prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 izyemna
Ziv,

moje gamase za v hribe so pocasi ze v poslednjih vzdihljajih, pa me caka za letosnjo sezono definitivno en nov nakup. Mi lahko kdo od vas kaj priporoca, mate s kaksnim od teh 10 000 razlicnih modelov in materialov, ki obstajajo, dobre/slabe izkusnje? Iscem seveda nekaj takega, da prides po celodnevni turi se vedno suh dol, pa da se fajn oprimejo cevlja, da ne leze povsod sneg noter.
Kako je z vsemi temi zadevami ala Supertex, dvoslojni "Triplepoint" premaz, Nylon material z Gore-Tex(R), 3-plastni Conduit™, 100% nepremočljivi poliester (pri tem se ti najbrz noge skuhajo v lastnem soku?!), ... ?

Ze vnaprej hvala vsem za odgovore.
lp in lep vikend.
Uporabniški avatar
 dejc
izyemna, najprej ti povem, da v nobenih gamašah že po 1 uri, kaj šele celodnevni turi nimaš suhih nog.
Gamaše služijo gretju in da ti sneg ne pride v čevlje ter posledično ohlaja noge, ker bi prišlo do podhladitve.
Je pa sigurno pomembno kakšne gamaše si kupiš in kje jih uporabljaš. Namreč obstajajo različne gamaše, npr. ožji kroji, da ne zatikaš dereze v njih, kar je sila nevarno, tudi življensko, potem so tu še navadne pohodniške, ki pa se spet delijo, na bolj in pa manj robustne. Tako zdej pa dost filozofiranja. :)
Če jih potrebuješ za tek, ti priporočam čim manj robustne gamaše, ki so tudi med cenejšimi. Vse vrste gamaš pa dobiš v IGLUju, kjer so prijazni prodajalci in ti bodo z veseljem pomagali pri odločitvi.
Sam imam CAMP gamaše, ki so spodaj kombinirane z neoprenom in se resnično dobro prilegajo na čevelj pa še zelo oprijete so. Te uporabljam za pristope kjer se ponavadi rabijo dereze. Druge pa so bolj pohodniške Millet GORE-TEX, ki pa so za pohajkovanje po "celcu". In kot rečeno v nobenih ni noga suha.
Uporabniški avatar
 vanja
Prav te dni imajo v Iglu sportu znižane Campove gamaše (prej okrog 6.000 Sit, sedaj okrog 3.500 Sit). Sama imam nekaj takega in sem zadovoljna z njimi.

LP in čim več užitkov na snegu!!! :D
Uporabniški avatar
 še1PR
Pri izboru gamaš je po mojem približno tako kot pri izboru superg - kolikor ljudi, toliko želja, izkušenj,...
In moje so približno take:
- za zapenjanje obvezno zadrga in ne ježek (ker se zmoči, zmrzne, ne drži več,...)
- zapenjanje spredaj (mi je v vseh "obavtnih" zimskih oblačilih lažje...)
- pašček spodaj naj ne bo žica (je ogromno zagovornikov žice, a meni je parkrat počila in sem jih lahko vrgla stran, če je pašček se da pa popravit...)
- zgoraj elastika ali pašček, ki ga stisneš/zavežeš (različne izkušnje, če se odločiš za elastiko bodi pozorna, da te ne stiskajo preveč...)
- barva? (npr. rdeča - si bolj viden vs. črna - se kao prej posušijo...)
- tudi širina ni nepomembna (jih boš uporabljala z derezami ali brez...)
- čeprav se nekatere prodajajo kot "univerzalna velikost" preveri dolžino (meni tvoje gotovo ne bi bile prav! :wink:- gamaše nad koleni se mi niso obnesle!, če so bile prekratke so pa kmalu začele lesti dol..., tam nekje pod kolenom je OK...)
- material? (sam vprašanje razmer in časa uporabe, al si moker od uzun al pa od znoter... :wink: )

Najdlje in najraje sem imela Berghausove, sedaj imam Salewine.
"Samo" trije, pa vsak "navija" za svoje... Zdaj se pa znajdi! :wink: :wink: :D
Uporabniški avatar
 Athena89
men jih je pa bica zaštrikala, pa so čist fajne :oops: 8) :D :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 vanja
Athena89 napisal/-a:... men jih je pa bica zaštrikala, ...

O, a smo s Koroške? Ali pa je vsaj bica Korošica? :D

No, s štrikanimi gamašami ne bi bila dolgo srečna v kakem fajn snegu... :?
Uporabniški avatar
 Athena89
vanja napisal/-a:O, a smo s Koroške? Ali pa je vsaj bica Korošica? :D

No, s štrikanimi gamašami ne bi bila dolgo srečna v kakem fajn snegu... :?

a sem preveč po koroško povedala :lol: Babica mi jih je spletla :lol: hehe... ma itak po nekem celem snegu ne laufam, tk da mi je glavno, da me grejejo :)
 matej-jethro
Evo, pa sta ti Dejc pa Alja odrecitirala v glavnem vse!! Kul. Tud jest morm nove nabavit, ker so zdajšnje že flikane pa tud niso bile najbolše. Verjamem, da bo redna cena nekje med 10.-12.000sit.
hitro nabavi, ker ideja za Kamn.sedlo ob polni luni še drži le omenja se ne :wink:
Uporabniški avatar
 dejc
matej-jethro napisal/-a:ker ideja za Kamn.sedlo ob polni luni še drži le omenja se ne :wink:

A mogoče še kej ne vem? 8)
Uporabniški avatar
 izyemna
hoj,
ful hvala za vse gamasne nasvete. Tiste strikane sploh :) . Me spominja na 80-ta, ko mi jih je mami pletla.
Madonca cimra, vidim, da si tole prav sistematicno zastavla z alinejami. :wink: Super.
Ampak, zakaj pa od vseh vas take crnoglede napovedi glede suhote/mokrote nog? Res da ne plezam ravno slapov, ampak meni do lanske zime ni nic zamakal – noge suhe ko poper!
V glavnem, zdej se lotim najprej ene ture po trgovinah.

Ja, Matej, vidim, da se ze pripravljas na nocno varianto. Sem skoraj cist pozabla (emso?/demenca? :wink:. Press). Zadnjic so me pa kar pete zasrbele ob pogledu na Kamniske v svezi smetani.
Ok, grem zdej vadit tuljenje v luno :wink: .

fejst botte :D :wink:
Uporabniški avatar
 mare
Jaz imam gamaše iz nekakšnega gumiranega platna, kot nekakšen močnejši anorak. Imam jih še iz časov, ko gorotexa sploh še niso odkrili. Poceni in učinkovite. Ne premočijo, če sem po npr. 10 urah bil malo moker, je bilo to od zgoraj, od spodaj ali pa od znotraj. Pomembna je zadrga za lažje obuvanje, kaveljček za na vezalke in vezalka za pod peto.
Uporabniški avatar
 BoF
Če imaš koga v vojski naj ti jih zrihta iz gorske šole. Odlične!
Uporabniški avatar
 izyemna
Če imaš koga v vojski naj ti jih zrihta iz gorske šole. Odlične!

хорошая идея :)

До встречи! :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA