Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mirko
Najprej bi se zahvalil vsem za mnenja in nasvete. Mislim, da bom uporabil vsakega nekaj. Nekih velikih sistematskih treningov zanesljivo ne bom izvajal, saj je tek le eden izmed športov s katerim se ukvarjam, čeprav moram priznati, da me je v zadnjem času kar nekako zasvojil in skoraj ni dneva , da ne bi odtekel krajši tek. Tudi z praktičnega vidika je zelo v redu, saj lahko izkoristiš vsako prosto uro in ne potrebuješ nobenih posebnih športnih površin in dogovarjanj z soigralci. Glede na vse skupaj ugotavljam, da je pri mojih letih bistveno bolj pomembna vzdržljivost kot pa sama hitrost teka čeprav, ko se enkrat udeležiš organiziranega teka in teče pred teboj mož ki jih ima krepko čez sedemdeset-ti pa ga ne moreš prehiteti-začneš razmišljati kako bi naslednjič lahko vsaj malo bolj pospešil. V letošnjem letu bi bil zadovoljen če bi uspel preteči razdalju do 10 km in se približal povprečju 5,5 min/km. Vsaka čast tae-u za dobre dosežene rezultate, vendar pa ima kako leto manj.Pa še ena zadeva je katero sem pozabil omeniti. Ko gledam tekače na raznih tekih vidim, da je večina njih zelo "elegantnih", tako, da sam z višino 180 cm in težo 84 kg spadam med težje tekače(?), kar pa se zanesljivo pozna pri hitrosti. Toliko za enkrat. V kolikor se še kdo oglasi z svojo neposredno tekaško izkušnjo v mojem rekreativnem dometu pa se mu zahvaljujem.
Pozdrav vsem tekačem in članom TF.
Uporabniški avatar
 tae
Mirko, hvala ti ker si me vmes malo pohvalil, vendar pa ti moram povedati, da je tu na forumu veliko hitrejših od mene (malo si oglej razne lestvice TF). Ne boš verjel ampak tudi ljudje tvojih let so hitrejši od mene (jaz sem star 31). Na lestvicah pa še ni vseh, ker enostavno nočejo tega pisati in deliti z drugimi ampak vidim na tekmah. Tako, da jaz mislim, da za svoja leta spadam med srednje hitre tekače (neka zlata sredina). Upam, da ti bo željeni cilj tempa letos uspel. Javljaj nam o napredku, ali pa tudi o nazadovanju. Včasih se človek več nauči iz situacije, ko gre kaj narobe, kot če gre vse po maslu.
Uporabniški avatar
 katka
mirko, hitreje boš tekel le, če boš vadil hitrejši tek.
meni so ful pomagale intervalne petstotke (12x ali več po seansi, glede na tvoj tempo teka lahko probaš nekje 2:45 - 2:50 na 500m, potem pa iz treninga v trening zmanjšuješ), tempo-teki, različna pospeševanja in podobno. tovrstne, hitrejše treninge sem delala 1x tedensko in vsakič kaj drugega.
Uporabniški avatar
 mare
No če gre samo za hitrost: 5 km vsekakor lahko tečeš z več kot le 88% maksimalnega srčnega utripa, po moje mirno vsaj na kakšnih 95%. Ampak to naj bo obremenitev samo za kakšno tekmo ( s samim seboj, sotekači ali z lačnim tigrom), ne pa za vsakodnevne treninge.
 wrong
Ja kar se tiče "elegantnih" jim tudi jaz zavidam. Sam sem pričel s tekom lani februarja.Z mojo višino 192 in težo v popvprečju skozi sezono 115 kg, sem novembra tekel 47 min in 16 s na 10 km. Prijatli, ta pravi tekači, rečejo, da je to ob upoštevanju ostalih parametrov zame odlično. Skozi sezono sem nabral le 550 km in nisem izvajal nobenega načrtnega treninga razen upoštevanja splošnih načel zdravega športnega življenja. Je pa res, da sem vmes tudi precej kolesaril.

Letos bi pa kljub vsemu rad dal kako kilco dol, pa tudi rezultat na 10 km pod 45 min.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA