vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

zec
En lep tekaški pozdrav!

Nov član, nova tema, novi problemi. Kako patetično, a? Torej pred tremi meseci sem po svoji neumnosti staknil poškodbo ilotibialnega traktusa-po samodiagnozi-.

Po daljšem premoru brez teka, sem se včeraj odpravil na nov preizkus. Kolesarjenje in igranje tenisa sta mi namreč povečala prepričanje, da je poškodba le še preteklost. A temu ni bilo tako.

Po dobrem km se je zopet pojavila najprej komaj zaznavna, s časom pa vse hujša bolečina na zunanji strani obeh (!) kolen - v višini spodnjega dela pogačice. Šlo naj bi za vnetje pripenjališča kite.

Zanima me, ali vam je mogoča znana ta vrsta poškodbe, predvsem pa na kak način se lotiiti zdravljenja.

Hvala za kakršenkoli nasvet!
 Berk
Imel isto, dobil na planinarjenju. Pomagal mi je stretching IT pasa, in sicer najprej segreješ s kalistenijo (ležiš na strani in dviguješ nogo), nato razteguješ leže - ležis na strani, zgornjo nogo pokrčiš, gležnji na kolenu, in sprostiš nogo tako, da se koleno dotakne tal (če se ne dotakne, je pas prenapet), nato pa še stoje - stopiš na eno nogo, drugo pa odspredaj prekrižaš in napneš IT-pas.

Zdravnik mi je rekel pasivna terapija, pa ga nisem poslušal in sem začel raztegovati pa se ne pojavi več.

Za več info išči na googlu "Iliotibial band syndrome".

B[/img]
Uporabniški avatar
 MihaPR
Meni je pomagalo tole:
2 meseca minimalnega teka, to je amx 3-4 km naenkrat, mesečno okoli 20 km.
En mesec brez teka, samo kolesarjenje.

Sem se precej ukvarjal s to poškodbo, nekako po vseh možnih virih prideš do enega zaključka: pretiravanje :(
Uporabniški avatar
 samo
Hudiča!
Kot kaže sem tega hudiča staknil.

A tako pravte, 2 mesca brez teka, pa počivanje,... o matr, pa kdo to zdrži.
Kot kaže bo treba čimprej na fizioterapijo na laser.

Pa ravno zdej.
Klinac je to.
Pa so šle 4 občine v pozabo do drugega leta.
Hudiča.
Uporabniški avatar
 T1
samo napisal/-a:Hudiča!
Kot kaže sem tega hudiča staknil.

A tako pravte, 2 mesca brez teka, pa počivanje,... o matr, pa kdo to zdrži.
Kot kaže bo treba čimprej na fizioterapijo na laser.

Pa ravno zdej.
Klinac je to.
Pa so šle 4 občine v pozabo do drugega leta.
Hudiča.

Tudi mene boli na obeh kolenih. In to kar tako, med sedenjem na stolu, s pokrčeno nogo. Pri teku in hoji, ko se ogrejem, je bolečina znosna, vendar ves čas prisotna. Lani me je na 4 občinah tako bolelo, da sem tisti spust proti Suhi južni večinoma prehodil. Popolnoma pa je minilo, ko sem kakšen dober kilometer pred ciljem prišel na asfalt.
Je pa lažje, če bolj hodim (v hrib seveda), kot pa tečem. Počival bom pa takrat, ko ne bom mogel več niti hoditi. Za na kolo bom verjetno še dober.

LPT1
Uporabniški avatar
 jana teka teka
Pozdravljen!

Tudi jaz sem "staknila" tale band (ITBS). Po mojih "strokovnih" izračunih :) je tudi pri meni vzrok prenatreniranost oziroma pretiravanje.

Sem nekaj časa lepo ignorirala zadevo, pa nekako ni šla stran. :evil:
Zdej pa vsak dan delam strečing vaje in že 8 dni nisem šla tečt :( (ja štejem v dnevih) in bomo videli ali je bila taktika prava.

Drugače sem se pa zdaj na kolo usmerila in poskušam vzdrževati kondicijo s kolesom, rolerji in hribi.

Pravijo, da je bolje čim dlje časa počivat (op. p. nič teka), seveda, če ti rata. Mene že pošteno vleče v tekaške superge. :?

lp
Jana
Uporabniški avatar
 jana teka teka
En lep "mrzel" pozdrav! :wink:

Zopet se oglašam zaradi ITBS.
"Staknila" sem tole zadevo in ker bolečina ni hotela iti stran sem začela delati vaje za streching ter za nekaj časa prenehala s tekom.
Namesto, da bi se bolečina "umirila", je le-ta močnejša in se pojavlja tudi pri drugih športih ter tudi ko mirujem.

Ali delam kaj narobe?

Pa še eno vprašanje, ali lahko nastanejo trajne posledice, če se s tekom nadaljuje oziroma, če zadeve ne saniraš popolnoma?

hvala za nasvete in brezbolečinski pozdrav!

Jana
Uporabniški avatar
 samo
Po 14 dneh brez teka, sem šel včeraj zvečer testirat koleno. Začuda nisem imel nobenih težav. Kot kaže je ITBS odšel.
Potem sem pa zjutraj šel k fizioterapevtki, zelo prijazni gospe, ki mi je zadnjič, ko me je matral zvin vratu, zelo pomagala. No, povedala, je da je bila poškodba logična, da imam nekatere mišice zelo zategnjene, da sem izvajal občutno premalo strečinga in premalo počival in se pretreniral. Me je kar malo ošolala, je rekla, da kaj si mislim, da je potrebno gledat dolgoročno in delat po pameti, ne pa pretiravat s teki in se pehati za nekimi cilji, ki pa znajo narediti več škode kot koristi. Dolgoročno seveda. Kaj ti pomaga vsak dan preteči 30km, če potem ko si starejši ne moreš več hoditi.
No, v nekaterih stvareh se stinjam, v nekaterih pa ne. Ampak to da sem izvajal premalo strčinga in le tekel, to se pa strinjam. Če ni harmonije, nastanejo precej neharmonični problemi.

jana ki tekaš, poskusi s fizioterapijo, dobiš poučne informacije, strečing vaje, nasvete,... Jaz sem šel skozi eno mešano terapijo z laserjem, magneti, masažo, vajami,...
Koleno je pripravljeno na nove izzive.
Uporabniški avatar
 jana teka teka
[quote="samo"]Po 14 dneh brez teka, sem šel včeraj zvečer testirat koleno. Začuda nisem imel nobenih težav. Kot kaže je ITBS odšel.
Potem sem pa zjutraj šel k fizioterapevtki, zelo prijazni gospe, ki mi je zadnjič, ko me je matral zvin vratu, zelo pomagala.

jana ki tekaš, poskusi s fizioterapijo, dobiš poučne informacije, strečing vaje, nasvete,... Jaz sem šel skozi eno mešano terapijo z laserjem, magneti, masažo, vajami,...

Ojla!

Imam par vprašanj.
Kje se najde tale fizioterapevtka, ki ti je pomagala?
Glede terapije z laserjem, ali ti je to ona predpisala/priporočala po prehodnem pregledu ali se to kar naročiš in kje to delajo? Če mi lahko mal več poveš kako to izgleda.

hvala :) in lep pozdrav!

Jana
Uporabniški avatar
 samo
jana teka teka napisal/-a:Ojla!

Imam par vprašanj.
Glede terapije z laserjem, ali ti je to ona predpisala/priporoèala po prehodnem pregledu ali se to kar naroèiš in kje to delajo? Èe mi lahko mal veè poveš kako to izgleda.

Jana

Sem jo poklical, sem se dogovoril za termin, sem šel in samoplačniško plačal.
To je gospa, ki je tudi sama tekačica:
KREJČI - HRASTAR MARJETA;
FIZIOTERAPIJA , REHABILITACIJSKI CENTER HRASTAR;
POKLUKARJEVA ULICA 23;
tel: (01) 257 46 46

Zgleda pa takole:
najprej pogovor kaj in koga in zakaj in čemu,...
potem pregled, potem pa terapija. Meni je gospa predlagala laser in magnetno terapijo. Potem je pokazala še vaje in dala nasvet za strečing.
To je to.
Lahko rečem, da so bile mišice in kite po terapiji kar utrujene, še par dni po, sem čutil da je nekaj drugače.
Spet lahko tečem.

Poskusi, mogoče ti bo pomagalo.
Gospa obvlada in ti bo povedala potrebno število terapij,... oziroma kaj in kako.
Vso srečo!
Uporabniški avatar
 jana teka teka
samo napisal/-a:
jana teka teka napisal/-a:Ojla!

Imam par vprašanj.
Glede terapije z laserjem, ali ti je to ona predpisala/priporočala po prehodnem pregledu ali se to kar naročiš in kje to delajo? Če mi lahko mal več poveš kako to izgleda.

Jana

Sem jo poklical, sem se dogovoril za termin, sem šel in samoplačniško plačal.
To je gospa, ki je tudi sama tekačica:
KREJČI - HRASTAR MARJETA;
FIZIOTERAPIJA , REHABILITACIJSKI CENTER HRASTAR;
POKLUKARJEVA ULICA 23;
tel: (01) 257 46 46

Zgleda pa takole:
najprej pogovor kaj in koga in zakaj in čemu,...
potem pregled, potem pa terapija. Meni je gospa predlagala laser in magnetno terapijo. Potem je pokazala še vaje in dala nasvet za strečing.
To je to.
Lahko rečem, da so bile mišice in kite po terapiji kar utrujene, še par dni po, sem čutil da je nekaj drugače.
Spet lahko tečem.

Poskusi, mogoče ti bo pomagalo.
Gospa obvlada in ti bo povedala potrebno število terapij,... oziroma kaj in kako.
Vso srečo!

Hvala za odgovor! :D

Zapisala podatke, tako da morebiti se pa res oglasim pri gospej, čeprav upam, da ne bo potrebno, saj so me kolena nehala boleti. JUHU! :D

lp
Jana

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA