prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 majk
Sej niti ne vem, če je superga še prisoten na forumu, ampak me zanima, če bodo kdaj v Tomas sportu prodajal tudi kakšne drugačne superge od teh, ki so zdaj na policah, torej drugačne od trendovske obutve z debelimi blažilnimi podplati, z raznimi stabilizatorji, korektorji stopal in kaj vem še kaj. Skratka, čim bolj preprost copat, ki je lahek, tanek podplat po vsej dolžini, pravi tekaški copat. Ker z raznimi pegasusi sem si pred leti nakopal same težave, saj te prav sili teči preko pete kar je uničujoče za sklepe, povrhu pa je še neekonomično. Zdaj, ko počasi osvajam tehniko, ki bi jo pač moral gojiti že od začetka takšni copati enostavno ne pridejo več v poštev. Torej, superga, ali kdo drug, ki tukaj reklamira športno obutev, če lahko malo informira.
 mia
seveda je pomembno kakšne razdalje tečeš

če tečeš kratek šprint, potem lohk tečeš po zgornjem-prstnem delu stopala

če pa tečeš daljše razdalje se pa kar drži dobro "vzmetenih" superg in teka na peto. To ti povem iz lastnih žuljavih izkušenj, ko sem po 10-ih letih teka, žuljev,... ugotovila, da imam napačno tehniko teka: tek na prste.

Tud jaz sem mislila, da je to boljše za kolena,... prsti pa so stalno na pritisku in udarcu in se tako ožulijo,... koleno imam pa ravno tako poškodovano,...

je kriza, ko ugotoviš, da se osnovnega teka ne obvladaš. Zdaj se učim tečt na peto

LP M
 majk
mia napisal/-a:seveda je pomembno kakšne razdalje tečeš

če tečeš kratek šprint, potem lohk tečeš po zgornjem-prstnem delu stopala

če pa tečeš daljše razdalje se pa kar drži dobro "vzmetenih" superg in teka na peto. To ti povem iz lastnih žuljavih izkušenj, ko sem po 10-ih letih teka, žuljev,... ugotovila, da imam napačno tehniko teka: tek na prste.

Tud jaz sem mislila, da je to boljše za kolena,... prsti pa so stalno na pritisku in udarcu in se tako ožulijo,... koleno imam pa ravno tako poškodovano,...

je kriza, ko ugotoviš, da se osnovnega teka ne obvladaš. Zdaj se učim tečt na peto

LP M

Če vzamem to kar si napisala kot nekaj gotovega, saj sklepam da si stvar opisala tako kot se je dogajala, potem na žalost ni čudno da so se ti pojavili žulji itd. Da, ravno zaradi napačne tehnike teka (kako sovražim to besedo :) in kako si jo nekateri tako z lahkoto prisvajajo, češ da tu enostavno ni več debate). Tek po prstih res ni priporočljiv, dejansko pristaneš na sprednjem delu stopala in ne na prstih. Tek po peti je smiseln edino v supergah, drugače takšen tek nima nobene osnove, saj je človek tisoče let pred tem tekel po sprednjem delu stopala in nekateri, da tudi na dolge razdalje, to počnejo še sedaj. Ampak veš kaj je najbolj zanimivo, da vsi, ki tako z lahkoto delijo nasvete, ki so seveda najbolj v skladu z najnovejšimi katalogi pri najljubšem prodajalcu, se praktično nikoli ne obregnejo ob neverjetno visok delež poškod pri tekačih. Poškodbe samo razlagajo, nikjer pa ni zaslediti neke poglobljene razprave o vzrokih. Sam sem bil včasih šprinter in res je, kot sama praviš, tam tečeš praktično po prstih, ampak nikoli ni nihče omenil od trenerjev, da je treba tudi na daljših razdaljah gojiti način, ki je povsem nasproten od teka preko pete. Tudi v knjigah o teku, ki jih je malo morje se z vprašanjem tehnike kar na hitro opravi, češ to nam je že dano "po naravi" - kako dvoumen izraz, ampak res, že v zibelko nam položijo male adidaske :D in to postane naša "narava" - ali pa na kratko nekaj nasvetov, ki zgolj povzemajo splošno prakso in ker zato ker je pač splošna je tudi pravilna.
LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA