prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Zdravo,

se kar odprla novo temo, čeprav imam isto vprašanje kot tekačica spodaj, ampak drugačne parametre.

Torej: prejšnji mesec sem začela teči, namen imam teči 2-3x na teden po 35 do 45 minut, koliko pretečem, nimam pojma (včeraj npr. cca 15 krogov teka in malo hoje na Taboru, LJ.). Tečem po asvaltu, na Taboru (pesek), na Kodeljevem po potkah. Teči nameravam tudi pozimi.

Imam Asicsove superge, modela ne vem, na peti piše "Gel", kar najbrž pomeni, da je notri nekakšno blaženje ali kaj. So čisto ok za nekoga, ki ga bolj baše volja kakor pa oprema, ampak večkrat imam občutek kot bi me pekli podplati. Tak občutek imam pogosto tudi v drugih čevljih. To me ne moti zelo, če je to nekaj, česar se ne da odpraviti, lahko s tem živim in ne bo to tisto, kar me bo odvrnilo od teka.

Zanima me, ali moram menjati sedanje superge? Kakšne superge naj kupim (višina 182cm, teža :oops: 79kg, noge izrazito dolge, velikost podplata sicer 41, superge 42)? Ali bom morala kupiti še ene superge za tek, ko bo hladneje, ali pa lahko uporabljam kar iste?

Načeloma nimam namena veliko vlagati v tek, če bom potem odnehala, ker je brez zveze. In to je čisto možno, ker sem res šele začela in sem zelo negibalen človek. Ne bi pa se rada poškodovala ali naredila kaj narobe, še posebej, ker mi vsi govorijo, da moram imeti dobre superge. Jaz pa ne vem, V trgovini pa vedo le to, da bi mi radi prodali kaj čim dražjega. No, sedaj bodo pa razprodaje, kar bi morebiti kazalo izkoristiti.

Že vnaprej se zahvaljujem, ker ste tole prebrali in za nasvete.
LP
M.
 Nataša
vsem, ki sprašujete, kakšne superge naj kupite - na forumu lahko dobite kakšen nasvet, ampak glavno je, kako vam superga sede na nogo - kar pomeni, da je treba it v trgovino in sprobavat različne modele. Pa ne it preveč z zanosom v hervis, ker imajo čudno ponudbo in ker večina prodajalcev ne ve, o čem govori. Thomas sport je že boljši. Če se vam zdi, da prodajalec ne ve veliko o teku, se zanesite na svoje občutke - ali tišči, je dovolj mehko in obenem dovolj stabilno, me moti pritisk na loku stopal, imam premalo placa za prste...

Še boljše je, če greste na kakšno prireditev, kjer ponujajo teste superg - in v njih odtečete par km.

kar pa še vedno ni garancija, da bodo copati po toliko in toliko km teka ok. Če se vam zdi, da vas žulijo, tiščijo, da vas zaradi njih kaj boli...takoj menjat! in ko enkrat najdete superge, ki vam odgovarjajo, ne menjat!!!

sicer je pa izbira cela znanost. meni so npr. blazno všeč nike skylon, nataša b. pa jih sploh ne mara :wink: Miha je imel reebok, ki so mu povzročale bolečine v kolenih, zamenjal je za mizuno in zdaj je ok.

ampak vse to pride s časom in kilometri.

če si začetnica in niti ne veš, če boš redno tekla, išči superge nekje v rangu 10.000 SIT do 15.000 SIT (moje mnenje). Če boš tekla malo, imaš zaenkrat lahko ene superge - naj bodo čimbolj vsestranske - ne pretežke, ne prelahke, ne preveč robustne, ne preveč šprinterske. En tak klasičen model je Nike Pegasus, vendar spet ne ustreza vsem.

Ker si med težjimi, boš rabila bolj stabilne, ne prelahke copate. Če obračaš stopala navznoter (proniraš), morajo biti superge na notranjem loku ojačane. Če nisi pronatorka, boš to ojačanost čutila tako, da te bo na loku preveč tiščalo.

Kupi številko večje superge, kot imaš številko noge. Med palcem in konico superge mora biti še nekaj placa (1 cm?)

sama imam mizuno wave rider, so super, vendar morda malo predrage, če ne tečeš redno. tako, kaj več ti pa težko svetujem, sem ipak le v zenu :lol:
Marleta napisal/-a:Zdravo,

se kar odprla novo temo, čeprav imam isto vprašanje kot tekačica spodaj, ampak drugačne parametre.

Torej: prejšnji mesec sem začela teči, namen imam teči 2-3x na teden po 35 do 45 minut, koliko pretečem, nimam pojma (včeraj npr. cca 15 krogov teka in malo hoje na Taboru, LJ.). Tečem po asvaltu, na Taboru (pesek), na Kodeljevem po potkah. Teči nameravam tudi pozimi.

Imam Asicsove superge, modela ne vem, na peti piše "Gel", kar najbrž pomeni, da je notri nekakšno blaženje ali kaj. So čisto ok za nekoga, ki ga bolj baše volja kakor pa oprema, ampak večkrat imam občutek kot bi me pekli podplati. Tak občutek imam pogosto tudi v drugih čevljih. To me ne moti zelo, če je to nekaj, česar se ne da odpraviti, lahko s tem živim in ne bo to tisto, kar me bo odvrnilo od teka.

Zanima me, ali moram menjati sedanje superge? Kakšne superge naj kupim (višina 182cm, teža :oops: 79kg, noge izrazito dolge, velikost podplata sicer 41, superge 42)? Ali bom morala kupiti še ene superge za tek, ko bo hladneje, ali pa lahko uporabljam kar iste?

Načeloma nimam namena veliko vlagati v tek, če bom potem odnehala, ker je brez zveze. In to je čisto možno, ker sem res šele začela in sem zelo negibalen človek. Ne bi pa se rada poškodovala ali naredila kaj narobe, še posebej, ker mi vsi govorijo, da moram imeti dobre superge. Jaz pa ne vem, V trgovini pa vedo le to, da bi mi radi prodali kaj čim dražjega. No, sedaj bodo pa razprodaje, kar bi morebiti kazalo izkoristiti.

Že vnaprej se zahvaljujem, ker ste tole prebrali in za nasvete.
LP
M.

Beri Polet, tam trgovčki kar stresajo vse finte iz rokavov. Tudi v vseh trgovinah te bodo navdušili nad najnovejšimi modeli, ki uporabljajo vesoljsko tehnolgijo - le kako je vojska to dopustila? :D
In zapomni si to, da kar kupiš danes je jutri out. Tako da nikoli nimaš pravih superg, zmeraj imaš napačne, saj nenehno prihajajo boljše, naprednejše, stabilnejše, mehkejše, pametnejše.
 superga
Moj nasvet bi bil model NIKE TORINO; http://www.superge.si/html/svn/2010578-AA.shtml
Zgornji del je obdelan, tako da odbija vodo in je primeren tudi za tek pozimi. Je močno blažen in primeren za različne terene. Tudi cenovno primeren model (v naslednjih dneh bo tudi na razprodaji).

l.p.
superga

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA