vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 jana teka teka
Pozdravljeni! :)

Toliko je napisanega na TF o poškodbah kolen, da sem zdej že malo zmedena in ne vem več kaj in kako. :?

Pa gremo od začetka.
Moj problem se najbolj ujema s problemom, ki ga je na to temo prvi opisal avtor naslova teme. :idea:

Gre pa namreč za problem in sicer da me po nekaj km teka začnejo boleti kolena eno koleno ali pa oba (ni vzorca). Težko je to "bolečino" definirat. Ni sunkovita ali pa zbadajoča ali kaj podobnega. Najlažje jo je opisati tako, da kolena postanejo težka, kot da bi imela okoli kolen pripeto utež. Vir "bolečine" ni določen oziroma bi ga težko določila, ni na enem mestu, ampak me "boli" celotno koleno. Bolenčina ni tako močna, da bi morala nehat teči (ali pa sem jaz tako trmasta :wink: ), vendar je moteča in zaradi tega ponavadi neham tečt, ker v teku ne uživam. Zanimivo je pa to, da me včasih po nekaj pretečenih km kolena nehajo boleti in je potem vse ok. Zopet ne morem definirat razloga oz. vzroka. :?
Pri ukvarjanju z drugimi športi me koleno ne boli oziroma nimam uteži (kolo, aerobika, hoja). Omeniti moram pa tudi, da me takoj, ko neham tečt, kolena ne bolijo več oziroma občutka teže ni več. Tudi drugih bolečin v kolenu ni kadarkoli med dnevom ali ponoči itd., kolena se obnašajo, kot da pri teku ni nič. :?

Okoliščine:
Tečem že nekaj let in sicer jaz temu pravim "uživaški" tek (TF - zenovski tek).
Lani sem na LJ maratonu pretekla 21 km in to brez problemov s koleni. Težava se je namreč pojavila letos v začetku leta. Pred tem me kolena nikoli niso bolela ozirom z njimi nikoli nisme imela težav. Tako sem mislila, da gre le za prehodno bolečino, vendar se težava še pojavlja in ni nič bolje.
Tečem 3x do 4x na teden in nič bolj intenzivno kot prejšne leto (mogoče sem povečala obseg treninga, saj se pripravljam na letošnje Radence), vendar menim, da razlog ni v tem. Ali pa se motim?!?!?!?
Superge sem zamenjala sredi lanskega leta, tako, da sem z njimi opravila že kar nekaj km. To verjetno ni razlog za bolečine. Ali pač?!??!?!
Tudi teža ne bi smela biti problem.
Kot sem že omenila, bom tekla v Radencih na 21, vendar se bojim, da bom mogla nekaj km prehoditi (držim pesti, da ne :) ).

Na tej točki vas prosim za nasvet, vaše izkušnje, možni vzroki (ker me to najbolj zanima). Nekaj sem že brala na TF o kolenih, vendar takega problema noben ni izpostavil. Upam, da mi bo kdo lahko pomagal.

lep pozdrav in čim manj bolečih kolen :wink:

Jana
 zec
Hej!

Tole se mi zdi pa še kako znano. :evil: Hja, mislm da mam podobne težave. In po vsej verjetnosti gre za ITBS.

Ko govoriš o lokaliziranju bolečine. Tud men se po določenem pretečenem času zazdi, da koleno (ali oba) postane(ta) težko(a). Ampak še pred tem stadijem mi začne počasi najedat zunanjo stran kolena tik pod pogačico.

Na tej strani sm dubu nekaj linkov, v katerih je moč prit do vaj za strečing traktusa oz.vezi. No jst preden grem laufat se doma pošteno ogrejem stegenske mišice (zakrčenost le-teh naj bi pripeljala do pretiranega vleka traktusa), potem pa si raztegnem še to vez.

Rezultat: ja, 4 km odtečem brez težav (v hrib), po postanku (10 min) in teku v dolino pa se mi bolečina zopet pojavi. No potem pa zamenjam ploščo... Preprosto sm opazu, da se mi jakost bolečine spreminja od položaja telesa med tekom. Ker je v klanec le-ta manj pomemben, sm začel prakticirat spremembe po teku po ravnem. Zanimivo, s hitrejšim tekom, predvsem z večjimi koraki in višjo frekvenco, sm bolečino po ravnini spravu na sprejemljiv nivo.

Sicer pa ne tečem več po asflatu, kajti nora zimska kombinacija (15-km tek na poledeneli podlagi z obrabljenimi copati in po dvomesečnem premoru po LJ-21ki) mi je uničila veselje do teka. S postopnimi koraki upam, da bo le-to znova zaživelo.
Uporabniški avatar
 jana teka teka
Aha potem je to tale "band". :evil:
Ja sem si prebrala že par zadev na netu/TF na temo ITBS. Se bom pa še poglobila v zadevo, še posebej v vzroke oziroma v nadaljne tretmaje.
Ne želim prenehati z tekom :( , zato bom začela z razgibavanjem in utrjevanjem mišic.

Moram pa povedat, da je 21-ka v Radencih uspela in kolena so zdržala do te mere, da mi je bilo užitek laufat. :D

lep pozdrav in čim manj kolenjskih bolečin :wink:

Jana
 m_krizaj
Vkleščen meniskus (medialni verjetno) in strgana medialna kolateralna vez - operacija - takoj rehabilitacija, če je meniskus šivan se ne sme nogo polno obremenjevat za cca 1 mesec, prva dva tedna prepoved giba preko 90° in potem postopoma razgibavat, prepovedane so tudi torzijske obremenitve za 4 mesece. Stranska vez: odvisno od operacije - običajno po dveh mesecih lahko postopoma začneš s športno vadbo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA