vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Pozdravljeni!

Tečem že od začetka julija, zjutraj na tešče. Naredim vaje za razgibavanje in potem 3x na teden po 11,5 km. V zadnjih 2 tednih se mi je pojavil pa problem. Seveda nisem takoj začel s to razdaljo ampak sem količino kilometrov povečeval in ko sem pretekel prvih 3x to razdaljo je bilo vse normalno in ok. Potem pa sem kar na enkrat začel čutiti bolečino, še sam ne vem kje ampak najbolj se mi zdi, da od sredine navzdol po desnem pljučnem krilu. Največji paradoks je, da imam kondicijo in vem, da zmorem to razdaljo brez problema preteči, ampak ta bolečina me tako ovira, da moram zmanjšat tempo in potem ne dosegam tempa, kot bi si ga jaz želel. Včasih potem bolečina poneha in lahko spet normalno pritečem do konca. Ampak če zmanjšam tempo se počutim, da skoraj nisem nič pretekel. Zmeraj tečem na konstantem tempu med 160-170 in porabim 1h za 10km. Ko ne tečem diham povsem normalno in nimam nobenih težav z dihanjem, kakor tudi ne takrat ko igram nogomet.
Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko to bilo? Soseda zdravnica mi je rekla, da bi naj to bilo zaradi nekakšnih tresljajev, pa ne vem o čem je govorila :oops:. Bi mi lahko kaj svetovali, ker mislim, da tako ne bo šlo naprej.

Hvala za odgovore.
 Jerok
Danes sem se pozanimal konkretneje in bi naj bila zadeva sledeča: ker tečem večinoma po asfaltu je prišlo do tega, da me razboli del jeter, ker so kot organ obešena in potem zaradi tresljajev pride do bolečine.

:?:
Uporabniški avatar
 pegaz
Jerok,
Si gotov, da tvoj problem ni bodec?
V te temi je bilo precej govora o tem.
Sicer pa se posvetuj s svojim zdravnikom.
LL, Pegaz :)
 zappa
Jerok napisal/-a:Danes sem se pozanimal konkretneje in bi naj bila zadeva sledeča: ker tečem večinoma po asfaltu je prišlo do tega, da me razboli del jeter, ker so kot organ obešena in potem zaradi tresljajev pride do bolečine.

:?:

Tudi meni se tole sliši bolj kot bodec, sploh ker praviš, da z zmanjšanjem tempa bolečina izgine. In ker se mi utrip 160-170 za 10km/h ne zdi ravno znak kake vrhunske kondicije (relativno visok utrip? - sicer nisi napisal, koliko si star in kakšen imaš max utrip). Jaz je tudi nimam, pa imam pri tej hitrosti tudi utrip nekje v tem območju (moj max je sicer 183), s tem da zame to niti slučajno ni lahkoten pogovorni tek ampak kar našponan tek (brez bodca sicer). Jaz bi na tvojem mestu nekoliko zmanjšal tempo pa kilometrino bi si razporedil tako, da bi bil eden od tekov daljši (dolg počasen tek za vzdržljivost), druga dva pa krajša in imaš lahko potem enega od teg dveh krajših za "tempo" tek. Vsekakor kakršnokoli povečevanje dolžine uvajaj počasi, da se sproti navadiš.

Vsekakor pa za vsak slučaj razčisti z zdravnikom.
LP
 Jerok
Star sem 22 let in res to ni neka vrhunska pripravljenost. Koliko je moj max. srčni utrip, verjetno tam okoli 200, s tem, da ko včasih tečem pri 180 do 185 ne čutim še neke večje obremenitve. Koliko je mohj utrip relevanten (160-170) ne vem, ker mi ni znano kako so natačne ure Polar (uporabljam model F2).
V bistvu je tako, da če zmanjšam tempo se bolečina zmanjša izgine pa ne, toliko, da lahko normalno odtečem do konca. Bolečina izgine takoj po prenehanju teka.

Hvala za vse nasvete, grem pa še po posvet k zdravnici. :wink:

Razmišljal pa sem tudi že o nakupu novih tekaških copat, ker mi bodo sedajšnji odslužili. :wink:
 strelovod
Jaz pa sem zadnjič imel drug problem. Pretekel sem cca 15 km (ravnina5 km, vzpon 5km-višinska razlika 600m), z zmernim tempom. Nisem bil izčrpan ali utrujen-vsaj občutek je bil tak. ko sem prnehal s tekom pa sem začel kašljati, imel sem suho grlo, šlo mi je na bruhanje, težko sem dihal...Kašelj se je pojavljal še kakšni 2h potem pa izginil. Naslednji dan sem se šel saqmo malo razmigat me je spet malo dušilo. Potem sem en dan počival, Včeraj pa sem spet tekel vzpon in se počutil normalno- še več tekel sem na polno in danes sploh ne čutim niti ene bolečine v mišicah.
Ali je bilo to samo izčrpanost ali se je kaj podobnega že komu zgodilo??? :?:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA