prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 EčO
Jaz mam eno cist navadno na tri ledice, ki sem jo kupil v intersportu za manj kot 1000 sit. Uporabljam jo že več kot pol leta in sem čist zadovoljen. Ponoči tečem sicer bo bolj ravnih in nezahtevnih terenih in mi čisto zadostuje. Tako da mislim, glede na tvoje potrebe, da se ti ni treba preveč cenovno naprezat.
Uporabniški avatar
 mazi
Zdajle sem se še v Hervisu pozanimal in pravijo, da imajo ''svoje'' Kilimandžaro lučke po cca 2.000, Sit - bom skoču pogledat - mogoče so pa zame u redu! :wink:
 mojA
Tudi v Hervisu jih imajo, po 990 sit. So bolj nerodne, jaz jo imam raje okoli pasu, ker me v glavo preveč tišči, no, nekatere pa ne. Imajo pa možnost nastavitve naklona in utripanja. Svetijo pa super.

Mi je pa bila prejšnja Petzova bolj všeč, ker je bila lažja in primernejša za okoli glave. Žal sem jo razsula.
Uporabniški avatar
 dejc
Tudi sam uporabljam Petzl- Tikka Plus čelno svetilko za nočni tek in sem z njo zadovoljen. Imam jo že cca. 3leta in mi še vedno služi kot takrat, ko je bila še nova. Torej je bolje kupiti malce dražjo, ker ti zagotovo zdrži dlje. Je pa res, da je svetloba (4 LED diode) bolj slaba, ampak vse je odvisno od terena, polna luna...itd. :wink:
Uporabniški avatar
 športnik
mazi napisal/-a:Zdajle sem se še v Hervisu pozanimal in pravijo, da imajo ''svoje'' Kilimandžaro lučke po cca 2.000, Sit - bom skoču pogledat - mogoče so pa zame u redu! :wink:

Lepo te prosim; ne kupuj takšne opreme v trgovinah kot so Hervis, Giga sport in podobno... :evil: Tudi jaz ti priporočam, da si kupi "orng" čelko v trgovinah s gorniško opremo kot so Iglu, Promontana in ostale....Petzl, Black Diamondo so prava izbira! :D
Uporabniški avatar
 pegaz
športnik napisal/-a:Lepo te prosim; ne kupuj takšne opreme v trgovinah kot so Hervis, Giga sport in podobno... :evil: Tudi jaz ti priporočam, da si kupi "orng" čelko v trgovinah s gorniško opremo kot so Iglu, Promontana in ostale....Petzl, Black Diamondo so prava izbira! :D

Športnik: vseeno je, kje kupiš lučko, če je ista firma, model in ista cena. Razen, če rabiš nasvet in si neodločen - potem se strinjam s tabo. :)
Ker Mazi očitno ne rabi heavy duty lučke, ma MihaPR kar prav.

BojanU: po mojih izkušnjah je Tikka Plus je prešibka za nočno kolesarjenje, zato se strinjam, da je za tovrstne užitke treba odšteti malo več.

Mazi: za tek po PST bo katera koli OK. Meni Petzl Tikka Plus (kupljena v Hervisu ;) - popustni kupon) zelo dobro služi, tudi na Goladi ponoči.
Zdaj maš vse informacije: nč več cagat, le pot pod noge in nabavi lučko, kmalu bo tu Bodičkov Tek TF!

LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 športnik
pegaz napisal/-a:Športnik: vseeno je, kje kupiš lučko, če je ista firma, model in ista cena. Razen, če rabiš nasvet in si neodločen - potem se strinjam s tabo. :)

Pegaz, deloma se strinjam s tabo. Mnogokrat sem v Hervisu opazil, da so cene gorniške opreme nasploh precej višje kot v specializiranih trgovinah s to opremo! V Igluju in podobnih trgovinah se pa da dobiti vedno 10% popusta.
Samo en primer; GtX gamaše, Salewine lani v Sport 2000 23 tisočakov, v Promontani, ki je bila uvoznik iste gamaše pa mislim, da okoli 13.... :shock: :shock: Zato menim, da se je bolje prej pozanimati. :wink:
 mercury
Pred par tedni sem v Iglusport-u nabavil Primus Prmelite-T za 9,5kSit. Mislim da imajo znižanje še prvo polovico decembra (drugače mislim da je okoli 12kSit).

Ima 1W luxeon diodo + 6 5mm. Deluje na 3 AA baterije. Zadeva se zelo dobro obnese. Nekateri se pritožujejo da so 3 AA pretežke za na glavo, a meni se sploh ni zdelo (in sem manjše in sibkejše postave).

Poraba @4.8V (max. kar naj bi zdržala. oz 3x1.6V kolikor imajo polne baterije):
5mm low: 10mA
5mm high: 340mA
1W low: 180mA
1W high: 390mA
OFF: 12uA

Jasno tokovi padajo z napetostjo. Edini problem (ki ga pa imajo vse neregulirane lučke, ne le Primus)je sledeč: 390mA*4,8V = 1,6W, kar pomeni da je nekje cca. 0,5W izgub.

Boljše od Primus-a bi mogoče bil Petzl Myo 3, ker ima boost (če bi ga rabil). Reklamirajo da ima 3W luxeon diode; to je sicer res, ampak v normalnem obratovanju jo gonijo na max 1W. Boost potem zviša moč na cca. 2,5W, ampak le za nekaj sekund. Nič čudnega, saj nima hladilnega rebra.

Zadeva se izplača, saj je le 1kSit dražja (upoštevajoč znižanje) od Petzl Tikka Plus, ima pa bistveno več.

L.P.
Jure
Uporabniški avatar
 pegaz
Mercury,
dobr si tole naračunal. Če pa še ugotovimo, koliko je kapaciteta posameznih AA/AAA baterij (in iz tega trajanje svetlobe pri posameznih jakostih), smo pa sploh zmagal, ne?

Nisem sicer videl specifikacij tvoje lučke, ampak recimo, da ima 1 W, noter pa 3x NiMH AA baterije, ki imajo po 1800 mAh pri 1,2 V, pa da držijo to napetost konstantno do konca. Ker so vezane zaporedno, dobimo 3,6 V, torej pri 1 W tok 277 mA. Tri baterije, vezane zaporedno, imajo skupaj še vedno le 1800 mAh, kar nam da 6,49 h svetlobe. Kok kul!

Seveda imajo alkalne/navadne/zajčkove baterije druge napetosti in neznano količino mAh. Tudi tok pada z napetostjo, tako da je treba dejansko sprobat.
In upat na polno luno. ;)

Lep let, Pegaz :)
 mercury
Živjo!
Kar me moti pri vseh teh lučkah je, da nimajo vgrajenega regulatorja (ko imaš akkuje na 1,1V zadeva že bolj slabo sveti). OK, edina za katero vem je BlackDiamon Zenix IQ (Promontana, 15kSit). Problem le te je, da deluje le na dve AA bateriji. Ima pa step-up regulator. Na AA baterije naj bi 2h držala polno svetilnost, kar ni slabo. Bi jo vzel, a kaj ko ne napišejo, do kolikšne napetosti še deluje (akumulatorji imajo pri 1,1V še kar nekaj v sebi; kar pa se za AA smartra kot skoraj prazne).

Pri svojem Primusu bom dal noter step-down regulator, napajal ga pa bom iz LiPo akumulatorjev (kabel do žepa). To sicer ni idealna zadeva; boljši bi bil tokovni regulator priklopljen direkt na 1W led. Problem tega je, da bi moral luč razžagat, preobit notranjo elektroniko in zadevo zapret. Slednji korak pa ni ravno trivialen.

L.P.
Uporabniški avatar
 mirc1
Jest se včeri kupil v Iglu sportu tole:

PETZL - Tikkina

Enostavna čelna svetilka z L.E.D. (Light Emitting Diode) tehnologijo - namesto običajne žarnice svetita 2 diodi. Čas delovanja: 120 ur. Možnost nastavljanja naklona svetilke. Deluje na tri baterijske vložke LR 03 (AAA).

Masa z vložki: 78 g.

Cena: 4.690 SIT / 19,57 €

In sem jo zvečer takoj stestiral in zelo zadovoljen .Sploh ne čutiš da kej nosiš na glavi ,vidljivost je tud super.Bom pa videl kolk je kej zdržljivost baterij.Drgač pa kr zadovoljen.Sem vprašal prodajalca če ma kakšno cenejšo sam jo ni imel.
Uporabniški avatar
 mazi
Ojla,

No jest sem se že odloču in kupil lučko Kilimajaro (v Hervisu). Ima sicer kar 5 LED diod in možnosti utripanja... No glavni razlog je bila cena: 2.000,- Sit - popust... :wink: Sicer je čez vikend, ker sem pač lahko tekel podnevi še nisem sprobal, ampak v tem tednu jo pa bom... :lol:
Uporabniški avatar
 kustus
LP

Jest mam to iz Hervisa že slab mesec vse SUPER dela pa še dobr se vidi.
Uporabniški avatar
 dejc
mazi napisal/-a:Ojla,

No jest sem se že odloču in kupil lučko Kilimajaro (v Hervisu). Ima sicer kar 5 LED diod in možnosti utripanja... No glavni razlog je bila cena: 2.000,- Sit - popust... :wink: Sicer je čez vikend, ker sem pač lahko tekel podnevi še nisem sprobal, ampak v tem tednu jo pa bom... :lol:

Kaj pa vodotesna, a je?
Jaz sem s svojo Tikko plus (Petzl) tekel v dežju, snegu in kot že rečeno, 3 leta brez problema. :wink:
No, če jo boš uporabljal samo za nočni tek v suhem vremenu, ti bo verjetno služila namenu. :idea:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA