vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

urban20
Ojla...mi smo se lotili 6x na teden trenirat samo nekih dobrih rezultataow še ni prawzaprav so nekatrei slabši kot lani. Ali je možno da zato ker sem zamenjal trenerja in popolnoma spremenil način treninga in delamo veliko več za moč kot lani?? :?: :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
 Bor
urban20 napisal/-a:Ojla...mi smo se lotili 6x na teden trenirat samo nekih dobrih rezultataow še ni prawzaprav so nekatrei slabši kot lani. Ali je možno da zato ker sem zamenjal trenerja in popolnoma spremenil način treninga in delamo veliko več za moč kot lani?? :?: :?: :?: :?:

po moje rabiš aktivni počitek....
Uporabniški avatar
 Matevz
Na tako vprašanje ti ne more nihče nič pametnega odgovoriti.

1. Kaj trenirate 6x na teden? (easy, vsega po malo, kakšne količine)
2. Kaj naj bi bili rezultati? Kako jih meriš (glede na to, da praviš, da jih ni)?
3. Koliko časa treniraš? Koliko si prej treniral, ko še nisi 6x treniral?

V splošnem pa je 6x na teden prava pot, samo se ne sme veliko brzine noter dati (sploh dokler nisi natreniran za treniranje), ker hitro poškodbe stakneš.

Pa če je zdaj 6x na teden na easy bodo rezultati v enih 2 mesecih. Merjeni z doseženo brzino pri nizkem-aerobnem pulzu. To metodo je zagovarjal Philip Maffetone, z uspehom pa uporabljal Mark Allen. Gre pa za to, da v pripravljalnem obdobju delaš vse na pulzu, ki je enak 180 minus leta, korigiran za kakšnih 5 gor ali dol glede na čas treniranja ipd. Malo posrčaj za "MAF" "running" pa boš našel. In tempo pri tem pulzu naj bi kar precej zrasel, kar pomeni precej višjo hitrost pri easy teku. Mark Allen je (če se prav spomnim) ta tempo spravil do 5.30 na miljo (3.25 min/km).
Uporabniški avatar
 perpetruum
khmmm...

pri mojih letih bi to pomenilo pulz okrog 133...?
pri beciklu to še nekako ge, pri teku pa mi pulz poskoči (zaenkrat...?) preko samo ob misli, da bom hojo zamenjal za malo hitrejše gibanje :-)

je hudirjevo teško sploh vzdrževati pulz na +- 5...moja (ne)izkušenost verjetno?
Uporabniški avatar
 Matevz
Saj je meni tudi težko tako počasi iti (sploh če je še kdo - npr. Aleš - zzraven). Zame je to ene 5.10-5.15 tempo zaenkrat. Pa upam, da bo šlo malo dol :)

Tisto +-5 pa je težje na začetku, po nekaj kilometrih pa kar gre. Kilometrina pa tudi malo pomaga pri tem.
 urban20
em...mam 15 let treniram pa kr že lep čas.....
rezultati ja na splomlad mi mogle teč 2 km krepko pod 6 min in 5 km pa okol 16
treniramo pa 2x je dokaj hiter trening ful brzine ostalo pa več ali maj bazni trening
Uporabniški avatar
 perpetruum
[quote="Matevz"] Zame je to ene 5.10-5.15 tempo zaenkrat. Pa upam, da bo šlo malo dol :)
quote]

po nekem kalkulatorju, ki sem ga včeraj odkril na TF (mislim, da je pod njim podpisan nek Dan Burfoot...in ga najdeš na strani hrvaških maratoncev iz Velke Gorice) naj bi jest, pri svojih trenutnih sposobnostih večino časa tekel v tempu 8:55 do 9:20 :?

pri takem tempu (verjetno je to hitra hoja z vmesnimi vložki laganega kasa) bi verjetno res imel HR cca 133...

verjetno sem kot vsi začetniki čisto preveč zagnan in neučakan (sploh za 47 letnika)...ponavadi imam povprečni pulz 140 do 146...to pomeni, da po nekaj minutah teka srce poskoči na 150 in več...če stisnem zobe in tek podaljšujem v enakomernem tempu, tu nekje okrog 155 tudi ostane (zelo redko do 160)...potem pa minutko ali več hodim in pulz pade na 135 - 140...in tako v nedogled kako uro ali malo čez... :x

to verjetno ni ravno delanje baze?...prej intervali...bo treba po slabe pol leta začetniških norij počasi zlesti iz "tekaških plenic"... :D

lp...per-5R-uum
Uporabniški avatar
 Tatjana
Tempo od 8:55 do 9:20 je kar precej počasi. Da ni slučajno to v minutah na miljo? Bi bilo bolj logično, ker potem je to od 5:35 do 5:50.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA