vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Jack
Zdravo!
Imam en problemček. Nedolgo nazaj sm se odlocil,da bi si nabral mejckn kondicije s tekom. No ko sem zacel,sem tekel parkrat po pesceni poti v blag klanec(no bolj po razgibanem terenu,klanec,spust,...) nekje 15min,mal pavze in 15min nazaj. Potem sem pridobil mal kondicije in sm trening malo bolj poostril. Tekel sem po ravni cesti(asvalt in pescena pot) nekje po 35min(brez pavz)-4x v tednu. Tukaj se mi je pa ze zacela pojavlat rahla bolecina v desnem gleznju(na notranji strani),ampak ker ni blo nic hujsega se s tem nisem prevec obremenjeval. No potem sem pa moral zaradi pomankanja casa itd. narest malo pavze(6dni). Po setih dneh sem se spet odpravil po stari poti(v klanec),samo da sem tekel cca 50min(spet brez pavze). Drugo jutro se ze zbudim z rahlo bolecino v gleznju,ampak se mi ni zdelo nic hujsega. Zato sem sel spet tect,spet v klanec+nekaj po asvaltu. Tekel sem nekje dobro uro. Proti koncu teka me je zacelo v gleznju vedno bolj bolet. Ampak se zmer ni blo neke sile,ko sem prisel domov,se ohladil in malo pocil,me je gelezenj bolel se bolj. Proti veceru je zatekel. Danes zjutraj sem komaj vstal(ko sem ga malo razmigal je bilo malo bols),glezenj je se vedno otecen. No pa sej ubistvu ni prov glezenj,otecen je tocno bot "bulo" od gleznja na notranji strani. Moja tekaska karjera traja zdj nekak en slab mesec,tecem pa ves cas zelo pocasi.
Se opravicujem za dolg post,sam nekak se mi je zdel smiselno opsiat celo zgodbo. Se komu kaj sanja,kaj bi to lahko bilo?
Hvala
 maraton 100
Pozdravljen!
Počasi se daleč pride. Nič pa nisi napisal o svoji predhodni aktivnosti, teži in starosti. Pa naj bo to skrivnost.
Apsulutno pa si začel s preveliko obremenitvijo.
Tisti 15' na začetku je že bilo primerno, potem pa je obremenitev stmo narasla in se več kot potrojila.
Večina tistih ,ki je prehitro začela je tudi hitro zaključila s poskusom teka.
Začetek je povsod in vedno težak. Telo in določene skupine mišic se morajo prilagoditi novim obremenitvam. Bolečina je reakcija ,da še niso pripravljene na določeno obremenitev. Zato si ponovno vzemi za izhodišče tistih 15' in po vsakem 10-15 teku povečaj za 5'. Nikoli pa ne teči z bolečino od prejšnjega teka, ker se stvari samo poslabšanjo. Včasih so rekli,da je počitek najboljši trening. Pa tudi hitrost ni pomembna, v začetku ne moreš teči tako počasi,da ti ne bi koristilo.
Letošnjo jesen in zimo izkoristi kot predpriprave za spomladanski začetek teka, verjemi ne bo ti žal.
Kar se pa tiče bolečine je vredno včasih prisluhniti telesu in prekiniti aktivnost, če nekdo teče dva tedna in več z bolečo nogo je že zrel za pregled glave! ( oprosti) :oops:
Prijeten tek!
S.
 Jack
Hja moje aktivnosti: Fitnes nekje 3x tedensko, 5mesecev na leto(3 sezone), tenis 1x tedensko,drugače pa pač sezonski športi-bordanje,plavanje,... Višina cca 190,teža cca 76kg, starost 21.
Ja sej mi je nekak jasno,da sm zacel s preveliko obremenitvijo :oops: No ampak predvsem me zanima,če se komu sanja,kaj se mi je pravzaprav zgodilo? Kaj imam poškodovano?
Kar se pa tiče pregleda glave,hahaha,mislm da si narobe razumel. Z bolecino sem tekel 3x. 2x prejsni teden,sam tist res ni blo nc hujsga,mislm,se mi je zdel ubistvu cist logicno da pac cutim kaksen del nog ce ze tecem :wink: Ja uceri pa vem da ne bi smel it,sam sem mislu da se bom mal ogrel,pa bo bolecina minila,pol je blo pa sam se slabs. :wink:
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Meni so otekali gležnji, ko sem tekel v navadnih supergah (čisto tanek podplatek, brez kakšnega blaženja ipd., nekaj časa pa tudi v nekakšnih "košarkaških") in neogret. Potem sem si nabavil malo boljše copate in malo razgibal gležnje pred tekom, pa so te težave minile... če bo kaj pomagalo.
Vsekakor pa se mi zdi, da bi moral počivati malo dalj časa, da bi se gleženj pozdravil - nekdo potrebuje za regeneacijo več časa kot kdo drug.
 maraton 100
Živijo!
Tisto o pregledu glave ni bilo mišljeno slabonamerno ali pa žaljivo, temveč v smislu,da ne moreš z glavo skozi zid. Nisem strokovnak na tem področju a gre v vsakem primeri za preobremenitev. Verjetno bo tedenski počitek in spet počasen tek to težavo odpravil. V kolikor pa ne je res potreben zdravniški pregled ( gležnja).
Jaz imam za sabo že dvakrat toliko tekaški let, kot ti življenja. S tega vidika imamam tudi nekaj izkušenj in dogodkov. Tudi za primerne copate naj se ti ne zdi škoda denarja.
Še naprej prijeten tek, več nas je lepše nam je!
LP :lol:
 Jack
Mi je čist jasno da nisi hotu bit žaljiv z uno izjavo,tko da ni problema :wink:
Ja kar se spuerg tiče bi znal bit problem,ker imam ene dost poceni superge za tenis. Oteklina se je zmanšala za cca 40% pa bolečina je tud manjša. Bom naredu kot ste mi svetoval,neki časa pavze,pol bom pa štartu bolj lahko :wink:
Hvala!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA