vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Jasna Branka
Pozdravljeni, tekači!
Pred dobrim mesecem sem ob navdušenih prijateljicah in prijateljih, ki že leta pridno tečejo in se udeležujejo raznih tekmovanj, končno pričela teči tudi sama.
Svoj čas sem bila tudi sama veliko bolj športno aktivna, toda po dolgotrajnem zdravljenju po trdovratni bolezni in porastu teže (prej sem bila vedno zelo suha), sem se odločila, da premaknem svoje ude in razsvetlim telo in duha.

20 let sem se bolj ali manj ukvarjala z jogo, plavanjem, kolesarjenjem. Ko sem včasih ob cesti gledala tekače, sem si rekla, da jaz pa tega že ne bom nikoli počela, saj tako in tako ne zmorem. Tek je bil zame utopija.

Kako sem se zmotila. Pa še kako zmorem. To sem si kar hitro dokazala in navdušenje je bilo rojeno.
Seveda brez težav ni šlo. Imam čudovite svetovalce o vseh mogočih tekaških temah, vendar v nekaterih mi ne morejo ustreči.

Reč je taka: imam namreč plosko nogo, kar me včasih precej ovira. Stopala mečem seveda navznoter (se reče mogoče proniram??).
Tečem po 3 km po 3 x na teden. Hkrati kolesarim in plavam.
Kaj svetujete pri teh težavah?
Na kaj naj bom pozorna?
Kje naj preverim "stil" oz. kako" brusim svoj tekaški korak"?
Sedaj čutim, da bi mogoče morala imeti copate (imam Asics gel) na notranji strani stopal nekoliko dvignjeno zaradi primernega težišča.
Ne samo pri teku, tudi drugače pri vsakdanji hoji zaradi omenjene težave opazno hodim in udarjam s petami. Seveda so tudi moji vsakodnevni čevlji kar precej neestetsko raztegnjeni.
Aha, še podatki: Stara sem 45 let, visoka 174 cm, teža 72 kg.
Hvala vam za kakršen koli odgovor.
:D
Nazadnje spremenil Jasna Branka, dne 08 Jul 2006, 21:30, skupaj popravljeno 2 krat.
 superga
Pozdravljeni;

Običajna težava pri ploski nogi je kot pravilno ugotavljate pronacija. Primerni so modeli, ki imajo na notranji strani del iz tršega materiala ali pa celo dodatke iz plastičnih materialov. Večji kot so takšni dodatki, močneje uravnavajo probacijo. Zato so takšni modeli nekaj težji.
Nekaj primernih ženskih modelov:
http://www.superge.si/html/svn/2018187-AA.shtml
http://www.superge.si/html/svn/2018187-AA.shtml
Dobijo pa se tudi vložki za obutev s tem namenom.
V Tomas Sportu na Čopovi v Lj. in v CityParku jih imamo na zalogi (MICO).
L.P.
Superga
 Jasna Branka
Jasna Branka napisal/-a: Pozdravljeni, tekači!

Pred dobrim mesecem sem ob navdušenih prijateljicah in prijateljih, ki že leta pridno tečejo in se udeležujejo raznih tekmovanj, končno pričela teči tudi sama.
Svoj čas sem bila tudi sama veliko bolj športno aktivna, toda po dolgotrajnem zdravljenju po trdovratni bolezni in porastu teže (prej sem bila vedno zelo suha), sem se odločila, da premaknem svoje ude in razsvetlim telo in duha.

20 let sem se bolj ali manj ukvarjala z jogo, plavanjem, kolesarjenjem. Ko sem včasih ob cesti gledala tekače, sem si rekla, da jaz pa tega že ne bom nikoli počela, saj tako in tako ne zmorem. Tek je bil zame utopija.

Kako sem se zmotila. Pa še kako zmorem. To sem si kar hitro dokazala in navdušenje je bilo rojeno.
Seveda brez težav ni šlo. Imam čudovite svetovalce o vseh mogočih tekaških temah, vendar v nekaterih mi ne morejo ustreči.

Reč je taka: imam namreč precej plosko nogo, kar me včasih precej ovira. Stopala mečem seveda navznoter (se reče mogoče proniram??).
Na kaj naj bom pozorna?
Kje naj preverim "stil" oz. kako" brusim svoj tekaški korak"? Torej, kje v Sloveniji lahko naletim na tekaški trak in se seveda o težavah posvetujem s strokovnjaki.
Sedaj čutim, da bi mogoče morala imeti copate (imam Asics gel) na notranji strani stopal nekoliko dvignjeno zaradi primernega težišča.
Ne samo pri teku, tudi drugače pri vsakdanji hoji zaradi omenjene težave opazno hodim in udarjam s petami. Seveda so tudi moji vsakodnevni čevlji kar precej neestetsko raztegnjeni.
 Jasna Branka
Jasna Branka napisal/-a:
Jasna Branka napisal/-a: Pozdravljeni, tekači!

Reč je taka: imam namreč plosko nogo, kar me včasih precej ovira. Stopala mečem seveda navznoter (se reče mogoče proniram??).
Na kaj naj bom pozorna?
Kje naj preverim "stil" oz. kako" brusim svoj tekaški korak"? Torej, kje v Sloveniji lahko naletim na tekaški trak in se seveda o težavah posvetujem s strokovnjaki.
 Berk
Niste napisali kako vas ovira, samo da precej. Pomembno je poslušati telo in se mu odzvati, preden prične "štrajkati".
Telo se zna dobro prilagajati potrebam in dajati mu 'potuho' z raznimi pronacijskimi vložki je po mojem mnenju napaka. Tako se bo telo še bolj razvadilo pronirati.

Predlagam, da vložite svojo energijo v odpravljanje ploskosti in se med tekom trudite teči 'pravilno' za svojo sestavo telesa.

8)
 Jasna Branka
Hvala Berk za odgovor.
Vsako mnenje je dobrodošlo.
Imam pa vprašanje. Imate tudi sami plosko nogo?

Kdor ima od rojstva hudo plosko nogo, ve o čem govorim. Že vse življenje moram paziti na dobro oblikovano obutev, če ne me noge zelo rade pečejo, pa korak tudi ni zanesljiv.
Telo se res marsičemu prilagodi, tudi deviacijam, vendar včasih pač ne gre.
Telo vsekakor poslušam in mu tudi skušam slediti pri opozorilih. Če človek tega ne stori, te seveda opomni na svoj znan način - bolečino.

Ne tečem slepo za rezultati ali kakšen "image", temveč ker me to resnično izpolnjuje in mi širi razpon zavedanja in kreativnosti. Sicer pa tudi vse stvari v življenju delam s poslušnostjo in nič na slepo.
Joga, ki me spremlja že več kot polovico mojega življenja (stara sem 45 let) o vsem tem še kako govori. Pri teku mi to znanje odlično koristi: začetno in končno ogrevanje, dihanje, zavest, premagovanje ovir...

Pri teku skušam teči peta - zunanja stran stopala- prsti, toda če vedno na to mislim, potem je tek poln kontrole, stopalo pa bi tako rado zajadralo navznoter. Gre, vsekakor gre, vendar ker sem še "sveži" tekač in vezi do sedaj niso bile navajene na določene gibe, pač boli. Se pa izboljšuje in vezi se jačajo.
Zato bi pri teku vseeno poskušala s "potuho" v obliki z raznih vložkov ali primerno oblikovano obutvijo. Če pa bom ugotovila, da je to res slabo za jačanje koraka, bom pa pač to opustila.

Da pa bi odpravila prirojeno ploskost noge, tega "recepta" pa žal ne poznam, čeprav je moja mama poskušala res vse, da bi mi to že kot otroku odpravila z vajami, otropedskimi vložki in boso hojo. Kostni lok je pač takšen kakšren je!

Pa lep pozdrav vsem
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Nekoliko pozno, pa vendar... Sam sicer nimam ploske noge, ker imam nekoliko višji stopalni lok, imam pa izrazito prekomerno pronacijo - nekako kombinirana težava torej :roll: Mislim, da ti vseeno lahko priporočim superge za uravnavanje prekomerne pronacije. Na voljo so tudi razni vložki v ta namen, ki so po mojem bolj komplicirana zadeva, nimam pa izkušenj z njimi.

Vsekakor smo tekači s takimi težavami bolj podvrženi nekaterim poškodam (jaz sem npr. že dvakrat preboleval plantarni fasciitis), tako da se splača nekaj časa pred tekom porabiti za ogrevanje, potem pa počasi in brez pretiravanj... :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA