Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Junc
ja takole, nekako meni ustreza trening 2 - 3. Torej 2 dni teka po 10 km, 1 dan pavze, 3 dni teka po 10 km, pa spet dan pavze. Torej tedensko 50 km, 1 x 14 dni si vzamem 20 km tek ali podobno, 1 x 14 dni tempo tek, kjer tečem recimo s hitrostjo 4,5 min / km. To je moj trening zdaj čez zimo. Je pa tako da se mal prilagajam, kakor imam čas
tae napisal/-a:
Matevz napisal/-a:6 x 10km :D

Matevž, ne boš verjel ampak že sam sem si pri pisanju svojega posta želel odgovoriti isto, pa raje nisem. No meni to še dolgo ne bo zneslo (žena, 2 otroka, služba, vožnja, tae-kwon-do in še kaj zraven).

Ti se moraš najprej odločti kaj boš treniral in kaj ti bo dopolnilni šport. Če treniraš tea-kwon-do 3 krat tedensko, valjda ne boš imel časa iti 6 krat tečt - tudi po pol ure ne, ker tudi priprave vzamejo nekaj časa. Predolgi in preintenzivni tekaški treningi, pa lahko vplivajo na treninge tae-kwon-doja. Če tečeš za dušo oz. za ohranjanje kondicije, sta 2-3 teki tedensko povsem dovolj, če pa želiš pri teku dosegati boljše rezultate, pa boš moral vložiti več v treninge in oklestiti druge treninge. Na žalost vsega ne moremo imeti.
Uporabniški avatar
 miro
Se popolnoma stinjam s Tatjano! Ne moreš biti povsod " mojster", ob tem pa še živeti družinsko življenje.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 tae
Tatjana, včasih sem v tae-kwon-do ju tekmoval, potem sem to zaradi let, žene in otrok (na kratko družine) prenehal. Že dolgo časa pa imam svoje učence tae-kwon-do ja, s katerimi imamo treninge 2x tedensko po eno urco. Še vedno mi je tae-kwon-do najboljši šport, čeprav vem, da ne bom več tekmoval, vendar v njem resnično uživam in če bo le možno, se bom s to veščino ukvarjal vse življenje, pa čeprav le rekreativno.

S tekom pa sem se dejansko začel ukvarjati zaradi tekmovalnih ambicij. Treninge tae-kwon-do ja imam sedaj mišljene za moč in gibčnost v povezavi s tekom. Ostane mi torej še 5 dni tedensko, od tega obvezno najmanj 1 dan čiste pavze, tako da ostane nekako za tek 3x do 4x tedensko (vendar večkrat 3x). Je pa tudi tako, da so moji cilji usmerjeni na krajše razdalje (od 5 do 10 km), za kar načeloma potrebuješ tudi manj treninga, kot za polmaraton ali maraton.
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Svojih prvih 5-6 let rednega ukvarjanja s tekom, sem tekel dosledno vsak drugi dan, ne glede na vreme, počutje ipd., razen, če je bilo tako hudo, da res nisem zmogel. To je bilo dobro za telo in za psiho. Čeprav sem si vzel kakšen dan pavze vmes (izključno iz upravičenih razlogov), se zaradi tega nisem obremenjeval, ker kak dan pavze in počitka kvečjemu koristi - to sem dojel po nekaj letih izkušenj in neuspešnih poizkusih pretiravanj in prehitevanj... Teke sem počasi podaljševal, tako da sem prišel na razdalje 10 do 20 km vsak drugi dan - odvisno od vremena in počutja. Pred maratonom sem poskušal narediti nekaj daljših tekov, žal nikoli dovolj - vedno je prišlo kaj vmes, pa se je vseeno kar izšlo.

Ta način si upam z vso odgovornostjo predlagati vsakemu začetniku in rekreativcu, ki nima kakih velikih ambicij. Začneš počasi in poslušaš svoje telo!

Sam mislim, da se splača švicat tudi za pol ure ali še manj, odvisno od vsakega posebej, vsekakor je to koristno za psiho, če že za kondicijo ni, ampak tudi psihična kondicija je pomembna. Seveda, če tečeš zaradi kurjenja kalorij, je pa druga pesem... vsak ima svojo zgodbo in drugačne težave... Vendar, če imaš čas samo za kratek tek, ga lahko izkoristiš za trening hitrosti, tek v hrib...

Sedaj zaradi službe tečem en teden vsak dan po 10-20 km, naslednji teden pa čim večkrat kot se da - običajno na 3 ali 4 dni okrog 10 km. Vendar moram reči, da tako lovljenje prostih trenutkov ni najboljše, če se da, priporočam, da si vsak naredi urnik in sistem po svoji meri in se ga čim bolj dosledno drži. Izjemno pomemben pa je tudi počitek, jaz namreč opažam, da rabim za regeneracijo več kot je povprečje, žal... Še posebno tisti, ki želite napredovat hitreje in imate večje ambicije pa se morate naučiti poslušati svoje telo, če ne vam lahko poškodbe zagrenijo in uničijo ves trud in veselje! Še posebej mi, ki smo malo "starejši" letniki, moramo bolj paziti, mladi imajo večjo toleranco...
Uporabniški avatar
 olson
Točno tako DuleKTKU,prvo pravilo je da poslušaš svoje telo,nato se odloči kolk agresiven bo trening in kolk Km se da tisti trenutek odteči in s kakšno hitrostjo.

Lp OLSON :lol:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA