Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 GOBA
Pozdravljeni!

Jst mam pa nekaj vprašanj. Težak sem 93kg visok 177cm (vem mal velik kg :? ) in star sem 16 let :oops: . No sedaj me pa zanima glih včeraj sm se odloču da bi rad shujšal 15-20kg v roku 2h 3h let in da bi pretekel 21km (mali ljubljanski maraton) z 1-2 leti treninga. In me zanima kakše so možnosti da bi se lahko udeležil maratona čez 1 ali čez 2leti. Dones sem začel z treningom ki je napisan tukaj ( http://www.tekaskiforum.net/viewforum.php?f=16 ) seveda sm šele na prvem treningu kajti začel sm danes :lol: .

Moram povedat da je bil edini problem na treningu (35min teka 10min počitka-pretekel sem približno 4-5km) tale da so me bolela meča :roll: ja vem to je pr začetku zmeraj moj oči se morm pohvalt :P je športnik in pol star 43leta ima za sabo 400-450 tekem (triatlon,tek...) je triatlonc in se je ze udeležil 6dmih ironmanov na madžarski je pa tudi bil med prvimi 50timi v skupni :D no dost o mojem očetu no in on mene ze kar nekaj časa tera naj grem tečt..
pravi da so prvi tedni najtežji dokler ne prebrodem krize..

sm treniral že kar nekaj športov 3leta triatlon, 1mesec rokomet :lol: in 2meseca karate :roll: ... in to je ze kar dolgo nazaj tok da sem spet brez kondicije in bi rad pršu na vrhunec svoje kondicije moram priznati da tudi boleham za astmo.. no zj sm pa čisto zgrešu temo :?

no taglavno kar me zanima je če bi mi po teh načrtih uspelo v 1em ali 2h letih prelaufati 21km mogoče celo 42 čez 3leta če bi se redno držal teh navodil?

in kaj mislite a sm zmožn z tolkimi kilogrami?

P.s.: Vem da so malo visoki cilji samo vem da z trdo voljo se vse da :)

no upam da razumete kaj mislim povedat in vprašat

LP

GOBA
Uporabniški avatar
 milkec
A ti lahko jaz zelo na kratko povem, kako lahko shujšaš in kako lahko pretečeš mali maraton!

Z voljo in malo spodbude (pa z malo dobronamernega provociranja) ti bo to uspelo z lahkoto.

Ko sem jaz začel laufati sem prve tri mesece umiral po 4 km. Vmes sem pa nekajkrat pretekl 6 km in bil najsrečnejši človek! Po pol leta sem pretekel LJ maraton 7 km uaaau. No potem sem enkrat kar tekel in tekel (dobro počutje in si rečeš še malo) in sem jih naštepal 16 km. Ni treba govoriti, da naslednji dan nisem vstal iz postelje.
No potem čez 1 mesec še enkrat 16 km. Potem pa me je Ero kar prijavil na mali maraton in iz trme se nisem hotel odjaviti! Pa smo šli v Veliko Gorico in sem ga pretekel!

Torej laufaj in laufaj po 4 km in 4 km, če gre še več še bolje... In boš v 1 letu lahko pretekel polmaraton. Glede hujšanja... na začetku bo šlo hitro, po lastnih izkušnjah 10 km v pol leta. Vendar potem se pa ustavi...

Pomembno pa je, da ne pretiravaš!!! Ker boš staknil hitro kako poškodbo! Bodi potrpežljiv in naj te kak neuspeh ne ustavi!
Uporabniški avatar
 GOBA
najlepša hvala za ta odgovor ful mi je pomagu :) se bom potrudu po najbolših močeh pa so pol tisti načrti vadbe za leto 2003 dobri al naj raje pogledam 2004, 2005?

aja pa mojga očeta pomoje pozna par ljudi tukaj ker je že akr nekaj časa športno aktiven 10let se mi zdi že v mladosti je bil =) pa je pol nehu pa spet začel am ime mu je pa Ervin Pust

lp

GOBA
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Goba, ti kar tekaj 3-4x tedensko, iz lastnih izkušenj ti povem, da bodo kilogrami šli kar sami dol, v enem letu pa boš prav gotovo sposoben preteči 21 km. Samo ne pretiravaj, posebej ne s hitrostjo, raje povečuj razdaljo. Bolečine v mišicah so običajna stvar, ko se po daljšem času lotiš novega športa

Pa očeta povprašaj o treningu, mislim, da ima vse odgovore, ki jih rabiš.
Uporabniški avatar
 bobr
Ni samo trening ki te bo pripeljal do hujšanja zadanih ciljev. Hrana ima tudi veliko pri tem, verjemi. Jaz sem recimo v pol leta z 97 šel na 82kg in to brez teka, samo redna (beri 5x na dan) zdrava prehrana in obisk fitnesa 2-3 tedensko. Potem sem odkril še tek in v nadaljnih nekaj mesecih pristal na 78kg katere zdaj večinoma vzdržujem s tekom in seveda z zdravo hrano. Še to, visok sem 182cm star 30 in prej nikoli športal.
No ja in lani sem pretekel Ljubljanski polmaraton. Torej se da tudi v 10 mesecih narediti s sebe marsikaj le veliko discipline in trde volje. Verjamem da bo tudi tebi uspelo...
 sempja
Goba. super je, da imaš voljo shujšati in začeti ukvarjati se s športom. Malo fantov tfojih let se zaveda pomena telesne aktivnosti. No, ne glede na to pa me preseneča kako neambisiozen si. Časovni roki, ki si si jih zadal za hujšanje omenjenega števila kilogramov, so po mojem mnenju občutno predolgi in motral bi se bolj potruditi.
Uporabniški avatar
 GOBA
ja jst sm želim si nabrat ful kondicije pa zdravn še mal kilogramu dols pravt =) na važno u kolikšnem času samo da je bi blo pa lepo da bi šlo hitreje :)
no sej to sm ze prebral mal pod temo ki jo je Sebi odprla ap je nekdo notri napisu ( Teči počas ne hitreje! Povečuj razdalijo in ne hitrosti ) in tega se mislim držat :D
pa rok je tok dolg da nebi obdržu mogoč kake odvečne kože :P vem umes se delam vaje trebušnjake skledce...

aja pa bober sj jem dokaj zdravo mastnega skorajda nič pa velik sadja pa zelenjave pojem pa občasno kak košček alo dva čokolade :roll: pa jem ful mal kr mi sploh nič ne paše to pa je 1x do 3x an dan včasih samo malico v šoli ob 9.30 in celi dan nič mogoč kako sadje..

LP

GOBA
Uporabniški avatar
 dedic
GOBA napisal/-a:ja jst sm želim si nabrat ful kondicije pa zdravn še mal kilogramu dols pravt =) na važno u kolikšnem času samo da je bi blo pa lepo da bi šlo hitreje :)
no sej to sm ze prebral mal pod temo ki jo je Sebi odprla ap je nekdo notri napisu ( Teči počas ne hitreje! Povečuj razdalijo in ne hitrosti ) in tega se mislim držat :D
pa rok je tok dolg da nebi obdržu mogoč kake odvečne kože :P vem umes se delam vaje trebušnjake skledce...

aja pa bober sj jem dokaj zdravo mastnega skorajda nič pa velik sadja pa zelenjave pojem pa občasno kak košček alo dva čokolade :roll: pa jem ful mal kr mi sploh nič ne paše to pa je 1x do 3x an dan včasih samo malico v šoli ob 9.30 in celi dan nič mogoč kako sadje..

LP

GOBA

Ja sam jest moras ane k ce ne bos jedu ne bos mel energije ane (vitaminov mineralov beljakovin calcija) in tega tko da ti kr
jej sam ane sej bos si ze znal odmert si dost star pa tko kokr si sam reku sadje pa zalenjavo in seveda tud druge stvari sam use do ene mere... :wink:
Uporabniški avatar
 GOBA
sj za energijo ni panike mam beljakovine v prahu spijm kozarc tega pa mam energije vrh glave xD

jem pa tudi bol pazlibo

LP

GOBA
Uporabniški avatar
 bobr
GOBA napisal/-a:aja pa bober sj jem dokaj zdravo mastnega skorajda nič pa velik sadja pa zelenjave pojem pa občasno kak košček alo dva čokolade :roll: pa jem ful mal kr mi sploh nič ne paše to pa je 1x do 3x an dan včasih samo malico v šoli ob 9.30 in celi dan nič mogoč kako sadje..

Tudi to je navada ki bi jo moral spremeniti. Brez redne prehrane boš težko napredoval, počasi se privajaj na 5 manjših dnevnih obrokov vsak dan. Enkrat ko se navadiš ne gre brez zajtrka in vmesnih malic...
Uporabniški avatar
 matej712
GOBA napisal/-a:sj za energijo ni panike mam beljakovine v prahu spijm kozarc tega pa mam energije vrh glave xD

jem pa tudi bol pazlibo

LP

GOBA

dodatki k prehrani nimajo učinka, dokler nimaš urejene osnovne prehrane (če ješ 1-3x dnevno, to ni v redu!)

izračunaj si dnevno porabo kalorij (bazalni metabolizem - poišči na internetu) - in poskrbi, da imaš deficit (če želiš izgubiti podkožno maščobo), vendar moraš še vedno uživati dovolj "bogato" hrano (vitamini, minerali, vlaknine, dovolj B, dobre M, OH z nizkim glikemičnim indeksom).
Uporabniški avatar
 GOBA
sj glede vitaminov velikokrat spijem kozarec cedevite je to dovolj?

LP

GOBA
Uporabniški avatar
 matej712
glede vitaminov/mineralov jej sveže sadje/zelenjavo. Samo iz cedevite (po mojem mnenju) ne moreš dobiti dovolj vitaminov in ostalih mikrohranil. Vitaminsko-mineralni dodatki so pri vzdržljivostnih športih gotovo potrebni (vitamin c, magnezij..), vendar moraš dovolj le-teh dobiti z normalno prehrano. Zato se pa C-vitamin tablete, šumeče tablete ipd imenujejo "dodatki".

Glede prehrane boš veliko izvedel na forumu MT ali na
maximum portalu, jedilnik si lahko sestaviš tukaj, dnevno porabo pa izračunaš tukaj
Uporabniški avatar
 shash
Goba, ne vem če sicer drži, mogoče samo v pomislek.

Kolega je farmacevt in mi je rekel, da cca. 90% snovi iz cedevite in njej podobnih napitkov izločimo s prvim urinom. Sam ne vem koliko je to res, samo v pomislek.

Vem pa to, da za vitamine in minerale raje pojem kako sadje ali kakšno drugo hrano.

Mogoče ima še kdo kakšen podatek ali znanje, pa mogoče pove svoje mnenje.

LP
Uporabniški avatar
 matej712
shash, bo kar držalo - c-vitamin tablete iz mullerja pokrivajo 300% dnevnih potreb, pa lahko poješ 1/dan. Tiste iz krke pa pokrivajo 100% potreb, pa lahko poješ 3/dan. Mislim, da sem nekje prebral, da sadje/zelenjava vsebuje do 1000x več različnih koristnih snovi kot vitaminske tablete (ki so večinoma zmes par vitaminov, umetne arome in sladila)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA