teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Nekje sem enkrat mimogrede prebral, da lahko dolgotrajna aktivnost (nad 2 uri) škodljivo vpliva na možganske celice.
Morda kdo ve ali je to res in kako se zaščiti pred tem. V mislih imam predvsem aktivnosti, ki trajajo tja od 4 do 12 ur.
bozo napisal/-a:...da lahko dolgotrajna aktivnost (nad 2 uri) škodljivo vpliva na možganske celice... aktivnosti, ki trajajo tja od 4 do 12 ur.
Vse je res. Povprečni Slovenci imajo po Zakonu o delovnem razmerju omejene aktivnosti, vključno z nadurami, do maksimalno 12 ur, saj preko tega škodljivi vplivi niso več dokazani.
V nasprotnem primeru pa velja trditev, da dokazljivi vplivi so vplivi, ki so nedokazani, seveda pa so dokazljivi, v kolikor bi kdo dokazal, da niso nedokazljivi.
Pa saj je vseeno, danes sem laufal 2 uri in eno minuto.
Uporabniški avatar
 bozo
Hm, moje vprašanje je čisto resno. ¸
Verjetno opisana težava nastopi ko zmanjka ogljikovih hidratov...
Žal premalo poznam procese v človeškem telesu, da bi lahko bolj podrobno opisal. Bom poizkušal poiskati kje sem to bral.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
OK, zadeva je sigurno resna – se opravičujem. Če laufaš več ur, porabiš vse zaloge, ki jih je telo imelo pripravljene za predvidene aktivnosti povprečnega dne. Po večurni aktivnosti zagotovo porabiš tisto, s čimer se napajajo vitalni organi. Telo mora poiskati rezerve, ki jih hrani na vezanih vlogah, bi rekli bančniki?
Tudi sam sem prebral, da je prva samozaščita telesa, da se ti zmanjša koncentracija, pobere ti voljo in prva misel je, zakaj sploh … To je samoobramba telesa. Pri tem lahko gremo brezobzirno naprej (v svojo škodo) ali pa zelo previdno. Te izkušnje imam in sem previden. Vzemi si čas in ne življenja – velja tudi pri teku.
Še nikdar pa nisem slišal, da bi kdo zaradi teka postal bolj butast, če to ni bil že prej.
Uporabniški avatar
 bozo
No, ne vzet preveč dobesedno. Recimo alkohol tudi uničuje možganske celice, ampak, če spiješ en pir še ne postaneš butast.
V mislih imam ironman razdaljo, kjer je obremenitev dolgotrajna. Bil sem priča parim priklopom tekmovalcev na infuzijo - kar se mi tudi ne zdi ravno višek športnega udejstvovanja.
Gre pač za to, da se včasih precenjujemo in mimogrede gre lahko marsikaj narobe.
Uporabniški avatar
 mare
Jaz sem prebral, da možganom zadnjim zmanjka energije, da telo samo poskrbi, da je prej zmanjka mišicam in da ne tečeš predolgo. V skrajnem primeru padeš skupaj in možgani lahko normalno delajo. Ne vem pa, če je vse v kisiku in energiji. Zase ti lahko povem, da ugotavljam, da imam pri hujšem teku nad aerobnim pragom manjše matematične sposobnosti. Tako mi že preračunavanje preprostih računov (npr. koliko bi tekel mali maraton, če tečeš 1km 5:10) med tekom povzroča preglavice. vse skupaj je podobno stanju lažje alkoholne omamljenosti. Res pa nimam pojma, ali je tekaška omamljenost tudi možganom škodljiva.
Uporabniški avatar
 gladiator
Sicer nisem strokovnjak ampak mislim, da ne more škodovati.
Primer:France Cokan 75 let,letos opravil z ironmanom v 15:30h. Svoj prvi ironman je opravil, ko je bil star 45 let in od takrat naprej do danes vsako leto konča vsaj dva ironmana. Če bi to bilo toliko škodljivo verjetno nebi bil več med živimi.
Nasprotno pa človek, ki se malo giblje ter slabo pazi na svojo prehrano ima v njegovih letih(če jih dočaka)že težave, tako da....
Uporabniški avatar
 tomitom
gladijator jaz se čist srtrinjam s tabo. :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA