Mirko, najprej lepo pozdravljen na forumu. Ne vem sicer koliko si že kaj prebiral članke o hitrosti tu na tem forumu (bilo je že veliko pisanja na to temo). Vsekakor je pa lažje prebrati nekaj kar ti folk napiše na tvojo temo, kot iskati v nedogled željene informacije. Tu se je pojavilo že veliko različnih mnenj, tako da si boš moral na koncu itak ustvariti svojo sliko. Naj že v naprej povem, da se marsikdo ne bo strinjal z mano, pa vendar ne morem iz svoje kože, da nebi tega napisal.
Sam se ukvarjam s tekom 1 leto in 8 mesecev. Meni je bistvo pri teku hitrost in ne razdalja, zato se smatram za kratkaša. Nikakor še nisem razvil svoje želene hitrosti na določeni razdalji. Moje ciljne tekme so kratki teki do 10 ali največ 14 km. Trenutno najboljši tempo na 7km tekmi imam 4min. in 1 sek./km. Moj kratkoročni cilj je tempo spraviti točno na 4 min. (kar je samo 1 sekundo hitreje na km, vendar tudi to ne gre samo od sebe), dolgoročni pa pod 4 min.
No tudi ti si si postavil cilj glede tempa, kar pomeni da sva si vseeno malo podobna.
Zdaj bom komentiral določene izjave ostalih članov (pa brez zamere).
Raziskovalec:
Na tvojem mestu bi sicer raje podaljšal razdaljo s 5 na 10 km, hitrost 6 min/km je čisto solidna.
Če povečuješ razdaljo z enakim tempom ne narediš nič za hitrost ampak le za zdržljivost. Jaz npr. lahko za trening pretečem 20 km, vendar to ne pomeni, da bom zaradi tega tekel kaj hitreje na 10 km razdalji. Še bolj zanimiv je primer ultramaratonca Dušana Mravljeta, ki teče nenormalne razdalje (100 km in več), vendar v počasnem tempu. On je razvil vzdržljivost, nikakor pa tudi hitrost, saj menda maraton (42 km) teče 4h, kar ni ravno osupljva hitrost.
Zappa:
Iz lastne izkušnje lahko povem, da meni kljub več kot dveh letih rednega teka (3 do 4x na teden, razen pozimi malo manj, razdalje med 7 in 18 km na tek) to ni uspelo.
To je po mojem zato, ker Mr. Zappa ne spreminja načina treninga, ampak teče v svojem prijetnem tempu na katerega se je telo že navadilo. Načinov spreminjanja treningov je veliko, domišljija je ključ. Vsekakor je treba trening spremeniti tako, da je težji.
Vreme:
Za mene je pa smiselno sigurno postopamo dvigovati dolžino pretečenih km, kot pa hitrost.
Pretečeno razdaljo se da veliko hitreje in lažje natrenirati, kot hitrost, zato se večina ljudi raje odloči za prvo varianto. Po mojih ocenah brez kakšnih večjih naporov v enem letu do cca 20 km, v dveh do 40, potem pa malo bolj počasi še na gor.
Zappa:
Mene tekme popolnoma in absolutno nič ne zanimajo. Tekmujem s sabo... Ampak nekateri imajo pač tudi tekmovalne motive.
Tu smo si dejansko ful različni. Tudi jaz tekmujem s samim seboj, vendar šele na tekmah lahko premagam samega sebe, ko tekmujem tudi z drugimi.
Tu imaš en zanimiv link s programi različnih treningov za različne razdalje, kateri mislim, da je bil že 1x objavljen tu na forumu.
http://www.halhigdon.com/