Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 tae
Bajsi, vse to si zelo dobro napisal. Dejansko izkušnje iz prakse (čeprav negativne) veljajo več kot 1000 knjig teorije. Nekaj bi vam rad povedal o samoobrambah. Sam sem včasih individualno po domovih poučeval samoobrambo, zato sem se srečal z veliko različnimi tipi ljudmi. Večina od teh se je odločilo za tečaj, zaradi negativne izkušnje v preteklosti.

NAPAČNO PREPRIČANJE O KLASIČNIH KLUBIH BORILNIH VEŠČIN (KARATE, JUDO, KICK BOX, TAE-KWON-DO...): V Sloveniji se vse to trenira kot šport, zato je poudarek na pripravah na tekmovanje. Samoobrambe so sicer del vsake borilne veščine, vendar predstavljajo le nekaj malega % vseh treningov. Vsekakor premalo, da bi jih osvojili. Z drugimi besedami v klubu borilnih veščin, se načeloma ne boste naučili braniti, če vas npr. nekdo prime za vrat in še potisne proti tlem (prijem "kravata"), naučili pa se boste udariti.

Bistvo vsake samoobrambe je, da se človek brani oziroma osvobodi nekega prijema in potem zbeži in se tako reši in nikakor ne to, kar največkrat vidimo v filmih, da nežna punčka razmeče 4 gorile.

Tako, kot je povedal Bajsi, s tem je najbolj zadel.
GLAVNI NAMEN TEČAJA SAMOOBRAMB ALI DRUGE OBLIKE PODOBNE VADBE JE PRIDOBITEV SAMOZAVESTI.
To sicer ni nujno, ampak v večini primerov samozavestne osebe niso napadene (ogrožene). Tako imenovani napadalci ponavadi iščejo šibkejše žrtve. To je podobno, kot pri psih. Pes napade tistega človeka, ki se ga boji. To je povezano s kemijo. Ko je človeka strah, menda iz nohtov izloča neko snov, ki jo pes zavoha in zato ve, da nas je strah prav od njega.

Dejstvo je, da se 13 letnik (če sem prav prebral, da si toliko star) težko brani proti 4-im dvajsetletnikom, kot si omenil, zato se drži bajsijevih in tudi drugih nasvetov. Seveda obstajajo tehnike, ko lahko šibkejši premaga močnejšega, vendar je to teoretično brez veze razglabljati. To je potrebno trenirati v praksi. Če te bolj konkretno zanima mi piši na zs.
Uporabniški avatar
 mare
Jan ali lahko poveš, kje se je to zgodilo? Želim ti hitro okrevanje. Če boš v prihodnje ob večerih rabil koga, da te spremlja med tekom, lahko pridem do tebe, saj ne stanujem prav daleč.
Uporabniški avatar
 klaudi
Točno tako, kot je napisal Tae, tečaj samoobrambe ti vsekakor ne bo dal sposobnosti filemskega junaka, da boš nalomil par komadov naenkrat, da ti pa določeno samozavest. To sem videla pri bratu, ki je v puberteti začel hodit na karate.
Uporabniški avatar
 dedic
klaudi napisal/-a:Točno tako, kot je napisal Tae, tečaj samoobrambe ti vsekakor ne bo dal sposobnosti filemskega junaka, da boš nalomil par komadov naenkrat, da ti pa določeno samozavest. To sem videla pri bratu, ki je v puberteti začel hodit na karate.

Ja se strinjam... :D
Uporabniški avatar
 GOBA
in kok je zj je ze kej novga? pa priporočam ti k glih tek treniraš zate bi bla dobra tehnika Judo to je bl tko vrzi ga na tla pa zbeži :P res judo ma kr dobre mete pa to tok da k nasprotnih na tla prstane se počasssss pobere mas velik cajta za zbezat =) če ap maš ful kondicije pa bi se rad postavu sovrazniku po robu ti pa priporocam KickBox al pa MuayTai mogoče je v ljubljani samo nism preprican zdi se mi da je samo u portorožu in če te zanima kaj muay tai (bosmel se vec kondicije :D) evo video----->

Tony Jaa MuayTai mojster in se mi zdi da večkratni prvak... :
CLICK
in se en od Tony Jaa
Še neki zanimivga :D

in še malo amaterstva Klik! no sedaj vidis da je odlicno za obrambo =) ce bi bil jst u lj bi ze zdavnaj box treniru (navadni box)

pa ne mislit da te zj k nasilju vlečem sam je dobro za obrambo..

LP

GOBA
Uporabniški avatar
 dedic
GOBA napisal/-a:in kok je zj je ze kej novga? pa priporočam ti k glih tek treniraš zate bi bla dobra tehnika Judo to je bl tko vrzi ga na tla pa zbeži :P res judo ma kr dobre mete pa to tok da k nasprotnih na tla prstane se počasssss pobere mas velik cajta za zbezat =) če ap maš ful kondicije pa bi se rad postavu sovrazniku po robu ti pa priporocam KickBox al pa MuayTai mogoče je v ljubljani samo nism preprican zdi se mi da je samo u portorožu in če te zanima kaj muay tai (bosmel se vec kondicije :D) evo video----->

CLICK
in se en od Tony Jaa

in še malo amaterstva Klik! no sedaj vidis da je odlicno za obrambo =) ce bi bil jst u lj bi ze zdavnaj box treniru (navadni box)

LP

GOBA

Ej usi boksarji so totalka zmesani ker..
dobijo tolk udarcev u glavo da niso vec normalni.
Tko da boks ja brez veze.. 8)
Najbols je da jz se kr tek treniram in da k me napadejo
taki izmeci "pot pod noge" to ti je najbolsa...borilna vescina..
za na ulco... :wink:
Kaj se bom jz tk tepu z jack assi...
skoda mojih clenkov a ni res... :wink:
Rajs dam v 6sto prestavo in pici misko..... :D 8)
Pol pa doma rajs kej na forum napisem namesto da si clenke hladim pa
roke povijam... :wink:
Uporabniški avatar
 GOBA
dedic napisal/-a:
GOBA napisal/-a:in kok je zj je ze kej novga? pa priporočam ti k glih tek treniraš zate bi bla dobra tehnika Judo to je bl tko vrzi ga na tla pa zbeži :P res judo ma kr dobre mete pa to tok da k nasprotnih na tla prstane se počasssss pobere mas velik cajta za zbezat =) če ap maš ful kondicije pa bi se rad postavu sovrazniku po robu ti pa priporocam KickBox al pa MuayTai mogoče je v ljubljani samo nism preprican zdi se mi da je samo u portorožu in če te zanima kaj muay tai (bosmel se vec kondicije :D) evo video----->

CLICK
in se en od Tony Jaa

LP

GOBA

Ej usi boksarji so totalka zmesani ker..
dobijo tolk udarcev u glavo da niso vec normalni.
Tko da boks ja brez veze.. 8)
Najbols je da jz se kr tek treniram in da k me napadejo
taki izmeci "pot pod noge" to ti je najbolsa...borilna vescina..
za na ulco... :wink:
Kaj se bom jz tk tepu z jack assi...
skoda mojih clenkov a ni res... :wink:
Rajs dam v 6sto prestavo in pici misko..... :D 8)
Pol pa doma rajs kej na forum napisem namesto da si clenke hladim pa
roke povijam... :wink:

sj po eni strani mas prou.. skoda da niso vsi tok hladokrvni k jst :P še taka grožnja me ne spravi na kolena xD pa itak muay tai pomoje ni za tebe k si rek uda ti ni do tega da bi clenke hadil.. po 8-12 let treninga ze po cele neve brcajo pa tolčejo drevo an polno šutirajo da si utrdijo noge roke (kosti) pa nc ne jamrajo xD svaka jim čas

sam drgac pa tko ce je kak vecji od tebe pa enako hitr k ti da te ujame sam u medmnožje ga brcneš/boksneš pa zbežiš to pa vrjemi da ga upočasni :) ap še ni toliko nasilja :P

LP
 varon vitenski
Pozdravljeni,
sem na novo registriran, čeprav prebiram forum že od začetka svojega ukvarjanja s tekom, nekako od septembra naprej. Pisal do sedaj nisem, saj nikjer nimam nič za dodati. Pohvalno. :D

Najprej nekaj čisto iz teme,
Bajsi je napisal,
Ste se kdaj vprašali zakaj v več primerih preživijo vozniki!? Zato, ker se sovozniki ponavadi ne brigajo za promet in prepozno zaznajo trenutek, ki vodi v neizogibno nesrečo. Voznik pa nesrečo prepozna in telo pripravi za trk; nekako se napne oz. otrdi.

Na nek način Bajsi imaš prav, voznik, ki se koncentrira se lahko bolje pripravi na trk, ampak, če otrdiš oziroma se napneš v času trka jo boš slabše odnesel, po mojem mnenju. Zakaj ogromno pijanih voznikov preživi? Zaradi alkohola v krvi so popolnoma mehki, ohlapni zato utrpijo manjše poškodbe. Pijan človek ne more narediti stoje na rokah, kjer je potrebna otrditev precejšnega dela telesa. Tudi sam sem bil priča nesrečam pijanih ljudi, ko so jo srečno odnesli, čeprav bi se to nikakor ne smelo zgoditi.

Zdaj pa na temo. Govoril bom iz lastnih izkušenj in opažanj, tako da prosim, da se izogibate prehitrim sodbam.

Prihajam iz Kranja, kjer je ogromno drog, narkomanov,kriminala in priseljencev iz bivše države. Sem dijak tamkajšne šole tako da poznam tudi nočno življenje in tukajšno sceno med mladimi na splošno. Ljudje starejši od trideset nimajo pojma, oprostite ostrosti, ampak vidim pri starših in drugih družinskih članih, ki gredo samo popodlan v trgovino in na pošto.

Tudi sam sem imel precej težav z izsiljevanjem, grožnjami in nasilnimi ljudmi, poznam tudi primere o katerih sem slišal s strani prijateljev in znancev, ampak tega ne jemljem kot sigurno, zato o tem ne bom sodil. V mojem primeru sem imel resne težave samo s priseljenci. Izživljajo frustracije zaradi njihove nedavne preteklosti-vojn, razsutih držav in podobno, tukaj pri nas pa se grejo nekakšen nacionalizem, vsi ste verjetno že opazili avtomobile z blindiranimi stekli, športnim izgledom notri štiri do pet ljudi in balkanski turbofolk do konca navit. Pazi, ne pravim, da so vsi isti, poznam super ljudi, ki so tukaj po spletu okoliščin, ampak večina jih je pa na žalost name naredila zelo slab vtis.

Značilno za subkulturo "čefurjev"(način obnašanja in ne oznaka za priseljenca na splošno), med katerimi je tudi veliko Slovencev, pa je tudi njihov napad večih starejših osebkov na mlajše, oziroma na splošno igrajo na karto številčne premoči. Če se postaviš po robu, te obiščejo v številčni premoči, da dosežejo svoje. Čakajo po vogalih in izsiljujejo za denar, mobilne telefone in bančne kartice, pretepajo ljudi brez razlogov.

Kaj je pa moj namen pisanja? Pokazati, da priseljevanje nima samo pozitivnih lastnosti, ter da se pojavlja nek splošni destruktivni duh naperjen proti avtohtonim narodom med priseljenci.

Me pa res zanima dedic, so te napadli Slovenci ali potomci priseljencev?

Torej, če so bili Slovenci, sem se osmešil, če pa ne, vam bom mogoče pomagal ugledati resnost položaja. Nikakor pa ne govorim samo za naš, slovenski prostor.

Sicer ste pa že vse pametne možnosti navedli. lp
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Kot prvo: mlahavo telo težko zaščiti notranje organe! Pijanci pa v prometnih nesrečah preživijo predvsem zato, ker ponavadi ne vozijo hitro. Vse ostalo so splet tako ali drugače, nesrečnih ali srečnih okoliščin.
Kot drugo:
VV, kolikor vem in upam si trditi je dedič potomec priseljenca.
Bajsi, ki pa je "kleni" sloven'c, je bil pred 15 let prefukan od nekaj komadov skinov, ki naj bi bili sploh kleni slovenci.
Sicer pa je debata o čifurjih, čifutih, ciganih, dolenjcih,... na tem forumu neproduktivna in nezaželjena in zato upam, da se je s tvojim prispevkom zaključila.
Ni važno, kdo ga je, dejstvo je, da ga nekdo je! In to ni prav!

pies: Se sprasujete kako to, da se oglašam v nedeljo zvečer, sem morda tako nor, da sem v službi?!? Ne! Pridobil sem si ADSL in priklop na NET!
He, he, he,...
Uporabniški avatar
 pementos
ne morem verjeti, da se ti je to zgodilo sredi belega dneva. Če si to že prijavil polici in povedal v šoli, si že dost naredil. Iz tvojih besed vidim, da si zelo zrel in samozavesten fant in da ti je tvoj oče zelo lepo vzgajal.

Kaj bi ti lahko povedal ali priporočal iz mojih osebnih izkušenj ? če misliš, da so tisti fantje iz tvojega naselja, priporočal bi te, da ne greš na trening sam ampak, da gre mama ali nekdo drug zraven.

Samoobramba ti pomaga samo po več letih ampak kot je rekel Bajsi , ti da veliko samozavesti, čeprav mislim, da jo že imaš. Po drugi strani si zelo mlad in bi jo mogoče koristil. Imam sina, ki je star šest let in že prvo leto v šoli imel težave s starejšimi otroki, ki so prišli na šolsko igrisče. Na srečo so mu le grozili, čeprav jim ni dal povoda. Zaradi samozavesti in samopodobe smo ga vpisali na karate.

bodi pogumen, krasen fant si.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA