vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Pred kaksnim mesecem, sem zacel s trenirjanjem teka. Tecem 3x na teden po 30 minut imam pa tezavo. Med tekom me vedno zacne najprej tiscati nato pa boleti stegenska misica, tako da moram s tekom prekiniti in nadaljevati s hojo dokler se bolecina ne umiri nakar spet tecem.

Ob tem bi dodal se, da vsak dan priblizno 60 minut se hodim. Pred tekom nisem nikoli cutil bolecin v stegenskih misicah zdaj pa jih cutim tudi pri hoji. Pred tekom misice vedno tudi raztegnem, tako da ne vem kaj lahko se naredim.

Ce ima kdo kaksen pameten nasvet bi bil zelo hvalazen.
 ivaigor
Dobro bi bilo vedeti, kje konkretno te boli:katere mišične skupine stegna so v igri: štiriglava mišica (iztegovalka kolena, spredaj; morda tik nad zunanjo stranjo kolena?) ali hamstringi (zadajšnje mišice, krčilke kolena), morda te boli zgornji notranji del stegna spredaj blizu dimelj? (krčilke in pritegovalke stegna); ali bolita obe stegni, v kateri fazi tekaškega koraka, kakšen način teka imaš (tečeš z bolj navzven ali navznoter nagnjenim stopalom?), kakšne terene si izbiraš (ravnina, klanec)...
Načeloma si je dobro pred vsakim tekom vzeti nekaj minut časa za dobro ogrevanje, zlasti po teku pa za iztezanje. Praviloma se pri preobremenitvah mišic in kit priporoča dvotedenski počitek (oz namesto teka druga aktivnost, npr plavanje) s hlajenjem bolečih mest, ki jih lahko tudi masiraš s protirevnetnimi mazili (npr Naklofen, Ketonal ipd)- tablete s pododbnim učinkom ti lahko predpiše zdravnik. Dobro je še preveriti tehniko teka (opazovanje izkušenega tekača in korekcija). Preveri tudi, ali so tekaški copati primerni za tvoj način teka (za t.i. supinatorje so drugačni kot za pronatorje).

LP
 orlando
Bolijo me mišice na hrbtni strani spodnje polovice obeh nog. V angleščini mislim, da se ta skupina mišic imenuje 'calves', kako točno pa pri nas pa ne vem.

Tečem predvsem po robovih asfaltnih cest, kjer se mešata pesek in zemlja in pa po makadamu oz. samemu pesku. Večinoma gre za ravnino, sem pa tja manjši klanec, kjer je bolečina v mišicah bolj izrazita. Tečem izredno počasi, brez posebnega stila, mogoče z malo navznoter nagnjenim stopalom.

Zaenkat sem si vzel 14 dnevni počitek, hladim in masiram mišico. Poskusil sem jo tudi v tem času rahlo ogrevati in iztezati, vendar se bolečina vrne tako, da bom počakal še kakšen teden, potem pa videl kako naprej.

Hvala za odgovor!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA