taurin je objalvjeno kar nekaj raziskac o stranskih efektih taurina ki niso kar tak nedolzni ( nizek pritisk, mozgani ... ).

Ti posljem reference...jaz sem samo prebral abstracte...ampak ker se spomnim da sem cez Velebit pred leti pil eno zadevo od Matika ki se je hvalila z vsebnostjo taurina si me zdaj zintrigiral da bom natnacno prebral te clanke...ja z ekstrahiranimi amino kislinami je vedno kriz...tezko namrec tel onadzoruje overdosis pa tudi raziskave so ob lansiranju produkta vedno eno-stranske....tako da velja vedno malo pocakati in ne planiti...vsaj ce nisi profesionalno prisiljen da moras te zadeve res basati vase...pocakas da se malo usede in da se oglasi se nasprotna stran...

Da pa deluje pri vsakem od nas ko sam probam pozitivno je itak jasno ampak to je tudi placebo efekt...z vodo in pecilnim praskom ...
 boštjanmm
Jaz pa vem da so te napitki dobri za jutranjo prebavo (za na skret :oops: ). Če ma kdo težave naj proba.
Uporabniški avatar
 INOT
tek_v_snegu napisal/-a:
INOT napisal/-a:No dejstvo je,da so te energijske pijače predvsem zelo preplačane glede na to kar je v njih.Za pravo delovanje je treba spiti recimo 3 Red bulle naenkrat,da je res pravi učinek.Sicer je pa tako pri večini športnih napitkov,da so mastno preplačani.Sploh razne že pripravljene "mešanice"
Večina nepoznavalcev samo prebere kaj izdelek vsebuje in so že navdušeni,ko gor piše,da stvar vsebuje vitamine,minerale,večinoma še kak BCAA,glutamin ali karnitin.Dejansko so pa količine noter tako majhne,da nimajo nobenega učinka.
Sam Red Bull nima tako slabe sestave.Lahko bi bilo malo več kofeina pa vsaj 2-3 g več taurina.Sam taurin se vsaj meni zdi dobra zadeva predvsem za koncentracijo pri dolgotrajnih naporih.Čeprav ga raje kupim v prahu ker je veliko cenejši.

Inot,

Za taurin je objalvjeno kar nekaj raziskac o stranskih efektih taurina ki niso kar tak nedolzni ( nizek pritisk, mozgani ... ).

Ti posljem reference...jaz sem samo prebral abstracte...ampak ker se spomnim da sem cez Velebit pred leti pil eno zadevo od Matika ki se je hvalila z vsebnostjo taurina si me zdaj zintrigiral da bom natnacno prebral te clanke...ja z ekstrahiranimi amino kislinami je vedno kriz...tezko namrec tel onadzoruje overdosis pa tudi raziskave so ob lansiranju produkta vedno eno-stranske....tako da velja vedno malo pocakati in ne planiti...vsaj ce nisi profesionalno prisiljen da moras te zadeve res basati vase...pocakas da se malo usede in da se oglasi se nasprotna stran...

Da pa deluje pri vsakem od nas ko sam probam pozitivno je itak jasno ampak to je tudi placebo efekt...z vodo in pecilnim praskom ...

Ja saj je pri vseh zadevah tako.Na ene deluje na druge ne,lahko ima samo placebo efekt...
Pritisk je še vedno ok :D 120/80 če pa neka zadeva dejansko deluje pa tak al tak ne moreš znanstveno dokazat.Ravnam se pač po večletnih izkušnjah....
Če bi pa človek hotel,da mu neka stvar res škoduje bi pa moral dnevno res jemat enormne količine raznih substanc... :D
 legionar
tule prosim za en strokoven nasvet: vem, da niti ena od spodaj navedenih kombinacij ni lih pretirano zdrava, ampak vendarle:
katera kombinacija je manj škodljiva:
kofein + efedrin
efedrin + aspirin
aspirin + kofein

vem, da vse troje skup zmešano lahko predstavlja oz. predstavlja kr škodljivo kombinacijo, pri kateri lahko pride tudi do odpovedi kakšnega telesnega organa...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA