prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

tae
Nekje, morda celo na tem forumu sem bral, da je 3x tedenski tek dovolj za ohranjanje kondicije, 4x tedenski za nek napredek in 5x tedenski tek za maksimalni napredek. Vendar mi vseeno tu nekaj ni čisto jasno. Kakšen napredek je mišljen, hitrostni, zdržljivostni, da smo manj utrujeni, splošna kondicija,... Namreč, občutek imam, če vedno tečeš enako razdaljo z istim tempom, ne more biti bistvene razlike med 3x, 4x in 5x na teden. Povejte vaše mnenje. Mislim, da za napredek ni dovolj le pogostost teka, ampak tudi sama struktura posameznega treninga.

Jaz še nikoli nisem tekel večkrat kot 3x tedensko.

Zanima me kakšne imate lastne izkušnje tekači, ki tečete 4x ali 5x tedensko, glede na takrat, ko ste tekli manj pogosto.
 tae
Vidim, da se tema ni prijela.
Uporabniški avatar
 Pingo
Ma saj je tema odprta šele en dan.Drugače jest tečem kokr se počutim.Včasih 3x ali pa večkrat, včasih tudi manjkrat ker tudi bajkam vmes.Skratka najslabša varianta je monotonost teka če skoz drajsaš eno te isto.Imaš veliko možnosti kako popestriti tek klančki,šprinti,intervali,razgiban teren,asfalt ,različna intenzivnost skratka malo mešaš in boš tudi napredoval.Eno te isto dan na dan se ne obnesee nooo.No to je moje mnenje po katerem se ravnam ,samo ne ciljam na neke dirkaške rezultate ampak stavim na uživanje na tekmah in teku. :wink: ter uživanje v dobri druščini.
Mogoče ni čist odgovor na tvoje vprašanje noo. :wink:

Čimveč raznolikosti in različnih prog si privošči in boš šel naprejj :wink:
 janif
Si pa hiter zaključek postavil :D.

Na tem forumu nekateri tečejo tudi 7 krat na teden, tako da ... Jaz sem bolj na tvojem nivoju, več kot 5 krat na teden nikoli nisem tekel, običajno pa tečem 3 do 4 krat na teden, čez zimo pa še manj. Vsekakor je dobro malo kombinirat treninge, enkrat po ravnem na tempo - za hitrost, drugič malo gor in dol, pa kakšen daljši tek za zdržljivost. Če tečeš vseskozi isto, se telo na to lepo navadi in potem ti pulz sploh ne vem kako ne naraste in ni kaj dosti razlike med 5x in 3x na teden.

Glede teka se jaz ravno glede na moje občutke, če mi ne paše, pač ne grem, važen je tudi počitek :wink: Vsekakor sem, če pogledal nazaj, napredoval v hitrosti in vzdržljivosti, pa nisem pretiraval ne s količino ne z dolžino, da bi še bolj bi moral biti bolj priden, beri intervalni treningi, fitnes, ampak jaz pri teku rad uživam v naravi, pa tudi če sem zaradi tega par minut počasnejši.
 tae
Pingo in janif,
jaz definitivno izvedem vsakič drugačen trening. Z vajinima odgovoroma se vsekakor strinjam, da ni dovolj le pogost teka, ampak tudi "kvaliteta", kar sem že v prvem postu omenil. Predvidevam, da ne vidita bistvene razlike med 3x in 4x tedenskim tekom, če predpostavimo, da je ta tek vedno isti.
 janif
tae napisal/-a:Pingo in janif,
jaz definitivno izvedem vsakič drugačen trening. Z vajinima odgovoroma se vsekakor strinjam, da ni dovolj le pogost teka, ampak tudi "kvaliteta", kar sem že v prvem postu omenil. Predvidevam, da ne vidita bistvene razlike med 3x in 4x tedenskim tekom, če predpostavimo, da je ta tek vedno isti.

Bo držalo, je pa odvisno od razpoloženja, včasih bi lohk kar laufal in laufal, drugič sem pa že po par km ves utrujen ...
Uporabniški avatar
 Speedy
tae napisal/-a:Pingo in janif,
Predvidevam, da ne vidita bistvene razlike med 3x in 4x tedenskim tekom, če predpostavimo, da je ta tek vedno isti.

No, jaz bom malo drugače napisal :lol:
Mogoče res ni kake razlike med 3x ali 4x na teden, saj sem tudi sam največkrat tekal vsak drugi dan kar pomni točno to: en teden 3x in drugi teden 4x pa pol ponovi vajo...

Je pa razlika (tudi če drgneš eno te isto luštno progico :wink: ) tako kot zdaj - npr. 3 do 4x tedensko ali pa 7x tedensko. Naredil sem poskus in sem se nekega avgusta odločil, da bom tekel cel mesec prav vsak dan. Nalašč vsak dan isto progo, pretežno ravninsko, da vidim občutke utrujenosti. Tisti "drugi dan" ko sem navadno počival, mi je bil cilj samo nekako odteči, seveda v počasnejšem tempu, druge dni pa zelo živahno. Vedno se namreč na treningih malo matram, zato je navadno drugi dan počitek.

Ej, komaj sem zdržal tisti mesec :!: Tako psihično kot fizično. Proti koncu niti ni bilo več živahnih tekov, ker sem se še komaj vlekel vsak dan... Pa nisem naredil kake blazne kilometrine, vsekakor pa moijh rekordnih 350km na mesec (prej med 180 in 250km/mesec).

In zdaj rezultat :roll: : mesec kasneje, ko sem se utiril v svoj prejšnji trening in spočil, sem naredil velik korak naprej tako v hitrosti kot vzdržljivosti. Mesec dni garanja se je splačalo... (poudarek na garanju :evil:). Iz lahkotnega jogginga, ki te ne utrudi, najbrž res ne bo kaj prida, še vedno pa z večjo pogostostjo srečuješ več luštnih punc :wink:, kar pa je tudi nekaj...

Žal ni zagotovila, da bo opisano še na komu podobno učinkovalo.
 tae
Speedy, čestitam ti za tvoj pretekli test, ki si ga opisal. Meni osebno to nebi zneslo ne časovno, ne kondicijsko, ne psihično, kar si tudi omenjal. 31 dni si vsak dan pretekel dobrih 11km. Glede na to, da 1 mesec nisi nič počival, me zanima koliko časa si potreboval, da si se dovolj spočil in prišel spet na zeleno vejo, kot bi lahko temu tudi rekel.

Daj bolj podrobno opiši, kaj si imel v mislih, da si naredil velik korak naprej tako v hitrosti, kot v vzdržljivosti.

Jaz imam sicer tudi v planu izvesti en popolnoma tekaški teden, kar pomeni, da bi 1 teden - 7 dni tekel vsak dan, vsak dan drugačen trening, tekaško izobraževanje,... Ampak en mesec vsak dan, to pa verjetno nikoli ne bo uspelo.

Vsekakor se mi zdi pa tvoja izkušnja full zanimiva.
Uporabniški avatar
 Damijan
Tae, evo še moje prispevek.

Najprej: jaz tečem skozi vse leto, vendar pozimi (dec, jan, februar) navadno dost počasi, pulzi tam okoli 130-140. V vsaki tek. knjigi temu pravijo baza. Podobno tudi poleti, ko je (pre)vroče, pa še pomladanski ciklus (mar, apr, maj, jun) zaključim. V drugo polovici avgusta, sept. in okt pa spet pilim formo, navadno za maraton. Drugih stvari (kolo) ne delam, plavat skoraj ne znam. Edino kak fuzbal rad odigram…

V baznem delu tečem cca. 5 krat tedensko, v času piljenja pa tudi 8-10krat tedensko, kar pomeni, da včasih odlaufam 2 teka: zjutraj en tak za dušo (6km), potem pa resne zadeve; vse plansko: tempo teki, intervali, hribi, fartlek... V tem obdobju imam tedensko kilometrino 90-90-60 km, to pomeni, da po dveh težjih tednih pride malo počitka. Še to - vedno vzamem en dan v tednu, ko ne delam nič, navadno je to ponedeljek.

Rezultat? Prepričan sem, da dobiš toliko, kolikor vložiš: intervali so lahko bolj ali manj hitri... Prvo leto sem delal dost nežne, 1600 m s tempom 4:00, potem naslednje 3:50, zdaj sem že za 3:40. Rezultat na maratonu je odražal vložek... najprej sem se bližal magičnim 3 uram, nato spustil mejo na 2:51, cilji so še višji.

Skratka, če te ne zlomijo virusi, je računica skoraj matematična.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Moj problem je da je toliko napolnjen dan in nepredvidljiv
( saj verjetno je tudi tukaj veliko lastne nediscipline ) da ne morem racunati na nek reden ritem ....
Tako da tecem vedno kadar zmorem oz. koristim druge priloznosti da so del teka....

Ce pa redno tecem pa je to weekend tura in zjutraj pred sluzbo pa v slzbo in iz slusbe nekaj krat na teden tecem sicer pa kolesarim...

Ce pa je kaksen dan ko se moram lepo obleci pa je to za sedaj samo kaksen dan in takrat ne racunam na tek.

Sicer pa tecem z nahbrtbnikom v katerem nosim rezervno perilo in se prepoblecem v sluzbi.

Ni najbolj idealno za urejen trening ampak je pac kompromisna resitev.

Ja pa ko peljem psa na sprehod sem ga hvala bogu ze od malega spravil k temu da je prisel v dom kjer bo moral se veliko gibati...

Tako da...ni idealno ampak kaj ces druga...

Dan je samo 24ur za zdravo zivljenje pa je treba tekati, kolesariti, jesti in si pripraviti pravo hrano pa se denar sluziti...pa se kaj postoriti doma...

Se pa nagibam k temu da si napravim tocno urnik kjer si ne pustim vzeti
...ampak to sem delal pred leti in mi je marsikatera druga obveznost pobegnila in prevec sem bil orientiran na tek....

To gre za kaksno prehodno obdobje..dolgorocno pa mi ne znese...za sedaj...hvala bogu ce bo jutir drugace...

ampak tedensko bi clovek moral narediti neko kilometrino se strinjam in da je cim bolj enakomerno razporejena in da je vmes tudi pravi regeneracijski cas za druge aktivnosti...
Uporabniški avatar
 INOT
Še moje izkušnje...
Lansko zimo,ko sem se pripravljal na Čazmo sem tekel vsaj 6 x na teden,od tega večinoma dva 35-40 km teka.Vse pa v počasnem tempu.Napredka pri hitrosti ni bilo,ampak baza je pa bila strašna.Spomladi sem dodal še intervale na stezi pa fartlek.Vse skupaj se je pol obrestovalo v celi sezoni.Nekaj podobnega kot je napisal Speedy....Dolgoročno si nagrajen za vse skupaj...
 Obivankenobi
Moja tedenska količina treninga trenutno temelji na treningu 3 x tedensko in sicer ob torkih so na sporedu INTERVALI (od 1 km - 3 km), ob četrtkih TEMPO TEK (okoli 10 km z hitrejšimi in počasnejšimi časovnimi odseki) ter ob nedeljah DALJŠI TEK (60 - 90 minut). Ker treniram predvsem na izboljševanju rezultatov na tekmovanjih, da je treninga trenutno za moj nivo pripravljenosti dovolj, je pa res, da kakšen teden dodam še kakšen dan treninga v smislu regeneracije v obliki fartleka ali zelo počasnega teka...
Tako bi trenutno izgledal moj tekaški teden... :wink:
Uporabniški avatar
 Speedy
tae napisal/-a:Daj bolj podrobno opiši, kaj si imel v mislih, da si naredil velik korak naprej tako v hitrosti, kot v vzdržljivosti.

Mislim, da je bilo nekaj tekega: prej sem na malem maratonu dobro tekel do nekako 16km, potem pa čutil, da se bo treba do konca matrat in sem torej nekako ugašal, bolj po občutku, kot v resnici v tempu, ki pa je tudi malo padel. Potem pa sem cel mali maraton lahko odtekel na polno in se veselil, če je do konca ostala kak grupica tekačev, ker je zadnje km sledil še finiš (pač tekma v tekmi), kjer sem le redko zgubil... Seveda nisem bil absolutno prvi, le prvi izmed tiste skupinice.

Učinki "novega držljaja" vsekakor pridejo, če je doziranje pravilno (da ne zgoriš) in če dovolj dolgo traja (da ga telo absorbira in zares obvlada). Nato lahko delaš več in/ali hitreje, kar jasno pelje k boljšim rezultatom. Formula deluje, dokler je vmes še čas za počitek oz. regeneracijo.

Teden dni se mi zdi premalo. Trije tedni ali več bi bilo bolje...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA