prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Zivjo!

Zanima me, koliko so sploh verodostojni podatki o kcal? :?

Na tekalni stezi sem opazil, da s povecevanjem naklona poraba kcal na doloceni razdalji ostaja enako, kar pa je zelo cudno. :x

Z naklonom se mora telo boriti se z eno komponento sile gravitacije, ki je enaka F = m * g * sin x. Ker je delo enako produktu sile in casa, je potem delo W = m * 9.8 m/s^2 * sin(arctg(naklon%)) * L. L je kar pot, ki jo opravim v 1 minuti (60 s) pri npr. 9 km/h oz. 2.5 m/s. Za naklon recimo vzamemo 1% oz. 0.01.

Torej je delo W = masa v kg * 14.7 [J]. Pri 82 kg porabimo vsako minuto pri 9 km/h kar 1205 J in ce to delimo z 4148, dobimo 0.29 kcal v eni minuti. :shock:

Pri maksimalnem naklonu 15% je to ze 4.27 kcal v 1 minuti.

Rezultat tega izracuina je, da ze samo naklon povzroci visanje porabe energije telesa sorazmerno z maso, ki pa jo naprava ne pozna.

Sedaj se moram pa se spraviti na izracun energije, ki jo porabi telo pri gibanju v horizontalni smeri (spet odvisnost od mase?). :?:

LP J
jman napisal/-a:Zivjo!

Z naklonom se mora telo boriti se z eno komponento sile gravitacije, ki je enaka F = m * g * sin x. Ker je delo enako produktu sile in casa, je potem delo W = m * 9.8 m/s^2 * sin(arctg(naklon%)) * L. L je kar pot, ki jo opravim v 1 minuti (60 s) pri npr. 9 km/h oz. 2.5 m/s. Za naklon recimo vzamemo 1% oz. 0.01.

LP J

Matr, ko sem jest hodu v šolo je bilo delo enako premagovanju sile na določeni poti W=F*s, ne pa W=F*t (kvečjumu takole W=F*t*v).Če ste vmes kej novga pogruntal me pa prosm poprav :D
Uporabniški avatar
 milkec
To lahko fizikalno razložiš ali pa enostavno poveš, da jaz nobeni meritvi kcal-a ne verjamem, ker se mi zdi, da je malce več dejavnikov tu zajetih, da bi lahko nekdo pravilno izračunal.

Najbolje bi bilo, da bi imel direkten merilnik kcal, vendar kakor vem tak nikjer ne obstaja, temveč le preračunava pulz in ostale podatke, kar pa mislim, da ne zadostuje.

Če bi resimo samo na telo dal dva pulz metra z možnostjo merjenja kcal se mi zdi, da bi bile lahko razlike...

Ne bom sveto trdil, da imam prav, vendar nekako ne verjamem v te meritve. So pa seveda lahko dobri približki in dobra orientacija za vse, ki jih ti podatki zanimajo. Mene ne preveč :)
Uporabniški avatar
 Damijan
milkec napisal/-a:Če bi resimo samo na telo dal dva pulz metra z možnostjo merjenja kcal se mi zdi, da bi bile lahko razlike...

Res je... Kakor je tudi res, da so eni bolj, drugi manj natančni...

Dejstvo je, da je poraba kalorij odvisna vsaj od intenzivnosti vadbe in posledično pulza, teže, starosti, pripravljenosti, VO2max in ne vem česa vse še... Polar se s svojim OwnIndex-om zelo natančno približa realno izmerjenemu VO2max, glede na to, da je treba še vnesti tudi težo, višino, starost itd. pa se tudi dovolj blizu gibljejo vrednosti porabljenih kalorij.
Namreč -dejstvo je, da obstajajo tablice, koliko kalorij skuri tekač z določeno težo ob določeni hitrosti teka... Če so te tablice +/- pravilne, lahko vseeno primerjamo, za koliko nek HRM ali druga kardio odstopa.

Poznam pa nekaj ljudi, ki so nabavili preproste (ali pa cenene) HRM, se malce (i.e. nesistematično) rekreirajo, poleg pulza pa jim je seveda zanimivo, koliko kalorij pokurijo... Kao! Seveda so zelo veseli, ko vidijo, da na sprehodu v hrib, ki traja dva uri, ponucajo prek 2000 kalorij. Kak jim naj človek pokvari veselje in pove v obraz, ej - veš, to je v bistvu nateg! Naj imajo veselje, edino ko bodo teh dva taužnd kalorij na mah hoteli nadoknadit (z baso in 3 piri), potem pač ne bodo v negativni bilanci in obseg pasu se jim tudi ne zmanjša... In to kljub 2000 kcal...
kovit napisal/-a:Matr, ko sem jest hodu v šolo je bilo delo enako premagovanju sile na določeni poti W=F*s, ne pa W=F*t (kvečjumu takole W=F*t*v).Če ste vmes kej novga pogruntal me pa prosm poprav :D

Imas prav. Racunan je itak z L :wink:

Torej je to funkcija vec parametrov. En manjka, pa naprava definitivno laze.
jman napisal/-a:
kovit napisal/-a:Matr, ko sem jest hodu v šolo je bilo delo enako premagovanju sile na določeni poti W=F*s, ne pa W=F*t (kvečjumu takole W=F*t*v).Če ste vmes kej novga pogruntal me pa prosm poprav :D

Imas prav. Racunan je itak z L :wink:

Torej je to funkcija vec parametrov. En manjka, pa naprava definitivno laze.

Uf sem se kr oddahnu, sem mislu da sem že vse pozabu.
Drgač je pa edina stvar ki je na tekaču nisem nikoli pogledal podatek o pokurjenih kalorijah, ker na ta podatek vpliva velik paramertov, ki pa sigurno niso upoštevani v takih napravah in je pac ta podatek tko mal; pač da neki zgleda.
kovit napisal/-a:
jman napisal/-a:Zivjo!

LP J

Matr, ko sem jest hodu v šolo je bilo delo enako premagovanju sile na določeni poti W=F*s, ne pa W=F*t (kvečjumu takole W=F*t*v).Če ste vmes kej novga pogruntal me pa prosm poprav :D

Ko sem pa jaz hodil v šolo (res je tega že dolgo, ampak se še kar nekaj spomnim) smo pa delo označevali z A in je bil obrazec A=F*s, čemur se sicer še lahko doda korekcijski faktor, če smer sile deluje pod različnimmi koti. Z W smo označevali energijo, kjer je spet vrsta obrazcev npr. W=mv**2/2 ali pa W=m*g*h za potencialno energijo.
Uporabniški avatar
 javaman
Pobran je bilo z Wikipedije.
W...work (delo)
E...energy
P...power
in mislim da se z crko s oznacuje pot.

Pomembno je to, da je vse sorazmerno masi.
Uporabniški avatar
 javaman
Torej poanta je: ce merilec ne zna prebirati doloceno stevilo parametrov (masa, hitrost, pulz, itd.), potem je podatek le informativne narave.
Uporabniški avatar
 mare
jman napisal/-a:Torej poanta je: ce merilec ne zna prebirati doloceno stevilo parametrov (masa, hitrost, pulz, itd.), potem je podatek le informativne narave.

Seveda se strinjam, da gre bolj za približek, ampak glede parametrov jaz menim drugače. Če zadevo gledamo le fizikalno (torej kakšno delo je opravljeno ali energija porabljena), nas zanima le to, da smo neko maso prenesli na drugo mesto (ob trenju itd.). V tem primeru nas srčni utrip sploh ne zanima, je le posledica (dovajanje energije). To je tako, kot bi rekel, da moraš za to, da veš koliko dela je opravil nek stroj, vedeti, s kakšnimi obrati se je vrtel motor.

Lahko pa stvar gledamo fiziološko in ugotovimo, da ima telo x udarcev v mirovanju, torej toliko energije porabi za svoje delovanje. Povečanje utripa je posledica povečane porabe energije, funkcijo bi z nekaj meritvami za posameznika lahko dokaj natančno določili. Izkoristek energije, volumen srca itd. so med različnimi ljudmi tako veliki, da funkcija ne more biti univerzalna le na podlagi mase osebka in starosti. Tak izračun porabe energije (koliko Kcal oz. Joulov) je res bolj za hec.
 Petrac
Fantje, potrebno je ločit opravljeno delo od porabljenih kalorij.
Delo je to koliko in kam smo uspeli premaknit naše debele riti, poraba kalorij je pa dodatna energija, ki jo mora telo dovajati mišicam pri tem. Treba se je namreč zavedati, da ima vsaka mišica tudi svoje energijske zaloge in za določeno delo sploh ne rabi dodatne energije. Vsaj ne takoj, ampak se polni kasneje z regeneracijo.
In kaj meri tekalna naprava?
Lahko meri opravljeno delo, vendar pa za to ne potrebuje pulza, ampak samo hitrost, naklon težo in čas.
Če pa dela na podlagi pulza, potem pa meri to kar se z pulzom meriti da, koliko dodatne energije je bilo dostavljene mišicam z povečanjem pulza ob določenih kazalcih telesne pripravljenosti in s tem zmožnosti preskrbe mišic z energijo.
Sam sem bil priča enostavnemu testu na sobnem kolesu pri kolegu. Nikakor mu ni bilo jasno, zakaj mu kolo kaže večjo porabo kot Polar. Zadeva je takšna. Nekaj časa, dokler so mišice še polne energetskih zalog, je kazal kolo bistveno več kot Polar, čez uro in pol se je pa slika obrnila in je kazal Polar več kot kolo. Zakaj pa malo razmislite sami.

LP, Peter
Uporabniški avatar
 pegaz
mare napisal/-a:Če zadevo gledamo le fizikalno (torej kakšno delo je opravljeno ali energija porabljena), nas zanima le to, da smo neko maso prenesli na drugo mesto (ob trenju itd.).

Mare: zelo dobro. Sicer pa velja A = W (oboje merimo v J ali Ws)

mare napisal/-a:Lahko pa stvar gledamo fiziološko in ugotovimo, da ima telo x udarcev v mirovanju, torej toliko energije porabi za svoje delovanje. Povečanje utripa je posledica povečane porabe energije, funkcijo bi z nekaj meritvami za posameznika lahko dokaj natančno določili.

Izmeriti porabo energije ni preprosto. Vseeno so recimo pri Polarju v mašince vgradili matematični model, ki približno povezuje utrip s porabljeno energijo, torej delom, ki ga opravljaš, prilagojeno tvojemu telesnemu stanju.

Petrac: če premaknes svoje telo za 1 m gor, si opravil nekaj dela in za to porabil nekaj energije. Če je bila spravljena v mišicah ali v špehu, je vseeno. Telo je zaprt sistem; dokler je absolutna poraba energije večja od vnosa, boš hujšal; ko bo manjša, se boš redil. Drugo vprašanje pa je, kakšna je matematična odvisnost pulza (ali katerega drugega pokazatelja, kot je npr. stopnja laktata v krvi) od stopnje in trajanja napora ter natreniranosti telesa, in katere vplivne parametre naša merilna naprava upošteva pri njenem izračunu.

Telo kot zaprt sistem: če mišica rabi svoje zaloge energije za delo, še vedno porablja energijo. Če jih polni med regeneracijo, je to le prerazporejanje energije znotraj telesa.

LL, Pegaz :)

P.S.: Kovit, Mare, upam, da se strinjata ;)
Uporabniški avatar
 primus
Jaz ne.

primus

(odgovor na vprašanje v naslovu)
Uporabniški avatar
 pegaz
primus napisal/-a:Jaz ne.

primus

(odgovor na vprašanje v naslovu)

Janez tud ne :)
(sploh ne uprabljam te funkcije)
(še dobr, da si me spomnu na temo, da ne bomo sam smetil z modrijanjenjem)

Pegaz :)
 totalc
Algoritmi za ozračunavanje porabe kalorij med vadbo na tekalnih mašinah so silno približne.
Tudi sicer je seveda najnatančnejši t.i. "direktni način", ki pa ga verjetno ne boš kupil od Cosmeda za 30.000 eur!
Najbolj se lahko zaneseš na POlarjeve "pulzmetre"; tudi tu je natančnost sicer ccaq 10%+/1, ampak to je absolutno dovolj za takšna merjenja v namene, kot jih imaš ti in večina nas rekreativcev.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA