teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Če se kake 3-4 ure pred tekom zmerno :!: naješ hrane, za katero veš, da ti ne bo obležala v želodcu, gela skoraj gotovo ne boš potreboval. Bolj smiselno ga pa je zaužiti med tekom, če misliš, da ti bo zmanjkalo energije. Običajno pa je dovolj že kakšna kocka sladkorja na okrepčevalnici.

Svetujem pa ti, da na teku ne eksperimentiraš. Če nimaš izkušenj od prej je bolje, da si malo lačen, od lakote te sigurno ne bo pobralo. Jaz sem ga lani zelo zelo posral, ko sem pojedel nekaj koščkov banane, ki so se mi zataknili nekje v želodcu, da mi je bilo prav težko zaradi njih :evil:

Z geli imam dobre izkušnje, res pa je, da jih uživam bolj redko in le na tekih daljših od 20km. Menda pa si lahko z njimi pridelaš tudi drisko ...:shock:
 JJ1
Jao jao, kok se eni obremenjujete! Pa za koga tečete, za sebe al za koga druzga? Laufite pa veseli bodte in boste največ iztržl od teka!
To leti le na določene osebke!! 8)
Uporabniški avatar
 MihaPR
a če študiraš prehrano med tekom pa ne tečeš zase.
Mi je zanimivo, da vleiko ljudi pravi, da tečejo zase. Noben pa še ni tekel za koga drugega (Tv-prodaja PRESS, tekač na posojo, sediš v kavču, nekdo teče namesto tebe) :roll:
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Za marsikoga je največji iztržek od teka prav to, da mu pomaga pogruntati, kako naj se prehranjuje... če je to motiv za bolj zdravo življenje-zakaj pa ne :idea:
Uporabniški avatar
 mirc1
ma ja sej jest sam sprašujem če ma kdo izkušnje s tem
Uporabniški avatar
 raziskovalec
mirc1 napisal/-a:Povejte mi ali je dobro gel pojesti tudi pred tekom na 21km.

Pred tekom bi sam raje pojedel kaj običajnega. (ovseni kosmiči, banane ...)
Nazadnje spremenil raziskovalec, dne 24 Okt 2006, 23:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 brankos
mirc1 napisal/-a:pa je kdo že probu.Ka jest ka pojem tole med tekom dobim full energije tko da lahko dost bl hitr odlaufam.Nism pa še probu tole vzet pred tekom?

Ja če ti geli sedejo in pomagajo med tekom ti bodo tudi pred tekom. Računaj na čas, kako delujejo pri tebi - čas od užitja do pričetka delovanja pa na to, da maš kaj drinka poleg - da ne boš
že takoj po štartu žejen. Jaz sem ga že vzel pred štartom kakih težjih tekem. Pa vzami tisto česar si navajen - ne odkrivat tople vode....
Uporabniški avatar
 želva
Če te moti gužva na štantih s pijačo, je nalbolš spustip prvih nekaj štantov in iti bolj k tazadni mizi, tam je vedno manj gužve. Če piješ enervit ali podobno najbrž ne rabiš gela, ča pa vzameš gel, ga moraš poplakniti z vodo in ne z enervitom - ne gre da bi poplaknil glukozo z glukozo. Torej 50 m pred štantom odpreš gel in ga pocuzaš in greš k tazadnjim mizam po vodo.
Po mojih izkušnjah banane med tekom, zlasti tekmo, niso dobre, tudi po teoriji imajo zelo nizek glikemični index, kar pravzaprav pomeni, da ti obležijo v želodcu ali okolici. So pa dobre na cilju
LP
 jonsi
Sem bil lani prvič pa sem 3 ure prej pojedel banano, med tekom pa nič pa ni blo nobenih težav. Mislim da bi šlo tudi brez banane :)

Ja če greš prvič na tekmo to da "ne piskušat nekaj novega" lih ne drži, ker je vse novo. Razmišlaj o tekmi kot o enem malo daljšem treningu pa bo vse OK.
 PROSPORT
Upoštevati je treba še faktor treme. Zaradi tega je prebava lahko otežena in nekateri dobijo drisko samo zaradi nje. Dve do tri ure pred tekom bi svetoval ovsene kosmiče prekuhane na vodi, zraven lahko še banano. Beljakovin in maščob čim manj. Tik pred tekom pa lahko en PowerBar z nekaj vode. Za 21km je to povsem dovolj. Bolj pomembno je kaj zaužiješ po teku za hitrejšo regeneracijo.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
želva napisal/-a:ČSo pa dobre na cilju
LP

Dobre so todi nekaj ur pred štartom. Zlasti za tiste z nervozno prebavo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA