Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 magda
Mene pa zanima, glede na to, da sem ravno včeraj dala kri, kako to vpliva na zmožnost teka v naslednjih dneh po darovanju. Ali lahko človek normalno rekreativno teče, ali se lahko po nekaj dneh že udeleži tekmovanja? Ali lahko kdo, ki ima s tem več izkušenj, o tem kaj napiše?
Hvala za prijaznost :lol: in lep pozdrav vsem.
Uporabniški avatar
 Car
...bi rekel, da je to odvisno od posameznikovega počutja.....moja izkušnja govori o tem, da mi odvzem krvi ni povzročal nikakršnih problemov...zjutraj sem daroval, po pomalicani klobasici sem malček zaspal in popoldne sem lahko že tekel....sicer lagano sportski, a tekel sem...hja..tku je blu.. :wink:
Uporabniški avatar
 RoKo
Daroval kri 4.avgusta, 5. avgusta tekel v Izlakah. Brez težav.
Uporabniški avatar
 EVicA
Mene je že počasen tek in kratka razdalja ful utrudila, tako da teka na dan krvodajalske ne bom več prakticirala, kljub temu, da se tisti dan počutim čist OK.
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Telo potrebuje pri normalnem človeku nekje 3-4 tedne, da obnovi manjko krvi, ki ga da pri krvodajalski akciji, če pa redno treniraš pa se to podaljša tudi do nekje 6 tednov. Načeloma ni pirporočljivo za športnike, da dajejo kri v takšnih količinah. Za rekreativce ni tak problem, ker pač nimaš nekega plana treninga in ga lahko sproti prilagajš glede na počutje. :D
Jaz osebno sem se nekje 3 tedne počutil utrujenega po krvodajalski akciji, seveda sem ob tem normalno treniral (le prvi teden bolj na izi kar se tempa tiče).
LP vsem.
Uporabniški avatar
 dog
Ko sem jaz daroval kri (dopoldne), popoldne pa sem že normalno tekal. Odvisno je od vsakega posameznika. Jaz sem se počutil čisto normalno. Nimam nikakršnih problemov, ko mi vzamejo kri. Mogoče se počutiš malo manj močnega.
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Ni dolgo, kar smo pisali na to temo pa je zdaj ne najdem, da bi dodal link, no pa še enkrat: dopoldan sem dal kri, popoldan pa sem šel tečt, bil sem nekoliko manj pri volji kot običajno, pa sem to propisal grozno vročemu in soparnemu vremenu. Tudi se je že zgodilo, da sem šel npr. naslednji dan v hribe, brez težav. Drugače se pa po krvodajalski počutim, kot da mi je dobro storilo, saj veste - ko ta žleht kri odteče :wink:
Uporabniški avatar
 katja r.
tomaz ny

o sošolc, midva se pa poznava :D

pridno treniraš?
lp z gorenjske

ženske morte upoštevat še mesečne krvavitve, tako da je čas za nadomestitev krvi še daljši in telo hitreje utrujeno
pazljivo, da ne bo slabosti.ne priporočam kakšnih podvigov vsaj toliko kot je svetoval tomaž ny
Uporabniški avatar
 areh
Kri dajem vsake 3 mesece, na krvodajalski dan nikoli ne treniram, že naslednji dan pa normalno. Po moje je to različno od posameznika do posameznika.
lpA
 SašaK
katja r. napisal/-a:ženske morte upoštevat še mesečne krvavitve, tako da je čas za nadomestitev krvi še daljši in telo hitreje utrujeno
pazljivo, da ne bo slabosti.ne priporočam kakšnih podvigov vsaj toliko kot je svetoval tomaž ny

Ah, to pomeni samo, da je naše telo bolj prilagojeno :wink:

Sicer pa ženskam zaradi tega (in na splošno drugačnega organizma) )vzamejo nekoliko manj krvi kot moškim.
Uporabniški avatar
 ZHAK
Ko dam kri, prvi dan preventivno počivam, naslednji dan pa je že vse po starem, le počutim se bolje. Do sedaj nisem imel nobenih problemov.
 aleksander
Moje darovanje krvi gre proti št. 40 in sicer iz enega glavnega vzroka...potem se ZELO dobro počutim.....

LP
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Ja, kar v veliko postih se najdem.
Moje darovanje gre že čez šestdeset.
Lani sem bil prvič v življenju zavrnjen zaradi nizkega hemoglobina. Hotel sem se skregat, da se dobro počutim, pa ni nič pomagalao. Pravijo, da ti po odvzemu krvi pade hemoglobin za ca 10, ob dajanju pa mora biti minimalno 135 - upam, da se prav spomnim.
Letos so mi vzeli kri, vendar sem bil na spodnjem pragu.
Nikdar v preteklosti se po dajanju krvi nisem slabo počutil in sem lahko normalno delal - domneva, ki bazira zgolj na počutju. Tokrat sem zadevo malce testiral. Za traso, ki sem jo v januarju običajno pretekev v 1 uri in 40 minut, sem dan po odvzemu krvi, pri enaki srčni obremenitvi, potreboval 5 % več časa. Dva dni po odvzemu sem odtekel en dolgi tek in počutil sem se nekoliko bolj utrujen kot običajno. Po treh tednih bi lahko rekel, da ni več takšnega vpliva na sposobnost, ki bi ga lahko dokazal s štoparico ali ... (kar ni laboratorijsko).
Tu bi bilo zanimivo slišat rezultate kakšne strokovne analize, ki so bile zagotovo že kje narejene.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA